sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Acuze nefondate la adresa unei reviste liberale



Acuze nefondate la adresa unei reviste liberale – 13 ianuarie 2015
Smaranda Dobrescu a distribuit postarea publicată de Paul Cernat.
Ideologii neoliberalismului romanesc aduc de la o vreme in discutie cu o frecventa mai mare problema antisemitismului romanesc. Il zaresc chiar acolo unde nu a trecut nicicand, se razboiesc cu date din trecutul indepartat, acuza de fapt pe oricine care are pareri ceva mai critice la adresa exceselor capitalismului. Temele nu se opresc aici, lista e deschisa si greu epuizabila..
Cind domnul Vladimir Tismaneanu, din motive asupra carora prefer sa intru acum in detalii, stigmatizeaza, pe Hotnews.ro, publicatia "Observator cultural", al carei redactor fondator si, in ultimii ani, colaborator permanent sint,
cind domnia sa ii taxeaza pe Ovidiu Simonca si Carmen Musat (comparata cu Artur Silvestri) drept "antisemiti" sau complici ai antisemitismului,
simt nevoia sa ma solidarizez public cu cei stigmatizati intr-un mod calomnios si revoltator.
Observator cultural a gazduit si gazduieste in paginile sale articole de atitudine foarte diverse. Nu o data - e si cazul unora dintre articolele mele - aflate in dezacord cu optiunile politice ale conducerii. Nu stiu cite reviste din Romania isi permit sa fie atit de deschise si de pluraliste in acest moment. Poti sa fii sau sa nu fii de acord cu unele texte din Observator, poti sa polemizezi cu ele, dar sa faci din aceasta revista liberala in sens larg, structural si programatic ostila etnicismului si antisemitismului, "o noua Saptamina barbista", sa faci din Ovidiu Simonca un "antisemit dovedit" si din Carmen Musat echivalentul unui instrument al Securitatii ceausiste e o calomnie pe care nici eu, nici colegii mei, nu o putem accepta.
Din pacate, in cazul profesorului Tismaneanu, ea nu e nici prima, nici ultima, ci ilustreaza un tip de atitudine cu care ne-a obisnuit in ultimii ani. Cred ca e de datoria morala a domniei sale sa faca dovada calificativelor in speta, sau sa prezinte scuze publice lui Carmen Musat, lui Ovidiu Simonca si echipei redactionale. Aici nu mai e vorba de polemici ideologice sau de divergente politice. E vorba de criminalizarea unei reviste liberale de catre un intelectual public influent nu numai in Romania, ca legitimator al regimului Traian Basescu, ci si peste Ocean.
Le multumesc tutoror colaboratorilor si simpatizantilor Observator cultural care au tinut sa-si exprime, pe forumul publicatiei, solidaritatea.
  Smaranda Dobrescu Sa nu uitam ca in urma cu o saptamana acelasi ideolog critica gestul presedintelui de a omagia detinutii politici, si a le recunoaste suferinta nedreapta prin acordarea unei medalii presedintelui Asociatiei acestora. D-l Octav Bjoza. I se reprosau acestuia contactele umane de sprijinire in recluziune a unor detinuti, printre care si legionari.E interesant ca cel care cunoaste atat de bine crimele comunismului nu are idee ca incertitudinea zilei de maine dramatic de egala pentru orice detinut ii apropia pe toti in numele umanitatii si al sperantei in Divinitate.

  Preda Mihailescu ... cum desigur ca pretinde sa nu stie ca adevarati evrei, deci evrei credinciosi care au fost amestecati in temnite impreuna cu legionari din motive ce se pot intui, au gasit acolo suport si solidaritate in numele nu numai al omeniei in restriscte, ci al credintei. Se pare ca unele dimensiuni ale vietii, care sunt prin fiinta omniprezente, pot totusi deveni imperceptibile si ininteligibile, pentru cei ce s-au invrednicit o viata intreaga sa le nege. Daca ar fi doar o alegere personala, ar fi trist - cand are implicatii apasatoare, uneori distrigatoare asupra unei intregi societati, nu mai este doar trist.
  Gavrila Ch Acuzatia de antisemitism este ultimul poncif din partea unui intelectual compromis moral de atasamentul la basism - ca atare nu ma chiar surprinde; uzanta prea deasa/grabita a unei asemenea acuzatii ii scade din verosimilitate si relevanta, desi sunt situatii clare unde ea ar putea fi aplicata cu necesitate. Acrobatiile sale ideologice si politice nu mai impresioneaza multa lume.
  P.M  In Germania intelectuali de talia lui Marin Walser au declarat acest cuvant "Unwort" (necuvânt), printr-o argumentatie temeinica care face clar ca nu atitudinea primara si condamnabila este scoasa din discutie prin aceasta. Dimpotriva, evitand verdictul prea scurt din vocabular, este o invitatie la discurs disciplinat si argumentat - din care, daca exista motiv de ingrijorare, contextul revela mai mult decat o vorba dorita autoritara.
  P.M  Sa aducem aminte un lucru stiut de toata lumea, dar mai putin mentionat de rescrierea istoriei - anume faptul ca in teroarea stalinista, cei mai fideli aliati ai acuzatiei erau fosti egionari - anume acei legionari convertiti la comunism, si care de teama produceau orice falsuri pentru a sustine acuzatia impotriva oricui li se cerea. Tactica cea mai frecventa era falsul de acte la dosar - ce intamplare, chiar si stalinisti mai recurgeau la acte false. Atunci dovezile erau false, si nimeni nu le putea contesta - presupunand ca stie de existenta lor. Astazi nu mai este nevoie de dovezi - dar cu atat mai mult, este cazul ca o contestatie domoala si solida sa se manifeste cerand echitate. Lumea este tulburata si putem intelege tot felul de temeri - dar nu se pot manifesta in acest mod autocrat.
  S.D  Lumea e tulburata, sensibilizata si foarte vulnerabila. Reactiile pot fi dintre cele mai neasteptate.Ultimii ani au radicalizat multe tendinte abia mijite: nationalismul, euroscepticismul, antiamericanismul, anti rusismul, anti maghiarismul, etc. La acestea, ultimele alegeri pastrand tendinta de dezbinare contextuala au adus la noi si aparitia si exacerbarea unor tendinte noi, cum ar fi Ardealul vs.Muntenia si Moldova, tinerii instruiti vs.pensionarii trogloditi, saracii care trag tara in jos vs.cei harnici si capitalizati. Un ghem de resentimente bine consolidate. Este suficient ca personaje care nu-si inteleg misiunea de resoneuri ai neamului sa procedeze exact pe dos si sa arunce un chibrit aprins, ca atunci, ca atunci... lucrurile pot scapa complet de sub control.
  P.M   Smaranda Dobrescu @ Este un lucru care ma impresioneaza in ultimii ani in intreaga Europa, inainte de a-l fi descoperit in Romania: Exista o polarizare crescand lcare a migrat din domeniu de interese complementare (cetatean - politician, angajati si antreprenoari,etc) in domeniul orizonta: intre natii, intre orientari politice, etniii, whatyever. Cu insistenta pe whatever in sensul ca pare chiar ca o forta invizibila incurajeaza polaritati absurde - cum este spre exemplu in Romania cea regionala, evidenta platita si agitata. Toate aceste fenomene par sa aiba o amploare care depaseste cu mult micutul nostru buricel carpatin.
  Ionel Iani Velciov sa zicem ca polarizareaeste un pic mai "interesanta" in sensul ca lumea se scufunda de la un orizont intelectual si cultural (unde trebuie sa gandesti un pic) spre un orizont cvasi-intelectual si sub-cultural (unde poti debita tamp sloganuri prefabricate) ... sa zicem ca nivelul intelectual ramanand constant asistam si aici la o polarizare a lui, cei inteligenti se mentin si chiar cresc intelectual, si autodidact si natural, si devin mai inteligenti, iar cei mediocri pierd prin uitarea naturala si bruma de cunostinte acumulate ... sa zicem ....
 S.D  Dorin Tudoran nu intarzie sa-i dea replica celui care vede antisemitism pe la toate colturile:
Un linșat pentru eternitate: belicosul Rollerică
http://voxpublica.realitatea.net/.../un-linsat-pentru...
LINȘÁJ, linșaje, s. n. Ucidere fără judecată a cuiva de...
voxpublica.realitatea.net
  Octavian Lupu Parafrazand vorba cuiva care pana acum vreo 7 ani inca îl simpatizam: Nu mai pot dom'le cu Tismaneanu! Chiar nu mai pot!

Niciun comentariu: