miercuri, 24 iunie 2015

Vot fi alegeri legislative in Marea Britanie

Vor fi alegeri legislative in Marea Britanie – 6 mai 2015

Smaranda Dobrescu

Maine sunt alegeri legislative in Marea Britanie.
Azi, singura previziune a analiştilor politici este că rezultatul va fi cel mai strâns din ultimele decenii

Cele două mari partide, conservator şi laburist, se situează la egalitate în sondaje şi niciunul dintre ele nu va fi în măsură să guverneze singur. Formaţiunile mai mici ar putea avea, astfel, un rol decisiv în formarea guvernului.

De la începutul campaniei, conservatorii de la putere şi laburiştii din opoziţie s-au aflat, alternativ, în frunte dar diferenţa dintre ei nu a ieşit din marja de eroare. Liderii celor două partide continuă campania până în ultima clipă pentru a înclina balanţa.

Niciun partid nu va avea, probabil, majoritatea în Camera Comunelor aşa că şi viitorul guvern va fi unul de coaliţie. În actualul cabinet, conservatorii sunt aliaţi cu micul partid liberal-democrat.

Dar acestuia nu i-a priit guvernarea: a pierdut teren în sondaje şi a fost întrecut de partidul independenţei, condus de Nigel Farage, care doreşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Partidul lui Farage nu mai poate spera, însă, să se claseze pe primul loc, ca la alegerile europene de anul trecut. Dimpotrivă, sistemul de vot majoritar cu un singur tur de scrutin îi va acorda, probabil, doar câţiva deputaţi, insuficient pentru a face jocurile în Parlament. În schimb, partidele regionale, mai ales cel scoţian, pot avea un cuvânt greu de spus.

Dar, în schimbul sprijinului lor, scoţienii ar putea cere un nou referendum pentru independenţă. În aşteptarea votului cu rezultat imprevizibil, toate partidele se pregătesc pentru negocieri deosebit de dure.(antena.ro)

  Doina Alexandru Va multumesc frumos pentru accept!

  Smaranda Dobrescu Fii binevenita, Doina!

  D.A  Ce pagina instructiva , profunda si sensibila ! Am descoperit-o abia azi! Ce multe afinitati , nostalgii , dureri si bucurii comune descoperim ,totusi, prin instrumentul ( de spionaj!) FB!

  S.D  Sa avem disponibilitate, Doina, sa impartasim cat mai multe lucruri care sa ne insenineze! Iti multumesc pentru aprecieri!

  Delia Bogdan ma gandesc ca sistemul de vot britanic este, cumva, cel mai apropiat de realitate/normalitate, ca a fost creat anume pentru atingerea unui echilibru in societate, sau altfel spus, a fost gandit pentru binele societatii nu doar al catorva alesi!

  Mihai Ion Turcu Am rezerva, guvernele de coalitie nationala sunt slabe. Un guvern dintr-un partid care este slab diferentiat de opozantul sau plus un partid mic, se face dator partidului mic fara de care nu poate guverna, si este oricum un guvern slab. Poate cadea la o adiere mai dura de vant.Ce s-a ales la noi din USL ?

  S.D  Sistemul britanic electoral a permis UKIP sa se plaseze pe primul loc la partide la europarlamentarele din 2014. Nu acelasi lucru se poate intampla si la alegerile generale parlamentare de maine cand fiecare circumscriptie lectorala va trimite in Parlament un singur parlamentar (Camera Comunelor), si anume acela care din echipa de candidati apartinand diferitelor formatiuni va obtine cel mai mare numar de voturi. Destul de reprezentativ.

S.D  In diagrama de mai jos se pot vedea combinatiile de guvernare posibil a fi facute daca fie liberalii fie conservatorii au mai multe mandate..

 

Niciun comentariu: