joi, 16 februarie 2017

"Vointa cetatenilor este suverana"

"Vointa cetatenilor este suverana" – 31 ianuarie 2017

 

Smaranda Dobrescu

Cu putin timp in urma presedintele a declarat: "Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. "
De acord ca o majoritate nu poate abuza nicio minoritate. Stia acea minoritate care a manifestat sa defineasca abuzul?
De acord ca vointa cetatenilor este suverana. Cum nu exista unanimitate in vointa privind un caz anume, majoritarii decid. Majoritarii au decis in urma cu mai putin de doua luni.
Ar fi de interes sa explice presedintele care anume din tipurile de democratii existente o sustine?

De cativa ani, figuri cunoscute ale dreptei romanesti, traitori sau calatori permanenti spre universitatile din State vorbesc despre neajunsurile democratiei reprezentative. In principal nemultumirea se refera la faptul ca cetateni neinformati, needucati, varstnici ori prea saraci,fara simtul realitatii voteaza si distorsioneaza rezultatul votului pe motivul ca punerea buletinului in urna trebuie sa fie un act volitiv bazat pe cunoastere deplina. Asa a inceput sa se discute in cercuri de tineri de perimarea democratiei reprezentative si de nevoia participarii directe a cetatenilor la actele decizionale ale cetatii. S-au identificat asociații și structuri non-guvernamentale ce au crezut că pot trezi în interiorul tinerilor dorința de a-și crea un viitor mai bun, de a se transforma în cetățeni responsabili și activi în comunitatea din care fac parte.Democratia participativa este insa poate si mai putin reprezentativa caci nu vad eu tinerii multinationalelor, activi manifestanti stand de votba alaturi de tarani sau targoveti nevorbitori de engleza.
Lasand la o parte toate nepotrivirile de legiferare ale noastre cu cele ale Elvetiei, de exemplu, ramane totusi Constitutia care nu-i da dreptate presedintelui Iohannis: Romania are o democratie de tip liberal manifestata prin reprezentare. Reprezentativitatea actualului guvern s-a manifestat in urma cu nici doua luni in mod fara echivoc, asa ca nici 100 nici 100 mii de manifestanti nu pot pune in discutie hotararile Parlamentului si Guvernului. Chiar discutiile de ieri pe care le-a avut ministrul Justitiei cu cateva sute de cetateni nu erau nici obligatorii si mai ales nu cred ca i-au fost utile : cate capete atatea idei. In concluzie, si pe scurt, presedintele ar fi mai cinstit sa revina la "vreau guvernul meu" si sa nu mai ignore Constitutia ori de cate ori unii considera ca puterea executiva trebuie schimbata in strada in virtutea democratiei participative, sau directe.

 

Alexandru Stanescu Iohanis ,ca și băsescul , consideră Constituția ca pe o piedică în calea democrației lor. Și pntru asta s-au înconjurat de mafia extre de periculoasă a sri ,dna koveși și o parte din judecători !

 

Roxana Antohi Am vazut ai eu declaratia lui Johanis Am o nedumerire 6 mil pt domnul presedinte este mai mic decat 100.000 Pentru ca inteleg ca pentri presedinte poprul este reprezentat de cei 100 de mii lei !

 

Smaranda Dobrescu Aspectul acesta il eludam . Avem la indemana ideea ca majoritatea abuzeaza de drepturile ei. A emite o lege lipsita de motivul lansat de nu se stie cine in eter, inseamna abuzul minoritatii?


Roxana Antohi Johannis a mai facut referire la apararea minoritatilor atunci cand a facut referire la cele 3 mil de semnaturi in apararea familiei traditionale

 

Smaranda Dobrescu Daca tot dorea referendum ar fi avut tema, mai ales ca cererea era facuta si semnata cala carte!

 

Roxana Antohi Ce intelegem ca face presedintele Dictatura minoritatii asupra majoritatii Concluzia nu respecta democratia

 

Smaranda Dobrescu poate e nevoie de mai multe steaguri ale secuilor! https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/feb/2/16/1f642.png:-)

 

Alexandru Stanescu Poate prin gustul și sașii si sârbii și tătarii .... și țiganii ...

 

Alexandru Stanescu Că România-i mare !
...."au venit să ceară pământ și apă " ...

 

Corina Leșan Dar minoritatea care abuzează majoritatea?

 

Doina Nicolescu Majoritatea manifestantilor nici macar nu citisera proiectul de ordonanta. Ei stiau una si buna: PSD este ciuma rosie si trebuie arestati. Revoltatoare este interpretarea data de presedinte. Incep sa-i gasesc calitati lui Basescu!

 

Rizea-manea Marius Unde dracu gasesti calitati la netrebnicul ala ....nici sa vrei ....https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/feb/2/16/1f642.png:) )))))

 

Doina Nicolescu Nu a avut curajul sa faca ce face actualul presedinte!


Doina Nicolescu Daca este asa de grabit sa se supuna dorintei manifestantilor propun sa iesim si sa-i cerem demisia. Este asa de simplu. Economisim banii necesari pentru o suspendare conform constitutiei.

 

Rizea-manea Marius Aici este un ce ,intre nooi fie vorba ,cred ca nici PSD nu vrea sa scape de bolandul asta ,pentru ca atunci chiar ar trebui sa se intrebuinteze ,iar in plus ,unde mai gasesc ei un specimen perfect pentru o imagine negativa si care sa le mai si potenteze imaginea?.....https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/feb/2/16/1f642.png:)

Niciun comentariu: