marți, 18 octombrie 2016

A fi sau a nu fi putere imperiala?

A fi sau a nu fi putere imperiala? – 27 august 2016

 
Dinica Roman

The first of these verities is that the United States is still the world's politically, economically, and militarily most powerful entity but, given complex geopolitical shifts in regional balances, it is no longer the globally imperial power. But neither is any other major power.The second verity is that Russia is experiencing the latest convulsive phase of its imperial devolution. A painful process, Russia is not fatally precluded – if it acts wisely – from becoming eventually a leading European nation-state. However, currently it is pointlessly alienating some of its former subjects in the Islamic southwest of its once extensive empire, as well as Ukraine, Belarus, and Georgia, not to mention the Baltic States.The third verity is that China is rising steadily, if more slowly as of late, as America's eventual coequal and likely rival; but for the time being it is careful not to pose an outright challenge to America. Militarily, it seems to be seeking a breakthrough in a new generation of weapons while patiently enhancing its still very limited naval power.The fourth verity is that Europe is not now and is not likely to become a global power. But it can play a constructive role in taking the lead in regard to transnational threats to global wellbeing and even human survival. Additionally, Europe is politically and culturally aligned with and supportive of core U.S. interests in the Middle East, and European steadfastness within NATO is essential to an eventually constructive resolution of the Russia-Ukraine crisis.The fifth verity is that the currently violent political awakening among post-colonial Muslims is, in part, a belated reaction to their occasionally brutal suppression mostly by European powers. It fuses a delayed but deeply felt sense of injustice with a religious motivation that is unifying large numbers of Muslims against the outside world; but at the same time, because of historic sectarian schisms within Islam that have nothing to do with the West, the recent welling up of historical grievances is also divisive within Islam.

 

 

peromaneste: The Broken Chessboard: Brzezinski Gives Up on Empire

PEROMANESTE.BLOGSPOT.COM

 

Mihai Ion Turcu Politica americana a crescut in vehementa, se demonetizeaza axciologic si-si ostilizeaza concurentii si aliatii.

 

Smaranda Dobrescu Brzezinski in previziunile sale din urma cu aproape 20 ani a dat dovada de precautie si realism. In primul rand s-a ferit sa considere hegemonia SUA vesnica, avand in vedere in primul rand posibilitatea aparitiei unui sistem monetar care sa nu aiba la baza dolarul si care sa se dezvolte intre tarile nealiniate dar in curs de dezvoltare reusind sa inlocuiasca suprematia Bancii centrale vestice. Acest lucru ar duce la pierderea dominatiei economiei globale de catre SUA. Doar ca nu a denumit BRICS-ul. L-a presimtit. 
In al doilea rand, cu aceeasi grija si precautie, Brzezinski a prezentat un plan rational care sa impiedice decaderea SUA, sa minimizeze conflictele viitoare, sa evite o conflagratie nucleara si sa mentina ordinea globala. (in special suprematia dolarului). Problema actuala este insa ca Hillary nu va tine cont de planurile acestea, dupa toate intentiile sale declarate iar Trump fie nu s-a exprimat fie este suficient de labil in hotarari incat sa fie capabil de orice surprize. Asadar, viitorul este incert si multiconditionat. Al SUA si al lumii...

 

Prospectiv A-z .
Un astfel de plan aproape ca asuma ca ceilalti se vor lasa asezati cu mana. Astea-s metehnele elitei politice americane, se preocupa prea mult de restul lumii si prea putin de cum sa ramai relevant prin ce&cum faci acasa.

 

Preda Mihailescu Este totusi interesanta profetia ca Europa nu va reusi sa ocupe nici un rol - pusa cap la cap cu evenimente de genul 1. Sadam este atacat dupa ce alege Euro ca moneda de tranzactie pentru petrolul sau. 2. Invazia Europei este incurajata din America, Europenii sunt avertizati sa se obisnuiasca cu ideea ca va continua asa. Dar nici America, nici Australia sau tarile arabe bogate nu primesc un avertisment similar - desi lumea astazi este mica, si nu se mai poate aduce argumentul distantei in discutie.

Se poate oare deduce ca America a reusit sa elimine Europa din concurenta, dar nu sa isi consolideze pe timp indeterminat suprematia mondiala? Cu privire la BRICS, sa notam totusi ca atacul din Brazilia arata ca nu s-a resemnat inca. Dar este improbabil sa reuseasca. Concluzia? Atentie la politica EU - Rusia? Sau EU - China?

 

Mihai Ion Turcu Mai probabila este EU-Rusia noi fiind sub dublacomanda.

 

Preda Mihailescu La urma urmei, tatucul spiritual al lui Dughin, doar român a fost...

 

Smaranda Dobrescu "Europe is not now and is not likely to become a global power. But it can play a constructive role in taking the lead in regard to transnational threats to global wellbeing and even human survival. Additionally, Europe is politically and culturally aligned with and supportive of core U.S. interests in the Middle East, and European steadfastness within NATO is essential to an eventually constructive resolution of the Russia-Ukraine crisis."

S-ar putea intelege ca Europa va ajuta lumea in actiunea de stabilizare in caz de migratii masive. Un fel de nursing, cu rol in supravietuire ceea ce e onorabil, dar nu este exact ce ne-am dori noi. Brzezinski, ofera Europei un rol sanitar in cazurile in care SUA in actiunile sale de mentinere a suprematiei alunga si reaseaza populatii, desfiinteaza teritorii sau state.

 

Mihai Ion Turcu SUA nu poate desfiinta Rusia. A indus haos in Asia Mica, induce haos in Europa si de fapt are intrese in extremul orient. Care ar fi logica ne va spune cu siguranta (?).

 

Prospectiv A-z .
Este un text important prin faptul ca s-ar putea sa marcheze conceptual tranzitia dintre 2 epoci, dela Pax Americana la *dog eat dog*. Scriu ca s-ar putea pentru ca nu-mi dau seama cat textul acesta din urma al lui Zbig va influenta politica americana. 

Indiferent de influenta sa asupra actiunilor urmatorilor +10 ani, este totusi un diagnostic al raportului de forte actual, pe care sunt inclinat sa cred ca-l impartasesc mai multi dela butoanele puterii. 

De acord, Preda, este interesanta profestia despre soarta EUropei. Se uita de catre unii americani ca indiferent de conditiile nasterii EUropei, o buna bucata de vreme actiunile acesteia au avut ca obiectiv emanciparea EUropenilor de sponsorul transatlantic. EUropa de 27/8 state e clar o chestie care sa faca din continent o masinarie supereficienta in slujba economiei superfinancializate, dar si foarte dependenta de sponsor in acelasi timp.

 

Preda Mihailescu Cu cat te uiti mai departe si mai strain de zgomotul astora, cu atat mai mult intelegi un lucru: Coada naibii lucreaza, si doar ea. Cum se poate un continent cu dublul populatiei Americii, in care aproape in fiecare tara civilizatia si industria sunt mai robuste ca in America, in care buna starea de facto se manifesta in stil de viata - sa fie cersetor de favoruri? Ca un fel de cenusareasa careia i s-a spus atata ca "tu singura, nu poti, stai acolo ... " pana a crezut.

Singura echilibrare a acestor inevitabile observatii, este banuiala vreunui ciclu carmic care face batranul continent sa traverseze o spoliere catarsica, din cauza neroziilor si abuzurilor coloniale. Dar asta este o meta-interpretare, nimic din ce le place celor care inteleg doar din economie si din prezent...


Prospectiv A-z .
Preda, ideea asta karmica tot iscodeste intelligentsia europeana dela, sa zicem, Hegel incoace--chiar daca nu a fost incadrata in relatie cauzala cu colonialism etc. Mai mult, iluzia progresului e intretinuta de dezvoltarea tehnologiei; economia fiind doar partea de contabilitate.

Te intrebi cum se face ca un continent cu aproape dublul populatiei SUA are nevoie de favoruri. Am sa inecerc un raspuns care apeleaza la traditie: Cand doi se cearta, al treilea castiga. Miopia americanilor dela butoane este ca nu-si dau seama ca acelasi mecanism poate incepe a lucra si acasa, imediat ce oamenii se trezesc din visul..., in cosmarul...

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ Vorbesti de Keyserling si Spengler, etc - astia? Da - altfel. Europa traieste in prelungirea radacinilor sale spirituale si folozofice, chiar impotriva sa insasi. Se mai pune in chestiune - se uita in oglinda. Chiar daca politicienii si media sparg oglinzile si sufoca in banalitate intrebarile.

 

Prospectiv A-z .
Au fost spirite MARI europene care au evaluat abisul chiar inainte de cei mentionati. 

Problema devine si mai spinoasa in momentul in care se pune problema implementarii / politicului. Cu disparitia lui de Gaulle, in Franta, s-au redus sansele politicului EUropean de a incetini macar caderea. Abia in anii 1980 s-a mai vazut un licar, odata cu implementarea ideii de armonizare eurpeana--experienta extrapolata de premiantii si cetatenii romani in anii 1990, desi Maastrichtul era un prim pas in alta directie..

.

Mihai Ion Turcu Cine ese al III-lea care castiga? Intrebare retorica.

Niciun comentariu: