duminică, 10 aprilie 2016

Pasi catre restrangerea drepturilor individuale

 


Smaranda Dobrescu
 

In 2008 in Franta s-a votat legea privind retinerea din ratiuni de siguranta. Abrogarea acesteia desi a constituit una din promisiunile electorale ale lui Hollande nu a mai avut loc. Mireille Delmas-Marty aminteste ca acest text este inspirat dintr-o lege germana din 1933, una din putinele din perioada hitlerista care nu a fost abrogata; Cazuta in desuetudine ea a fost reanimata si si validata de Curtea Constitutionala germana in 2004, in legatura cu atentatele din 11 septembrie 2001. Profesoara de drept este socata de acest lucru intrucat legea din 2008 permite privarea unei persoane de libertate pe o durata nedeterminata, nu in temeiul unor infractiuni penale strict delimitate, ci doar in temeiul unei "periculozitati", adica a unui concept imposibil de definit. Pe buna dreptate ne putem intreba cum de s-a ajuns aici si de ce Consiliul Constitutional a validat un asemenea lucru, in timp ce Curtea Europeana tocmai are in vedere sa puna in aplicare intr-o afacere germana un mecanism similar. Asadar, Germania si Franta au facut primii pasi spre restrangerea libertatilor individuale. Care e urmatorul pas?

 

 

Vers un état d'exception permanent

Par Jean-Jacques Gandini (Le Monde diplomatique, janvier 2016) // Alors que les meilleurs connaisseurs réclamaient davantage de moyens techniques, humains et financiers pour la justice, le gouvernement français a donné tout pouvoir à une…

MONDE-DIPLOMATIQUE.FR

 

 .
Prospectiv A-z 1) Adoptata sub Sarko si 2) cu niciun efect asupra insecuritatii in care avea sa degenereze Franta...

 

Mihai Ion Turcu Cedam din principii, este periculos si cum apare nerezolutiv. Terorismul nu poate fi eradicat cu bucata.

Niciun comentariu: