duminică, 1 iulie 2018

Piata nu-i decat mana nevazuta a jucatorilor puternici

La urma se pune punctul pe "i", piata nu-i decat mana nevazuta a jucatorilor puternici.

Andrei Mocearov

Reforma zonei euro - o parodie periculoasă

Reforma zonei euro asa cum se conturează până acum se concentrează pe "disciplina de piață", adică disciplinarea fiscală a guvernelor de către piete. Este una dintre propunerile principale ale celor 14 economiști germani si francezi apropiați de cercurile puterii din Germania si Franta.

Nu toți economiștii sunt însă de acord cu acest concept.

Iata ce spune Peter Bofinger, profesor de politica monetară și economie internationala la Universitatea din Wuerzburg si membru al Consiliului german de experți economici:

Ar trebui să ne întrebăm daca "disciplina de piata" este un concept adecvat pentru zona euro.

In contextul uniunii monetare disciplina de piata implica ca piețelor li se atribuie rolul de disciplinare a statelor. Acest lucru inversează complet relația tradițională intre state si piețe.

In trecut, exista un consens intre economiști conform căruia piețele trebuie să fie sub controlul guvernelor. Disciplina de piata înseamnă că guvernele sunt sub controlul piețelor.

Este un concept discutabil mai ales in circumstanțele în care piețele financiare sunt dominate de jucători puternici ca Goldman Sachs si Blackrock.

Comments
Prospectiv A-z
Constantin Balasoiu

A crescut brutul dar a scăzut net ul. Salariile cresc, banii sunt mai puțini. 
Transferarea poverii fiscale asupra muncii e nici mai mult nici mai puțin consecința ultimă a privilegierii capitalului derivată dintr o înțelegere neoclasică a productivității muncii. E teoria care se predă prin facultăți
Nici în afara lor nu se face altceva, by the way. La liceu de ex se fac cursuri de antreprenoriat, iar economia e un soi de doctrină a capitalismului. Comuniștii erau bieți copii. Dacă nu se grăbeau, aveau sigur de învățat de la ăștia
Pe scurt aceeași înțelegere a economiei cu doi versanți principali, antreprenorul și consumatorul. Munca cam pe nicăieri (în funcția de producție apare ca o formă de capital dar mult mai slab, nu întâmplător productivitatea totală a factorilor e oficial explicată ca erori de măsurare a capitalului fizic și/ sau nivel tehnologic).
Asta când afacerile sar cu 30% sau mai mult în fiecare an, mediul de afaceri se îmbunătățește, forbes de ex ne plasa cu trei trepte înaintea Bulgariei în clasamentul 2018 etc
Stânga clasică i a opus capitalului în epocă munca atunci când a descris bogăția capitalistă ca acumulare de muncă neplătită sau plusvaloare. Nu știu dacă n ar fi nevoie să revenim la o idee asemănătoare, care în teoria economică face obiectul cercetărilor endogene, care mai departe pun accentul pe alte forme de capital (intangibile) precum cunoașterea, inovația, capitalul social etc, care mai prezintă și radamente crescătoare pe deasupra, se acordă mai ușor cu nevoia de a deveni sustenabili sau prietenoși față de mediu etc
Ruptă dintr-o conversație

 · Reply · Remove Preview · 5w
Alexandru Botu
Alexandru Botu "piata nu-i decat mana nevazuta a jucatorilor puternici.", cam asta am inteles si eu.
Manage
 · Reply · 5w

Niciun comentariu: