luni, 1 decembrie 2014

Frăţie mafiotă versus frăția banului în PSD?




Smaranda Dobrescu   Ce se vede de afara:
Mircea Geoana cere ca eventuale noi numiri de ministri sa fie facute si discutate in conducerea PSD si nu la bunul plac al presedintelui, si este dat afara; Sova si Vanghelie au fost prea limbuti in public si li se arata usa; Ghita crede ca Iliescu este vinovat de faima si insuccesul PSD, ii cere plecarea din partid, Ponta intareste public corectitudinea ideii iar Ghita isi da demisia; Geoana invinuieste tripleta Ponta-Ghita -Dragnea de interese materiale si nu i se da nicio replica.
In aceste conditii opozitia, ACL-ul, demonstrantii pregatiti sa ia cu asalt strazile pot sta linistiti: Lucrurile se rezolva de la sine...Top of Form
Petre Opris Ar fi foarte bine dacă PSD-iştii cu minte la cap ar înţelege să rezolve mai repede problemele pe care le au în partid. Altfel, ne vom trezi cu încă un "vifor" de genul guvernelor Boc 1, 2, 3, la infinit. Este nevoie de o contrapondere serioasă la PNL.
Gheorghe Gradinaru In opinia mea cea ce se intimpla este varianta soft pentru ca sa nu avem sctiuni violente in strada.
G.G  Ceea ce vad eu : geoana si vanghelie se prezinta in interiorul partidului si in afara ca varianta cea mai buna de inlocuire a lui ponta si sunt dati afara, sova este o pierdere colaterala recuperabila ulterior, ghita ataca simbolul PSD si isi da demisia, raman nerezolvate problemele de fond ale partidului cu un PSD vulnerabil
Ionel Iani Velciov Astept ca PSD sa ceara alegeri parlamentare anticipate !
S.D  GG, ceea ce am spus eu coincide cu acea varianta soft de care ati amintit. Chiar daca estesau nu constientizata de catre PSD .
Savitsky Gabriela Acum ar fi nevoie de sfatul înțelepților.
S.D  Ai dreptate, Gabriela! Ma tot astept sa aud insa si o analiza a respectarii sau a oportunitatii schimbarii ideologiei. Daca comportamentul in cei peste doi ani de guvernare ar fi satisfacut cateva segmente ale societatii arunci lucrurile ar fi fost mai clare. Asa, trebuie probabil ca inteleptii sa inceapa cu intrebareaa; "Mai baieti, noi cui ne adresam cu programul si ideile noastre?"Daca unii vor considera ca se adreseaza investitorilor care creaza locuri de munca si bunastare, acestia ar putea fi orientati spre ACl in mod cinstit si nu prin miscari de culise in Parlament. Daca vor fi totusi din cei care gandesc ca noua clasa formata in timpul crizei, asa numitul precariat trebuie sustinut, atunci sa se stie ca pot ramane devotati ideilor fundamentale ale stangii si pot privi critic trecutul recent. Despartirea apelor as numi acest fenomen.
P.FCh .
Ponta joaca la totul sau nimic. A reusit cu presidentia, sa vedem ce-i iese cu partidul.

Ma si va intreb insa, cand a fost/facut acest om ceva de capul lui?
Alexandru Botu In PSD pare a fi un curent sinucigas extrem de consistent, cu exponenti la varf. Isi dau sau nu seama?, sunt sau nu sub hipnoza-drogare (ori prostie monumentala) acesti exponenti, ori papusi?, nu stiu. Cu siguranta ca altii stiu ca PSD nu ar mai putea, nu mai are resurse valide sa se transfigureze intr-un partid "socialmente necesar" si il pregatesc pentru faramitare fara regrupari.Prin sinucigasi...
S.G  Aș fi vrut să aud cuvinte de îmbărbătare, senine. Când colo, pare o răfuială între găștile de cartier. Ăia mai înstăriți contra celor de la mahala. Cex-ul nu pricepe, văd, că partidul acesta nu-i o proprietate privată ci reprezintă o proiecție a năzuințelor unei societăți cât de cât echitabile.
A.B  Aia, foarte instariti, Savitsky Gabriela au confiscat partidul si l-au subordonat scopurilor lor marsave. Pentru ei partidul isi justifica exercitiul numai daca ii serveste pe ei. Ceilalti, au acceptat situatia pentru ca nu stiau cum sa se conduca pentru a recupera partidul. Si nici nu vor stii vreodata, asa ca nu exista solutie si nici cuvinte de imbarbatare, altele decat :'pe ei, pe toti, pe mama lor de hoti"!
P.FCh  .
"Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Nu cred că delictul de opinie are ce căuta printre valorile unui partid democratic. În același timp fac un apel la cei trei excluși din partid: să nu se lase antrenați, în perioada urmatoare, în acțiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine."

Ion Iliescu spune inca doar jumatati, gandindu-se ca astfel mai poate salva PSDul de 'modernizare'. Ma astept ca Geoana si Vanghelie (daca nu i se pune vreun dosar in carca) sa migeze incet dar sigur spre ACL daca Ponta nu-i debarcat. Ce conteaza? Depinde ce pot da pe goarna. Mai cu seama cu Geoana cred ca Ponta n-a tinut cont de faptul ca 'I keep my friends close, enemies closer'.

Cu plecarea lui Ghita, Ponta a mai aruncat ceva din balastul personal, la fel ca si cu Sova. Desi ma astept ca acestia 2 sa revina daca Ponta ramane la putere. Ma intreb daca si nabadaiosului dela Sectorul 3 nu i-a venit timpul...

http://ioniliescu.wordpress.com/.../scrisoare-deschisa.../

Scrisoare deschisă către membrii si simpatizanții PSD

Dragi prieteni,
Voi fi extrem de direct. Am participat la ședința Biroului Executiv Central al PSD din 27 noiembrie 2014, prezentând colegilor din conducerea partidului un apel la rațiune și la sinceritate.
PSD trece printr-un moment dificil, după pierderea alegerilor prezidențiale. În cei douăzeci și cinci de ani care au trecut de la Revoluția din Decembrie 1989 nu este singurul moment de acest gen. Și nu este PSD singurul partid care trece prin astfel de momente. Important este să fim solidari, să înțelegem de ce am pierdut, unde am greșit, și să luăm decizii în consecință. Înainte de a căuta vinovați, avem de căutat soluții pentru problemele cu care ne confruntăm.
Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Nu cred că delictul de opinie are ce căuta printre valorile unui partid democratic. În același timp fac un apel la cei trei excluși din partid: să nu se lase antrenați, în perioada urmatoare, în acțiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine.
Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înțeleg ce le reproșează cu adevărat membrii și simpatizanții PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, și mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinație să-și asume identitatea sa de stânga, social democrată. Da, personal, am susținut formarea USL, și alianța cu PNL. Am susținut guvernarea PNL, până în 2008. Am făcut toate astea condiționat, insistând pentru păstrarea identității noastre ideologice, de social-democrați, lucru care, până la un punct, s-a întâmplat.
Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție.
PSD este partidul Revoluției, prin filiația FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revoluție, România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei. Că partidul n-a știut să spună apăsat aceste lucruri, e greșeala noastră. Dar este de neînțeles lipsa de reacție a partidului atunci când oameni care nu știu nimic despre trecut, în afară de etichetele puse de adversarii noștri, strigă ”Jos comunismul!” într-o țară care suferă grav de pe urma exceselor și eșecurilor capitalismului. Este și mai de neînțeles-și de neacceptat-ca necesara critică a aceluiași capitalism să fie mai articulată, și mai pertinentă, la oameni de dreapta, decât la reprezentanții partidului nostru.
Așadar, refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eșecul nu este departe. Viața oamenilor nu se reduce doar la bani.
Nu fac parte dintre aceia care cred că săracii trebuie să fie reprezentați politic numai de săraci, că bogații nu au ce căuta la stânga politică. Pot da o lungă listă de oameni avuți, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre ”săraci și curați” mă refeream la modul în care este făcută bogăția de către unii, bogați și corupți. Le urez celor avuți cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că ești automat un om politic. Această calitate nu se poate câștiga cu bani. Această calitate se dobândește în timp, cu multă muncă, și presupune câștigarea, și nu cumpărarea, încrederii oamenilor.
Refuz să primesc lecții și de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reușit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganță și dispreț. Astfel de oameni, ajunși în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi.
Plătim acum prețul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproșa PSD. Ea este firească, până la urmă, ținând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproșăm este obsesia noastră de a fi acceptați de cei de ”dreapta”, care nu ne vor accepta niciodată, pentru ca suntem adversarii lor firești. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile și principiile stângii. Și, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanți decât dreapta. Dar și despre asta se pare că ne este jenă să vorbim!
Noi suntem pe cale să pierdem competiția la nivelul ideilor. Și o pierdem pentru că, deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD! Să nu ne ferim de acest adevăr dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme și ne reproșează faptul că noi nu mai credem în valorile stângii. Ce să le spun celor care îmi reproșează asta? Ce să le spunem celor care ne reproșează structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fără ideologie și fără preocupare pentru construcția ideologică?
Din păcate, în loc de programe serioase, noi le-am oferit generalități în această campanie electorală, care nu au avut nicio legătură cu agenda lor. Iar inițiativele sociale ale guvernului, câte au fost, au fost prost promovate și explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingător inepția pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume că măsurile sociale, destinare reducerii polarizării economice și sociale, creșterii justiției sociale și egalității șanselor, nu sunt ”pomeni sociale”, ci obligația unei guvernări responsabile? Că astea nu au legătură cu ciclurile electorale?
Sunt multe lecții de învățat din această înfrângere. Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar-și obligatoriu-cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democrația internă de partid nu este o vorbă în vânt. Și nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond!
Am atras atenția, și nu o dată, asupra pericolului care apare ori de câte ori PSD guvernează, și anume ca toată lumea pleacă la guvernare, iar partidul rămâne de izbeliște. Din păcate așa este și acum, și rezultatele se văd. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă, esențială pentru consolidarea partidului, în perspectiva alegerilor din 2016.
Conducerea PSD este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond.
Am afirmat, alături de alții, că nu cred că ieșirea de la guvernare ar fi o idee bună. Trebuie să ne asumăm în continuare această sarcină, și să guvernăm serios, fără concesii față de identitatea noastră social-democrată. Dacă vrem să rămânem cel mai puternic partid al țării, trebuie să guvernăm profesionist, în interesul cetățenilor. România are nevoie, în primul rând, de politici publice solide în domeniul social. În același timp nu este de ignorat nevoia unor măsuri de esență liberală în economie, dar și aici se impune o observație, care vine ca urmare a nemulțumirilor din societate: capitalul românesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela străin, și nu discriminat.
Se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecință. Avem nevoie de oameni care să nu poată fi atacați în niciun fel, nici în plan moral, nici în plan profesional.
O altă slăbiciune a PSD o reprezintă modul în care funcționează grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agendă de priorități și de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulțumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activității sale parlamentare.
Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaților. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuți cât mai repede, pentru a asigura o componență cât mai solida grupurilor de senatori și deputați ai PSD. Același lucru este valabil și pentru candidații noștri în alegerile locale – primari, președinți de consilii județene, consilieri.
Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuție o nouă ofertă politică, un nou proiect de țară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile și așteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construiește, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin bună guvernare. Plătim consecințele a zece ani de vot emoțional, pe teme care nu au legătură cu viața oamenilor. Nu trebuie să mergem și noi pe acest drum, facil și periculos.
Nu avem de ce să ne fie rușine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ”vinovaților”, în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor.
Ion Iliescu
Viorel Straoanu Prospectiv FCh,am discutat ! E mincat !
G.G  Daca nu sunt de acord cu atacul grobian al lui Ghita asupra lui Iliescu nu pot sa nu constat ca dorinta acestuiadin urma de a se implica activ , din nou,in politica PSD( depasindu-si statutul de presedinte onorific) este in acest moment contraproductiva.Consider ca atacurile impotriva lui Iliescu au aparut ca reactie la atacul public al acestuia( prin pozitia exprimata de Serban Nicolae, pupila sa, asupra lui Sarbu si Rus).A da un comunicat in care sustii , in mod eronat ca vezi doamne nu s-a facut o analiza a alegerilor ( cand CEX nu a fost convocat pentru asa ceva) si sa te faci ca nu ai inteles motivatia excluderii lui Geoana si Vanghelei sutinind ca aceasta se datoreaza "delictului de opinie" este clar o pozitie partizana, ostila actualei orientari a PSD si nu una de echilibru care sa aiba un efect constructiv.Normal dupa votul in CEX Iliescu trebuia sa ia pozitie numai asupra atacului la persoana sa din partea lui Ghita si sa nu se implice public in disputa legata de Geoana si Vanghelie.
A.B  Cu Ghita este doar teatru. Vreti sa ramana "Domnul Goe" fara de niciunele?( Ghita, sa vii deseara la portita!, canta Domnul Goe). Inclusiv fara de partid. Ca si Ghita, de altfel...Sa ramana fara de partid si toti sa incapa pe mana procurorilor?
A avea din ce in ce mai mult, nesimtit de mult (de toate, fara numar si noima) prin furt, minciuna, inselatorii, impuneri cu forta este o boala (cleptomanie ii zice la hotii marunti) nu o virtute (noi nu vrem sa fim saraci si cinstiti, zice Ghita!. Sarac nu vreau sa fiu nici eu, dar nu pot sa leg indestructibil cele doua "caracteristici" ).
Pentru cei care au venit dupa Iliescu PSD era o caciula mult prea mare. Iliescu i-a avertizat pe membrii partidului, nu pe presedintii ulteriori, de pericolele ce-i pasc cu unul care "declina verbul a avea" cu totul diferit de el (egoist, nu generos), cu unul cam "prostanac" si cu "un carlan" care vrea sa ajunga rapid masculul alfa.
A.B  Domnul Gheorghe Gradinaru are pozitii, mai totdeauna, echilibrate si de bun simt. Pacat ca actorii despre care este vorba in "cronica sa teatrala" nu-l citesc. Macar sa-l citeasca si, atunci poate nu ar mai sari tot timpul peste cal si disproportionat.
S.D  Este oarecum dramatic sa ai vederi clare de stanga si sa constati ca marea familie unde ai putea fi reprezentat se prezinta cu acesti lideri, cu aceste probleme:
http://www.cotidianul.ro/fratie-mafiota-versus-fratia.../
Acuzat de Mircea Geaonă că face parte din "frăția banului" alături de Victor Ponta și Sebastian Ghiță, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, îi acuză la rândul său pe Geoană şi Marian Vanghelie că fac parte dintr-o "frăţie mafiotă" împreună cu Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu care ar fi încercat să impună oameni cu probleme penale în funcţii cheie ale statului. Dragnea a afirmat că acesta este motivul pentru care a demisionat de la Ministerul de Interne, în februarie 2009, după numai o lună de mandat.
Întrebat vineri seară la România TV dacă se teme de acţiunile viitoare ale lui Marian Vanghelie, Liviu Dragnea a răspuns: "Nimeni din partid nu se teme de Marian Vanghelie. El a încercat să facă din acest partid un partid de vagabonzi. Nu merge (...) L-am auzit pe el şi pe Mircea Geoană vorbind despre nu ştiu ce frăţie. Mircea Geoană este în continuare captivul unei frăţii mafiote care-i mai cuprinde pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu. Este frăţia mafiotă din cauza căreia am plecat de la Ministerul de Interne"."
Dragnea a vorbit la postul lui Ghiță despre cum ar fi funcționat în 2009 această frăţie. "În dimineaţa zilei în care trebuia să depun jurământul, am fost chemat la Mircea Geoană în birou, unde se aflau Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu pentru a-mi impune să fac nişte numiri în pofida tuturor avertizărilor de la instituţiile statului. Era vorba de numiri la UM 0962 şi prim-adjunct la MAI. Eu am refuzat. A fost o discuţie foarte urâtă în care cei doi îi spuneau lui Mircea Geoană că nu acceptă ca înţelegerea lor să nu fie respectată", a declarat Dragnea.
Unit în cuget și simțiri cu Ghiță
Pe de altă parte, Dragnea s-a declarat de acord cu deputatul Sebastian Ghiță, care a afirmat că PSD trebuie să scape de eticheta de comunist, susținând însă că "nimeni nu a zis să plece Ion Iliescu din partid".
"Sebastian Ghiţă este un băiat cu foarte multe idei bune şi care va performa în politică, cum a performat şi în afaceri. Singura lui problemă este că vrea să se întâmple lucrurile foarte repede", a declarat Liviu Dragnea la România TV, postul lui Ghiță.
"În ceea ce-l privește pe Ion Iliescu, trebuie să spun că am citit scrisoare pe care a postat-o pe blogul său. Dincolo de orice altceva, este nedrept ca PSD să fie perceput ca un partid comunist. Victor Ponta nu a fost membru de partid și nici eu nu am fost membru de partid. Fac o precizare... nu am nimic cu oamenii care au fost membri de partid, dar e nedrept ca pe noi să se pună acestă etichetă", a spus vicepremierul PSD.
Întrebat dacă Ion Iliescu trebuie să plece din PSD, Liviu Dragnea a afirmat: "Politica nu este așa binară. Nu s-a pus problema să plece din partid. Absolut nimeni nu a pus această problemă. Ieri am stabilit că trebuie să facem ceva pentru a scăpa de această etichetă profund nedreaptă. Nimeni nu a zis să plece Ion Iliescu din partid".
Geoană acuză "frăția banului" Ponta-Ghiță-Dragnea
Acuzațiile lui Dragnea la adresa lui Geoană și Vanghelie vin după senatorul Mircea Geoană a declarat vineri, după ce a fost exclus din PSD că el nu face parte din frăția banului Ponta-Ghiță-Dragnea, spunând că noua deviza a PSD a devenit bogat și corupt.
”Ponta a explicat în sfârșit motivul pentru care am fost exclus din partid în condițiile în care a pierdut într-o manieră catastrofală alegerile prezidențiale. A explicat motivul principal al acestui gest pe care nu pot să îl înțeleg: ”Eu și cu dl Geoană nu gândim la fel”. Are dreptate, eu nu fac parte din frăția banului Ponta-Ghiță-Dragnea, nu cred că cei care gândesc diferit trebuie să fie eliminați pentru că devine un rival într-un viitor Congres”, a declarat senatorul într-o conferință de presă.
”Bogat și corupt a devenit noua deviză a PSD-ului condus de traiada Ponta-Ghiță-Dragnea. Aceasta nu este stânga adevărata, nu este ceea ce așteaptă de la noi milioane de români”, a mai afirmat Geoană.
A.B  Mda, se acuza unii pe altii, ca si cum ne-ar fi indiferent cine este Tanda si cine este Manda. Noua nu ne este indiferent acest lucru: nu ne place nici de Tanda, nici de Manda. Ii vrem in alta parte decat cu noi ceilalti. Eu, daca as fi membru PSD asa as spune. Cum nu sunt membru PSD si nici al altui partid, tot asa spun. Pentru ca un PSD viabil, democratic si ideologic este necesar. Dar nu cu Tanda si nici cu Manda.

Niciun comentariu: