miercuri, 9 martie 2016

O interpretare keynesiana

O interpretare keynesiana – 28 februarie 2016
 
 
Draghi Puterity
 

Robert Misik - o critica interesanta a sistemului capitalist acutal, in care el ia in considerare ipoteza conform careia nu neoliberalismul a dus la criza sistemului, ci neoliberalismul incearca sa ascunda criza, si o posibila solutie intr-un sistem hibrid cu trei componente: statul, un sistem cooperativ si solidar (care are germenii in miscarile "do-it-yourself"), si capitalismul privat "clasic". In domeniul energetic el vede viitorul intr-un sistem descentralizat, "peer-to-peer".

 

 

Blinder Fleck in der keynesianischen Interpretation

Robert Misik über "Kaputtalismus"

HEISE.DE|DE REINHARD JELLEN

 

 .
Prospectiv A-z Draghi, textul fiind in germana, trebuie sa te cred pe cuvant. Nu mi-e clar totusi ce se vrea P2P in energie. Multe surse variate si dispersate cat mai aproape de consumator?


Draghi Puterity Se poate traduce automat, cu Google Chrome de ex., traducerile automate din germana in engleza sunt de regula foarte bune. Oricum merita incercat, e un interviu f. bun emoticon wink

Un sistem de producere si distribuiere a energiei descentralizat e o treaba inteligenta din multe puncte de vedere. 

De ex, intre timp, in Germania, multi cumpara centrale fotovoltaice gata facute, si vand direct curentul la un pretz mai mic decat cel al marilor concerne (cam 19ct/kWh fata de 27ct/kWh), si in aceste conditzii sau rendite de 5-6% pe banii investiti. 

Apropo, acum ca Germania incepe sa isi inchida reactoarele nucleare, si concernele ar trebui sa se ocupe de depozitarea deseurilor radioactive, iese la iveala faptul ca energia atomica nu e cea mai ieftina, ci cea mai scumpa forma de producere a energiei.

Niste detalii, aici:

http://www.heise.de/tp/artikel/47/47530/1.html

 

 

Der teuerste Strom aller Zeit

Beim Atomstrom galt das Prinzip: Nach uns die Sintflut!

HEISE.DE|DE FRANZ ALT

 

Prospectiv A-z .
Draghi, iti multumesc ca ai insistat. Inca din prima pagina mi-am adus aminte de ce discutam, cu Smaranda apropos de nepotrivirea stimularii keynesianiste cu momentul--mi-am motivat scepticismul pe faptul ca 'stimularea' este pentru consum si se face pe datorie.

E foarte bine ca oameni destepti de pretutindeni gandesc deja la alternative caci probabil esti familiar si tu cu raspunsul celor investiti in status-qvo: Da, nu-i perfect, dar vino tu cu un design mai bun!

Permite-mi, te rog, sa raman sceptic cu soltuiile hi-tech-energetice ca alternativa la petrol ieftin. In cel mai fericit caz, acestea vor impiedica colapsul, iar autorul este destul de intelept sa gandeasca despre colaps ca una din variantele ce ne asteapta.

" in Germania, multi cumpara centrale fotovoltaice gata facute" Da, dragul meu, dar astea-s produse si cumparate pe paradigma actuala in care un litru de petrol e mai ieftin decat unul de apa minerala. Modelul ar trebui testat in conditii in care petrolul n-ar mai fi si ar trebui incluse si cheltuielile cu service, tot la pretul post-petrol. In sensul asta, este exemplar ca aduci costul energiei nucleare la zi prin incorporarea problemei reziduurilor nucleare.


Draghi Puterity Interesanta si observatia ca atunci cand cresterea in economia reala e prea mica, capitalul se refugiaza in sistemul financiar, care devine sectorul dominant al economiei. 

Da si un exemplu simpatic:

Cand cartofii sunt prea scumpi, scade cererea, si astfel se opune cresterii pretului. La produsele financiare (mereu imi vine sa pun gilimele cand scriu produse financiare) se intampla exact invers. 

Concluzia lui Misik e ca un sector financiar umflat duce la instabilitatea sistemului. Concluzia mea e ca in cazul asta "mana invizibila" a lui Adam Smith face... lucru manual.

 

Prospectiv A-z .
Da, remarcasem acele miscari astute ale intelectului, noutatea fiind cresterea cererii de produse financiare. Cred ca mecanismul cauzal este ceva de genul: Cantitatea de bani nou creata (citeste, fara acoperire) fiind in crestere mult mai rapida decat orice forma a economiei reale, duce la aberatii de genul celor enumerate (inegalitate, cresterea speculatiei in defavoarea activitatilor reale etc.). In alte cuvinte, solutia ar putea fi pe cat de simpla, pe atat de ocultata in esafodaje teoretice de genul celui al mainii invizibile care freaca piciorul tocit complet si odinioara de lemn.

 

Prospectiv A-z .
La scara mult redusa, desi cu atat mai relevanta pentru Romania, recomand a doua oara:https://www.facebook.com/groups/AtelierGP/permalink/1076434345753479/

Niciun comentariu: