duminică, 30 noiembrie 2014

Adrian Severin: Apoteoza lui Traian Basescu



.Adrian Severin: Apoteoza lui Traian Basescu- 17 noiembrie 2014

Prospectiv FCh  Acum cateva zile, careva aici a citat un text al lui Adrian Severin de acum 9 ani. Iata si textul coda:

"Alegerile prezidențiale tocmai încheiate sunt expresia clară și netă a victoriei Băsescului asupra “sistemului”. Alegeri fără viziune, fără ideologie, fără program, fără prezidențiabilitate, fără prezidențiabili autentici,…fără speranță. Alegeri într-o colectivitate fracturată și debusolată, care poate să se exprime doar prin vot negativ.
Dacă nu vedeți monumentul învingătorului Băsescu priviți împrejur! Și mai ales priviți la ceea ce a ținut locul alegerilor prezidențiale!"
Într-o lume normală și într-un stat normal, orice regim politic garantează membrilor societății pe care o gestionează un minim de performanță. Performanță sintetizată în nivelul de securitate individuală, colectivă, națională și internațională al fiecăruia. Aceasta înseamnă un anumit nivel minim de bunăstare, libertate, demnitate și stabilitate. De asemenea, un regim politic normal permite selecționarea unor lideri politici capabili ca prin calitățile personale să adauge performanței sociale minim garantate un supliment mai mare sau mai mic. Dacă prin accident – căci în condiții normale numai prin accident se întâmplă – la conducerea statului în cauză ajung conducători foarte slabi, populația rămâne oricum cu minimul pe care sistemul obiectiv îl asigură în mod automat.
Așa funcționa statul român în sistemul pe care Traian Băsescu l-a numit în 2004 “sistemul ticăloșit”. Venind la putere cu zece ani în urmă, dl Băsescu a promis distrugerea acestui sistem. Pentru această ispravă herculeană a cerut întreaga putere. Și i s-a dat… Ori, cel puțin, românii au acceptat ca el să confiște întreaga putere. Ba chiar să abuzeze de putere.
“Sistemul ticăloșit” fusese acela sub care România a devenit membru NATO și a încheiat negocierile pentru aderarea la UE, care a garantat românilor dreptul la libera circulație și accesul la piața europeană a muncii, care a generat una dintre cele mai mari creșteri economice reale din Europa menținând un deficit bugetar și o datorie publică relativ scăzute, în condițiile unor nivele mici ale șomajului și inflației. Pe vremea “sistemului ticăloșit” România mai exista ca stat suveran și independent, intrând în alianțe și parteneriate strategice reale. Ea încă își mai putea numi sau alege liber conducătorii și avea o justiție care fundamental lucra în interes românesc, chiar dacă era timidă și nu tocmai eficientă. Pe atunci România încă mai negocia înainte ca, eventual, să se supună. Nici un demnitar al “sistemului ticăloșit” nu era convocat la vreo ambasadă străină spre a i se da instrucțiuni în legătură cu modul în care trebuie să își îndeplinească mandatul.
Sub zodia “sistemului ticăloșit” au apărut oameni politici capabili să conducă statul spre cote de performanță superioare minimului garantat. Așa a fost, chiar dacă mulți dintre ei erau aroganți, corupți și autoritari.
În esență “sistemul ticăloșit” era un sistem care funcționa fiind condus de ticăloși competenți. Aceștia știau că îmbogățirea lor nu este durabilă dacă ei nu pot vorbi în numele unui stat suveran și dacă nu le rămâne și cetățenilor ceva pe masă.
Traian Băsescu s-a ținut de cuvânt. A distrus “sistemul ticăloșit”. Sistemul pentru lichidarea căruia a venit la putere a dispărut. A rămas doar ticăloșia…fără sistem. O țară dezbinată. O națiunite umilită. Un stat eșuat și închinat. O societate incapabilă să producă lideri.
Alegerile prezidențiale tocmai încheiate sunt expresia clară și netă a victoriei Băsescului asupra “sistemului”. Alegeri fără viziune, fără ideologie, fără program, fără prezidențiabilitate, fără prezidențiabili autentici,…fără speranță. Alegeri într-o colectivitate fracturată și debusolată, care poate să se exprime doar prin vot negativ.
Dacă nu vedeți monumentul învingătorului Băsescu priviți împrejur! Și mai ales priviți la ceea ce a ținut locul alegerilor prezidențiale!
youtube.com
Prospectiv FCh .
Spre deosebire de Basescu, Adrian Severin nu-si bazeaza analizele pe accesul la foaia de parcurs si servicii.

Niciun comentariu: