marți, 19 august 2014

Romania si consecintele absenteismului la votul pentru Parlamentul European



Romania si consecintele absenteismului la votul pentru Parlamentul European-26 mai 2014

 Henrieta Szabo Despre romani, Romania si consecintele absenteismului la vot
Intr-un articol publicat cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare Adrian Severin propune o concluzie dar si o tema de meditatie pornind de la un vechi proverb chinezesc „Bagati de seama ce va doriti. S-ar putea sa se indeplineasca „ ... In acelasi articol Adrian Severin propune o analiza despre consecintele absenteismului la vot.......... "Pornind de aici concluzia se desprinde cu destulă claritate: PSD va câștiga detașat întrucât are electoratul captiv cel mai mare. Va câștiga puterea dar nu și legitimitatea democratică întrucât aceasta va rămâne ostateca celor rămași acasă. Celelalte partide, având bazine electorale stabile relativ egale își vor împărți restul voturilor, ocupând poziții secundare. Ca la cursele de mașini de formula 1, în finală (respectiv la prezidențialele din toamnă) concurenții vor porni de pe aceste poziții (alegerile europene devenind trambulina pentru prezidențiale).

Atunci toată puterea în statul român va ajunge în posesia unui singur partid. Ceea ce, în societățile neo-feudale și în regimurile neo-cezariste (căci fără schimbarea Constituției și în lipsa "cetățenilor" regimul neo-cezarist al lui Traian Băsescu va continua fără Traian Băsescu) conduce nu numai la autoritarismul statului ci mai ales la acutizarea luptelor pentru putere în interiorul partidei câștigătoare." Adrian Severin. O previziune aprope exacta, ca de fiecare data domnul Adrian Severin a dovedit ca este un cunoscator si un fin observator al vietii politice romanesti si nu numai
Un Prospectiv  Alianţa PSD - UNPR - PC ar obţine 16 mandate în Parlamentul European, PNL - 6, PDL - 4, UDMR - 3, PMP - 2, unul revenindu-i independentului Mircea Diaconu, conform unei simulări bazate pe rezultatele exit-poll-ului CURS - Avangarde difuzat duminică seară de TVR.

Astfel, Alianţa PSD-UNPR-PC îi va trimite în legislativul european pe Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Claudian Frunzulică, Constantin Rebega, Ana Claudia Ţapardel, Andi Lucian Cristea.

Liberalii vor fi reprezentaţi de Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig.

Europarlamentarii PDL vor fi Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu.

Din partea UDMR în PE se vor regăsi Iuliu Winkler, Csaba Sogor şi Vincze-Lorand Gyorgy, iar din partea PMP Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

Şi independentul Mircea Diaconu a reuşit să obţină voturile necesare mandatului de europarlamentar.

Chiar asa? Mare mai trebuie sa fie criza de Maria Grapini a schimbat antreprenoriatul cu eurodeputatia! Damian Draghici arata ca minoritarii sunt cu noi. Monica Macovei si Cristian Preda se intorc la PE? Sa intelegem ca succesul lui Mircea Diaconu i-ar fi asigurat un loc de independent si lui Radu Golban sau vorbim de alt fel de electorat in fiecare caz?
Mircea Platon Diaconu e foarte cunoscut mai ales ca actor. Radu Golban nu a jucat in... Mere rosii. Si nici nu a fost Locotenentul Capsuna in comedii din anii 70. E un electorat diferit. Golban e mult mai cutting edge decat Diaconu.
Smaranda Dobrescu Golban ar fi fost o prezenta exceptionala in PE. Din pacate electoratul nu a fost lasat sa-si spuna cuvantul.Meritul lui Diaconu este ca s-a luptat si a invins-caz rar- sistemul basist.Pe el se pare ca l-au votat si parte din liberalii care nu au dorit apropiere de partidele lui Basescu.
M.P  Diaconu e un om hotarat si razbatator. Ma bucur pentru el si pentru Romania. Imi place legatura lui cu Romania rurala. Golban insa ar fi putut contribui la schimbarea parametrilor discutiei.
H.S Votul pentru Mircea Diaconu este clar un vot " contra" al celor dezamagiti de PNL , PSD, etc este un vot al celor debusolati si neincrezatori. Cu respect pentru actorul Mircea Diaconu , cu respect pentru perseverenta sa...
S.D Antena 3 a mai avut un succes de campanie! Nu-mi pare rau de prezenta lui Diaconu in Parlament, ba dimpotriva. Asupra utilitatii si oportunitatii prezentei sale acolo exista un dubiu, desigur, dar cate alte dubii nu ne insotesc rationamentul? Macar el a indraznit in virtutea calitatilor sale teatrale si a popularitatii obtinute pe aceasta cale sa apara ca un om onest si luptator!
Todosiciuc Bogdan Adrian Ieri eram divizat intre a vota PNL sau un independent (Valentin Daeanu). Azi dupa anuntul lui Antonescu de a trece PNL in grupul PPE ma bucur ca nu am votat PNL, chiar daca votul meu pentru un independent a fost pierzator. Sper ca PNL-ul sa isi dea seama ca in UE traseismul politic nu e atat de tolerat ca la noi. Sa le fie rusine.

Niciun comentariu: