duminică, 19 noiembrie 2017

Cum se distribuie bogatia lumii





La nivel global, mai putin de 1% din populatie detine 99% din resursele Terrei. Restul de 99% din intreaga omenire detine doar 1% din resurse.
Sunt convins ca va suna cunoscut. Expresia s-a repetat de atat de multe ori, incat a devenit banala. 
Dar iata ce nu s-a prea spus pana acum : cei extrem de putini si infinit de bogati care detin resursele Terrei le si consuma in ritm diabolic, epuizandu-le. Si fac asta vatamand ireversibil Pamantul, singurul loc unde, deocamdata, omul poate trai. Iar Pamantul ne apartine si noua, cei 99%. 
Pentru a intelege proportiile dezastrului, e bine de stiut ca ceea ce se consuma intr-un an se regenereaza in cel putin 28 de luni. Sa ne imaginam ce s-ar putea intampla cu albinele care nu ar mai gasi aceeasi cantitate de polen, pentru ca plantele nu se mai refac decat cu un decalaj de un an si jumatate fata de momentul consumarii lor. Fara albine, vegetatia ar putea disparea in timp relativ scurt. Iar oxigenul vine din vegetatie. Nu ni-l mai poate asigura niciun mega-bogatas, care, ciudat, are nevoie si el de oxigen.
Procentul de 1% proprietari de resurse si 99% de palmasi pe mosia acestor overlorzi se regaseste si in Romania. Primele 100 de companii care activeaza in Romania fac 75% din totalul cifrei de afaceri. Restul de societati pe actiuni, pana la 6 mii, fac inca 24% din cifra de afaceri. Restul companiilor, pana la 600 de mii, fac 1%, plus pierderi. Nu se stie care este cifra de afaceri reala, caci multe sunt gri sau chiar negre. Dar e clar ca in aceasta zona crepusculara concentrarea averii e chiar mai mare. 
La noi, in afara de problemele globale, care oricum ne afecteaza pe toti, sunt mari probleme cu sanatatea sau educatia. 
Prea multi bani si resurse in prea putine conturi inseamna din ce in ce mai putine sanse se ingrijire a sanatatii celor multi. 
Si prea putine sanse de educatie.
Raman vise neimplinite, idealuri neatinse. 
Ratam toti sansa unui nou Einstein, a unui nou Coands dau Eliade ori a unui nou Enescu sau Mozart nascut aici, dar care nu a putut sa se realizeze, pentru ca parintii sai nu au avut bani de scoala.
De aceea, ideea vehiculata in Europa, a unei taxe distributiviste pe afacere ar putea reorienta bani si resurse catre societatea celor 99%.
S-ar putea incepe, asa cum sugereaza autorul articolului anexat, cu afacerile mogulilor IT.
Interesant este ca autorul a identificat un motiv in plus pentru un astfel de impozit distributivist : platformele on line primesc gratuit informatii puse de noi, utilizatorii, de buna voie, la dispozitia proprietarilor platformelor respective, cu care, ulterior, fac sute de miliarde din publicitate, vanzari si "sponsorizari".
Ca un Mos Craciun inversat, Facebook, spre exemplu, primeste miliarde de cadouri zilnic de la cei 1,2 miliarde de utilizatori (din care 9 mil in Romania...), fara a plati vreo taxa, impozit sau cost pentru asta.
Autorul propune o taxa de 10 dolari pe utilizator. Simplu si eficient.
Si nu este vorba doar de facebook, ci si despre google, amazon, microsoft, apple, youtube, alibaba etc., toate acestea facand enorm de multi bani din punerea gratuita la dispozitie de catre utilizatori a informatiei, pe care aceste mega-companii le distribuie fara sa plateasca, in plus primind bani enorm de multi din publicitate.
Intr-adevar, asa cum sustine autorul, Zuckerberg, Serghei Brin, Bill Gates sau Jeff Bezos ar fi un pic mai saraci ca urmare a aplicarii unei astfel de taxe distributiviste, dar nu cu mult. In schimb, banii adunati ar putea fi restituiti direct sau redistribuiti sub forma de prestatii sociale utilizatorilor platformelor, cei care creeaza, de fapt, valoarea acestor mega-branduri virtuale*.
Ce este extrem de important : cine reorienteaza acesti bani. Statul Roman, deocamdata, nu a aratat ca stie cum sa cheltuiasca banii adunati din taxele noastre. Dar putem sa il invatam...
*nu-i asa ca nu stiati nici ca faceti zilnic zeci de cadouri fiecare acestui Mos Craciun inversat si nici ca voi dati capitalizarea bursiera de 400 mld dolari a Facebook, si nu cei 23 de mii de angajati world-wide ai lui Zuckerberg?

Prospectiv A-z .
Tot Gheorghe Piperea: "Pentru cei care se intreaba sau incearca ironii : (i) detest comunismul, din principiu, si dezavuez ipocrizia socialistilor gauche-caviar; (ii) nu fac parte din cei 1%, ci din cei 99%; nu ca mi-as dori sa fiu acolo, dar pentru a intra in clubul celor 1% mi-ar fi trebuit cam o suta de vieti de avocat si profesor universitar cu acelasi (relativ) succes ca si pana acum, si nu am si nici nu vreau sa am mai mult de una, contemporana voua; (iii) eu nu doar spun ca cel ce daruieste este mai binecuvantat decat cel care primeste, eu chiar imi ghidez intreaga viata si activitate, dintotdeauna, dupa acest principiu. Acum, incercati sa reflectati la ceea ce am scris."

Smaranda Dobrescu Din pacate albinele deja au inceput sa moara, din cauza mierii fabricate chiar de ele, polenul fiind afectat de diverse produse Monsanto:
https://www.weforum.org/.../honey-is-killing-bees-heres...


A recent sampling of honey from around the world honey has given scientists fresh evidence for why so many…

Niciun comentariu: