miercuri, 2 august 2017

"Franta ramane o mare putere diplomatica"-interviu cu Renaud Girard

"Franta ramane o mare putere diplomatica". Interviu cu Renaud Girard – 13 iulie 2017

Preda Mihailescu shared a link.

 

 

« La France demeure une grande puissance diplomatique », entretien avec Renaud Girard

 

Smaranda Dobrescu Plecand de la pragmatismul diplomatiei lui Churchill "si Hitler avait envahi l'Enfer, je m'allierais avec le Diable. »" in prima faza nu ai de ce sa nu-i dai dreptate. Atunci insa erau doua blocuri, doua aliante mari, Cea castigatoare avea sa patroneze 45 ani tarile libere ale perdantilor. Asadar, trebuie sa tinem seama ca acest criteriu de aliante impotriva inamicului principal va naste dupa transare noi si noi alte conflicte. Dar probabil ca lucrurile s-ar putea rezolva si fara extinderi..

 

PA-z .
Din punctul de vedere al lui Churchill si clicii lui, poate asa stateau lucrurile, dar asta nu face alianta cu diavolul cushera...

 

Smaranda Dobrescu "De Gaulle disait que « le rôle historique de la France était de réconcilier la Russie avec l'Europe, voire l'Amérique ». Dans son livre La France atlantiste, Hadrien Desuin explique quant à lui que « ce que la France a sans doute de meilleur à apporter au monde, c'est la résistance à l'hégémonie ». Vous-même dites enfin que loin de se résoudre à un monde unipolaire, notre pays doit jouer un rôle de médiation et d'équilibre. Tout cela n'est-il pas préjuger un peu de notre influence et de notre centralité, à l'heure où la France semble de moins en moins écoutée dans le monde ?"

Oare Franta nu este din ce in ce mai putin ascultata in lume tocmai din cauza ca nu a reusit sa -si afirne rolul de mediator aducator de echilibru din cauza colaborarii excesive cu hegemonica Germanie?

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ce mi se pare revelator pentru acest articol este faptul ca, in contra tuturor aparentelor, in Franta mai exista si activieaza o linie sanatoasa, instruita si inteligenta a gandirii strategice traditionale franceze. Linie care este practic contrarul a ceea ce vedem cel putin dela Szarko incoace, in conducerea tarii. Cine stie? Si Trump a castigat alegerile in primul rand pentru ca in mod evident, in toate serviciile (cele 17 https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-) ) ale Americii mai persista exponenti ai unei strategii Americane inteligente si realiste. In Franta avem deocamdata un Szarko cu noi tzoale - dar poate (Doamne - ajuta! ) in fundal, minti ca aceasta mai pot influentza politica Franceza.

Dar pentru a raspunde la intrebarea concreta "din cauza colaborarii excesive cu hegemonica Germanie?", parerea mea este ca aici se confunda cauza cu efectul, si anume in sensul urmator. Germania a fost tot mai mult, sub Merkel adusa pe linie Bilderiana, si Franta impreuna cu ea, ca vioara a doua. Deci apropierea intre ele este de fapt o consecventa a manipularii comune de terti.

 

PA-z .
Un text care spune mai multe adevaruri si plaseaza din nou Franta la centrul solutiei--cum se spune pe aici, wishful thinking. Intr-adevar, nicio mentiune despre interesul altora, mai ales al germanilor.

De exemplu, de ce-i triunghiul SUA-Rusia-China fundamental instabil, dar se stabilizeaza imediat ce i se adauga Franta?! 

Girard mai pare sa gandeasca Fanta ca vocea EUropei, o situatie la care francezii de rand au dat cu piciorul in 1968.

 

Preda Mihailescu Da - cam acolo este. Dar este bine, gasesc, ca exista si alte voci decat de macaroane si de luxemburgheri. Sau olandieni. Departarea de putere ii face ceva atavici - probabil ca asta este si adevaratul cerc vicios. Nulitatile la putere, si cei inteligenti indepartati de ea, fac lucrurile sa mearga cum merg.

 

Smaranda Dobrescu "Si aujourd'hui la France présente un intérêt faible pour Moscou, c'est parce que sous la Présidence de François Hollande (2012-2017), la France a adopté une politique néo-conservatrice : opposition à l'accord sur le nucléaire iranien, hostilité forcenée à Bachar el-Assad et surtout intransigeance face à la Russie. La France a joué pleinement le jeu des sanctions contre la Russie alors que cela pénalisait nos propres producteurs agricoles et industriels. Par exemple, la crise des agriculteurs français en 2015 est en grande partie due aux sanctions prises contre Moscou. Nos agriculteurs se sont retrouvés doublement étranglés : d'une part, ils ne pouvaient plus exporter en Russie, d'autre part, les agriculteurs allemands connaissaient le même problème et déversaient donc leurs marchandises sur le marché français au détriment de nos agriculteurs. Il était évident que dans de telles conditions la Russie ne pouvait que se désintéresser, à regret, de la France."

Am motive de speranta sa vad, azi de ziua nationala a Frantei etalate idei normale, sanatoase, pragmatice. Mi-ar fi placut sa aud si din partea noastra casanctiunile contra Rusiei cu care am fost de acord au prejudiciat producatorii nostri agricoli, in special in privinta produselor lactate.Perspectivele bune in general sunt insotite de colaborare si negocieri, nu de sanctiuni-bumerang

Niciun comentariu: