miercuri, 24 iunie 2015

1 Mai



1 Mai  - 1 mai 2015

Smaranda Dobrescu

 

Imi amintesc ziua de 1 mai 1990. Un grup de 30-40 membri ai partidului social democrat istoric, condus de Sergiu Cunescu, cu o palnie si destula convingere sarbatoreau in Parcul Herastrau, MUNCA. Cativa curiosi dezaprobatori, comentau superior de pe margine: acasa, ne-am saturat de comunisti! Cei ce imbracasera atunci haine de sarbatoare, avusesera parte ei sau parintii lor de haine vargate datorate comunistilor ce le-au acordat acelasi statut lor ca si taranistilor, liberalilor, etc. Oare cand ne vom asuma trecutul altfel decat prin seminarii? Oare cand romanii vor face diferenta intre stanga democrata si cea comunista?

Acest gand l-am postat exact in urma cu doi ani. Azi, nu prea mai este valabil: Stanga-dreapta au ajuns sa aibe comportamente imprumutate intre ele, nu se mai stie ce ar trebui sa sustina fiecare, nu se vede decat trasatura comuna etichetata drept "banda de hoti". In schimb, fara nicio legatura cu realitatea, a revenit stupid si deplasat, acum, in epoca neoliberalilor universali si victoriosi, sloganul:"Jos comunistii" De ce nu putem fi oare sincroni realitatii?

  Paul Cernat Exact - si votul universal, si ziua de munca de 8 h. (cit mai e...), si apararea drepturilor sindicale, si legile antidiscriminare tot de la "nenorocitii aia de comunisti" le avem...

  Ovidiu Marcu Dar in America nu erau comunisti ;ei respecta ziua de 1 MAI MUNCITORESC !

  S.D  As vrea sa va dau dreptate, dar pentru acuratete trebuie sa spun ca miscarea pentru votul universal, pentri programul de lucru de 8 ore a inceput in jurul anului 1886 in SUA , unde nici nu se vorbea inca de comunisti. Sindicatele din SUA si Canada au gazduit intalnirile si au organizat manifestatiile. Abia in 1890 Internationala Socialista a propus si legiferat in Europa ziua de 1 mai ca zi a muncii si programul de lucru de 8 ore. In 1893 s-a infiintat si in Romania Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania care a militat in continuare pentru drepturile cucerite. Comunistii au beneficiat de aceste drepturi si le-au acordat cu aceeasi ipocrizie cu care sunt acordate si azi, mai ales in privinta seriozitatii oponentei sindicatelor si a programului de lucru de 8 ore. Cei care au avut o cariera in timpul comunismului stiu ca ziua de lucru se termina atunci cand credeai tu personal ca ti-ai indeplinit un termen partial propus.

  S.D   Dupa stiinta mea in State ziua muncii se serbeaza in ultima zi a verii. cred ca la 1 septembrie., asa cum in tari precum Elvetia sau Austria ea nu ete recunoscuta si sarbatorita oficial.

  Radu Cotet Pentru a respecta adevărul, ziua de 1 mai este sărbătorită și declarată ca atare zi libera în Belgia, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Danemarca, Norvegia, Germania, Norvegia, Grecia, Suedia, Austria, Finlanda, Grecia și parțial în unele cantoane din Elveția. Din păcate calendarul meu e limitat la Europa emoticon wink

  Octavian Lupu Pomeneam intr-un alt context de spusele lui John Steinbeck care afirma ca socialismul nu va prinde niciodata radacini in America pentru ca aici saracii nu se percep ca fiind proletariat exploatat ci milionari (desigur potentiali) aflati temporar la anaghie. La noi si in alte tari foste comuniste saracimea se percepe ca fiind middleclass chiar daca nu-si mai poate permite sa plateasca ratele la Logan sau casa din cauza ca au ajuns someri. Propaganda capitalista de extrema dreapta (care incepe sa prevaleze si in partidele de dreapta care se considera moderate), a facut ca orice are legatura cu drepturile salariatilor sau micilor intreprinzatori sa fie considerata automat populism daca nu chiar comunism, bolsevism.. De asemenea agregarea celor multi si lipsiti de putere de negociere in sindicate este prezentata ca ceva ce tine de comunism si trebuie blamat. Inclusiv partidele de stanga din Europa au renuntat la agenda social-democrata in favoarea, cel mult, a social-liberalismului, lideri mai tineri precum Ponta aratandu-se sincer jenati, ca trebuie sa-si desfasoare cariera politica sub steagul social-democrat. De aceea atunci cand apar partide precum Siriza sau Podemos acestea sunt imediat considerate de extrema-stanga, desi in anii 80 probabil ca s-ar fi inscris in media social-democratiei europene. Asta a fost una dintre marile reusite ale marelui capital, sa-i faca pe cei din clasa muncitoare sa-si renege statutul si sa o prosteasca ca si ea poate face oricand parte din cei 1% numai ca trebuie sa fie putin mai harnici, sa nu bea si sa nu fumeze dupa cum spunea dl Videanu atunci cand a fost intrebat de originile averii dumisale.

  S.D  Teoretic sindicatele nu si-au terminat menirea. Ele ar trebui sa fie parte a dialogului social. In ultimele decenii doua au fost cotiturile majore care s-au constituit in momente obiective ale slabirii rolului si fortei sindicatelor, la care s-a adaugat dorinta mai multor lideri de a pactiza cu patronatul: Progresul tehnologic, automatizarea si informatizarea proceselor de productie a redus treptat numarul lucratorilor angrenati in industrie si deci a spart marile centre muncitoresti sindicalizate. Ponderea muncii s-a deplasat in zona serviciilor, cu lucratori distribuiti geografic si cu munci individuale care nu-i tine in contact permanent. Al doilea moment a fost cel din timpul recentei si actualei crize, cand reformele structurale de pe piata muncii cerute de UE, in special de Germania au scos sindicatele din rolul acestora de negociatori, lasand practic lucratorul in lipsa contractelor colective pe tara si ramura la discretia totala a patronilor. Practic, dupa aceste doua momente nefaste pentru sindicate, lucratorul nu mai este reprezentat cu eficienta in nicio forma a dialogului social. Avand in vedere si continuarea ciclului de informatizare-robotizare care va elibera din ce in ce mai multi lucratori de pe piata muncii, sarbatoarea Muncii se cere cu atat mai mult apreciata in semnificatii si celebrata mai mult in memoria, din pacate. Si totusi...

  O.L  <<The 1904 International Socialist Conference in Amsterdam called on proletarian organisations in all countries to stop work on May 1. Socialist, communist and anarchist groups were largely successful in making this official.

It is now a national holiday in more than 80 countries.

And in the United States (and Canada)? To soften the possible link with the Chicago killings, the US made 'Labor Day' in September the official day for workers' celebrations, with May 1 to be celebrated as 'Loyalty Day'.

'God bless America.'>> emoticon smile Remarcabil este faptul ca articolul apartine euronews nu moscow news: http://www.euronews.com/.../30/the-dark-origins-of-may-day-/

The dark origins of May Day

'God bless America.' I mean that ironically. Not because the US has nothing to praise; on the contrary. Ironically...

euronews.com

  Casandra Priam http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_USA

Communist Party USA - Wikipedia, the free encyclopedia

en.wikipedia.org

  O.L  http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Tineretului_Comunist

 

 

Uniunea Tineretului Comunist - Wikipedia

ro.wikipedia.org

  S.D  Macar acum am pus punctul pe i cu aplicarea in practica a principiilor comuniste-sovietice.

O.L  Hopefully emoticon smile

Niciun comentariu: