miercuri, 24 iunie 2015

Ciudatenia unor taxe

Ciudatenia unor taxe – 5 mai 2015

Smaranda Dobrescu

 Daca Ministrul Finantelor roman pune o taxa asupra bacsisului ce-l dai curierului ce-ti aduce acasa o pizza sau orice ai cumparat on line cu conditia sa te duci tu apoi la firma respectiva si sa completezi formularul privitor la cei 2 lei bacsis, iata ca un alt partid socialist gandeste sa impoziteze banii de buzunar primiti de la parinti de catre copii sau adolescenti ca sa-si cumpere un suc si un sandwich. Regret doar ca aceste masuri evident birocratice si absurde vor pune stampila de "politica a stangii care stie doar sa taxeze pe crestinii care fac prosperitate si aduc bunastare societatii."

 

Bercy envisage une taxe sur l'argent de poche

Le Ministère de l'Économie et des Finances étudie la possibilité d'une taxe sur l'argent de poche distribué aux adolescents français. L'opération fortement inspirée de la taxe Tobin pourrait rapporter environ 35 milliards d'euros à l'État.

legorafi.fr

  Mihai Ion Turcu Urasc legiferarile care se poate intui ca nu vor fi respectate, nici respectarea lor urmarita altfel decat pe sarite si tintit. Iata avem si alungarea taranilor din piete ....

  S.D  Era previzibil.. Vor iesi la marginea soselei, vor fi vanati si amendati. Eu sunt adepta fiscalizarii cat mai depline. Dar intr-o tara in care sunt analfabeti, in care nu toata lumea stie ce inseamna un card, in care a completa o factura e o problema, se va dezvolta o piata de mic gros paralela in care agricultorii vor fi preluati de smecheri care se ofera sa-i ajute si care de fapt le vor fura munca. Castigul la buget va fi zero pe aceasta parte.Iar orasenii se vor bucura doar de produse turcesti venite prin evaziuni multiple. Incurajarea taranului roman!!

  Todosiciuc Bogdan Adrian Nu stiu de ce, dar am senzatia ca si la noi vom vedea astfel de initiative "stralucite"...

  M.I.T  Se vorbeste de mai multe Romanii, una din ele este lasata in seama Domnului ( asteptata fiind "iesirea din sistem" dupa expresia tehnica a Premierului Boc), ca ar trebui si stimulati sa iasa mai repede mi se pare cinism metodic...

  Zoe Petre Dar nu vi se pare nedrept ca populatia urbana sa suporte si propriile cheltuieli, si pe cele ale populatiei rurale? Fiscalizarea bacsisului e generala in UE, nu zic ca solutia Teodorovici e buna, dar e o incercare de a impaca uzantele europene cu traditia stramoseasca a bacsisului.

  S.D  Intre fiscalizarea totala care elimina cashul din plati, asa cum este in curs de a proceda Suedia si evaziunea pe scara larga de la noi, sigur ca exista si o cale de mijloc. De altfel lumea nu contesta de exemplu inregistrarea bacsisului, cel mult normele de aplicare a acestei masuri care naste o birocratie uriasa, capabila sa omoare buna intentie initiala.
Problema care o pun in discutie este daca masura impozitarii producatorului care-si vinde produsele in piata este introdusa in cel mai bun moment. De cele mai multe ori acesti tarani cultiva o suprafata mica de teren din care-si asigura subzistenta si ce le ramane, incape intr-un cos cu care vin la piata orasenilor. Ieri, de exemplu, piata mea era mult mai goala si produsele mai scumpe. Ce inseamna asta? Micul producator mareste pretul ca sa-si scoata taxa suplimentara. Asadar, oraseanul va sustine taxele impuse in momentul acesta de saracire masiva a micului agricultor.
Problema impozitarii produselor de pe langa casa taranului se ridica anual in special de catre BNR> A facut-o si acum 25 ani Banca Mondiala. Este corect asa, teoretic. Este mai ales corect sa impozitezi marii proprietari de teren agricol-in special cetateni europeni dar si arabi care detin deja 1,5 milioane hectare din terenul agricol al nostru si care-si vand produsele in ce loc al mapamondului doresc. A impozita insa taranul sarac care vinde uneori doar patrunjel si usturoi, este totusi, prea devreme. Efectele pot fi diverse si perverse.

  Valentina Pecherskaya cu chelnerii este oarecum clar. Dar cum ,se va proceda cu altii ( soferi, postasi etc)?

  S.D  Pentru ca Ministerul Finanțelor să îi țină sub control pe mici producători, are nevoie de un document fiscal, cum este carnetul de producător.

Micii producători scapă de vigilența Fiscului. Pe de o parte sunt prea mici, iar impozitele care ar fi încasate de pe urma lor nu justifică alocarea de resurse financiare pentru a-i controla. Pe de altă parte, nu există nici cadrul legal pentru fiscalizarea corespunzătoare a acestora. Una dintre soluțiile gândite de autorități a fost introducerea carnetelor de producător, care anul acesta se vor schimba la față.

Problemele apar însă din cauza prevederilor care vor reglementa folosirea acestora. În carnete vor fi file care vor conține niște tabele, cu rubrici distincte, în care producătorii vor trebuie să noteze dimineața cantitatea de ceapă, usturoi sau roșii cu care au venit la piață. Într-o altă rubrică, seara, va fi trecută cantitatea de produse rămase și, în altă rubrică, cea de produse vândute. Partea din filă care va conține cantitatea de produse vândute se va detașa din carnetul de producător și se va pune la un dosar care va trebui dus la un contabil, care să calculeze ce impozite are de plătit producătorul.

„Probleme apar când vorbim de producători care au 70-80 de ani și vin cu cantități mici de ceapă și usturoi la piață. Ce faci? Îi pui să angajeze contabil? Carnetul de producător nu rezolvă problema evaziunii, ci complică viața producătorului, care și așa plătește impozit pe teren, pe marfa obținută de pe acel teren, pe construcții și pe animale", ne-a declarat senatorul PDL de Dolj, Marinică Dincă.

Pentru a-și putea vinde zarzavaturile, legumele și fructele în piețe, producătorii agricoli vor avea nevoie, pe lângă atestatul de la primărie, de o hârtie de la asociația care este activă pe raza localității în care își desfășoară activitatea.

http://www.stiriagricole.ro/impozitul-pe-usturoi-sau-cum...

Impozitul pe usturoi sau cum le complică noile certificate viața producătorilor agricoli

stiriagricole.ro

  S.D  Valea, nu am citit ordonanta, doar niste comentarii in presa: ideea e ca prestatorii de servicii sa declare la intrarea si iesirea de la serviciu, intr-un registru banii proprii care ii au asupra lor. Diferenta va fi impozitata fie sub forma unui venit suplimantar al angajatului, cu 16% fie sub forma unui venit pe profit al firmei (tot 16%)

  M.I.T  Smaranda Dobrescu@problema absurda a impozitului pe maruntis, pare a fi depasita de proiectul de impozitare a altor categorii de producatori de bunuri si servicii, dupa "model suedez" la venituri si taxari romanesti. Cam ce se vrea ?

  Daniela Crasnaru In Canada bacsisul e inclus in pret.Vrei,nu vrei,il dai

  S.D  Nu e rau deloc, e tratat precum TVA-ul

  Smaranda Dobrescu Despre "la taxe sur l`argent de poche" nu am auzit sa fie o intentie romaneasca. Deplangeam doar faptul ca un guvern de stanga, guvernul francez deja destul de impopular se va acoperi de toate invectivele celor care vor trebui sa tina zilnic o contabilitate atat de aleatoare si ancombranta.Toate se vor aduna in contul taxatorilor stangii...

  V.P  toate astea se pot face pentru servicii, unde omul nu pleaca din sediul, cum ar fi magazine,

  V.P  restautan3te

  V.P  toate astea sant valabile pentru locuri de munca unde omul se afla in sediul pe durata orelor de munca cum ar fi restaurante, magazine, banci. Dar ce te faci cu taxi, asitenta medicala la domiciliu, postasi etc ? Pe ei cum controlezi?

  S.D  Valea, iti transcriu tot ce este facut public in materia impozitarii bacsisului:
Bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.
Angajaţii vor trebui să declare la începutul programului de lucru, sumele pe care le deţin la ei, acestea urmând a fi notate într-un registru de bani personali. Operatorii economici care nu vor înregistra banii personali ai angajaţilor vor fi sancţionaţi, începând cu 8 mai, cu amendă de 9.000 lei.
Angajații vor fi obligaţi să prezinte, la solicitarea organelor de control, sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru. Cei care refuză să prezinte aceste sume de bani vor primi, tot din 8 mai, amenzi de 1.250 de lei.

Deci se considera categorii sub incidenta legii si cei care seafla in timpul programului de lucru nu doar in sediul locului de munca. (taximetristi, postasi) Normele de aplicare le vor stabili probabil patronii respectivi

  V.P  am inteles. pe hartie este o.k., dar cu controlul este mai greu. in special pe traseul.

M.I.T  Bacsisul in sine este o institutie sociala veche care in conditiile unei societati care se proclama liberal-democrata ar trebui sa fie caduca nu oficializata si taxata in seama principiului ca orice venit se cuvine a fi taxat. Evit sa fac istoria bacsisului din respect pentru cei de a caror servicii beneficiem si carora traditional li se lasa cativa bani peste pretul platit al serviciului. Tinand cont de faptul ca prin traditie unii prestatori de servii primesc sau nu cativa bani , salariile lor sunt mici. De dorit ar fi ca salariile sa fie satisfacatoaree si sa nu mai existe bacsis.

Niciun comentariu: