joi, 14 aprilie 2016

De ce nu ne lasa americanii sa-i iubim?

De ce nu ne lasa americanii sa-i iubim? – 1 aprilie 2016


Prospectiv A-z
 shared Adrian Severin's post.
 

De citit cu MARE atentie:

"SUA vor ca românii să achieseze din tot sufletul la noua lor linie politică în Europa. Pentru asta românii tebuie să înceteze sincer a-i iubi pe americani. Numai așa ei vor merge în direcția în care de fapt nu vor să meargă, tocmai pentru că americanii formal le spun să nu meargă acolo. (După aceea li se va putea reproșa românilor că ei au vrut-o.) Numai așa românii vor începe să îi susțină pe liderii considerați a fi rusofili pecetluind astfel o.. înțelegere americano-rusă (directă sau promovată pe filieră germană) aptă a permite reorientarea strategică a Washingtonului.

Aceasta este, desigur, doar o ipoteză. O ipoteză care se susține, însă, prin argumentele oferite de fapte. Deocamdată. Ceea ce aduce viitorul nu știm. Lucrurile se pot schimba.

Pentru moment trebuie să recunosc că analizele mele anterioare, pornite de la ceea ce eu, ca adept al parteneriatului strategic româno-american, credeam că face bine Americii, m-au condus la concluzii probabil greșite. Aceasta cel puțin în raport cu starea de fapt. Pornind de la fapte iar nu de la posibile ținte deduse printr-o presupusă empatie cu America, concluzia este alta. Ambasada SUA la București servește interesele americane dar acestea sunt altele decât cele bănuite de mine. Din nefericire ele sunt neconcordante cu interesele românești. Nu știu ce putem face dar este bine ca măcar să știm cum stăm.

P.S. După ce analiza m-a condus prin deducție la concluziile expuse anterior, am încercat să mă verific căutând informații la sursă, în SUA. Prietenii mei de acolo, bine informați, m-au lăsat să înțeleg că presupunerile mele ar putea fi corecte. În plus, au sugerat că și dacă are resurse să apere frontul estic al NATO, Americii i-ar fi mult mai greu să scoată România sau să vadă rostul efortului uriaș pentru scoaterea ei din cleștele geopolitic ruso-maghiar care se închide în prezent, inclusiv cu ajutor german. De aceea ar prefera să iasă singură din încercuire.

Încotro să o apucăm atunci?

O cale de explorat ar fi cea a lui Alexandru Lăpușneanu: noi să îi iubim pe ei chiar dacă ei nu ne iubesc pe noi; să îi iubim chiar și fără voia lor…căci numai iubindu-i le zădărnicim planul. Dacă lucrurile continuă ca acum, asta ne va fi din ce în ce mai greu.

O altă cale este cea a lui Nicolae Titulescu: românii trebuie să realizeze o înțelegere cu rușii înainte ca rușii să ajungă a se înțelege cu Occidentul peste capul lor, căci altminteri înțelegerea din urmă se va face pe seama lor și în ceasul acesteia ei vor fi pierduți. Mă întreb, însă, dacă nu este prea târziu deja?

O a treia cale merge spre consolidarea alianțelor cu vecinii, după îndemnul "Mioriței": "stăpâne, stăpâne, mai cheamă și-un câine!" Totul este să mai aflăm pe undeva un „câine" dispus a fi credincios.

Mai sunt poate și altele de făcut dar prima urgență este să ne găsim … niște conducători naționali."

 

Adrian Severin published an article on WordPress.

April 1 at 1:53pm · 

WordPress

 

1. Am criticat în mai multe ocazii comportamentul diplomaților americani acreditați la București, avertizând că aroganța cu care dau lecții românilor, lipsa de respect față de autoritățile române, amestecul ostentativ ofensator în treburile interne ale țării, riscă să genereze reacții americanofobe la unul dintre cele mai americanofile popoare din Europa. Până în acest moment astfel de critici - formulate de asemenea de mulți alții, atât din tabăra susținătorilor parteneriatului strategic cu SUA, cât și din aceea a adepților neutralității sau a partizanilor revenirii la o alianță cu Rusia - nu au avut aparent nici un ecou. [ 2852 more words. ]

http://adrianseverin.com/de-ce-nu-ne-lasa-americanii-sa-ii…/

 

 

De ce nu ne lasă americanii să îi iubim? - Adrian Severin

in Articole

WORDPRESS


Smaranda Dobrescu Interesanta analiza. Toate rationamentele colegului Adrian Severin pleaca de la observatia ca comportamentul Ambasadei Americane este ininteligibil si ilogic pentru o reprezentanta a unui partener strategic. Pe aceasta prezumtie este construit intregul rationament. Si daca, ambasadorul este doar inabil, manat de comportamente standard fara nuante de specific adaptat locului? Adevarul e ca nici eu nu prea cred asa ceva.Daca politica SUA in Europa este in curs de schimbare , ea poate fi determinata de urgentele din Pacific sau din alte parti, dar poate fi si conditionata de anumite codicile secrete noua aparute in intelegerea de la Malta si care vizau acest orizont de timp, incheiat cu unele beneficii economice considerate suficiente in favoarea protectorului (protector de la protectorat) 
Solutiile posibile descrise de Adrian sunt toate de luat in seama cu conditia ca elementul cel mai dificil in adoptarea unei solutii si anume dihotomia societatii romanesti ,lipsa unui dialog deschis si nepatimas, pozitionarea diferita fata de statul politienesc, lipsa de incredere in conducatori sa dispara facand loc doar ratiunii si intereselor tarii. Imi place cum suna "stapane, stapane, mai cheama s-un caine". Frumos vorbea AS despre noul Visegrad...

 

Prospectiv A-z .
In analiza initiala se fac niste extrapolari. In plus, concluzia contine, ca nu de putine ori in cazul autorului, si un paradox. Oricum, e bine ca se discuta si asa ceva, dela un asemenea nivel, doar ca am senzatia ca o facem dupa ce trenurile ne-au plecat deja din statie.

 

Gheorghe Gradinaru Smaranda Dobrescu sustin afirmatiile dumneavoastre "Interesanta analiza. Toate rationamentele colegului Adrian Severin pleaca de la observatia ca comportamentul Ambasadei Americane este ininteligibil si ilogic pentru o reprezentanta a unui partener strategic. Pe aceasta prezumtie este construit intregul rationament." si adaug ca in aceasta analiza lipsesc unele aspecte punctuale care sa explice sau complice concluziile interpretarilor comportamentului ambasadei americane . Imi permit, pentru o mai buna intelegere a ideii, doar sa mentionez faptul ca in anii 90 seful rezidentei CIA la ambasada americana din Romania a fost dovedit ulterior agent KGB

 

Corina Leșan Foarte tare analiza!! Este exact ca în cazul în care cineva vrea să divorţeze, dar nu are curajul să o facă. Şi atunci se poartă aiurea, jigneşte, dispreţuieşte, face pe dos decât vrea partenera, până ce aceasta face primul pas spre divorţ. Iar autorul real, va "suspina" inocent, spunând: "Eu nu am vrut. Ea a vrut."

 

Mihai Ion Turcu Observam ca Romania este "un teritoriu" la nevoie cu geometrie variabila si ca romanii nu conteaza, ca atare se cere sa contam noi pentru noi si sa ne facem jocurile strategice potrivit interesului national in situatia data. Cert trebuie sa ne aliem ferm cu Polonia, sa nu contam deloc pe Germania,sa ne suferim cu Turcia, si as propune a III-a cale : Parlamentul viitor sa se constituie in constituanta, sa revenim la monarhie si coroana sa fie propusa printului Harry , fratele viitorului rege al Angliei.Prin blocul britanic am fi in alianta cu SUA si extrasi din afacerea ruso-germana.


Prospectiv A-z .
Foarte interesant. Prospectiv de interesant, daca mi-e permis.

Niciun comentariu: