vineri, 24 noiembrie 2017

Scumpirea gazului

Scumpirea gazului – 2 noiembrie 2017

 

Dana Fantu shared Economica's post.

November 2 at 10:38pm

În vreme ce ni se mai servesc nişte teme de război, ca să fim ocupaţi, oare ce se mai întâmplă important, vital, în ţara asta? 
S-a scumpit gazul cu 50% de la 1 aprilie, data liberalizării; zice domnul Iancu. 
Ca să nu mai vorbim că, se pare, nici aşa, scump, nu o să avem.

 

Economica

November 2 at 10:20pm

Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

http://www.economica.net/145650

 

 

Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

ECONOMICA.NET

 

Doina Nicolescu Dar care sunt masurile ce se vor lua de parlament sau guvern. Inteleg ca capitalismul este nemilos cu unii, dar noi avem resurse de gaz. Dece trebuie sa suferim noi?

 

Dana Fantu Dezechilibrul dintre avantajele si dezavantajele reunirii cu marea familie europeana se resimte si in acest fel. Opinez, doar, ca ni se datoreaza noua in mare parte, nu celor care ne-au impus liberalizarea. Nici garantarea drepturilor de export si nici redeventele penibile nu ne-au fost impuse in termeni de tratat de pace pentru invinsi. Cu pistolul la tampla, adica. Ci de relativa bunavoie. Mai suntem si recunoscatori pentru asta. Astia lideri a putut produce tara asta in ultimii 28 de ani. 
Daca, intr-adevar, s-au incheiat contracte cu pret cu 50% mai mare, chiar vreau sa vad cum va mai supravietui tara pe timpul iernii. Cu gazul la noi in ograda, cum ziceti.

 

Smaranda Dobrescu Sunt de mentionat cateva aspecte:
1.Nu stie stanga ce face dreapta, dovada cele 20-30 referinte de pe google privind situatia pretului la gaz metan, care dau referinte si rezultate diferite.
Iulian Iancu, probabil singurul parlamentar in tema, este presedintele unei comisii de ancheta care verifica motivele pentru care ANRE a scumpit la 1 aprilie nu cu 6% pretul gazelor ci cu 50% (nu la consumatorul casnic). De altfel conducerea ANRE a fost tocmai schimbata pe acest motiv.
3. Indiferent ce va descoperi Comisia, si probabil va avea ceva surprize, reprezentantul UE aflat in tara a intervenit si a atentionat Comisia de ancheta parlamentara ca reglementatorul (ANRE) este un organiism complet independent care poate da rapoarte Parlamentului dar este liber sa fixeze preturile ad libitum. Acest aspect face inutila munca comisiei care chiar daca descopera misculatii, nu poate actiona pe nimeni in judecata.
4. O parere personala: Rezerva de gaze naturale stocate pana in prezent depaseste cu peste 1/3 cea prevazuta pentru iarna 2017-2018. Asadar, nu ar trebui sa fie probleme in iarna ce vine. Zvonul lansat si cererea de catre ANRE a unui plan de masuri de desprindere de la sistem a unor consumatori industriali in caz de alimentare marita a consumatorilor casnici este un pumn dat pe la spate in plus actualului guvern, care si asa abia respira..

 

Dana Fantu Da, Smaranda, comisia nu poate trage pe nimeni la raspundere, dar poate initia proiecte de acte normative prin care sa temporizeze situatia. Si aici vreau sa vad cum poate fi pusa in acord o eventuala lege interna mai protectionista (absolut justificat)

 

Smaranda Dobrescu Din pacate toate actele normative ce se pot elabora merg in sensul directivei si a facilitarii liberalizarii complete a pretului. Astfel, e in curs de modificare OUG 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 ce aduce mai multe modificari substantiale legislatiei din sectorul gazelor

Astfel, producatorii de gaze vor trebui sa vanda prin intermediul bursei 70% din productie si, totodata, OPCOM va deveni singura bursa angro de gaze naturale recunoscuta prin legislatie.
Cu alte cuvinte, ANRE va mai decide pretul doar la 30% din productia de gaze. Motivul "autonomiei" fata de gazul rusesc va fi indus probabil populatiei ca aceasta sa accepte scumpirea gazului romanesc. 
Incalzirea cu rumegus, paleti, lemnisoare si ramurele din gradina devine o optiune din ce in ce mai tentanta pentru consumatorul casnic https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f6a/2/16/1f641.png:-(

 

Dana Fantu Exact. Vestile rele, daca-s ambalate frumos, pot fi primite cu entuziasm, ca un cadou la fel de frumos.

 

Dana Fantu Uite de pilda ultima teapa. Tot apropo de ambalaj frumos pentru o datorie de 300 milioane. Cica va asigura transportul in dublu sens. Ma intreb si eu care este ,,returul".
http://mobile.hotnews.ro/stire/22078884

Transgaz a obtinut de la BEI un imprumut de 50 milioane euro pentru finanțarea construcției…

MOBILE.HOTNEWS.RO

 

Smaranda Dobrescu Lucrarea de la inceput nu poate fi facuta decat in dublu sens, caci se cheama interconectare. Desi nici Ungaria nici Austria nu vor avea probabil surplusuri sa le trimita spre noi. Doar daca le vor lua din Marea Neagra https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f6a/2/16/1f641.png:-(. Mi se pare insa ca Romania are parcursul cel mai lung al BRUA si intregul proiect costa 500 milioane. Mai sunt 179 milioane de la UE care nu stiu daca se impart proportional cu distantele de parcurs din fiecare tara. 50 milioane fluturati ca un succes al nostru datorat increderii ce o prezentam este totusi o suma mica fata de cheltuielile necesare conductelor care reprezinta grosso modo cam 2/3 din parcursul total.

 

Dana Fantu Asa este, matematic. Ideea cu returul este oricum o gluma. Pentru interconectarea asta care, faptic, va insemna sens unic, tot noi ne indatoram. Sa fie cadoul complet.

Prospectiv A-z .
RENATIONALIZARE pe motiv de siguranta nationala. E simplu.

 

Dana Fantu Se leaga de proiectul de la ministerul energiei. Oare?

 

Prospectiv A-z .
Noi nu putem fi decat reactivi, insa cei care au trecut prin scoala invatand si inductia matematica (incompleta) n-ar trebui sa aiba o problema in a conecta aceste puncte discrete intr-o tendinta cu rezultat din ce in ce mai defavorabil romanilor.

 

Dana Fantu Ziceam ca-s eu... pesimista, sa zic asa.

Niciun comentariu: