vineri, 6 iulie 2018

Despre pensiile private

Despre fondurile private de pensii – 28 mai 2018

 

Flavius Chircu shared a post.

May 26

 

Dan Diaconu

May 25

Întrucât tefelimea e în continuare revoluţionară şi, spălată pe creier de propaganda administratorilor de fonduri private, m-am gândit să pun pe masă ceva cifre, astfel încât să le mai răspândesc fluturii din cap. Şi, cum tocmai ce în februarie s-au împlinit zece ani de pensii private, putem să luăm ca etalon datele pe care le-am primit cu această ocazie.

Unul dintre indicatorii esenţiali pentru analiza noastră este suma acumulată de participantul mediu la schema de pensii private. Aceasta este de 5944 lei. Presupunând că azi ar fi ziua în care ai ieşit la pensie, după ce ai fi contribuit 40 de ani, ai avea la dispoziţie 23 776 lei. Întrebarea care se pune imediat este cam cât ai de gând să trăieşti? Dacă te limitezi la zece ani, ai dat lovitura: vei avea la dispoziţie imensa sumă de aproape 200 RON pe lună(198,1, mai precis). Dacă în schimb ţi-e dragă viaţa şi te gândeşti s-o mai duci douăzeci de ani, iaca ce tocmai te-ai pricopsit cu imensa sumă de 100 RON/lună). Nu-ţi ajung nici de întreţinere, astfel încât ar cam trebui să-ţi iei adio de la mâncare sau medicamente. Dar eşti, „pă sistem privat", ce mama naibii?

Probabil te gândeşti că n-ai fi tocmai tu „cetăţeanul mediu" şi pârlit care, în zece ani a strâns nici 6 000 lei. Doar eşti tefelist, ce naiba! O altă statistică a pieţei ne spune însă altceva, anume că 10% dintre participanţii în sistem deţin peste 40% din activele fondului privat de pensii. Nu-i nimic nou, pe lume există bogaţi şi săraci, însă ceva îmi spune că, indiferent cât de tefelist ai fi şi oricât de bine te-ai simţi în pielea ta, există 90% şanse să faci parte din masa celor mulţi, care împart cei 60% din sistem. Adică undeva sub medie, deci nu faci nici măcar amărâţii ăia de 6000 lei în zece ani.

Chiar dacă faci parte dintre cei bogaţi, un alt element referitor la performanţa administrării fondurilor tale ar trebui să-ţi dea serios de gândit. Din cei 5944 lei, suma depusă de participant a fost de 4801 lei, iar restul de 1143 lei reprezintă „câştigul" sau plusul adus de administrator. În termeni procentuali, participantul la sistem a câştigat 23.8%. E o sumă impresionantă, nu-i aşa? Comparaţi-o însă cu inflaţia din cei zece ani care a păpat cumulat 33% din suma depusă. Cu alte cuvinte, în cei zece ani de participare la minunata schemă privata, în termeni reali ai pierdut o nimica toată de 9.2%.

Aşa cum spuneam în articolul anterior, menţinerea valorii banului într-un context ultra volatil precum cel în care trăim este extrem de greu. Mă rog, cifrele chioare ne arată că nici „super-specialiştii" fondurilor n-au făcut mare lucru, iar strategia lor de conservare a valorii a fost una perdantă. Dacă în loc de a pune bani în contul băieţilor deştepţi ai fi cumpărat metal preţios sau altceva mai puţin volatil, la momentul actual ai fi avut o rată a randamentului mult superioară celei pe care ţi-o oferă administratorii pensiei tale.

Un alt comentariu primit, izvorât evident din propagandă băloasă al cărei centru se află pe undeva pe la UM Digi 24, a fost că „decât să-mi ia PSD-ul banii, mai bine-i bag la fondul privat de pensie". E într-adevăr o opinie „solid" argumentată. Privind însă cifrele la rece, constat că ceea ce dă PSD-ul prin titlurile de stat, acoperă cât de cât inflaţia, în timp ce ceea ce dă propaganda se prăbuşeşte. Ca să fiu mai explicit, în timp ce în 2017 randamentul mediu al obligaţiunilor de stat la un an a fost de 1.74%, pe care dacă-l raportăm la inflaţia oficială de 1,3% obţinem un câştig real pozitiv de 0,44%, acţiunile DIGI, pe care fondurile de pensii le-au cumpărat într-o veselie fără nicio analiză(doar era ordin pe unitate), au scăzut(raportat la data de ieri) cu 23.25%!!! Astfel încât tefeliştii - să mă scuze cei mai pudibonzi - ar cam trebui să pupe în cur PSD-ul în general şi pe Dragnea în special deoarece sunt singurii care-au contribuit pozitiv la bunăstarea lor, acoperind cât de cât dezastrul produs de investiţia în acţiunile emise de ăia care-i îndoctrinează zi de zi.

Mari concluzii nu-s de tras. Ca participant captiv la sistemul obligatoriu de pensii private n-aş avea decât o singură dorinţă: ori să mi se ofere posibilitatea să-mi gestionez singur participaţiile, ori ca statul să constituie un fond care să investească tot ce strâng, într-o strategie automată, în titluri de stat şi fără comisioane de administrare. Simt c-ar fi ceva mult mai transparent şi mult mai sigur. Şi mai simt ceva, anume că ăia care se vor retrage primii vor fi cei care gândesc şi care caută un randament real pentru pensia lor, adică o mare parte dintre cei 10% care, la ora actuală, sunt vacile de muls ale administratorilor de fonduri. Şi-atunci să vezi poezie!

 

Eduard Virgiliu Atata timp cat fondurile de investitii care administreaza fondurile nu au un randament mai mare decat statul pilonul 2 nu-si are rostul.

Este doar o escrocherie prin care niste firme internationale mai castiga niste comisioane fara sa faca nimic.

 

Smaranda Dobrescu Statul , gestionarul sistemului public nu poate avea randament, caci banii nu sunt investiti, Tot ce se colecteaza intr-o luna se distribuie actualilor pensionari. Nu randamentele trebuie comparate . Din pacate momentul adevarului va veni foarte tarziu cand la momentul pensionarii suma celor doua pensii ar trebui sa fie mai mare decat pensia intreaga ce ar fi fost obtinuta din sistemul public. Toate datele actuale infirma aceasta supozitie.

 

Eduard Virgiliu Se poate calcula un randament aproximativ pe perioada de 10 ani in care a functionat pilonul 2.

Daca echivalezi cresterea punctului de pensie cu randamentul banilor din pilonul 2 se poate vedea ca pilonul 2 nu a adus nici un avantaj.

 

Smaranda Dobrescu Am raspuns cu explicatii obisnuite de ce nu poate fi rentabil pilonul II si FB-ul mi-a transmis ca mi-a blocat comentariul. Pe wallul meu, plin de fotografii, m-a pus sa sterg doua postari, caci una nu-mi apartinea (era redata cu autoruol ei) si alta , niste picturi, ca nu am trecut pretul de vanzare. A devenit FB-il casa de licitatie, face comert?

 

Smaranda Dobrescu Un raspuns nu m-a lasat FB sa il postez, iar al doilea prin care explicam ce face aici si pe wallul meu, a disparut. Cred ca pana in prezent nu am cunoscut ce inseamna cenzura!

 

Eduard Virgiliu Smaranda Dobrescu se pare ca FB s-a indragostit de pilonul 2 de pensii https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

Prospectiv A-z .
De amorul artei, s-ar putea aproxima chiar si *rentabilitatea* pilonului de pensii de stat; de exemplu, daca se considera nivelul dobanzii pe care statul o plateste pentru a se imprumuta de pe piata de capital...

Numai ca ne dam seama ca se poate degenera in artificii contabile (ceea ce economiile centrului fac de zeci bune de ani) si niste aia se vor gasi mereu sa o dea la intors.

Noi tot incercam sa rationam logic cu un cancer societal avansat, similar aceluia de sfarsit de ani 1980 in Blocul Sovietic. S-a privatizat excesiv de mult, totul a devenit o capusarie ordinara care duhneste dela distanta.

 

Smaranda Dobrescu Nevoile nu sunt chiar identificabile. Bugetul consolidat completeaza luna de luna cand e nevoie veniturile bugetului de pensii. Cand ajunge bugetul consolidat in insuficienta de plata din n motive, se imprumuta pe piata de capital, caci bancile noastre ii dau bani cu dobanzi mult mai mari...

 

Prospectiv A-z .
Ideea cea mai logica ar fi sa te imprumuti dela sistemul de pensii, caci piata de capital tot din pensii isi ia parte din bani pentru a imprumuta statele. Ai elimina intermediarul.

Ideal, te imprumuti pentru a investi sustenabil. Dar suntem atat de departe de acest ideal ca poti intelege de ce se merge pe peticeala, de pe azi pe maine. Si mai departe, intelegi de ce cei mici pica primii si dur nu pentru ca-s cei mai vinovati, ci pentru ca sunt fara aparare.

 

Smaranda Dobrescu E suficient sa faci propunerea asta normala, caci primele plati in pilonul II incep peste 10 ani ca, tefelistii urla ca din gura de sarpe ca Dragnea le mananca banii lor. Evidenta ramane. Operatia nu e simpla, caci activele sunt de fapt hartii care trebuie vandute pe o piata ca sa se transforme in bani. Oricand vei avea impresia, tu guvern ca nu ai prins perioada optima de schimb.

 

Prospectiv A-z .
Nu-s dentistul fetelistilor. Si oricum, nu ei au facut o pruna, ei au fost plimbati ca la paradele lui Ceausescu. Iata unul din responsabili:

„M-a durut destul de tare când a ieşit Iohannis cu lista cu baronii, în 2014, şi eu trebuia să îi apăr, deşi eram de acord cu Iohannis", a spus Victor Ponta în cadrul unei conferințe de presă.

https://www.dcnews.ro/mircea-badea-despre-sinuciderea-lui...


Niciun comentariu: