vineri, 6 iulie 2018

Tragi-comedia pilonului II

Tragi-comedia pilonului II – 21 mai 2018

 

PA-Z shared a post.

 

Andrei Mocearov

May 21

Tragi-comedia pilonului 2

Pilonul 2 reprezintă un instrument de eliminare a pensiilor de tip bismarkian care reflectă solidaritatea intergenerationala.

Pilonul 2 asigura tranziția de la pilonul 1 (pensie) la pilonul 3 (instrument individual de economisire).

Este de fapt o privatizare a pensiilor, echivalent cu dispariția lor. Instrumentele individuale de economisire nu se pot numi pensii.

Privatizarea nu se poate face pe loc, ca a IMGB-ului, ci e nevoie de circa 40 de ani (ciclul de cotizare).

Asta e motivul pentru care s-a inventat pilonul 2.

Ca orice privatizare neoliberala, se face cu ajutorul subvențiilor publice.

În cazul de fata, mutarea banilor de la pilonul 1 la pilonul 2 este subvenție din bani publici a unei afaceri private. Consecinta este diminuarea pensiei, nu cresterea ei.

Mutarea înapoi a banilor de la pilonul 2 la pilonul 1 ar însemna anularea privatizării si asigurarea pensiei întregi.

Ignoranță in aceasta materie este amețitoare.

Guvernului nu-i ies socotelile la buget si vrea banii inapoi. În loc să zică clar ce am spus eu mai sus, se încurcă în minciuni.

Opoziția si "privatii" de tot soiul sunt pe culmile cele mai înalte ale ignoranței și urlă ca din gura de sarpe ca se fură banii din pilonul 2 si oamenii vor rămâne fără pensii.

De fapt, este exact pe dos. Banii s-au "furat" de la pilonul 1, diminuand pensiile viitoare.

 

Smaranda Dobrescu Orice ban colectat pe lege de la un cetatean reprezinta bani publici.In cazul pilonului II ei sunt bani publici administrati privat. Daca prin administrare acestia se imputineaza in 2-3-4- decenii de colectare, se cheama ca administrarea privata e mai costisitoare decat randamentul investirii banilor si suma cuvenita in momentul pensionarii este mai mica decat pensia ce s-ar obtine din pilonul I fara capitalizare. Faptul ca nu e garantata a fi lunara pe viata suma din pilonul II are un caracter de asigurare de viata, nu de pensie. Legea din 2000 sau 2004 prevedea ca pilonul II sa asigure un produs de protectie sociala de tip pensie. Daca opinia publica doreste ca un procent mai mare din contributia unilaterala a lucratorului sa dispara printre comisioane si rentabilitate slaba a investirii, atunci se cheama ca oamenii revoltati cer cu disperare o pensie mai mica in momentul pensionarii, mai mica decat s-at fi obtinut din pilonul I fara capitalizare.

 

Preda Mihailescu Ciudat ca de cand au introdus pe vremea lui Reagan pensiile jucate la bursa, am cunoscut din pacate mai multe cazuri de oameni care si-au pierdut jumatate din fondul de pensii -- intr-un caz chiar fiind vorba de un angajat al statului. Dar nu am auzit de nici un caz in care oamenii au s-au imbogatit, au avut o pensie mai mare gratie liberalizarii jocului la bursa. Poate sunt ei discreti si nu o spun ... dar nu am auzit.

 

Smaranda Dobrescu In general, legile respective prevad limite investitionale, in sensul ca investitiile cu grad ridicat de risc cum ar fi in derivative sunt interzise sau limitate drastic, investitiile la bursa nu pot depasi un anumit procent acceptat de contribuabil, etc. Pentru ca legea noastra era restrictiva in privinta procentului de active rulate pe bursa, administratorii cu gandul la castigul propriu au marit comisioanele si le-au diversificat. Asa s-a ajuns ca cumuland factorii defavorabili, cum ar fi deflatia, pierderile de la bursa, investitia in bonduri cu castig minim, sa nu prea existe pe perioade lungi rentabilitati ridicate care sa depaseasca comisioanele.

Smaranda Dobrescu Ce se intampla, cand un senator liberal care ar trebui sa inteleaga regulile actuale a pilonului II vorbeste din auzite..

Florin Cîţu
3 hrs · 
Dragnea : This is a holdup (zis iz a holdap)!

Ajunge…!

Este clar ca pe hoti doar catusele ii sperie. Asta se intampla cu PSD de trei zile incoace.

In cazul in care Liviu, Olguta, Vasilica, Viorel si Eugen vor nationaliza banii din pilonul II de pensii, va spun ce fac.

Voi depune plangere penala impotriva gastii de mai sus pe care o voi semna personal si va astept si pe voi toti sa semnati alaturi de mine.

Numai asa ii oprim! Nu mai merge cu jumatati de masura! Este vremea lucrurilor serioase!

#romaniitrebuiesastie

 

Prospectiv A-z .
http://www.romaniacurata.ro/desfiintarea-pilonului-2.../
Manage

 

 

ROMANIACURATA.RO

„Desființarea pilonului 2" este deocamdată doar o mărire de CAS…

 

Smaranda Dobrescu NU cred ca a vazut cineva un astfel de proiect. I-am ascultat ieri pe liderii PSD care au declarat ca singura modificare la care se gandesc este sa introduca optiunea pastrarii status-quo-ului actual sau revenirea la pilonulI,public. Ei au nevoie de incuviintarea celor dornici de capitalizare ca sa nu fie scandaluri in momentul pensionarii si al adevarului.

Smaranda Dobrescu A doua dezinformare a senatorului Florin Catu in decurs de doua zile in legatura cu pilonul II de pensii: Contributia la acest pilon se va plati in mod egal de angajat si angajator. Pai daca nu s-ar mai plati doar din banii angajatului ar mai avea statut de proprietate mostenibila pensioara respectiva-care nu e pensie, ci un produs de asigurare? Si pentru ca sunt generoasa ii mai soptesc ca cel mai mult vor pierde prin mentinerea pilonului II cei cu salarii/contributii mari. Una e sa-ti retraga din cont administratorul activesub forma de comisioane in valoare de 2% din 100 mii lei si alta e sa-ti retraga 2% din 15 mii lei. Si la anul sa refaca aceeasi operatie dar dintr-o suma tunsa deja... 
https://www.cotidianul.ro/361523-2/
Manage

 

 

COTIDIANUL.RO

Reapare contribuția la angajator?


Niciun comentariu: