miercuri, 21 ianuarie 2015

Neoliberalismul, stadiul cel mai înalt al bolşevismului



Neoliberalismul, stadiul cel mai înalt al bolşevismului -1 ianuarie 2015

Nedeea Burca
http://blog.prospectiv.org/…/neoliberalismul-stadiul-cel-ma…

blog.prospectiv.org  |De Grupul Prospectiv
  Prospectiv A-z .
M-am bucurat ca dupa bunul diagnostic facut sa citesc si o recomandare de mai bine cu care rezonez:

"În condiţiile în care ideea de spaţiu public al unei democraţii presupune conştiinţă responsabilă asupra faptelor de importanţă supraindividuală; manifestare liberă şi critică în toate evenimentele ce se asociază apărării şi prezervării unor valori fundamentale cum ar fi viaţa semenilor, demnitatea, dreptatea, fericirea, proprietatea; asumarea firească a unor acte de curaj când este vorba despre încălcarea unor drepturi inalienabile ale celorlalţi; ***promovarea solidarităţii cu cei aflaţi în suferinţă, boală, dizabilitate, sărăcie; comportament generos şi altruist."***

  Nedeea Burca Asta este iarasi o tema de discutie, teribil de importanta, dupa parerea mea, si care trebuie "tratata" mult mai pe larg.
  Alexandru Botu Dintre ideile argumentate, toate axiomatice parca, redau: ..." Astăzi, se bate mult apa în piuă pe tema unei aşa-zise „nostalgii paradoxale” după vremurile de atunci şi care, impietează, vezi Doamne, asupra imaginii sacrosancte a capitalismului corporatist propovăduit hegemonic, recte conform celei mai autentice tradiţii bolşevice. În realitate, fenomenul este infinit mai profund decât dau de înţeles sociologii, analiştii şi alţi intelectuali preocupaţi de problemă. Fiindcă nu este vorba despre „nostalgia” profitorilor vechiului regim după nişte privilegii pierdute. Majoritatea acestora nu are nimic de regretat, tocmai fiindcă a izbutit să-şi conserve poziţiile avantajoase în care se afla. Şi da, aşa cum s-a spus de nenumărate ori - totuşi nu îndeajuns, se pare - eşaloanele doi si trei ale fostei camarile comuniste s-au instalat şi s-au perpetuat continuu la conducerea României, din 1990 şi până astăzi. O întreagă armată de prădători, legaţi între dânşii cu firele indestructibile ale diverselor complicităţi, unele dintre ele îngrozitoare, oameni fară nici un crez şi fără nici un alt scop decât acela al căpătuirii cu orice preţ. Şi-au schimbat ideologia ori de câte ori a fost necesar, iar atunci când n-au mai putut rezista din punct de vedere biologic, au trecut ştafeta în mâinile urmaşilor. S-au debarasat fără scrupule, ca de nişte martori inoportuni şi periculoşi, de oamenii care propovăduiau o stângă autentică, dar şi de aceia care împărtăşeau valorile dreptei, fiindcă puterea, întreaga putere, trebuia să fie, să rămână şi să se perpetueze numai în interiorul acestei nobile găşti constituite pe principiul eredităţii politice."....
  P.A-z  .
Da, domnule Botu, am remarcat si eu calitatea aforistica (sau axiomatica, in termenii dvs.) a textului.
  Gavrila Ch Remarcabila tratarea neoliberalismului/neocon ca etapa ce inchide cercul prin spate dinspre dreapta spre extrema stanga; iar asta este numai expresia soft-power a unei miscari ce poate duce finalmente spre un neo-fascism.
Mihai Ion Turcu Inteectuaii, prin natura nivelului si felului de gandire in care se desfasoara, tind sa imagineze partidee politice ca bisrici. Partidele poitice sunt grupuri de interese organizate spre a dobandi putere politica, ca mijloc pentru promovarea intereselor lor, politica fiind o pragmatica. Partidele imprumuta productii inteectuale pe care prin simplificare pina la denaturare, le transforma in ideologii, pentru a conferi universaitate obiectivelor lor de grup, esential pragmatice si sectoriale, in fapt un fals, util in conditiile constitutiilor democratice care prevad ca aoternanta a putere rezulta prin votul universal al cetatenilor, exprimat ciclic, carora interesee de grup, partizane trebuie a e fie prezentate ca intres universal. Eectoratul modern, are dicernamant, accepta jocu si decide, in favoarea unui partid sau atuia, in maura in care interesul fiecaruia se regaseste partial consonant, la un moment dat, cu cel al unuia sau atuia dintre partide. In conditiile existente in momentul 1989, vid de putere si absenta de agregari civile care sa se tranbforme in partide politice, pragmatica politica a revenit celor organizabili politic pe scheletul organizatiior vechiului regim. Un mare grup socia nu se poate conduce decat reprezentativ, reprezentarea in paradigma democratiilor liberale presupunand vectori politici, partidele, care propun solutii si programe politice si candidati electorilor. Organic si eectoral, partidee trebuie sa inbcluda si teme politice de interes general, mai inspirat au mai putin preuate si transformate in obiective politice de etapa.

Niciun comentariu: