duminică, 1 iulie 2018

Conexiuni geostrategice

Conexiuni geostrategice – 17 mai 2018

 

Gabriela Ionita shared a post.

 

 

Conexiuni GeostrategiceLike Page

May 17

O ediție cu un invitat de marcă: prof univ dr Stefan Popescu. https://youtu.be/HjQYHlpFtjU

 

 

YOUTUBE.COM

CONEXIUNI GEOSTRATEGICE: VASILE ROMAN, GABRIELA IONITA SI STEFAN POPESCU - 11 MAI 2018

 

Smaranda Dobrescu Multumim, Gabriela Ionita! O emisiune interesanta.
Am retinut cateva idei: 
-Denuntarea acordului cu Iranul dezavantajeaza tarile europene, in special Franta si Germania si creaza un nou pol de putere proamerican in Orientul Mijlociu (Arabia Saudita si Israel). Rusia e avantajata din cauza cresterii pretului petrolului. 
-In Europa se joaca la mai multe capete dictate de interesele proprii economice ale tarilor. (Franta cu Arabia Saudita au contracte de peste 20 mld. dolari) 
-Turcia a descoperit piata ruseasca, exemplu ce poate fi urmat si de alti europeni
-Vizita lui Merkel si Macron recenta in SUA nu a avut succes. Macron care isi doreste intarirea semnificatiei europene a Frantei vorbeste de aliante politico-militare
-Se practica de catre majoritatea statelor europene o politica tranzactionala care pericliteaza echilibrul si unitatea UE. Sunt pe cale de disparitie aliantele monolit fiind inlocuite de aliante cu geometrie variabila. 
-In Europa exista cateva nuclee de aliante interne, cum ar fi: V4 la care ar putea adera Austria si chiar Germania, un grup Intermarium in care Polonia se indreapta mai degraba inspre Balcanii de Vest decat spre noi, grupul Franta-Germania, un grup ortodox al sarbilor, romanilor, bulgarilor si grecilor, incipient si nesigur. Tarile catolice au si ele tendinte de apropiere..
-Societatea romaneasca da senzatia ca nu mai joaca nici un rol, diplomatia noastra este lipsita de imagintie si creativitate.
-Noi nu jucam nimic, ne disputam intre noi in sustinerea SUA sau a Germaniei.In acest timp, Dughin zambeste tarilor din estul Europei si vorbeste de o Eurasie care sa fie jumatate occidentala si cealalta jumatate sub influenta rusa (!!)
- In afara de nevoia stringenta de interconectare la nivelul societatii, noi avem nevoie si de un model de tara de urmat. Nu neaparat Franta, dar comportamentul sau de a urmari cu obstinatie sa joace un rol in arena mondiala ar putea fi o cauza de imbratisat.

5

 

Gabriela Ionita Mulțumesc frumos pentru sinteza excelentă, dna Smaranda Dobrescu

 

.Prospectiv A-z .
Foarte interesanta discutia: Se pleaca dela fapte, spuse pe jumate, in cheie corecta politic pana ieri, dar se ajunge cumva a concluzii adevarate.

S-ar putea spune: Care-i problema, domnule, daca stim de unde plecam si suntem de acord cu unde ajungem, ce mai conteaza masinaria deductiei?! La care as raspunde: Conteaza, caci am putea evita locurile comune si odata cu asta 'suprizele' ca cele sugerate de dl. general apropos de parcursul Turciei sau Rusiei in ultimii 10 ani. 

SUA vrea sa refaca termenii jocului, EUropenii stiu ca totul e pe final si incearca sa joace la prelungiri de ochii lumii, cand de fapt fiecare vrea sa vanda meciul pentru interesul propriu.

Cei 2 domni se intreaba retoric despre pozitia Romaniei, dar nu fac un pas necesar in a clarifica lucrurile pentru tele/spectatori: In Romania puterile statului sunt controlate din triaje diferite, nu avem de-a face decat cu blocajul generat de designul voit contradictoriu pentru a tine poporul impiedicat.

Dl. Popescu recomanda ca Romania sa adopte pozitia franceza--de a conta in relatiile internationale mai mult decat iti permite punga. Aiurea, Franta inasasi nu mai conteaza ca pe timpul lui de Gaulle--iar gestul patetic al lui Macron de a se ingratia cu Trump arata cat de disperati sunt, nu atat sa preia locul Marii Britanii cum a sugerat dl. Popescu, cat sa contracareze Germania...

 

Gheorghe Gradinaru Pacat ca nu au acces la posturile cu mai mare audienta

 

Cornelius Scipio La ce investiție americana in industria de armament românească face referire dl Vasile Roman ?


Niciun comentariu: