luni, 7 martie 2016

Noii ieniceri

Noii ieniceri – 25 februarie 2016
 
Smaranda Dobrescu
"Privesc cu surprindere, interventiile publice (inclusiv pe facebook), din ultimii ani, ale unora dintre reprezentantii elitelor românesti. Multi dintre ei privesc problemele românesti dinafară sau de sus, aliniindu-se, naiv sau interesat, unor puncte de vedere externe."



Conform acceptiunii generale, un ienicer era un soldat din corpul de elită al vechii infanterii turcești, „recrutat la început dintre prizonierii de război, iar mai târziu dintre copii…

Alexandru Botu Sa retinem, daca avem de gand sa facem inventarul: „recrutat la început dintre prizonierii de război, iar mai târziu dintre copiii turciți ai populațiilor creștine".

Smaranda Dobrescu Trista si dificila chemare ne face fostul premier.! 
Chiar daca le simt prezenta in ce ne inconjoara nu m-as incumeta sa dau nume caci a gresi macar intr-un caz mi-ar produce remuscari. Ma intreb insa daca e posibil ca din categoria celor care privesc lucrurile din afara poate sa se numere chiar si un ministru, si anume cel al Muncii si Protectiei Sociale (poate poarta acum un alt nume, nu sunt sigura). Doamna Ministru Claudia Costea a carei numire am salutat-o ca fiind a unui specialist recunoscut in dreptul muncii iata ca ne uimeste pe toti prin remarca: "În Romania, în zonele defavorizate există o apetență scăzută pentru muncă"
Face parte din teoria neoliberala de nezdruncinat ca insuccesul in viata e datorat lenii, indolentei si viciilor. Spusele D-nei Ministru fac parte integranta din acest text al bibliei neoliberale care de fapt vrea sa dovedeasca ca datorita lenii si indaratniciei saracii pastreaza intreaga responsabilitate a situatiei lor mizere si nicidecum societatea. Intrebarea este : sunt locuri de munca si sunt refuzate? Are actualul guvern o strategie de creere de locuri de munca sau de stimulare a patronilor sa creeze locuri de munca? E constientizata la nivelul tehnocratilor necesitatea cresterii veniturilor si in special a salariului minim, conditie necesara in lupta cu saracia dar si in actiunea de dezvoltare a economiei? NU.

Aflu ca a lansat premierul un program de combatere a saraciei din care a amintit doar masura cu ajutorarea familiilor sarace sa-si duca copiii la gradinita, garantie a faptului ca vor merge si la scoala (fara vouchere, acolo, doar bazat pe lipsa de lene) S-a rezolvat cu saracia!!

Alexandru Botu Chestia cu lenea este valabila atunci cand exista obiectul muncii, exista plata/rasplata corespunzatoare pentru munca si lenesul intreaba: "da muieti is posmagii?" Atunci, insa, cand munca este dispretuitor platita vehicularea afirmatiei amintite are un singur scop: sa-i determine pe cei influentabili sa o faca pe si mai putin.
Ienicerii, dupa cum se stie, au devenit pana la urma o pacoste pentru sultani si, pana la urma, au fost desfiintati. Nu intru in amanunte, vreau sa spun doar ca cei care sunt "institutionalizati" sa faca rau, ajung sa depaseasca cu mult cererile stapanilior/sefilor si actioneaza mai mult din placeri si nevoi proprii. Se pare ca si la noi se mai intampla si asa. Sa fie aproape lepadarea de ienicerii autohtoni?

Prospectiv A-z .
Cand era la putere, ma intreb, de ce i-a lasat in pace pe ieniceri? Astia n-au aparut in Romania post-ceausista odata cu Basescu...

Draghi Puterity Au uitat povestea cu Ciuvica,Prospectiv A-z? emoticon wink

Prospectiv A-z .
N-am stiut-o, dar din Wikipedia imi dau seama ca era si el con/lucrat de ieniceri. 

Ce mai cadou pentru Romania a fost si Emil Constantinescu!

Alexandru Botu I s-or fi parut controlabili. Poate nici nu i-a stiut pe toti si intre timp s-or fi si inmultut ca ciupercile...

Prospectiv A-z .
"I s-or fi parut controlabili" Asa de mare i s-a parut ca avea puterea?

Alexandru Botu Nici nu-i bine sa stim asta!

Preda Mihailescu Vorbim românului "Sa mor prost daca te mint!"

Preda Mihailescu "Face parte din teoria neoliberala de nezdruncinat ca insuccesul in viata e datorat lenii, indolentei si viciilor. " - Ah, teoria asta este profund inradacinata in main-stream-protestantism. Ca ar fi Calvinist, Zwinglan sau Quaker - sunt convinsi ca succesul financiar este echivalent cu munca si cu iubirea lui Dumnezeu! Weber remarca deja legatura! Acesti neoconi au adus ceva in plus pe acest drum ... au adus ceva esential ce oricat de ipocriti relativ la succesul muncii ar fi fost reformatii, totusi nici prin gand nu le-ar fi trecut ...

Prospectiv A-z .
Cititorii lui AN raspund:

virgil

neagu djuvara identifica doua probleme valabile si azi:
-cutume proaste- domnii erau alesi si nu ereditari
-slaba calitate a boierilor pamanteni si a oaselor domnesti
deci nu ienicerii sunt de vina
dupa ce terminati cu ienicerii poate cautam si prin boierii autohtoni cauzele…
de exemplu cred ca elitele pot fi terminate nu doar cu dna ul ci si cautandu le hibele ascunse (de ex lucrarile de licenta si doctoratele. bomba atomica sunt lucrarile de licenta)
credeti ca dl v ponta (boier pamantean, nu?) a plagiat lucrarea de doctorat astfel incat spahiii de la Nature et co (alaturi de ienicerii locali) sa-l poata „fragezi/fezanda"?
sincer…

Centru
@Virgil – canta la alta masa , fanariot basist .
Care familii boieresti pamantene erau de slaba calitate dupa mogulul Djuvara ?
A lui ?
Familia Sturdza ? Familia Cuza ? Familia Buzescu ? Familia Mihalcea ? Sau familia Brancoveanu ? Familia Arbore ? Familia Asachi ? Familia Hurmuzachi ? Hasdeu ? Mihaly de Apsa ?

Doru Coarna

Asa este absolut peste tot, si asa a fost dintotdeauna! Inainte aveam comisari sovietici care tot asa, ne invatau din mers ceea ce trebuie sa facem si cum anume sa o facem… Astia ne spun, aia te impuscau!
Este insa firesc, atunci cand schimbi oranduirea trebuie sa te ia cineva de manutza si sa te ajute sa treci cu bine strada!

Apoi, daca ne-am dorit deschidere si o economie deschisa, se intelege ca trebuia sa luptam pe piata globala, numai ca nu am avut combatanti, ai nostri sefi au preferat sa-si jefuiasca tara sub toate formele, nu sa munceasca, sa produca si sa vanda afara, deci sa fim seriosi! Nimeni nu-ti da castane daca nu pleci capul…

Si inca o chestie pt populatia PSD: fratilor, cercuri si persoane de influenta exista peste tot, problema e ca la noi au avut rezultate iar in alte parti nu-i baga nimeni in seama. Cine le-a pus naivitatea romanilor pe tava? Romanii proveneau in '90 dintr-o tara unde ghearele de pui erau un lux, nu mai vorbesc de intreruperile la caldura, apa calda, curent, benzina, aprovizionare si alte asemenea lipsuri, plus o propaganda complet nauca! Evident, au imbratisat neconditionat si idilic valorile vestului, dar abia acum s-au trezit ca astea vin la pachet numai cu munca, cu valoarea nou creata si vanduta si cu mentinerea avutiei nationale, ori ei au sarit direct la etapa finala, acumularea individuala! Sigur, nu toti ci doar cei care au putut, adica un conclav de nemernici.

Deci, dupa jaf si averi incomensurabile si inexplicabile, ii scoatem vinovati pe straini? Eu inteleg ca-i comod si elegant sa ne spalam asa pe maini, dar stiti, trebuie sa avem si macar nitzica dreptate! Dupa revolutie s-a bagat carne la Piata Amzei, locuiam langa poetul Paunescu si de acolo ne aprovizionam… Am cumparat, era vita din Irlanda, probabil nebuna, dar de ce nu au adus spre vanzare carne autohtona? O vindeau cei care o detineau afara, dar in beneficiu propriu! Si uite asa, si tot asa… Pana la urma, nea Nelu nu s-a priceput la nimic, cu exceptia stapanirii maselor… lucru bun caci am scapat atunci cu tara intreaga, dar letal pt viitorul ei…

Partea proasta e ca s-ar putea sa ramanem singuri, si pe sovietici i-am luat in brate din '48 si prin '60 i-am respins si ne-am simpatizat cu vestul, rezultatul fiind ca am apucat pe drumul nostru neaos care ne-a condus la singura revolutie sangeroasa a acelor ani…

Chiar credea cineva ca exista capitalism cu fata umana? NU! Exponentii capitalului au fata umana, restul este mercantilism pur, dar daca am inceput atunci trebuie sa continuam, nu sa tot ezitam cu privirea catre modele de aiurea… era sa ne vrem suedezi, francezi, chinezi, spanioli, italieni…

Sigur insa, este o tema falsa, in timpul acesta curg banii acolo unde trebuie…

Prospectiv A-z .
si continua:

fostă basarabeancă

Eh! Ieniceri, eunuci, mercenari, vânzători de țară, pseudointelectuali, tehnocrați și, of course, ambasadori – conlucrează întru binele nostru! Slavă și mărire lor, acum și pururi și în vecii vecilor (mai mult în cele veșnice)! Amin.

Dar eu cu ale mele, că am obosit de acestea și aproape că m-am plictisit, așa cum se mai plictisește și zace ca o putoare scumpă, hamsterul unei nepoate, sătul de roata în care-l băgară stăpânii. Adică sunt sătulă de ei, dar preocupată de fariseismul promovat de noua „elită" care ne păstorește (și să fiu a naibii dacă mai votez vreodată, acum știu, nu bănuiesc, nu mă tem – știu – degeaba!).

Cu speranța de a nu vă plictisi, încerc să vă spun pe scurt. în lumina inovatoarei legi a educației ce se află acum la cuptor, cea care scurtează de cap limba română și istoria, cred că și părinții au luat-o razna, iar eu mai trag nădejde că-s întreagă la minte, cu toate că se spune că n-are cum să fie toată lumea nebună, numai tu sănătos. Terminăm (auzi la ei: absolvim!) clasa a patra cu Buburuza. Ședință cu părinții. Doamna cu ale ei: vine evaluarea, cea fără sens, știți, o evaluare care nu primește notă, nu se trece în catalog, nu contează la medie. Cică se face pentru a se stabili (de către învățător) un program de studiu individual, pentru fiecare caz în parte, în funcție de rezultate; am dat și în clasa a doua, s-a stabilit pe dracu', abia reușești să predai materia, dar se face mare-mare tam-tam de sus până jos. Doamna noastră e un înger pe cale de dispariție.

Părinții, însă, o specie nouă, vă jur, tânără, frumoasă și liberă. Să mor dacă vă mint. Vor banchet!!! Să închiriem o pensiune la munte, să mergem să ne cazăm cu „absolvenții", să facem mese întinse, să „invităm" un DJ (bine că nu s-au gândit la Botgros!) și să chefuim – sunt bineveniți și părinții. Bine. Nu vă spun, după ce mi-am revenit după atacul de… doamne, oare ce fel de atac am făcut, că nici acum nu-mi revin, simt că mă strânge tiroida de gât și nu mă lasă deloc să trag aer… nu știu, de mirare, stupoare(?), le-am zis pe limba română că așa ceva nu există și nu cred ce pot să aud! Mi-au sărit în cap (bine, recunosc – au încercat) și mi-au spus binecunoscuta teorie cu „să aibă ce n-am avut noi". Eu le-am spus multe, dar în mare, așa, am zis că e bine, nu-i rău cum s-au gândit – muzică, hotel, chef, poate niște vodcă, niște țigări fine n-ar strica, dar dacă închiriez acum o pensiune, când se mărită ce-o să mai fac? Ne-am… adică M-AM despărțit dușman cu toată lumea și a doua zi copiii (care nu erau de față la ședință) i-au sărit fetei mele în cap din cauză că suntem calici și de aceea mă-sa (recte eu) nu le „dă voie" să facă banchet! Ei au înțeles că eu nu-mi permit (nu că mi-aș permite, dar cine-s ei, fiscul?) Mă întreb de unde au aflat copiii!!!

Buburuza nu s-a plâns, ea își rezolvă singură problemele, dar mă sună a doua zi pe seară mama celui mai obraznic elev, fiu de guristă al unei formații celebre pe la noi, un fel de beizadea în devenire: cică Buburuza i-a bătut băiatul. E drept că-i Pișpirel, dar nici mare dacă-ar fi, asta nu-i o problemă pentru Jeanne d'Arc a noastră. Cu telefonul la ureche, o chem în gura mare, ca să audă și reclamanta: „L-ai bătut, Buburuză, pe Pișpirel?" Jeanne d'Arc are și ea fițele ei de divă, dar este Jeanne d'Arc, nimic mai puțin, merge la fotbal cu băieții, sare din copac în copac în livadă, se plimbă pe creasta casei cu mâța și asistă liniștită la tăierea găinilor – dă ochii peste cap și zice plictisită: „Mama, îți spun eu, aia nu-i bătaie!" Ce să fac? Dacă-i așa – așa. „Vedeți, doamnă? Nu l-a bătut! Dar așa, ca fapt divers, ca mamă de băiat, ar trebui să vă faceți griji, dacă se plânge că-l bat fetele! Ar trebui să-i explicați ce-i cavalerismul și galanteria. Să aveți o seară plăcută!" Nici măcar nu m-a sunat înapoi.

Chem Buburuza la investigații. Nu l-a bătut, i-a luat căciula și a ținut-o sus, cât poate ea de sus (e cu două capete mai înaltă decât Pișpirel) și el a sărit s-o recupereze (parcă-l văd, râd, nu-i frumos din partea mea) până a început să plângă, după care i-a aruncat-o într-un copac ce se ițea pe geam. Dacă tot ne-a făcut neamul calic, sărac și nehalit, eu cred că suntem chit cu familia guristei. Doamna învățătoare ne convoacă la o nouă ședință ca să discutăm acest subiect.

Ce-am învățat eu de aici? E bine să faci banchet în clasa a patra, nu-i bine? Eu sunt cea nebună? De unde se iau tinerii frumoși și liberi ce cred că toate li se cuvin? Ce este meritocrația? Mai există acest cuvânt în dicționar?

Prin spitale ne moare viitorul, cum bine a spus o bunică îndurerată, în școală i se dă la gioale Educației în sine, publicul antenelor e clientul catenelor – să moară, că-s niște asistați, și să moară toți care-au trecut de treizeci, înafară de Chirilă, of course; Codruța forever, un nou serviciu secret cu urechi, ni se dau exemple de prin Franța, francofilie, ce mai, am zis-o mai demult, dacă mă înțelegeți, cătușe, să fie lanțuri multe, și, în general, toată lumea – căluș.

Viitorul sună bine!

Ce n-am înțeles bine?

Radu Humor

" Copiii turciţi" ai populaţiei autohtone !
Cu siguranţă expresia, extraordinar de plastică şi sugestivă, va face carieră !
Cred însă că mai corect, mai potrivit şi pentru a aduce situaţia la zi, ar fi bine să înlocuim turcii cu semiţii ! emoticon wink

„Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa și opinia publică."

— Mircea Eliade

Am tot mai mult impresia că ne cuprinde şi pe noi deşertul :mrgreen:

„In mijlocul desertului un om canta dumnezeieste la vioara. Un leu se apropie, ii da tarcoale cantaretului si se aseaza la cativa pasi de el, miscandu-si capul in ritmul muzicii. Mai vin doi lei si se aseaza si ei langa cantaret. Dupa ceva timp vine al patrulea leu, care il mananca pe cantaretul nostru. Pe o craca in apropiere doi vulturi fac conversatie:
– Ti-am spus eu ca de vine surdul, s-a zis cu muzica?!"
P.S.
Mult aşteptat , de mai bine de juma de secol, surdul a ajuns şi la noi ! emoticon wink

Prospectiv A-z .
T-Rex

Nu cred ca e cazul sa listez aici persoane, nu e tribunal. Dar e adevarat ca foarte multe persoane si-au vindut constiintele promovind exclusiv Biblia neo-liberala, as spune piezind bunul simt si atentind la bunul simt al celor multi. Realitatea insa este cel mai bun profesor. Economiile liberale stagneaza de ani buni, ce se adinceste din criza in criza. Desi exista capete limpezi, precum Krugman, nimeni nu vrea sa ia taurul de coarne, pentru ca asta ar insemna sa te atingi de clasa marilor profitori ai neo-liberalismului, sa le iei o parte din imensele averi prin mijloace de fiscale (taxare), si sa faci redistribuirea bogatiei in jos. Ori asta inseamna stinga, iar acesti „libertaci" tot agita paiatza „comunismului" ca sa nu cumva sa sufere clasa bogatanilor.

As spune ca daca ciclul reformelor se impiedica de Trump in SUA, va fi si mai multa degringolada, UE se va destrama poate mai rapid, si tarile europene se vor intreba ce mai cauta in NATO. Sa nu ne amagim: daca UE se transforma intr-un „UE lite", mai diluat, fara Marea Britanie, fara poate Franta (daca iese Le Pen, care vrea Frexit), daca americanilor nu le mai pasa sa semneze un TTIP substantial (sunt ocupati cu alegerile), tarile europene cu ce putere sa mai lucreze? Cu Rusia, spasibo za vnimanie ! In acest timp ai nostri verzi ca bradul vor ramine poeti recitind versurile neo-liberalismului, in timp ce vor sta cu mina intinsa…

Silviu

Un exemplu de „ieniceri" puşi pe treabă:

Ordinul 14 din 30 ianuarie 2014, completat cu ordinul 77 din 15 iulie 2015 al ANSVSA care în final a dus la interzicerea vânzării tuturor speciilor de păsări vi în toate pieţele, târgurile şi oboarele din ţară.

Mai exact ţăranii nu mai pot vinde nicăieri – „de comercializat" şi mai puţin, a nici unui fel de pasăre vie ( găini, raţe, pui, curci, porumbei etc.)

Şi uite aşa 46% din populaţia ţării, mă refer la cea din mediul rural, se îndreaptă cu paşi forţaţi, de o legislaţie care nu ţine cont de realităţile româneşti, spre sărăcire. Mai exact ţăranii nu mai au voie să meargă în târg să vândă o raţă, o găină, un pui să-şi facă un ban pentru un kilogram de zahăr, o pungă de sare, un detergent, chibrite(ghiufe) sau pentru lucrările agricole .

După ce le-am pus în braţe telefoane mobile, le-am tras apă potabilă în faţa porţii şi le cerem bani pentru că le-am asfaltat comuna îi impiedicăm să facă banii necesari plăţii acestor utilităţi.

Laptele este preluat 0,7-0,9Ron/litru, porcii în viu cu greu se vând la 4,5-5Ron/kilogram, şi prin acest ordin li se interzice să mai vânda ORICE pasăre vie în târguri!!

S-ar găsi un „ienicer" – gigi contra care să schimbe această anomalie? Mi-e teamă că nu. Toţi au coloana ruptă şi aplică Norme Europene fără noimă pentru realităţile româneşti, tăindu-ne singuri craca de sub picioare. Şi uite aşa încet dar sigur distrugem viaţa comunităţilor de la ţară de care se bucură şi sunt uimiţi că mai există, turistii străini. Curând nu o să le mai putem arăta nimic când vin incoace!

George Hălărescu

România umilită
Mai mult ca niciodată poporul român este astăzi îngenuncheat, umilit, manipulat și divizat. Toate valorile românilor au fost ponegrite ( Biserica, Armata, Parlamentul, învățământul) și ne-au fost exportate altele noi (consumul de droguri, pedofilia, homosexualitatea etc.), iar elite noastre au fost și sunt demonizate, arestate, ori marginalizate.

Tinerii au fost instigați împotriva bătrânilor, funcționarii împotriva antreprenorilor, femeile împotriva bărbaților etc. în timp ce pe furiș capitalul străin s-a instalat în toate domeniile, liderii politici obedienți au fost puși în fruntea țării, frâiele puterii au trecut în mâini străine, iar diplomațiile „partenerilor" ne țin lecții de moralitate.

Nu pot să nu constat o retorică periculoasă promovată de diplomațiile străine și susținută de o presă națională oarbă. Până mai ieri opinia publică era formată în direcția schimbării clasei politice, iar în fruntea țării trebuiau puși tinerii. De ce? Nu pentru că ar fi mai pricepuți, ci pentru că sunt mai ușor de condus. După un ciclu electoral, limitele tinerilor au fost evidente, iar cu câteva excepții schimbarea a fost un fiasco. Acum suntem educați că trebuie să înlăturăm corupția, pentru că ea este cancerul democrației. Dar oare noi nu am știut până acum că trebuie să fim cinstiți, onești, responsabili, punctuali etc.? Oare cine a stimulat și a încurajat corupția în România? Cine beneficiază acum de roadele corupției?

Mult lăudata noastră Justiție s-a trezit din somnul rațiunii și s-a apucat sârguincios să înfăptuiască justiția, fără a înțelege că rostul ei este a înfăptui dreptatea. Și după ani de zile în care a dormit și după criterii numai de ea știute s-a apucat să-i judece pe acei oameni de stat care au contribuit la înfăptuirea României postcomuniste.

Așa au fost luați pe rând la socoteală toți demnitarii, în care încă mai ardea sentimentul patriotic. Ieri a fost arestat Adrian Năstase, astăzi asistăm la arestarea lui Adrian Severin, iar mâine la cea a lui Ion Iliescu. Între timp, numeroși lideri politici incomozi și cu experiență sunt atenționați că deasupra libertății lor stau dosare bine instrumentate.

Interesant este faptul că există o succesiune a arestărilor. Justiția televizată ne prezintă câte un caz de corupție în care câte un personaj dubios a furat din banul public, apoi câte un caz fabricat precum cel a lui Mădălin Voicu pentru a se induce ideea că toți politicienii sunt corupți.

După ce ani de zile în stil mafioto-securist oamenii de bună-credință au fost urmăriți sau li s-au întins capcane pentru a-i expune moral și juridic acum sunt hărțuiți, aretați și amenințați. Ce a făcut justiția în toți acești ani? Cine beneficiază de rodul acestor mizerii?

România a intrat cu brațele deschise și cu mare naivitate în lumea liberă și euro-atlantică fără să știe că este victima multor provocări. Liderii români s-au amăgit și au uitat că au fost învinșii Războiului Rece și că trebuie să plătească nota de plată a acestei înfrângeri.

Poporul român mai are o șansă, de fapt singura, să nu se mai lase păcălit și manipulat.

Mihai Ion Turcu Cand spunem "noi" putem subintelege noi cetatenii sau noi statul. Noi cetatenii in 1989 am avut o reactie fata de violenta statului aplicata cetatenilor in Municipiul Timisoara. Noi cetatenii stiam ca in URSS, hegemona sistemului din care faceam parte, se incearca o schimbare favorabila unei mai mari libertati pentru cetateni, insine suferind de prea marea constrangere a propriului stat. Noi cetatenii ca romani aveam si avem memoria opresiunii exercitata de Rusia asupra noastra ca popor. Noi cetatenii creditam cu valoare organizarea sociala occidentala. In consecinta, pornind si ramanand la aceste generalitati , intr-un moment in care rasturnarea puterii de factura autoritarista la origini impusa de sovietici, am abolit statul socialist. De aici incolo responsabilitateaq noastra a cetatenilor decurge din ce alegem pentru qa conduce agregatul Romania. De cum decurg afacerile noastre raspund direct mandatatii sa le gestioneze.

Niciun comentariu: