joi, 14 aprilie 2016

Inapoi in colonii?

Inapoi in colonii? – 29 martie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Wolf Lepenies, un foarte cunoscut sociolog german invitat să conferenţieze la Princeton şi Collège de France, laureat al mai multor premii prestigioase, fost rector al Institutului de Studii Avansate din Berlin a scris un articol in urma cu doi ani, intitulat „Proiectul re-colonizării. Albii trebuie să se întoarcă". In parte articolul se bazeaza pe parerea unui cineast din Camerun care vorbeste in numele africanilor care nu s-au priceput sa-si gestioneze independenta dobandita (cu greu, cu sacrificii) in urma cu 50 ani.Argumentele D-lui Plesu se bazeaza pe propria parere a africanilor, cum s-ar spune, expunand aceasta teorie. Sa vorbesti in casa spanzuratului cand unii ne intrebam ce fel de tara am devenit, protectorat sau colonie, intr-o tara in care cateva "elite" nu au incetat inca sa vorbeasca de limitarea dreptului la vot pentru mai multe categorii, aceste lucruri apar ca un fel de pregatire a subconstientului nostru, chiar daca sursa de inspiratie nu e de culoare alba.Cei care pot conduce si sclavii nestiutori, cei incoruptibili si mizerabilii corupti.Analogie facultativa..
http://adevarul.ro/…/Inapoi-coloniii-1_56f8ded65…/index.html

 

 

Înapoi în colonii?
Andrei Plesu

Un prieten îmi semnalează un articol al lui Wolf Lepenies, apărut în „Die Welt", în august 2013. Pentru cine nu ştie, Wolf Lepenies este, probabil, cel mai important sociolog german, tradus în toate limbile de mare circulaţie ale lumii (chiar şi în…

ADEVARUL.RO

 

Mihai Ion Turcu Ideea ca Romania este tratata drept colonie are un revers. Devii "Hintergarten", loc de extractie si depozit de gunoi, cand nu esti acasa. Din 1989 nu mai avem politica nationala.

 

Smaranda Dobrescu Desi nu e spus explicit, eu inteleg ca se face apologia colonizatorilor pentru tarile care nu stiu sa se gestioneze singure; De ce ar purta de grija autorul africanilor si nu romanilor in aceasta perioada tulbure? Sau poate la ei se refera?

 

Alexandru Botu Adica, colonizatorii sa se intoarca ca salvatori mesianici, carora sa li se supuna fericiti si recunoscatori, pentru totdeauna. Amin.

 

Smaranda Dobrescu Dupa cum stim, Franta, de exemplu si-a pastrat statutul vechi, intrucat cca 1/3 din Pib-ul sau inca mai provine din produsele fostelor colonii. Nu cred ca daca vor incerca cu niste smartphone-uti vor obtine prea usor reoficializarea. Ei si altii..


 Dinica Roman https://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/1147497271982563

 

Gheorghe Piperea

March 29 at 12:02pm · 

Ideea vehiculata de dl Andrei Plesu dupa care tarile africane si cele arabe ar urma sa redevina, pe baza propriei vointe, colonii ale Europei (n.n. - asa cum a facut-o, in entuziasmul sau irational, Romania, inca din 1991) in articolul din link-ul de mai jos, este cel putin inadecvata. 
Chiar daca aceeasta idee se sutine pe o analiza generata in 2013 de un cercetator german, membru al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia (Wolf Lepenies) care, cica, ar putea calma si tensiunile crescande generatoare de acte teroriste, ea este gresita si periculoasa. 
Atentatorii de la Paris si de la Bruxelles sunt nepoti sau stranepoti de colonizati nord-africani pe care europenii cu staif i-au tinut la periferia metropolelor lor, in saracie crunta generatoare de intentie de razbunare. Musulmanii din cartierul periferic bruxelez Molenbeek sunt, in marea lor majoritate, urmasii centrafricanilor congolezi sau rwandezi veniti in Belgia in urma cu 50-60 de ani. Aceste cartiere periferice sunt ca niste ghetouri unde se aglomereaza populatia generata de acesti fosti emigranti din fostele colonii franceze sau belgiene, oameni pe care, de regula, europenii i-au tinut la distanta si carora li s-au creat bariere culturale, economice si sociale, ceea ce i-a determinat pe acesti oameni sa isi construiasca comunitati proprii, cu valori si contra-valori proprii, diferite sau ostile ideilor democratice europene. Incepand prin a fi si a se simti segregati, acesti oameni au ajuns sa se comporte ca atare. Nu stiu daca in Romania se cunoaste asta : francezii ii numesc pied-noir (picior negru, in traducere cuvant cu cuvant; neger, in slang-ul american, cioroi in argoul bucurestean) pe magrebienii nascuti si crescuti in suburbiile Paris-ului, Lion-ului sau Marseille-ului. Si, de asemenea, nu stiu cati romani stiu ca un rege al Belgiei, mare figura istorica a belgienilor, ma refer la Leopold al II-lea, a cauzat moartea a mai mult de 10 milioane de africani in perioada in care Belgia era putere coloniala fata de tari care azi poarta numele de Congo, Rwanda sau Burundi (nota : numai Congo-ul Belgian are o suprafata de 76 de ori mai mare decat cea a Belgiei de azi). Aceste teritorii centrafricane erau, nici mai mult, nici mai putin, decat proprietatea privata a regelui, acesta considerand ca este proprietar chiar si asupra "resursei umane", fata de care s-a comportat exact ca un proprietar, dispunand la propriu de viata a peste 10 milioane de africani. 
Re-cladirea suzeranitatii europene asupra acestor tari (care, cica, si-ar dori ele insele la modul semi-constient si nemarturisit sa redevina colonii) nu doar ca ne-ar readuce pe toti in plin feudalism, dar ar permite corporatiilor multinationale cu sediul in Europa sau in SUA sa faca legal si pe fata ceea ce fac acum in mod insidios : sa ia in proprietate si sa consume in interesul unei parti infime din populatie (0,1% la nivel global) resursele care inca mai exista in aceste tari. Pana acum, acest "comert" cu resurse (naturale sau umane) se facea mituind cu 2 dolari niste dictatori africani sau arabi sau inventand organizatii teroriste asa cum este Daesh. Dupa re-colonizarea de buna voie a lumii arabe si africane, toate aceste lumi vor fi fost "civilizate" dupa modelul corporatist al societatii consumatorilor fericiti care, din cand in cand, raman fara job si devin, cu tot cu familia lor, homless-i. Iar de acesti potentiali teroristi, Europa (si mentorul sau, SUA, precum si sperietoarea de serviciu a tuturor, Rusia) se va ocupa cu aceeasi eficienta ca si pana acum. Desigur ca nu vom mai avea, la nivel planetar, mai mult de un atentat terorist pe luna.

http://adevarul.ro/…/Inapoi-coloniii-1_56f8ded65…/index.html

 

Doina Nicolescu Am retinut din articol existenta unei elite gaunoasa si lacome. Buna formulare! Sa mai gandim! In ce priveste colonizarea Romaniei, daca vom avea parte de ea, vom vedea. Pana atunci remarcam ca Romania este un maidan fara caini.

 

Mihai Ion Turcu Ideea este sa fie un maidan cu cainii lor. Nemteste se numeste "Hintergarten" locul din care recoltezi legume si in care depozitezi gunoiul.

Niciun comentariu: