miercuri, 9 martie 2016

De ce periferia europeana are nevoie de o noua strategie post-euro?

De ce periferia europeana necesita o strategie post-euro? – 27 februarie 2016


Prospectiv A-z a distribuit post publicată de Marta Nora Tarnea.

.
Nu stiu de ce s-a pierdut la preluare introducerea facuta de Marta Nora Tarnea. Iat-o in versiunea editata a preluarii mele:

"Chiar merită citit. Ceea ce era evident încă din primii ani ai Tranziţiei - dorinţa neoliberalilor de a crea în fostele ţări comuniste State minimale, conduse ca nişte afaceri de lumea capitalurilor bancare, şi nu numai, precum şi paşii politici, economico-financiari şi strategici ai Germaniei spre a deveni mult mai mult decât prima economie a UE - şi semnalat de câteva voci, repede reduse la tăcere mai ales ca neocomuniste, acum devin ideile centrale ale vocilor din unele medii academice şi din unele mass-media. Târziu pentru generaţiile de acum. Cine să facă asemenea strategii complicate în România, dacă clasa politică, în fapt democraţia, a fost sistematic distrusă? Plecând de la slăbiciunile interente unei clase politice formate din oameni pregătiţi în naţional-comunismul ceauşist – corupt şi imoral politic – structurile la ordin, adică puterea reală, şi complicii lor interni şi externi, au urmat sistematic paşi pentru a opri evoluţia democraţiei. Cu complicităţile inerente, nu neapărat toate de rea credinţă, dar cu interese specifice, ale lumii capitalului, bancar sau nu.."

 

 

Why The European Periphery Needs A Post-Euro Strategy

Thomas Fazi In recent weeks, Germany has put forward two proposals for the 'future viability' of the EMU that, if approved, would radically alter the natur

SOCIALEUROPE.EU|DE THOMAS FAZI

 

Mihai Ion Turcu Preocupare pentru banci si centrare pe bancile germane, cam asa ceva rezulta ca ar rexolva proiectul, guvernele urmand sa fie controlate de banci, deci finis guverne politice care a deveni doar administratori locali urmand politica bancilor , care banci sunt institutii financiare private interesate de profitul lor ?

 

Prospectiv A-z .
Domnule 
Turcu, sunt sigur ca tot esafodajul intelectual se bazeaza pe experienta recenta cu Grecia. Numai ca analiza acestei experiente este partiala/redusa, fara a considera intreg setul de circumstante etc.

 

Prospectiv A-z .
Levi Colo, iata in acest text un inceput de contra-argument la euro-izarea Romaniei. 

Problema, cum am spus, este ca Romania este euro-izata de facto, prin lipsa suveranitatii bancar-financiare, si astfel se 'bucura' DOAR de necazurile monedei comune, nu si de vreun avantaj.

In caz ca romanii ar vrea s-o coteasca, gestul ar echivala probabil cu tradarea. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim atasati status-qvo-ului, ci ca trebuie sa intelegem si sa cantarim ce se poate face si cu ce asumari.

 

Doina Nicolescu (Postat initial la Grupul Prospectiv) E bine de stiut in perspectiva aderarii la euro, chiar ca un element de reflexie fata de decizia de aderare. In cazul introducerii unui mecanism automat de insolventa suverana care se extinde esential catre suverani, regula bail-in introdusa bancilor de catre Uniunea Bancara, ar insemna ca daca o banca cere asistenta financiara din partea mecanismului European de Stabilitate indiferent din ce motiv, ar trebui sa se prelungeasca perioada de maturitate a bondurilor suverane. Reducandu-se valoarea de piata a acestor bonduri efectul va fi inregistrarea de pierderi severe pentru toti detinatorii de bonduri si daca e necesar chiar o reducere nominala asupra creditorilor privati.

Niciun comentariu: