joi, 20 octombrie 2016

Declaratii la Chisinau

Declaratii la Chisinau – 29 august 2016
 
Prospectiv A-z

Ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România "nu este o alegere practică" indiferent de motiv.

"Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potențialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, sunt multe posibilități în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT. Este regretabil că atât de mulți cetățeni au plecat din Moldova de la independența ei, nereușind să găsească un serviciu sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important ca să se încerce să facă lucrurile mai bune aici pentru ca cel puțin o parte din cei plecați, să fie atrași înapoi pentru a contribui. Sunt foarte mulți moldoveni care ar dori să se întoarcă, dacă ar simți că pot contribui și dacă ar fi vreo șansă ca lucrurile care sunt atât de problematice acum, ar putea fi rezolvate. Nu este ușor, mulți oameni și-au pierdut încrederea în clasa politică, în guvern, dar este important să nu-ți pierzi încrederea, este important să aibă încredere în ei înșiși ca moldoveni și să se recunoască pe ei înșiși ca moldoveni, ca o naționalitate aparte și o țară aparte pentru a face acest loc mai bun", a declarat ambasadorul răspunzând unei întrebări.

 

Prospectiv A-z.
Institutia ambasadorului
+8
Asta trebuia sa o spuna - cu usile inchise - la Bucuresti, deoarece problema esentiala care s-a ridicat este '' tara multietnica....limbi diferite'', preocuparea reala fiind in substrat, plus ce s-au inteles la Malta. Cum se face ca militar totul e f. bine, iar diplomatic zici ca e vorba despre alte parti? Dar nu e ezitarea americanilor este de mirare, ci privirea noastra in gol.Bine, dar de unde oamenii politici si diplomatii pe care i-am avut... alt statut de pregatire.

maleficent 
+7
Nimic nu se face fara blagoslovirea Moscovei.Asa au facut si nemtii.Noi n-am facut decat sa-i porcaim pe rusi, crezand noi ca asa ii mangaiem pe orgoliu pe americani.Americanii nu dau insa doi bani pe noi.Doar ne folosesc.Antirusismul asta strigat cu emfaza s-ar putea sa ne coste, fiind inconjurati de state filoruse, care au cate ceva de impartit cu noi, mai ales ungurii (dar nu numai ei).


a
+20
Domnilor, cred ca ati citit numai titlul si apoi v-ati dedat la comentarii de tot felul. Afirmatiile ambasadorului USA, facute intr-o ocazie absolut speciala ( ziua Republicii Moldova ) sunt fara echivoc si de o mare gravitate.El spune : 1. "... aceasta ( este) desigur politica noastra". Politica SUA deci si nu a lui personal ( nici nu cred ca si-ar permite, stiind unde anume este asezata geografic Republica Moldova) 2.Ceva foarte greu de inghitit pentru noi : " Moldova trebuie sa ramana un stat independent si SUVERAN " 3. " Alaturarea Romaniei...pentru ORICE...motiv nu este o alegere practica" 4. " Moldova isi are propria sa istorie...este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite..." Va sa zica, cea ce i se permite Letoniei, o tara cu 40 % vorbitori de rusa- si anume respingerea oficiala a bilingvismului letono-rus- nu i se permite Moldovei. 5 . Transnistria, care constitutional nu exista, este recunoacute de dl.ambasador ( si deci de SUA ) ca o entitate politica si trebuie sa i se acorde " un statut special ". 6. In sfarsit ( dar nu in cele din urma ) cea mai grava afirmatie, cheia intregii probleme de fapt :" Moldovenii trebuie sa se recunoasca pe ei insisi ca o NATIONALITATE aparte si o tara aparte..."Asadar mericanii nu considera ca exista o singura natiune despartita ( mai mult , sau mai putin vremelnic ) , ci DOUA NATIUNI. Si cu asta problema este rezolvata. Pentru ca daca ei au rezolvat-o asa, noi nu o putem rezolva altfel. Stiti bine asta. Intrebarea este " DE CE ? Ce s-a intamplat atat de grav incat proiectul nostru de tara ( singurul dealtfel ) sa fie curmat in felul acesta, neechivoc, fara a lasa nici un loc de intors ?


maris
+20
Inca o dova ca americani i nu sunt de incredereAmericanii ne vand la prima ocazie pt interesele lor si relatia lor cu Rusia.Prostii din politica romana,in loc sa faca politica NATIONALA,cum fac toate guvernele lumii (mai ales azi) o tin cu sua,ue,demcrati e ,etc.Curat prosti!!!


Ileana Rollason
-14
tipul are dreptate, si dpdv juridic, si dpdv economic. Basescu a tot agitat si agita afacerea, numai ca tipul numai de-a-i fi vrut bunastarea României nu poate fi acuzat. Încep cu Moldova economica, fiindca nu-i decât o propozitie: nu-i dezvoltata. Liderii tarii o stiu, motiv pentru care agita unirea cu România, care le-ar evita o anticamera de zeci de ani la intrarea-n UE. NU suntem, însa, la situatia celor 2 Germanii, care, echivalente economic, s-au unit în 1990, adica ÏNAINTEA largirii la Est a Pietei Comune. Juridic vorbind, ambasadorul, la fel lui Obama, se refera la Conferinta de la Helsinki, 1975. Speculeaza, adica, asupra Constitutiei UE, si anume ca, desi-n ea se prevede LIBERA CIRCULATIE A OAMENILOR SI MARFURILOR, UE-i o unitate juridica de STATE SUVERANE SI INDEPENDENTE. De state în limita GRANITELOR de dupa WWII (=Acordurile de la Helsinki, 1975). Din cauza, banuiesc, dezvoltarii economice diferite a statelor europene. Daca Moldova tine, într-adevar, sa devina româneasca, are nevoie de vointa românilor. De referendum-uri în AMBELE tari. Carora trebuie sa li se gaseasca si cadrul juridic, fiindca si România, si Moldova si-au acceptat granitele de dupa WWII. Si-ntâi de toate, are nevoie imperativa sa se DEZVOLTE ECONOMIC. România, în stadiul economic în care se afla (mult mai delicat decât în '89), nu-si poate permite subventionarea integrarii Moldovei. Asta-i tot. SINGURA solutie care-i ramâne Moldovei e-a sefilor proprii, obligati nu la gargara ("vom fi-n România"), ci la competitivitatea tarii. O data-n UE, moldovenii vor putea sa circule liber, si sa export-importe în si din UE fara taxe vamale. Deocamdata, asta-i situatia. Si UE va fi din ce-n ce mai restrictiva, mai "elitista". Chestiune de competitivitate economica. Fiindca Marx avea dreptate : economicul determina politicul. Asa ca, desi UE se reformeaza, n-are ca repere-tzinta, deocamdata, nici Moldova, nici Ucraina (ultima, falita).

 

Gavrila Ch e prost cine-i intreaba...

 

Prospectiv A-z .
...adica rusul dela/prin Moldova 1?

 

Gavrila Ch unii doar fac pe prostii/tot pierdere de timp. fait-accompli e istorie veche si bogata/in English, possession is 9/10th of the law

 

Prospectiv A-z .
Romanilor din Rep. Moldova le-a ramas si mai putin decat celor din Romania cu care s-o transeze napoleonic.


Smaranda Dobrescu Si totusi, ceva se intampla: Poate ca nu cu acordul americanilor, dar cu acordul "Guvernului meu" L-am auzit pe premierul nostru la radio vorbind despre vizita catorva ministri (5-6) la Chisinau unde au discutat despre ajutorul pe care il va da Romaniafinanciar si de know how pentru armonizarea legislatiei in justitie, pentru ajutor faptic in agricultura si livrarea de energie .Nu pot sa-mi inchipui ca aceste lucruri se intampla din pura initiativa si generozitatea a guvernului fata de fratii moldoveni. Poate, unele prezumtii facute aici la noi sa aibe ceva substanta..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Trecand peste cacofonia acestui marunt ambasador american, care cu siguranta n-a vorbit de capul sau, stim ca Romania nu poate integra RM. Romania are conditionari decurse din tratatul de aderare la NATO si UE. Daca trecem peste acestea si , esential, daca cetatenii RM vor sa-si piarda "suveranitatea" devenind parte indistincta a Romaniei, potrivit Constitutiei Romaniei, si daca ne-am facut socotelile financiare si am constata ca avem bani pentru ceea ce aduce inb consecinta integrarea RM in Romania, putem proceda la integrare, fiind si pregatiti pentru infruntarea consecintelor. In abstract, Romania are de integrat Basarabia nu RM, un teritoriu care partial este ucrainian. trebuie sa-si schimbe si constitutia pentru ca RM include o regiune autonoma. Imediat urmeaza ca ungurii din Romania sa pretinda o regiune autonoma etc. RM include o armata ruseasca in Transnistria (???) . Facem fata acestor probleme ?

 

Smaranda Dobrescu IN afara de dorinta fireasca de a ne alatura moldovenilor de dincolo de Prut, nu am vrut sa spun ca acest lucru e posibil sau avantajos ambelor parti. Sunt intrutotul de acord cu cele spuse de D-voastra. Imi pun doar intrebarea relativ la fraza:
"RM include o regiune autonoma. Imediat urmeaza ca ungurii din Romania sa pretinda o regiune autonoma etc."
Daca cumva cei care cer cu obstinatie alipirea unei regiuni autonome nu suntem noi, ci altii, iar noi doar ne pregatim sa facem fata unui eventual targ?

 

Smaranda Dobrescu "Premierul Dacian Cioloş face mâine o vizită la Chişinău, prima în Republica Moldova de la preluarea mandatului.

Vizita are loc în contextul eliberării, astăzi, a primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă acordată de România Republicii Moldova.

Suma totală se ridică la 150 milioane euro şi urmează să fie alocată în trei tranşe.

La Chişinău, prim-ministrul României are prevăzute întrevederi cu omologul său moldovean, Pavel Filip, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu preşedintele parlamentului, Adrian Candu.

Dacian Cioloş va fi însoţit, la Chişinău, de viceprim-ministrul Vasile Dâncu şi de alţi membri ai cabinetului, informează un comunicat primit de la guvern.
România va acorda 5 milioane de euro pentru finanţarea unor proiecte de investiţii în infrastructura preşcolară şi a unor programe adresate comunităţilor locale din Republica Moldova, în baza Acordului între Guvernele celor două state semnat în 2010." luni, 29 august 2016

Guvernul a anunţat astăzi că 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi folosite pentru renovarea şi dotarea a 85 de grădiniţe.

- See more at: http://www.romania-actualitati.ro/premierul_ciolos_prima..."

Premierul Cioloş, prima vizită la Chişinău de la preluarea mandatului - România - Radio România Actualităţi Online

Vizita are loc în contextul eliberării, astăzi, a primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă acordată de România Republicii Moldova.

ROMANIA-ACTUALITATI.RO

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Este nepatriotic sa circumstantiez un ideal national. A voi sa ai o situatie optima pentru un act de asemenea importanta, poate fi utopic.Lucruri extraordinare se frac asumand riscurile. Riscurile trebuie inventariate si concepute defenseele posibile.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu idealul national nu ar trebui atins niciodata de interesele altora. Daca totusi se intampla, atunci vom canta cantecele de lupta ale batalioanelor romanesti din secolul trecut..

 

Mihai Ion Turcu Am o observatie, urata. Romania nu are cu cine trece "Carpatii", nu avem altceva decat o aluzie de armata si spre nesemnificativ industrie de armament, dar nici armament in depozite pentru ca au fost casate. In plus posibilii combatanti refruza implicarea. mai este de adaugat ca in I RM Romania a pierdut razboiul, a castigat pacea. In al II-la RM am pierdut razboiul, iarasi am castigat ceva la tratatul de pace pierzand Basarabia si Bucovina.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu E prea sensibil subiectul ca sa fi adaugat un emoticon utopic. Acele cantece se pot canta si fara marsuri, se pot canta cu obida doar in sufletul nostru. Sa speram ca nu vom ajunge acolo.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Avem o mare problema de moral national si o criza de personalitati care sa organizeze moralul. Felicitati suntem pentru ca nu avem moral.

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ Mai iarta-ma, dar eu nu cred ca acest om s-a consultat cu orice responsabil serios in America. Spune ca este pozitia Americii, dintr-un tic verbal - si atata timp cat nimeni in America nu l-a contrazis. De aceea a facut bine senatorul Badea ca a replicat direct lui Kerry. Problema este ca a replicat principial, ca unui om informat. Trebuiau mai multe citate care sa arate gravitatea celor spus. Spre exemplu contradictia flagranta intre "natiune de sine statatoare", si afirmatia facuta de America in 1990, cand recunosteau ca este parte a natiunii Romane, anectata ca urmare a pactului Ribentrop-Molotov, deci ilegal. Asta spuneau Americanii - se citeste aicihttps://www.facebook.com/victor.roncea/posts/10210175775902037?notif_t=close_friend_activity&notif_id=1472454997968967

 

Gheorghe Gradinaru Preda Mihailescu eu nu sunt de parerea dumneavoastra si sunt convins ca un asemenea mesaj transmis cu o asemenea ocazie a fost bazat pe idei creionate din centrala Dep de Stat.Din pacate modalitatea aleasa de exprimare a unor pozitii americane( care nu sunt noi) este de o maniera cazona(nu a tinut cont de sensibilitatile si particularitatile spatiului) si nu diplomatica. La acest fapt se adauga si unele contradictii asa cum este cea semnalata de dumneavoastra.Oricum personal consider ca discursul ambasadorului nu releva directii noi de actiune a diplomatiei americane fata de R. Moldova care sa justifice reactiile atat de vehemente .

 

Preda Mihailescu Gheorghe Gradinaru @ Eu urmaresc politica militara a lui Anatol Selaru din ultimele luni. A primit exercitii NATO conduse de Americani, cuvantaril militarilor Americani exprimau contrarul a ce spune Petit. Deci ceva nu este in ordine - ori amandoua sunt politici de stat, de stat schizofren, si asta este posibil in legatura cu o tara neimportanta. Sau Putin este o cutra desteapta, si a impins pe Americani sa spuna ceea ce stie ca nu vor accepta Romanii, pentru a puncta in favoarea sa. 

Dar in orisi ce caz trebuie o reactie. Caci vad din textul citat mai jos undeva de mine, ca atitudinea Americana la momentul independentei era cat se poate de clara: Romanii natiune unica, teritoriu sfasiat prin pactul ilegal RM si sustinerea neconditionata a Americii in cazul dorintei de unire. Aceste lucruri trebuiesc reamintite clar si respectuos - la fel cum Putin reaminteste de sute de ori nu stiu ce promisiuni despre expansiunea NATO.

 

Smaranda Dobrescu Am gasit cateva date despre personajul nostru din RM Ele sunt oferite pe wallul Romania curata (AMP) ATENTIE la posibile manipulari!!
http://www.romaniacurata.ro/cine-este-james-pettit.../

 

Gheorghe Gradinaru Preda Mihailescu tot cea ce pot spune este ca DOD nu este in subordinea Departamentului de Stat.De acord cu o reactie care sa se bazeze pe argumente care sa demonstreze injustetea unor puncte de vedere exprimate de ambasadorul american la un nivel si de o maniera constructiva.

 

Preda Mihailescu Gheorghe Gradinaru @ Iata, la sfarsitul acestui articol aveti un citat integral al afirmatiilor US in 1990.https://www.facebook.com/victor.roncea/posts/10210175775902037?hc_location=ufi

De asemenea, de inalta tinuta, replica lui Vlad Cubriacov, publicist si fost parlamentar basarabean. Cred ca linkul se gaseste in articolul de mai sus.

 

Gheorghe Gradinaru Preda Mihailescu doua observatii:1. este o declaratie a senatului american si nu a Dep. de Stat( a se vedea si formularea- recomanda....) 2. situatia regionala era total diferita de cea prezenta.

 

Preda Mihailescu Gheorghe Gradinaru @ De acord, domnul Gradinaru - cu o singura remarca: pana cand o sa ne mai grabim NOI sa dam replica pe care AR PUTEA sa o dea cei in cauza? Adica sa ne legam singuri sireturile de la pantofi - adica dela cei doi, intre ei! De aceea am facut trimitere la Putin - aceste replici se aplica si mai bine la "promisiunea" de neexpansiune a NATO", data in 1993. Dar el repeta, si unii repeta dupa ele, se creaza un momentum! Pentru ca faptul ca RM a fost un pact intre criminali nu poate fi relativizat. Ca Romanii formeaza o natiune si au o limba, si au primit prin singurul tratat de drept international, Pacea dela Paris din 1920, un teritoriu unitar, iarasi nu se poate interpreta in sapte feluri. Deci ei au spus un adevar inalterabil - nu l-au spus inainte caci nu se putea. Dar nu se poate spune contrarul, ca si cand adevarul ar depinde de politica.

 

Prospectiv A-z .
Preda scrie: "Mai iarta-ma, dar eu nu cred ca acest om s-a consultat cu orice responsabil serios in America." 

E cu consultul la zi, mi-e teama, prietene! La Bucuresti n-au venit inca vestile astea. S-ar putea ca recursul la istoria dela inceputul anilor 1990 sa nu fie cea mai buna busola dupa evenimentele cele mai recente. In fata Romaniei s-au inchis niste ferestre pe care romanii le credeau deschise pe motiv de merite.

Pe de alta parte, romanii pot urma pilda lui Gavrila Ch si pretinde ca lor nu le-a parvenit acest mesaj. Cel mai recent cand Putin s-a exprimat despre Rep. Moldova, rusii n-aveau nimic impotriva reunificarii...

 

Ioan Sorin Leoveanu Se pare ca voturile acordate de Basarabenii care au obtinut cetatenia Romina au deranjat, probabil ca se vrea stoparea promisiunilor aiuritoare contra voturi. Se pare ca acum suntem certati pentru asta inainte de alegeri si nu se doreste folosirea situatiei Basarabiei in campaniile electorale de pe malurile Prutului. Asta vreau sa cred.

 

Smaranda Dobrescu Mai incurca lucrurile si Basescu, cetatean moldovean in start pentru orice functie de varf de acolo sau de dincoace de Prut..

 

Mihai Ion Turcu Romanii pot renunta la ideea de stat natiune, situatie in care problema romanilor din RM devine una de vecinatate.Daca nu renunta ( contra vantului, doar ca vantul se poate si schimba, pentru ca este doar vant) trebuie construita perspectiva de a avea un stat natiune. Planul B la prabusirea UE si caderii in desuetitudine a NATO este statul natiune. Problema grava in RM este Transinstria.

 

Ioan Sorin Leoveanu Eu cred ca bagarea in seama si initiativele ieftine si populiste ale vechii presedentii ar trebui sa fie putin discutate. Bagarea asa ca "shtrampul" in probleme foarte sensibile risca sa ne creeze numai probleme si sa-i faca atenti pe cei interesati si de aici si urechiala primita.

 

Preda Mihailescu Ioan Sorin Leoveanu @ Nu exista scuza si nici circumstante atenuante, dl Leoveanu! Este logica in explicatia dvoastra, dar chiar daca scopul are vreo contingenta cu ce banuiti, metoda de a atinge acest scop este desvrabierea cu artilerie grea.

 

Ioan Sorin Leoveanu Preda Mihailescu, nu cred ca un ambasador atât de important și-ar permite sa afirme poveștile Staliniste chiar la Chișinău și chiar de ziua Independentei Moldovei fără sa știe ce face. Asta înseamna ca USA și-a schimbat politica fata de Rusia sau dorește sa o facă în curând. Pentru asta va cauta motive sa nu deranjeze Rusia și acesta ar putea sa fie momentul propice. Pe moment am sărit ca ars și m-am gândit ca au fost deranjați de politica noastră fata de Moldova și ca acolo, s-au făcut greșeli ireparabile. Oricum, indiferent de interesele marilor puteri, noi rămânem frați și așteptăm un momentul prielnic, pentru ca unirea face puterea.


Preda Mihailescu Ioan Sorin Leoveanu @ Domnul Leoveanu, un singur lucru putem gresi acum! Sa tragem concluzii. De genul "s-au făcut greșeli ireparabile". Nu exista greseli, este un drept fundamental international, in masura in care spiritul unionist creste in Basarabia

 

Smaranda Dobrescu Preda Mihailescu Sunt de acord. O reactie puternica, fara drept de apel ar putea bascula chiar si o hotarare luata, intrucat nu cred ca-si doresc un conflict in zona.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Absolut - asta este parerea mea. Si trebuie sa realizam odata, ca doar in decursul ultimei luni, am avut semnale pozitive si negative si de la unii si de la altii. Recent era citat un rus (nu mai stiu ce expert era), care insista pentru ca sa inteleaga compatriotii lui ca Romanii sunt un singur neam, si un neam prieten lor, care i-a ajutat la "78, samd. Trebuie sa ne definim noi, ei vor lua atunci in seama, chair daca nu vor urma intocmai!

 

Smaranda Dobrescu Definirea si exprimarea noastra-sigur de preferat comuna- ne-ar aduce doar respect. De respectul altora ducem lipsa, pe buna dreptate.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu si Preda Mihailescu. Aceasta unire poate fi facuta abrupt, prin act "revolutionar" care insemneaza asumarea riscului. Poate fi atent pregatita, ceea ce cere efort constant si consecventa ( cum incearca sa faca ungurii cu Transilvania). Minus teza ca modovenii sunt moldoveni si romanii romani nu poate fi acceptata. Restul discursului ambasadorului nu este lipsit de temei. Lucrurile se misca imprevizibil in zona, poate aparea un moment propice care sa precipite decizia bilaterala de unire cu asumarea riscului situatia generala fiind cu risc crescut.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Ungurii o fac constant, prin dezechilibrarea adversarului si intrigi - dar le lipseste ceva fundamental: indreptatirea. Noi am putea face un act de vointa, dar problema slavilor trebuie luata in consideratie, pentru a evita conflicte care sunt cu forte inegale. Dar nimeni se pare ca nu indrazneste macar sa imagineze solutii de compensatie ....

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ Unirea ex abrupto aduce dupa sine probleme foarte serioase de ordin financiar si tehnic , pentru care nu suntem destul de solizi, si obliga la modificari consrtitutionale. Secret, nu stim ce exista secret pentru ca este secret, ar trebui s existe proiectii de tip stat major cu diferitele variabile si dinamica lor introduse in ecuatii.Daca nu exista este grav.


Smaranda Dobrescu Ca sa ma intorc la zicerile ambasadorului , constat ca s-a cam terminat sirul diplomatilor americani trimisi in est care sa cunoasca istoria respectivelor tari..


Mihai Ion Turcu Vorbind cu o distinsa doamna nu pot spune ceva care ar fi scurt si concludent intre soldati.(Intr-o situatie critica din viata mea, am facut tot posibilul, eu si prietenii familiei, multi, pentru a fi incorporat. Strict medical eram inapt.A fost un mare beneficiu pentru mine, drept care am returnat ce datoram armatei, prin implicare consistenta 10 ani in serviciul armatei. A trebuit sa invat ceva esential , sa injur. Trebuie sa va spun ca am facut exercitii de dictie si intonatie.Ce n-am reusit cu Bach am reusit perfect cu injuraturile).

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu mare lucru autenticitatea in tot ce esti, in tot ce faci!

 

Mihai Ion Turcu (Scuze!)

 

Smaranda Dobrescu O distinsa doamna care a facut facultatea in conditii de doua fete si 30 baieti intr-o grupa a invatat sa priceapa bancuri si sa auda injuraturile cele mai colorate fara sa mai roseasca. Si injuraturile fac parte din autenticitatea exprimarii :-)

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ parca "Ma tem ca unii ar putea avea alta opinie...' pare mai frecventabil.Bunica era de aceasta parere pe care o impartasea si tata si dupa tata se orienta toata familia.

 

Smaranda Dobrescu Asa face o adevarata Doamna. Acum chiar daca structural ai date corecte, locurile pe unde te arunca cariera, te obliga de multe ori sa te comporti adecvat mediului..

 

Alexandru Cosmin Codreanu Schimbarea bruscă a macazului va avea consecințe severe la nivelul apartenenței noastre la UE și NATO. Va fi greu să rămânem filo-americani după această exprimare fără echivoc a politicii externe a SUA în zonă. Și pentru că ei știu acest lucru, înseamnă că scenariul decuplării noastre de la actualele alianțe a fost deja studiat în amănunt.

 

Smaranda Dobrescu Macar cei doi ambasadori, cel din RM si cel de la Bucuresti s-or fi pus de acord, mai discuta reactiile populatiei sau ale politicienilor fata de originalitatile lor?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Nu cred că în acest moment, pentru SUA, mai contează ce vrem noi. Din acest motiv, devine evident că trebuie să ne bazăm exclusiv pe noi pentru a obține ce vrem!

 

Mihai Ion Turcu Pana a avea noul presedinte american toate sunt prorogate.


Prospectiv A-z .
"Va fi greu să rămânem filo-americani după această exprimare fără echivoc a politicii externe a SUA în zonă." Daca romanii dau o replica, inclusiv americanii de origine romana, poate ca mai sunt sanse!

 

Alexandru Cosmin Codreanu Sunt curios daca pentru americanii de origine romana originea lor este mai importanta decat pasaportul. Pana la urma ei sunt primii care uita sa vorbeasca romaneste cu copiii lor. Ma tem ca suntem singuri din nou Prospectiv A-z

 

Prospectiv A-z .
N-ai sa crezi, multi din copiii acestor uitati se definesc si in termeni romanesti. Dar daca singurele organizatii ale romanilor americani raman cele de pana acum (patronate de Volodiya etc.), mare lucru nu se va intampla. A-ti organiza diaspora e un proces lung, care are nevoie de sustinere din toate partile.

 

Smaranda Dobrescu Hai, ca nu-i de gluma! Suparare mare la Conte! 
"Ca să ne vină acum, tot de la neprețuiții noștri yankei, declarația ambasadorului lor la Chișinău. Că Moldova are altă istorie și altă limbă decât România. Deci: Moldova nu e România!"
http://www.conteledesaintgermain.ro/multumim.../29-08-2016

 

 

Mulțumim, SUA, pentru minunatul parteneriat strategic, ca o bombă cu ceas!

CONTELEDESAINTGERMAIN.RO

Prospectiv A-z .
Pe Contele de Saint Germain l-as indemna sa incerca a raspunde catorva din intrebarile ramase deschise la noi in legatura cu traseul stabilit pentru Romania inainte de 1990. Intre Nastase & Basescu s-a irosit sansa reasezarii Romaniei pe alt traseu. Restul, si nu-i putin ce (cred) romanii (ca) au facut pentru SUA/Vest, ramane asa ca o ofranda adusa ploii in... Sahara.


Alexandru Cosmin Codreanu Oare mai vrea dl. Băsescu să se implice în viața politică de la Chișinău?

 

Prospectiv A-z .
Daca se apropie DNAul cu vreun dosar de el, cu siguranta!

 

Gheorghe Gradinaru http://www.adriannastase.ro/.../ambasadorul-american.../...

 

 

Ambasadorul american la Chisinău – ministru >> prim-ministru >> blogger

ADRIANNASTASE.RO

 

Prospectiv A-z .
Dela cei cu roluri ca cel jucat de dl. Nasatse in stat ma astept la mult mai mult decat intepaturi.

 

Alexandru Cosmin Codreanu http://m.cotidianul.ro/article.php?id=286995

 

 

Cine este ambasadorul american la Chișinău

COTIDIANUL.RO

 

Preda Mihailescu Ambasadoreala este in familie:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nancy_Pettit

 

 

Nancy Pettit - Wikipedia, the free encyclopedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Dinica Roman Petru Bogatu
10 hrs · Chisinau, Moldova · 
Declaraţia unui ambasador făcută cu trei ani înainte de Unire
"Germania Răsăriteană trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea Republicii Federale a Germaniei, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Democrată Germană. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în RDG este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Germania Răsăriteană pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru germanii răsăriteni. RDG nu este RFG, Germania Răsăriteană își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că RDG este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema Berlinului de Vest, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central. Este important ca nemţii răsăriteni să se recunoască a fi o naţiune aparte, alta decât germanii apuseni" "
James Pettit. ambasadorul SUA în RDG, anul 1986. Trei ani mai târziu, trupele sovietice s-au retras din RDG, netezind drumul spre unificarea naţiunii germane (subiect utopic).
https://www.facebook.com/pbogatu/posts/10210222693340976

 

Petru Bogatu

August 29 · Chisinau, Moldova · 

Declaraţia unui ambasador făcută cu trei ani înainte de Unire

"Germania Răsăriteană trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea Republicii Federale a Germaniei, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Democrată Germană. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în RDG este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Germania Răsăriteană pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru germanii răsăriteni. RDG nu este RFG, Germania Răsăriteană își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că RDG este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema Berlinului de Vest, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central. Este important ca nemţii răsăriteni să se recunoască a fi o naţiune aparte, alta decât germanii apuseni" "
James Pettit. ambasadorul SUA în RDG, anul 1986. Trei ani mai târziu, trupele sovietice s-au retras din RDG, netezind drumul spre unificarea naţiunii germane (subiect utopic).

Like · Reply · Remove Preview · 1 · August 29 at 10:38pm

 

Preda Mihailescu Dinica Roman @ EXTRAORDINARA declaratia despre RDG. Aproape textual identica. "Germania Răsăriteană își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că RDG este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite" -totusi asemanarea se opreste la "tara multietnic cu oameni care vorbesc limbi diferite". Caci asta chiar nu vad cum se putea asocia cu RDG, care nu avea tipenie de straini, din cate stiu. De aceea ma tem ca este un text "ajutat".

 

Smaranda Dobrescu Concluzia care este: Departamentul nu stie pe cine pune ambasadori in est? Sau poate Departamentul cunoscand mai multe decat noi,muritorii de rand in privinta salturilor istorice la termene stabilite doreste sa faciliteze evenimentele? In articolul "Cine este ambasadorul.." postat si de ACC si de mine, concluzia apare a fi clara.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Interesanta intrebarea. O reactie oficiala a MAE, ar fi de dorit. Agenda Romaniei fata de Basarabia a inceput sa fie sustinuta inclusiv prin fonduri nerambursabile alocate peste Prut, ori afirmatiile principalului nostru aliat (din prezent) par a ignora total aganda unionista inceputa inca din '90.

Este bine sa stim daca in cadrul parteneriatului cu SUA, inceput prin contracte paguboase, politici de investitii discutabile in armament si folosirea putinelor trupe combatante romane peste granita dorinta noastra conteaza. Daca raspunsul este negativ, exista numeroase exemple de repozitionari strategice la Marea Neagra care merita sa fie urmate.

 

Smaranda Dobrescu Este o usoara contradictie, Alexandru in propunerea ta sau in concluziile articolului: Daca ceea ce se scrie in acel articol este adevarat, in sensul ca ambasadorul ii serveste mai degraba pe rusi decat pe americani, atitudinea actuala arata ca rusii nu agreaza ideea unionista, In acest caz, de ne suparam pe americani cum ne pozitionam? Fara RM? Problema Transnistriei cum am mai discutat aici ramane o problema a carei rezolvare nu o cunoastem noi.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Este seducatoare ideea ca Ambasadorul SUA in RM a actionat de capul lui sau la indemnul unor sefi care nu sunt americani. Acest lucru nu poate fi confirmat sau infirmat decat printr-o solicitare oficiala a MAE catre Ambasada SUA la Bucuresti pentru a clarifica acest aspect.

Pana atunci insa prefer sa cred ca aceasta este pozitia oficiala SUA fara de varianta unionista; in acest caz nu mai putem vorbi de un parteneriat, ci de un targ intre terti la care noi nu am fost invitati sa participam si in cadrul caruia pozitia noastra nu a contat.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Pare sa fie o miscare de biliard, in care multiple ricoseuri sunt calculate... O interpretare ar fi: Putin a negociat o asemenea atitudine cu americanii, pentru ca reactia romanilor sa se intoarca impotriva lor, si sa traga el profit. Nu se poate exclude nici ceva de genul "bate saua sa inteleaga iapa", ca este timpul sa se grabeasca spre unire! 

Ce este insa simplu, este reactia necesara: pentru toate interpretarile, reactia este aceeas, un protest la nivel inalt, sobru si determinat, bine documentat, in Romania si la Chisinau. Sa speram ca nu se va opri totul la actiunea catorva senatori.

 

Smaranda Dobrescu E de sperat. Am citit riposta sefului Senatului, Calin Tariceanu, corecta si binevenita. Am citit din pacate si reactiile moldovenilor pro-rusi din RM:
"Liderul PSRM, Igor Dodon, şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, lansează primele mesaje de susţinere în adresa ambasadorului SUA la Chişinău care a spus că „Moldova nu este România". Dumitru Diacov a fost şef de departament la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova. Din anul 1984 a fost corespondent în RSS Moldovenească al cotidianului moscovit Komsomolskaya Pravda (pe atunci organ oficial al tineretului comunist din URSS). Între 1989 şi 1993 a fost Şeful biroului Agenţiei de Ştiri TASS în România, la Bucureşti. Igor Dodon este liderul principalului partid pro-rus din Republica Moldova și politicianul cu mari șanse la câștigarea prezidențialelor din octombrie.

Igor Dodon a calificat declarația ambasadorului american drept un „logică și corectă".

„Ce trebuia să spună ambasadorul american sau alţi ambasadori, că Republica Moldova e pământ românesc şi parte a României? Unioniştii de la noi au luat-o cu totul razna", a menționat Dodon, amintind că „Republica Moldova e stat independent membru ONU, recunoscut la nivel mondial". „Şi aş dori ca fiecare ambasador din ţara noastră să puncteze acest fapt în declaraţiile sale, lucru apropo menţionat şi acceptat şi de ambasadorul României în Republica Moldova la întâlnirea pe care am avut-o cu el", a punctat liderul PSRM.

Dodon susține că „unionismul trebuie interzis prin lege", întrucât e „în afara și împotriva Constituției"."
http://www.cotidianul.ro/reactii-la-declaratia.../

 

 

Reacții la declarația ambasadorului SUA la Chișinău: Ne-ați stabilizat…

COTIDIANUL.RO

Preda Mihailescu Doamna Smaranda Dobrescu, Acesti Dodon, Osatai, sunt irelevanti, sunt programati one-way, asta stie orice Basarabean. Ce spun este desgustator, dar pentru regiune, obisnuit. Mai important este insa ca miscarea unionista castiga impetus. Si trebuie afirmatii inteligente, retinute dar fara ambiguitate. Suntem un neam si o tara, am fost atacati, dorim restabilirea normalitatii si suntem dispusi sa negociem problemele nascute din colonizare.

 

Smaranda Dobrescu Ar fi de interes sa aflam daca ambasadorul exprima parerea SUA, parerea sa personala (si in Germania in 1986) a avut aceeasi parere fata de unificare) sau sustine parerea rusilor. Evident, ca indiferent de aceste pareri, noi trebuie sa ne explicam clar pozitia. cel putin la nivel de ministru de externe daca presedintele si premierul sunt prea ocupati.. Altfel se va intelege ca tacerea reprezinta acordul.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Din pacate fara o reactie din partea Romaneasca, practic imposibil de distins! S-ar putea chiar daca a fost o actiune privata a ambasadorului, prin lipsa de reactie romaneasca, sa avanseze catre una acceptata. Nu exista discutie - fara o atitudine clara, nu poti nici cealalta atitudine sa o intelegi.

Cat despre exprimarea ambasadorului pretinsa din RDG 1986, nu este exclusa - dar pastrez o doza de scepticism. Caci referirea la multietnicitate este facuta aproape ad literam ca de catre Pettit ... insa probleme in RDG chiar ca nu exista. Deci ma intreb daca cineva nu a facut un mic colaj. Este pacat ca se joaca cu realitatea atata pe net, ca nu mai sti ce este originalul-

 

Alexandru Cosmin Codreanu http://www.ziaristionline.ro/.../un-profesionist-pe.../

 

 

Un profesionist pe probleme externe despre Cazul Pettit: În 48 de ani de…

ZIARISTIONLINE.RO

 

Smaranda Dobrescu Alexandru Cosmin Codreanu cred ca eu, cel putin am facut cateva consideratii privind acest subiect fara sa am date, bazandu-ma pe intuitie, cam ca la alba-neagra. Asa ca cu regret, nu mai particip la aceasta discutie unde ne lipseste exact data initiala necesara unei prelucrari: S-a inteles SUA cu Rusia in privinta soartei RM?Dar asupra viitorului nostru? Vad Ca Adrian Severin are o parere. Nu am citit-o inca

 

Alexandru Cosmin Codreanu Dna. Smaranda Dobrescu meritul acestui grup este că își pune întrebări și emite ipoteze. 

Este normal ca atunci când suntem tratați ca niște ciuperci (crescute în întuneric și hrănite cu rahat) să nu fim bine informați. Este, însă, lăudabil că încercăm să înțelegem.

Dl. Adrian Severin este de părere că SUA și Rusia au ajuns la o înțelegere. Însă ne amintește că și unioniștii pot avea un cuvânt de spus.

 

Dinica Roman Liviu Grămătic documenteaza 
„Latinii de la Dunăre" - articol din The New York Times, din 1896, despre națiunea română, care se întinde - da, domnule Pettit - inclusiv în Basarabia.
Articolul întreg aici (include și o hartă):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1029974943789385&set=a.153212018132353.31632.100003306680713&type=3

 

Liviu Grămătic

August 30 · Iasi · 

„Latinii de la Dunăre" - articol din The New York Times, din 1896, despre națiunea română, care se întinde - da, domnule Pettit - inclusiv în Basarabia.

Articolul întreg aici (include și o hartă):http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf…

Unlike · Reply · Remove Preview · 4 · August 30 at 5:09am

 

Alexandru Botu Citeste doar ce primeste pe doua tevi!

 

Mihai Ion Turcu Ce prezent este diferit si amenintatror este ritmul schimbarilor si mijloacele de presiune la care trebuie facut fata.

Niciun comentariu: