miercuri, 24 iunie 2015

Reforme structurale inutile

Reforme structurale inutile – 4 mai 2015
Smaranda Dobrescu

Unele din reformele structurale cerute de creditorii Greciei sunt cerute inutil. Reforma taxelor care ar avea in vedere sa duca la impozitarea celor bogati ca si reforma sistemului de pensii, spre deosebire de celelalte guverne anterioare, le avea in vedere si Guvernul Tsipras.Dar alte reforme structurale sunt chiar irationale. Programul de privatizare care a fost convenit cu guvernele precedente si pentru care insista creditorii sa fie implementat nu-si are sens. O tara nu poate fi obligata sa dispuna de activele sale, de bogatia sa in mod fortat. Acest lucru va conduce la venituri foarte mici pentru Guvernul Grec si de profitat nu vor avea decat cumparatorii, unii dintre acestia fiind chiar companii din tarile creditoare. Exemplul Romaniei ar putea sa foloseasca grecilor in a accepta sau nu vanzarea bijuteriilor coroanei.

 S.D  "La aproape10.000 km de greci, la New York, trăieşte un tip altminteri simpatic, pe nume Neil Cavuto, managerul editorial şi prezentatorul a trei emisiuni la televiziunea Fox Business Network, a cunoscutei TV Fox, "specializată" de ani buni în susţinerea aripii ultraconservatoare, de dreapta, din politica americană, cea ostilă Europei şi Uniunii Europene. Iată cum a prezentat Neil Europa şi problemele ei: "Hei, Europa, las-o să plece. Lasă Grecia să plece. Şi lasă-i şi pe alţi membri bolnavi să plece, dacă grecii pleacă. A venit vremea să vă mişcaţi, pentru că voi, fani ai Uniunii Europene, sunteţi cam înţepeniţi în timp, aţi cam ruginit de atâta amar de vreme. Renunţaţi la aiureala cu acest club al vostru care, pasă-mi-te, ar merge bine, nu-i mai luaţi cu voi pe cei care nu se califică, pentru ca abia apoi să vedeţi dacă mai aveţi un club, sau nu. Uitaţi de Italia, Spania, Portugalia şi chiar Franţa, uitaţi chiar de tot clubul. Poate dispare toată Uniunea Europeană şi, odată cu ea, şi moneda euro, pentru că – să fim serioşi – voi înşivă ştiţi, că toată ideea asta a fost idioată şi ridicolă. Că asemănarea UE cu Statele Unite a fost şi este o prostie, o minciună, că aici suntem toţi strânşi în jurul unui guvern federal, ceea ce nu este cazul la voi. Grecia şi Italia nu simt nevoia să facă parte dintr-o uniune, pe care eu o numesc nu Uniunea Europeană, ci Germania Mare. Aşa ceva n-a funcţionat, nu funcţionează, şi nu va funcţiona. Renunţaţi, daţi grecilor înapoi drahmele, italienilor lirele, daţi-le înapoi culturile, rădăcinile şi libertăţile lor. Germania a eşuat acum 80 de ani, atunci când a încercat să cucerească tot continentul Europei, nu-i mai daţi încă o şansă, aşa ceva n-a avut sens nici atunci, şi nu are sens nici acum".
http://www.cotidianul.ro/turcia-si-grecia-oile-negre-din...

 

Turcia şi Grecia – oile negre din NATO şi Uniunea Europeană

...cotidianul.ro

  Octavian Lupu Daca ne aducem aminte de acel faimos si semnificativ "F**k UE" al domnitei Nuland vom vedea ca punctul de vedere al tipului de la Fox News, expresie a convingerilor partidului republican, de extrema dreapta nu este singular ci este impartasit si de administratia Obama, ca de partid democrat nu stiu daca mai putem vorbi (probabil ca ar trebui sa faca si ei ca PNL-ul si sa treaca la doctrina conservatoare pe care de fapt o pun in practica). Devine tot mai clar ca Grecia nu va fi ajutata sa ramana in UE nici de SUA nici de Rusia si ca ambele mari puteri isi doresc acolo, o explozie sociala si o virare marcata spre dreapta care sa arunce in aer constructia europeana, doar de dragul de a-i aplica o lovitura dureroasa Germaniei si ambitiilor sale hegemonice nedeclarate. Desi nu sunt un fan infocat al UE in forma sa actuala nu cred ca e avantajos pentru Romania ca aceasta structura sa dispara. Nu acum. Insa este drept ca si Germania se ambitioneaza sa faca tot ce este posibil pentru a se ajunge la acest deznodamant.

  S.D  "...ambele mari puteri isi doresc acolo, o explozie sociala si o virare marcata spre dreapta care sa arunce in aer constructia europeana, doar de dragul de a-i aplica o lovitura dureroasa Germaniei si ambitiilor sale hegemonice nedeclarate. "
Oare a parasit Rusia ideea alaturarii de Germania intr-un fel sau altul? Oare BRICS-ul nu tenteaza Germania satula de protectoratul si interceptarile americane?

  O.L  In primul sa ne aducem aminte ce am spus si cu alte ocazii si aici si la grup: ceea ce postez eu sunt speculatii, pareri pentru ca daca ar fi stiri verificate din trei surse independente as cere bani pentru ele. emoticon smile In al doilea rand incep sa cred tot mai mult ca si Rusia si America vor Germania de nevasta cu conditia ca la nunta ei sa cada mai multe stele. O Germanie fara sprijinul fratiorilor europeni va fi o nevasta mult mai obedienta si dispusa sa faca tot felul de chestii pe care o femeie decenta si independenta nu le-ar face. Mie mi s-a parut absolut demential gradul de obedienta al Germaniei fata de SUA in ceea ce priveste spionajul industrial (Airbus/EADS). Plus ridicolul credintei acestora ca daca BND lor lucreaza pentru NSA atunci in mod automat NSA &co nu va aplica acelasi tratament si Germaniei, pentru ca ei sunt niste tradatori "de bine". Ca sa inchei: da eu cred ca Grecia va fi sacrificata pe altarul slabirii/desfiintarii UE ca un prolegomene al slabirii Germaniei. Nu mi-am raspuns inca la intrebarea daca ar fi benefica pentru Romania o Germanie atotputernica si hegemonica care sa nu aiba a se teme nici de americani nici de rusi. Raspunsul pe care mi l-am dat este deocamdata nu.

  O.L  Am mai postat ceva in extenso dar vad ca a disparut. Rezum: atat SUA cat si Rusia isi doresc in continuare un parteneriat cu Germania dar nu cu o Germanie puternica. O Germanie slaba inseamna o Germanie fara UE. Grecia reprezinta incarcatura exploziva care, bine plasata, poate darama intreaga constructie europeana. A ajuta Grecia fie de catre SUA, fie de catre Rusia, fie de catre China, inseamna mentinerea Greciei in UE si, pe cale de consecinta, mentinerea unei Germani puternice.

S.D   De acord. Toti considera ca Germania a devenit prea puternica si solutia ar fi sa o rupa de restul tarilor acum componente UE> In acest caz, ceva nu se leaga: De ce Schauble, adica Germania nu accepta mai nimic din planul de reforme al Greciei, in timp ce FMI, adica SUA in principal, a cazut cu Varoufakis, fostul negociator grec, la pace? Adica un comportament de ambele parti contrar ipotezei acceptate ca toti vor Grexit, mai putin nemtii. Ii avantajeaza pe americani aparitia de disensiuni in guvernul grec?

Niciun comentariu: