joi, 21 august 2014

Trăim într-o distopie numită teledemocraţie



Adrian Costea
[DAVID BEN ZION]: Diavolul este acela care ne bate la uşă!  [ARIEL DAN]: Ştiu, David. Dar ţara, lumea întreagă, îl vede sub chipul unui înger. Percepţia faptelor e mai presus decât faptele însele. Imaginile sunt cele care dictează politica...
adevarul.ro
 Un Prospectiv  Eram si eu printre cei care sustineau in 1998/9 ca internetul este un mijloc de democratizare. Intre timp mi-am dat seama ca ce s-a spus despre alegeri este adevarat si despre internet: daca acesta ar da puterea din mainile celor de sus, ar fi interzis.

Filmul 'Wag the Dog' este mult mai aproape de realitate decat si-ar inchipui cei care nu traiau evenimentele din a doua jumate a anilor 1990.

La final ai scris: "Concluzia mea de cetăţean simplu, care are inteligenţa necesară pentru a nu fi nici „băsist", şi nici „antenist", este următoarea: Vreau ca mediile de comunicare româneşti să constate şi să informeze în mod obiectiv publicul, nu să facă partizanat politic şi să încerce în acelaşi timp să mă convingă, uneori într-un mod chiar agresiv, că o anumită tabără deţine adevărul absolut."

Intrebarea mea este: Cat esti dispus sa platesti pentru mediile de comunicare? Te anunt ca intre timp, noi consumatorii, fosti cetateni, vrem totul gratis, in timp ce ei, oligarhii, platesc muzica.

P.S. Pentru completare, vezi si ce a scris Umberto Eco despre mediacratie. Nu de alta, dar are har.
Gradinaru Gheorghe Eu sunt dispus sa platesc in educatia consumatorului care sa stie ce sa ceara/impune mediilor de comunicare.
Viorel Straoanu Ce sa impui mediilor de comunicare ?! Scuzati-ma dar e o utopie.Iei ce ti se ofera si apoi alegi,discerni, intre ceea ce crezi ca-i bine si ce nu.
V.S  Oligarhii platesc muzica din doua motive,cel putin : au banii fostilor cetateni si deci isi permit si nu stiu alta metoda.Nici nu-si bat capul sa o afle de altfel.Eu unul nu ma simt vinovat ca ascult muzica gratis,ca in general doresc lucruri gratis.Le platesc cu virf si indesat ,stiut fiind ca chestiile ce par gratis sint foarte scumpe.
Adrian Costea Va multumesc pentru sugestia referitoare la lucrarea lui Umberto Eco. Chiar vreau sa vad si opinia lui. Opinia mea este, ca noi consumatorii, nu primim chiar totul gratis.
Un.P Domnule Costea, cand a fost ultima oara ca ai platit pentru un ziar? Dar pentru o revista de specialitate? Si pretul platit acoperea costurile?
A.C Platesc pentru revistele de specialitate care merita investitia. Cele care constata și informeaza.
Un.P Ei, deci ne apropiem! Revistele de specialitate sunt mai scumpe, iar pretul le creste cu cat specialitatea se apropie de stiinte exacte, cele aplicate fiind la varf. De ce? Acolo se spuna adevaruri, sponsori nu prea sunt, iar omul plateste pentru a) adevar si b) aplicabilitate.

In mass media, oligarhii si cei care fac reclama platesc pentru a ajunge cu un mesaj in atentia cititorilor. Unde mai e vorba de adevar aici?
A.C  In articol, am subliniat urmatoarea afirmatie, a lui Robert Dahl: „Cetăţenii au dreptul de a căuta surse de informare alternative şi independente, la alţi experţi, ziare sau reviste, televiziuni, etc. Mai mult decât atât, există surse de informare care nu sunt sub controlul guvernului sau al unui partid politic, iar aceste surse alternative sunt efectiv protejate prin lege"
Un.P Daca au dreptul si nu obligatia e ca aia: cetatenii au dreptul de vot, dar in democratii, jumate din cetateni nu voteaza. Aici e nevoie probabil de ce a scris Gradinaru Gheorghe, 'educatia consumatorului'.











Niciun comentariu: