joi, 22 ianuarie 2015

Romania in contextul polarizarii globale



Romania in contextul polarizarii globale – 1 ianuarie 2015
 Smaranda Dobrescu
"Diagnosticul economiei românești analizată după execuțiile bugetare, dar și după percepția românilor este: SĂRĂCIA, o sărăcie care nici măcar nu naște inegalități prea mari din categoria clasică a veniturilor și capitalului, având un grad de generalizare destul de mare. Aceasta naște la rândul ei câteva inegalități, în special cele care țin de imperfecțiunile Statului Social, adică cele legate de accesul la servicii (îngrijiri de sănătate de calitate, învățământ de calitate, concluzie evidențiată la capitolul Stat Social). O a doua concluzie ce se naște din analiza execuțiilor bugetare multianuale este imposibilitatea cetățenilor români de a avea acces la capital."
http://blog.prospectiv.org/…/romania-in-contextul-polarizar…

blog.prospectiv.org|De Smaranda Dobrescu
  Gavrila Ch Excelent articol. D-na Smaranda pentru consilier prezidential!

 Alexandru Botu Domnul Gavrila Ch a facut o propunere pe care o sustin cu toata convingerea.
  S.D  Va multumesc, dragi colegi, dar va asigur ca as fi o pacoste pentru un presedinte al dreptei.
  Ionel Iani Velciov Doamna Smaranda , chapeau !!! Un material muncit, mai mult ca sigur ca ati lucrat la el incepand de asta vara ... Mi-a facut placere sa citesc intr-un singur loc atatea informatii !
  Octavian Lupu Daca aude Herr Prasident ca d-na Smaranda Dobrescu vrea sa-i impoziteze progresiv averea o deporteaza.
  Loredana A. Ştirbu Nu mă prea pricep la subtilităţile economiei, dar ştiu că ne afectează tot ce se întâmplă în ea. De ani buni efectul dezastruos al crizei economice se resimte puternic. O resimt şi eu la fel ca marea majoritate a populaţiei. Lipsa locurilor de muncă este cel mai grav efect, în opinia mea. Să luăm ca exemplu oraşul meu. Satu Mare este situat la 10 km de graniţă, în mod normal ar trebui să fie o poartă către vest ,să devină un oraş prosper. De peste 20 de ani tot ceea ce se putea distruge s-a distrus( fabricile de prelucrarea mobilei, de mobilă, UNIO-care producea utilaj minier etc..)Nu s-a schimbat aproape nimic în bine pentru locuitori. Cum să îi cer copilului meu să rămână aici? Cum să speri că va fi mai bine?
  S.D  Va multumesc tuturor pentru aprecieri. Intradevar am lucrat serios la studiu, dupa ce am facut o sinteza a cartii Capitalul in secolul 21 a lui Piketty.
As fi incorecta sa nu recunosc ca cateva din ideile de forta ale lucrarii au fost propuse de Prospectiv A-z . Ii multumesc!
  Arheoinvest Iași Sunt in partea de inceput a materialului. Pentru a putea continua lectura, as dori clarificarea acestui concept pur abstract numit „inegalitate”. Multumesc.
  I.I.V   inegalitatea matematica este mult mai usor de inteles fata de inegalitatea sociala sau umana ... Multi considera ca exista o egalitatea atunci cand doua concepte sunt in echivalenta ( in formulele matematice se spune ca partea stanga este egala cu cea dreapta) dar o egalitate sociala sau o inegalitate sociala nu inseamna neaparat o reducere sau o echivalare matematica ci mai degraba un accept sau o conformare sociala privin echivalarea partilor luate in discutie ... In matematica spunem ca stanga este clar egala cu dreapta iar in domeniul social spunem ca acceptam ca partea stanga sa fie egala cu partea dreapta ...
  S.D  Inegalitatile sociale se refera in principal la cele privind veniturile, adica cat de mare este disparitatea de venituri intr-o societate. Aceasta inegalitate nu este un element subiectiv, ea se poate evalua prin doua metode: Coeficientul GINI care in principal are in vedere veniturile gospodariilor si formula lui Piketty care masoara inegalitatile din societate prin evidentierea diferentei intre rata profitului si rata de crestere in decursul aceluiasi an. Cu cat acesti factori sunt mai excentrici fata de medie cu atat societatea respectiva este mai polarizata iar coeziunea sociala mai slaba.
  Prospectiv A-z .
Un text mare pe o tema importanta care conecteaza discursul romanesc la problematica mai larga de prima importanta pentru Vest, inca mentinand relevanta specificului romanesc. Deci se poate. Asta in conditiile in care virusul neo-liberalitei/conservatorismului bantuie.

La mai multe!
  Adrian H. Todea Felicitari Smaranda ! O analiza foarte lucida. Imi era teama ca resursele ideologice ale stangii s-au epuizat. Iata cum translatarea impresiilor in statistici pot reflecta realitatea.
  Nedeea Burca Mi se pare o analiza cu adevarat exceptionala, in primul rand din pricina claritatii care permite chiar si celor nu foarte priceputi in domeniu (cazul meu) sa priceapa cate ceva. Multumesc, draga Smaranda si felicitari din toata inima! Ce bine ar fi daca asemenea texte exemplare ar fi luate in considerare si de catre economistii guvernului nostru ""de stanga"!
  S.D  Multumesc, Nedeea!
  A.B  Se vede ca Doamnele Smaranda Dobrescu si Nedeea Burca au cea mai mare capacitate de sinteza dupa Sarbatori. Cu admiratie,
  S.D  Stilul curtenitor inconfundabil al D-lui Alexandru Botu!
  S.D   The gap between rich and poor has widened in most OECD countries over the past 30 years. This
occurred when countries were going through a sustained period of economic growth, before the Great
Recession. What will happen now that 200 million people are out of work worldwide and prospects of
growth are weak? New OECD analysis says that the trend to greater inequality is not inevitable:
governments can and should act.

Divided We Stand:
Why Inequality Keeps Rising
http://www.oecd.org/social/soc/49170768.pdf
  S.D  O concluzie expediata a acestui studiu ce-si propune depistarea, cuantificarea inegalitatilor din societatea romaneasca , cauzele si masurile de reducere a acestora ar fi: Impozitarea progresiva a veniturilor si a averilor.
La o citire mai atenta am putea concluziona: Sunt doua tipuri de masuri care pot provoca reducerea inegalitatilor: 1. Masuri luate inainte de a se proceda la taxare si transferuri de venit, cum ar fi salarii minime mai mari, sindicate mai puternice,o educatie mai buna, intarirea masurilor legale anti-trust si a legilor de guvernanta corporatista; 2. Stabilirea taxelor asupra castigurilor din capital, renuntarea la tratamentul preferential de care de obicei beneficiaza cei din topul detinatorilor de avere si politici redistributive mai bune.
  S.D  De fapt chiar americanii au ajuns sa recunoasca impactul inegalitatilor asupra bogatiei tarii, in sensul stagnarii sau disparitiei cresterii:
"How inequality made these Western countries poorer"


Do you live in a country that has missed out on...
washingtonpost.com

Niciun comentariu: