joi, 20 octombrie 2016

Sunt romanii prosti?

Sunt romanii prosti? – 30 august 2016


Stefan Kovacs

Sunt românii proști ?
----------------------------
Una din cele mai triste acuzații- de la dna. Șuteu și până la dl. Pleșu, trecând prin câteva sute de mii de comentarii FB-iste..."neam de cretini, țară de proști, idioți comuniști, etc., etc., etc."
Sunt românii proști ? De regulă, cel puțin pe FB- cel care scrie uită de nemuritoarele cuvinte ale lui Cațavencu (cel original, rog mergeți la sursă și căutați citatul...) și făcându-și neamul așa cum și-l face dobândește (în mintea lui) o superioritate clară. 
Sunt românii proști ? Un distins domn psiholog de la Cluj ne spune că sunt neospitalieri- cel puțin după studiile dumnealui. Citatele (de la Țuțea la Brâncuși) sunt cam nefavorabile. Sunt românii proști ?
Ipoteza mea- cu titlu personal- este că nu. Fiecare om are momentele lui de prostie (cele mai multe) și momentele de genialitate- când și când. Fiecare om- și respectiv fiecare român (urăsc filozofările platoniciene) este uneori deștept. 
Că suntem acolo unde suntem - și anul e 2016- nu e vina românilor, cel puțin nu a majorității acestora. Atunci când un om este mințit, furat, ignorat- când toată lumea "bună" îl evită ca pe un ciumat- atunci nu-i poți cere calități de antreprenor genial și nici de premiul Nobel. Dacă în anul 1990- în loc să-l avem pe dl. Soroș și fundația domniei sale am fi avut pe cineva care să facă educație acestui popor, să-i explice cam cum e viitorul capitalist- eu zic că astăzi am fi fost cu totul altfel. 
Sunt românii proști ? Categoric nu. Atâta timp cât își păstrează ființa, religia și cultura, atâta timp cât își vor urmări interesul personal, egoist și imediat și nu nu știu ce fantasme despre "solidaritate", "cooperare" și altele. 
Părerea mea -strict personală- e că putem fi unul din cele mai deștepte și mai performante popoare - cu o singură condiție. Ca celor aflați în fruntea noastră- să le pese. Și în loc să investească în penitenciare, procurori și prostii să dea bani pentru educație.

 

Smaranda Dobrescu Cu amendamentul ca daca au ajuns totusi la concluzia non-orwelliana ca e cazul sa -i bage pe cat mai multi la puscarie in loc sa-i educe intr-o forma sau alta, sa bage si ceva bani in puscarii, sa nu mai stea cate 10 romani in 10 metri patrati. Poate Doamna Pruna va ramane si mai incolo?

 

Preda Mihailescu M-am oprit la citatele nefavorabile de la Tutea la Brancusi. Cel (practic mereu acelas) ostenit dela Tutea, este absolut falsificat, intors pe dos ca sens. Brancusi, tot unul singur si ostenit, nu cunosc contextul, s-ar putea sa nu fie falsificat intelesul. Dar ce vroiam sa arata prin asta, ca uneltele elementare de mistificare si falsificare a intelesurilor sunt folosite la refuz de comunitatea restransa a "supra-romanilor".

 

Smaranda Dobrescu Indiferent ce a fost sau n-a fost, Brancusi a spus printre altele asemenea: "Se poate că poezia pură este o rugăciune, însă eu ştiu că rugăciunea bătrânilor noştri olteni era o formă a meditaţiei - adică o... tehnică filosofică."

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Multumesc pentru reamintirea acestei splendide fraze. Din care a mai scris el multe. In mod evident, toate citatele vehiculate de supra-romi sunt alese din ce spunea un om la un moment de mânie. In cazul lui Tutea insa, el nici nu a spus ce se pretinde: caci de fapt vroia sa insiste, cat de neverosimil era sa se numeasca alegerile din '90 ca libere. Daca libere, atunci popor de prosti, asta era silogismul - ideea fiind ca popor inteligent si alegeri nelibere.


Smaranda Dobrescu In tevatura asta penibila cu Brancusi-non-roman ci de nationalitate universala am crezut la inceput ca se doreste sa fie considerat un artist universal ca sa ne putem bucura ca e de-al nostru. Asi! Se dorea sa se demonstreze ca nu e roman, ca era prieten cu Tzara, Brauner, Man Ray, Max Ernst, Breton, in a caror companie se delecta si se simtea printre ai sai.De fapt el si in studentie venea duminica la Mavrogheni si canta in cor. I-au si facut un bust in gradina de la Mavrogheni.Si sunt o gramada de dovezi scrise ramase de la oameni romani decultura care atesta romanitatea lui. In sfarsit, sper sa fie un subiect incheiat ca a fost si e de o penibilitate rara

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Da ce sa fie? Muscal? Un taran Roman oltean, dintr-o zona in care nu prea a pus picior alt neam - este muscal :-) Tin minte ca am trecut in copilarie cu masina prin satul unde s-a nascut, si cerand indicatii, am realizat ca vorbim cu idiotul satului, care era nepot al lui Brancusi. Tot muscal si el. Cu cine era sa se imprieteneasca Brancusi la Paris? Sa faca un mic muzeul satului? Si pe Eliade de ce nu il banuim de muscal, caci la Chicago nu frecventa nici el mai multi romani. Ce suflete chinuite trebuie sa fie cele care nascocesc asemenea baliverne.

 

Smaranda Dobrescu Eliade a avut cuvinte de multumire la adresa lui Radu Varia ca l-a apropiat de Brancusi si a reusit sa-si reprime reactia lui negativa fata de tot ce e valah, urmare intalnirii cu Brancusi si opera sa. 
Mi se pare ca Romulus Vulcanescu a gasit o exprimare fireasca despre sculptorul oltean: „În opera lui C. Brâncuşi se relevă câteva trăsături şi dominante mitice care emerg din mitologia română, în expresia ei locală. E vorba de mitologia satului gorjean, în speţă de mitologia plaiurilor Hobiţei din jurul satului natal. O mitologie trăită cu intensitate în anii copilăriei, în gospodărie şi în anii adolescenţei, ca simplu mânuitor la oi […] Această mitologie locală, a copilăriei şi adolescenţei lui Brâncuşi va constitui mai târziu în viaţa artistului substratul mitologic, rezervorul de inspiraţie la care sculptorul va recurge permanent în creaţia sa"

 

Stefan Kovacs Construcția logică e extrem de simplă- cel care dă astfel de citate (fie ele și eronate sau falsificate) se plasează (crede el) automat în grupul ăla extra, de creaturi deosebite, privind cu dispreț la românii cei proști.

 

Prospectiv A-z .
https://dexonline.ro/definitie/credul

 

 

dexonline

Dicționar dexonline. Definiții, sinonime, antonime, conjugări, declinări, paradigme pentru credul din…

DEXONLINE.RO

Niciun comentariu: