luni, 14 martie 2016

Nevoia unor noi mesaje ale stangii

Nevoia unor noi mesaje ale stangii – 1 martie 2016

Gheorghe Gradinaru



Au trecut 25 de ani de tranzitie. Cu bune si cu rele. Cred insa că acum este cazul să inchidem un capitol si să deschidem unul nou. Pornind de la experientele acestor…

Smaranda Dobrescu Bun venit Domnule Adrian Nastase in politica!. Bariera blogului si a micilor sau mai marilor probleme tratate punctual cu destul umor, trebuia depasita! Desigur ca intre lista de intentii si schitarea unui program al unei Stangi necesare momentului mai sta problema sustenabilitatii si a cunoasterii datelor de executie bugetara si date din Conturile Nationale. 
O mostra de coerenta ideologica in complet antagonism cu tratatrea iresponsabila a saraciei propusa de Cristian Ghinea ar fi aceasta:
"CRED că trebuie simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene si dirijate nu in primul rănd, spre produsele occidentale ce au nevoie de o expansiune a pietii, nu spre interminabile programe de traininguri care recircula banii, ci spre zone ale dezvoltării. De aceea spun că statul trebuie să aibă un rol mai activ."

Valorizez aceasta noua idee a lui AN, semn ca adaptarea stangii la imperativul momentului a fost inteleasa si fixismul a fost inlaturat din gandirea de acum 15 ani, cand UE insa nu ne impinsese la abordarea notiunii de "patriotism economic". 
Nevoia de capital romanesc posibila in diverse feluri (aici si colegul Prospectiv A-z are niste idei) ca si nevoia de recapitalizare a bancilor romanesti vine sa completeze tabloul dezvoltarii unei economii in favoarea romanilor. 
Felicitari pentru aceasta observatie;
"Se dă senzatia că autoritatile române sunt formate din paraplegici ce au nevoie să fie impinsi in scaune cu rotile. De ce astfel de lucruri nu se intâmplă in Ungaria, Cehia sau Polonia? Reprezentantii stângii noastre"internationaliste" par si ei hipnotizati de astfel de declaratii."
Se aude Domnule Dragnea? Sau e prea greu de inteles?

Prospectiv A-z .
Vitamina Georgescu+bloggerii isi fac efectul iar Nastase re/produce un *Manifest pentru Romania*. Eu zic, e prea tarziu penrtu programe, acest text ar trebui sa circule ca Manifest si sa mobilizeze resursele romanesti de pretutindeni. Cel mai probabil in jurul unui partid politic.

P.S. Da, domnule Botu, poate ca aveti dreptate!

Prospectiv A-z .
Iata si reactia cuiva numit Dormicum:

Stimate D-le Năstase, tot ce scrieți este interesant dar se pare ca nici Dvs nu aveți suficient curaj sa afirmați ca regimul economic bazat pe existenta doar a partidului unic având alături diplomati, economiști, juriști, ingineri , profesori, medici ,în general specialiști bine pregătiți, cu dragoste de Romania, încăpățânați de a face ceva pentru tara , a lăsat în urma o Românie cu datoria externa achitata ,cu valuta forte atât în banca cat și în creanțe externe de încasat. Cu toate piedicile puse de URSS-UL lui Gorbaciov , după 1984 , România progresa ,se dezvolta , în condițiile unei situații vitrege pentru romanii. Iarna ,în deosebi ,romanul suferea de frig și de foame , spitalele erau și ele în situații dificile dar își făceau datoria satisfăcător. La tara erau medici,erau scoli , erau biserici. Agricultura mecanizata asigura banii necesari plății datoriei externe și plata majorității importurilor pe valută vorte , importuri necesare industriei grele . Industria textila , pielărie își aducea din plin aportul.
O sa susțineți ca nu aveam libertatea de a circula prin lume , de a vorbi cu cine vroiam din lumea asta , ca nu aveam mai multe partide care sa se certe intre ele în numele asa zisei democrații, ca securitatea era prezenta pretutindeni. Dar omiteti sa scrieți ca nici tarile capitaliste nu te primeau dacă la solicitarea vizei ,nu demonstrai ca ai bani din care sa trăiești în tarile lor pe perioada șederii. Artiștii, sportivii,lucrătorii din comerțul exterior circulau , burse de studii existau și se acordau. Normal ca aveai datoria sa iti respecți tara și sa nu trădezi și chiar sa anunți pe cei care trăiau.
Sunt de acord ca Ceausescu , bolnav , obosit , trebuia înlocuit dar pașnic și fără crima din ziua de Crăciun, fără proces de subminare a economiei naționale și fără a fi acuzat de genocid . Ma întreb, de ce Ceausescu nu a fost înlocuit la ultimul Congres al PCR ? Oare nu era mai bine, mai corect, mai democratic?
Sa uitam decembrie 1989 și morții sai , la ce au folosit acele sacrificii umane sa spuneti Dvs. De ce a fost necesara restituirea caselor , pământurilor, fabricilor , de ce au fost necesare despăgubirile? Ca sa se întocmească acte, procese false , sa fie dați oameni afara din case în care locuiau de 20-30 de ani? Naționalizarea din 11 iunie 1948 a fost un act necesar . Dvs. sunteți om de știință, economist , jurist, diplomat , puteți explica mai bine decât mine. De asemeni colectivizarea , lucrarea pământului în mod mecanizat , era o necesitate absoluta. Cred ca fostului regim i-au lipsit propagandistii de azi de pe la Antena 3, B1TV, Realitatea tv etc. Parloagele lucrate cu plugul și secera nu se mai potriveau agriculturii moderne ,intensive. În România anilor 1960-1989 , nu exista suprafață de pământ nevalorificata.
În acest moment , România nu mai este a romanilor . Sunt alte naționalități prin România care stăpânesc tara. România ca stat nu mai are nimic. Și ce mai are , este valorificat în asa fel încât sa dispară. Totul se importa de prin China, Turcia, Olanda, Spania, specialiștii școliți în România pleacă pe alte meleaguri , cei mai puțin școliți muncesc pe mai nimic pământurile străine. Pe aici au rămas pensionarii , țăranii bătrâni, copii cu părinți plecați, copii părăsiți prin cămine, ceva tineret care muncește pe la multinaționale și care își închipuie ca sunt plătiți bine dacă primesc în mana 1000 de euro.
La nivelul actual de preturi din România, salariul minim ar trebui sa fie 1000 euro , salariul mediu sa se situeze in jur de 2000 iar un medic specialist ar trebui sa primească 3000 euro , la fel un profesor universitar . Înțeleg ca juriștii sunt o clasa privilegiata dar diferența este mult prea mare . Și armata , politia , securitatea la fel, ei sunt bogații României. Dar aceste profesii nu produc nimic , decât apară regimul indiferent cat de bun este pentru tara. Și este normal ?
Mi- am scris oful , sunt o persoana care nu am titlurile Dvs , sunt doar un observator al societății de ieri si de azi . Nu am dus-o prost niciodată, mie bine și acum dar ma doare sufletul de ce vad în jurul meu , de ce a ajuns România ca nume pe plan mondial . Ceausescu ,asa cum se zice ca era ( calificative care nu sunt de acord ) analfabet , țăran, cismar , dictator , cu o nevasta ca vai de ea, a fost respectat , a fost primit pe picior de egalitate de toți conducătorii lumii de pe atunci. Pentru ceea ce au făcut Gheorghiu Dej (într-o perioada foarte grea pentru România, obligata sa plătească datorii de război imense) și Nicolae Ceaușescu , eu ii plasez cu mult înaintea asa zisilor regii ai României, Carol I, Ferdinand , Carol II și Mihai , străini de tara și de interesele ei. Mihai a trădat interesele României, a aruncat armata romana într-o aventura aiuritoare , întorcând armele contra lui Hitler înaintea semnării armistițiului. L- a omorât rușinos pe Ion Antonescu doar ptr ca Mihai , înapoiat mintal cum eu susțin ca a fost și este , nu a înțeles ca modul în care semna armistițiul Ion Antonescu era benefic României și nu ne- ar fi adus în situația de a fi considerata tara învinsă. Mihai a primit pensie viagera de la statul roman 300000 $ anual , de ce a primit proprietati care aparțineau Casei Regale ? De ce a primit complexul Peleș? Știți foarte bine că-ți bani a cheltuit statul roman pentru readucerea acestui complex în stare de funcționare căci dictatura regala l-a lăsat într-o stare de plâns. Am înțeles ca istoria României se scoate ca disciplina școlară. Este oare posibil asa ceva? În aceste condiții putem considera România ca fiind o tara democratica când nu își respecta trecutul și cauta sa îl prezinte în mod total denaturat astfel încât sentimentul de mândrie ca ești roman sa fie complet distrus? Sunt de acord cu reactivarea mișcării de stânga dar cu cine ? Toți politicienii sunt învinovățiti de coruptie , toți odată ajunși în fruntea bucatelor fura. Și Dvs. faceți parte dintre ei. Cel puțin asa a stabilit justitia. Și Ponta , în care am avut mare încredere. PSD-UL actual este o adunătură de neica nimeni în frunte cu Dragnea , un corupt intre corupți. Parlamentarii nu vad mai departe de lungul nasului. Activarea Stângii nu mai aparține generației actuale. Poate peste alți 25 de ani sa se întâmple ceva dacă va mai exista România. Dar acum , nu , acum sa scri , sa vorbești de Stânga în politica sunt doar vorbe goale .

Preda Mihailescu Ceausescu impins catre rolul unui fel de Chavez roman - trecand putin cu vederea activitatea din perioada instalarii staliniste a comunismului in tara.

Prospectiv A-z .
Nu m-am gandit vreodata la asemanare, dar mi se pare potrivita, domnule!

Smaranda Dobrescu E nevoie de curaj ca sa recunosti valabilitatea economiei cu un partid unic? Sunt multe premize gesite cred, amestecate cu franturi actuale de realitate de necontestat. Stanga democrata pe care o vede AN pentru tara in viitor difera de stanga comunista a comentatorului.

Prospectiv A-z .
Poate le spune cineva si chinezilor...

In plus, premizele sunt gresite doar cand contravin realitatii; altfel, ele reflecta un sistem de valori.

Draga Smaranda, trebuie sa ne amintim ca nu toti au suferit pe timpul partidului unic in Romania, oricum, nu mai mult decat acum; realitatea poate fi perceputa diferit, nu avem toti ceva de reprosat. Dupa ce noi, cei care am avut probleme cu adevarat pe timpul acela nu vom mai conta la numaratoare, ma astept ca ideile sa capete noi vieti. Cred ca si dulaii de azi stiu asta, ca regimul de 'nu misca nimeni in front!' va avea un sfarsit si in Romania si actioneaza in consecinta.

Smaranda Dobrescu Recunoasc ca perceptiile pot fi diferite si nu am cum condamna parerile diferite de ale mele. Fiecare are standardele si asteptarile lui.Totusi, comentatorul foloseste premizele pozitive ale comunismului si enumara si cele 2-3 lipsuri din viata noastra, asa ca un mizilic, uitand sau nerealizand ca am trait o dictatura, nici macar un regim autoritar. Democratia eu am avut-o probabil in sange preluata de la stramosii mei, oameni liberi chiar daca au stat in inchisorile comuniste. Ei bine, daca D-lui sau copiii lui nu ar fi reusit la facultate cu media 10 la admitere fiind proveniti dintr-un mediu de intelectuali banuiti a fi dusmani ai poporului crezi ca ar mai fi fost atat de permisiv cu regimul comunist?. Asta e doar un exemplu cum poate fi frant un destin..Ce pot recunoaste insa, lucru pe care nu l-am realizat in trecut este ca Ceausescu s-a luptat sa nu fim o colonie si a incercat sa se dezvolte"multilateral" cu sacrificii mari pentru populatie. Statutul de colonie sau protectorat l-am cunoscut abia acum si nu pot spune ca e satisfacator.

Smaranda Dobrescu Simte comentatorul, cum simt si eu si altii ca e nevoie de o alternativa la capitalismul acesta care inainte macar de a fi functional a devenit salbatic si radical in manifestari. Sa ne dam mana, deci..

Prospectiv A-z .
Si cei care au rectificat prin democratizare abuzurile comunismului dar au pierdut nivelul de trai al majoritatii din vedere ce mai pot spune?

Nici nu stiu cat alternativa mai e stanga-dreapta versus internationalism-nationalism... Nastase nu poate spune asta, dar acest lucru pare a-i fi imputat de persoana al carui raspuns e redat mai sus.

Smaranda Dobrescu Noutatea propunerilor Lui Adrian Nastase consta in nuanta nationala a acestora. Poate daca aducea in discutie si posibilitatea unor (re)nationalizari - desi banuiesc ca stie ca nu exista fondurile necesare iar cea a ramas in visterie de la privatizari nu ne-ar ajuta poate sa recastigam nici macar uzina de Autocamioane- propunerile ar fi avut si un caracter puternic antagonic dreptei romanesti de tip popular/stat minimalist/ auster/ non social.

Prospectiv A-z .
Noutatea cred ca rezida in inaltimea dela care se sintetizeaza si exprima public aceste *credinte*.

Daca mi-e permis, dupa vara lui 2012, cine mai poate vorbi de democratie in Romania? S-a pierdut pe drum si aia, ca toata bruma de bunastare, iar venirea intru fiinta a Guvernul Lui confirma inca odata acest lucru.

Alexandru Botu Smaranda Dobrescu , chestia cu nationalizarile se rezolva simplu, daca se incepe cu recuperarea prejudiciilor facute prin privatizari, de la beneficiarii acestora. Sa dau doar un exemplu: s-a vandut un combinat cu 300.000 de Euro si beneficiarul a scos  doar din vanzarea fierului vechi 25 milioane, fara sa respecte conditiile impuse prin privatizare, atunci sa inapoieze combinatul asa cum era cand l-a cumparat ori sa dea 25 milioane plus beneficiile scoase ulterior.

Smaranda Dobrescu Alexandru, poate ca sunt modalitati. Depinde de Justitie sa se orienteze spre recuperare de prejudicii sau sa generalizeze interceptarile..In privinta nationalizarilor cu care eu sunt de acord in toate cazurile in care intelegerile initiale nu au fostrespectate de noul proprietar sau acesta nu a eficientizat intreprinderea. Aici pot da doua exemple: Corbyn care si-a anuntat intentia fiind in opozitie si-a cam antagonizat proprii laburisti si Orban care nu a anuntat , nu a cerut parerea nimanui si a purces la actiune.

Alexandru Botu Oricum, ceea ce a facut Prospectiv A-z prin postarea lui "Dormicum" mi se pare ceva fara precedent. Deoarece este o analiza a unui om cu un spirit de observatie, capacitate de analiza si expresivitate concluzionala maxime, toate servind obiectivismul, nu subiectivismul patologic observat atat de des peste tot.

Prospectiv A-z .
Dela aceeasi sursa, inca un articol care pare a da dreptate celor care au raspuns la chestionarul din capul paginii ca n-am fi facut tot ce trebuia:

http://www.businessmagazin.ro/.../o-romanca-descrie-cat...

O româncă descrie cât de simplu e să ai o afacere la Londra: Înfiinţarea unei firme durează zece minute şi se face pe internet oricând

Autor: Bogdan Angheluta

Ozana Giuşcă a ajuns la Londra ca să urmeze un MBA şi a rămas să lucreze în City. A renunţat la poziţia de manager de relaţii cu clienţii la Piraeus Bank şi, spune ea, dacă ar fi să aleagă din nou ar opta tot pentru capitala Angliei.

„E foarte uşor să cunoşti oameni noi, să dezvolţi relaţii, să vorbeşti business la un nivel înalt. Lucrurile se mişcă mai rapid decât în alte locuri, ai de-a face cu oameni care iau decizii şi, ce-mi place cel mai mult, se merge pe the benefit of the doubt, adică prezumţia că eşti nevinovat şi că ai interese bune şi oneste. Numai dacă greşeşti şi demonstrezi contrariul eşti mutat în altă categorie. Nu se pierde atât de mult timp cu suspiciuni şi nevoia să demonstrezi că eşti un om integru, ceea ce pentru mine este o mare uşurare."

În 2004, Ozana Giuşcă a decis să pornească şi propria afacere şi s-a specializat în consultanţă în atragerea de fonduri europene pentru companii care investesc în România. În 11 ani a avut 100 de clienţi şi a implementat proiecte în valoare de 150 de milioane de euro.

„Înfiinţarea unei firme se realizează în zece minute. Atât mi-a luat mie la 2 noaptea când mi-am înfiinţat prima firmă în Londra. Totul se face pe internet şi este extrem de simplu."

Aşa a început aventura antreprenorială a româncei, urmată de alte surprize plăcute. De 11 ani, Giuşcă îşi ţine singură contabilitatea într-un fişier Excel, unde introduce veniturile, cheltuielile şi mişcările de numerar de la bancă, de unde i se generează raportul de profit şi pierderi, balanţa şi cash-flow-ul, pe care le raportează o dată pe an la agenţia de administrare fiscală. Taxa pe valoare adăugată este singura raportare făcută trimestrial. Nu a făcut nici măcar un drum la Fisc pentru că fiecare antreprenor îşi depune bilanţurile online, printr-o operaţiune simplă, care durează câteva minute. A angajat un contabil doar pentru raportarea legată de salariaţi şi asta pentru că nu a vrut să instaleze un software pe care circa financiară îl oferea ca să gestioneze singură şi acest aspect.

„Ce se întâmplă în România mă enervează de fiecare dată când mă gândesc. Cum e posibil să am angajat la firmă un şofer al cărui rol principal să fie plimbatul de hârtii? Când în UK nu am niciun personal auxiliar! Cum e posibil să muncească o angajată câteva zile ca să facă documente contabile şi să mai plătim şi firmă de contabilitate când la Londra eu fac singură toate aceste lucruri în câteva minute? De ce să plătesc lunar taxe pentru salariaţi în două conturi? În UK se plăteşte suma într-un cont şi se descurcă autorităţile să le împartă. În UK, pentru orice act, document, nevoie, ori completez un formular online, ori dau un telefon, şi primesc răspunsul prin e-mail sau prin poştă. În România, poţi să trimiţi şoferul de 3-4 ori ca să rezolve probleme banale! Să nu mai zic că am virat şi bani statului român într-un cont afişat pe un site oficial care nu mai era valabil."

Firma lui Giuşcă are un sediu şi în România, unde conduce o echipă de zece oameni responsabilă cu implementarea proiectelor. „Acasă, autorităţile vor să te prindă cu mâţa în sac, funcţionarii publici se simt frustraţi când trebuie să facă ce-va pentru privat, îi fac pe oameni să se simtă datori că şi-au rezolvat problemele. În Marea Britanie, autorităţile tratează cetăţenii şi firmele ca pe clienţi şi se străduiesc să facă sistemul cât mai prietenos, ca să fie cât mai uşor şi comod pentru firme. Autorităţile din UK îşi dau tot concursul să rezolve problema, să îl ajute pe om, iar în România îşi dau tot concursul sa îl prindă că a făcut ceva greşit", compară antreprenoarea, care arată că auto-rităţile britanice susţin frecvent seminarii cu proprietarii de business în care aceştia înţeleg mecanismele prin care trebuie să procedeze şi au posibilitatea să pună orice întrebare şi să primească răspunsuri.

Prospectiv A-z .
Alte (franturi de) raspunsuri:

Mihaela Erika Petculescu
P.S.2 Adorabilă leoaica, poate chiar prea încântătoare. Deşi sunt mare iubitoare de animale ( câini, pisici, cai, la care s-au adăugat pe parcursul anilor porumbeii şi peştişorii lui Liviu ), eu – personal – aş fi mai prudentă…

Radu Humor
P.S. Culmea cinismului, dar şi a batjocurii a fost când un bătrânel foarte simpatic şi alunecos, Liviu Beriş a întrebat candid :
– Cine v-a împiedicat şi pe voi să procedaţi la fel , condamnând nu numai fictiv, toate crimele comuniste întâmplate pe teritoriul vostru ?!

augustinradescu
Cu tot respectul, va contrazic: Viitorul, asa cum se intrevede el acum, ESTE opera celor slabi!

George Hălărescu
Felicitări dle Adrian Năstase! Societatea românească are nevoie de aceste poziții ferme și clare. Dacă aceste luări de poziție ar lipsi din societate, poporul român ar avea sentimentul că este abandonat și este lipsit de lideri. Grupurile de interese trebuie să știe că aici nu se intră ca-ntr-o curte părăsită și că pot face ce doresc. Dacă nu vor ține cont de interesele noastre legitime ca popor, nu ne pot avea ca parteneri. De se vor stăpâni să meargă în altă parte.

Luminita Arhire
Mesajele stângii pot fi şi necesare şi legitime. Dar istoria ultimilor 10 ani ne arată că mai toate mesajele acesteia sunt "ecranate" şi nu reuşesc să-şi atingă ţinta. Pentru ca lucrul să se întâmple, a fost necesară "virusarea "cetăţeanului, cu maximă perseverenţă, într-un interval de timp relativ lung la scara vieţii umane( 10 -12 ani ), la stabilirea căruia s-a luat în calcul, ca factor determinant, memoria ambiguă a publicului, pentru care a fost utilizat din plin "refresh"-ul.

Cele mai zgomotoase mesaje din partea cealaltă au fost:

1.Simpatizantul de stânga este prost, needucat, pasiv , frână în progresul societăţii, lipsit de imaginaţie, fără ocupaţie, "atârnător"…

2.Simpatizantul de stânga este "bătrân ", dar "bătrân" nu în sens temporal , ci în sens peioarativ, deoarece Gabriel Liiceanu, Stelian Tănase sau Brânduşa Armanca pot avea aceeaşi vârstă cu blândul şi contemplativul social-democrat, dar nimeni din "lumea bună" nu spune despre ei că ar fi bătrâni .

3.Omul politic de stânga este al Moscovei… sau al Beijingului… sau al Phenianului… aceasta este una dintre cele mai înrădăcinate şi mai populare prejudecăţi, care a cucerit , în mod surprinzător, publicul tânăr , adică tocmai cel total ignorant în materie de socialism şi comunism . Frustrarea acestei categorii de populaţie, se revarsă, adeseori, asupra părinţilor şi bunicilor, pentru că un vinovat trebuie să existe în dezvoltarea oricărei frustrări, iar antecesorii sunt cei mai la îndemână responsabili …

4.Există prejudecata , imposibil de clintit, că "proiectele majore industriale şi de infrastructură" sunt strict apanajul dreptei , stânga dovedindu-se incapabilă de aşa ceva , fiind greoaie în gândire, nostalgică şi stângace în dezvoltarea proiectelor.

5.Reţelele de comunicare ( socializare) sunt intoxicate demult cu mesaje împotriva stângii , iar lucrul s-a făcut cu profesionişti , nu cu "neica-nimeni"; fructele otrăvite ale acestor acţiuni se coc în soare an de an, fără grijă, iar pământul de sub ele nu a fost decontaminat niciodată în ultimii 10 ani.

6.Fondurile europene… pentru un proiect de construcţii ( căci aici ştiu despre ce este vorba) un proiectant predă beneficiarului un portbagaj de dosare şi dosărele; pe perioada implementării, cantitatea de hârtie creşte de 2-3 ori. De cele mai multe ori este vorba despre clarificări, informaţii suplimentare, precizări, explicaţii, pe sute de pagini, pentru fleacuri care , în realitate, nu influenţează cu nimic proiectul sau bugetul acestuia, acesta fiind oricum bătut în cuie. Banii se iau, dar sunt bani nerambursabili "plătiţi" foarte scump, încrustaţi aberant în sistemul nervos al aplicantului, proiectantului şi consultantului.

7.Cât despre cultură… cultura ar fi fost singura care mai putea hrăni , în mod semnificativ, bruma de patriotism ce i-a rămas acestei populaţii dezorientate şi uşor de manipulat. Şi aici s-a lucrat temeinic… ICR-ul lui Patapievici, GDS-ul reactivatei Culcer Rodica, Uniunea Scriitorilor în război şi disoluţie, praful aşternut peste proiecte care cereau nu numai inteligenţă, ci şi dragoste… toate au contribuit… Ştergerea memoriei… confuzia asupra valorilor … tristeţea… au însoţit intrarea în agonie a acestei supravieţuitoare, altădată, de elită…

Sunteţi, în continuare, încătuşat, domnule profesor, pentru că interzicerea drepturilor civile pentru cinci ani a vizat cu precizie maximă încheieturile mâinilor dumneavoastră. Nu sunteţi pe micile ecrane, nu sunteţi la radio, invitaţiile la conferinţe şi expuneri vă sunt boicotate uneori de nişte nefericiţi care nici măcar nu înţeleg cât sunt de nefericiţi, subiectele politice de pe blog sunt mult mai rare astăzi decât la debutul acestuia, presa, în inteligenţa ei, vă preia postările adăugându-le nişte titluri din care aflăm că aveţi un mesaj "foarte dur " pentru cine ştie cine, chiar dacă sunteţi doar amar-ironic, ceea ce nu are nici o legătură cu "duritatea"… Este atât de vizibil efortul de a pune peste existenţa dumneavoastră, dacă se poate, o piatră de moară… Cu trecerea timpului, nimeni nu-şi mai aduce aminte pentru ce anume aţi fost condamnat, nimeni nu se întreabă de ce Iohannis e liber, ca "beneficiar final" al unei campanii electorale garnisite cu primari strânşi cu uşa, de ce este liber Băsescu Traian, ca "beneficiar final " al unei campanii electorale finanţate cu cel puţin 5 milioane de euroi din şpagă, frumos defalcaţi în declaraţiile unui ministru…

Pe trecerea timpului se bazează EI… în aceste condiţii, singura NOASTRĂ armă semnificativă este MEMORIA.

Smaranda Dobrescu Retin din ultimul calup ideea D-nei Luminita Arhire demobilizatoare in esenta fata de posibila implicare in politica a lui AN: Argumentele lipsei drepturilor civile, accesul aproape suspendat la mass media si propaganda neoliberala care a influentat puternic apetenta electoratului pentru mesajele de stanga fac de fapt imposibila lansarea cu succes in politica. In aceasta acceptiune singurul aliat al lui AN intr-un asemenea demers ramane memoria faptelor sale.
Sa analizam temerile : 
a."Simpatizantul de stanga este batran, prost, needucat, pasiv , frână în progresul societăţii, lipsit de imaginaţie, fără ocupaţie, "atârnător""…dar, 
singurul electorat captiv de 25 ani din Romania este electoratul de stanga, chiar daca el il simpatizeaza pe Iliescu in primul rand si abia in al doilea rand pe ceilalti oameni politici ai PSD-ului. 35% spun sondajele.
b."Omul politic de stânga este al Moscovei… sau al Beijingului…"
E adevarat ca Basescu a intretinut aceasta idee, legand-o rand pe rand de cel care il concura: Iliescu, Geoana (vizita la Moscova incognito ) 
E adevarat ca s-a folosit aceasta propaganda gandita pare-se de Tismaneanu, dar cel putin pe FB unde se da ora exacta de cativa ani, celebra lista incriminatoare a fost pusa in circulatie de ILD si cuprindea in special conservatori de dreapta sau stanga al caror liant era ortodoxia si nationalismul. si nu ideologia stanga/dreapta.
c. "Dezvoltarea marilor proiecte de industrializare si infrastructura sunt apanajul dreptei, stanga fiind incapabila,,,"
E posibil sa fie asa, dar aceasta asumptie este insotita in mentalul colectiv si de fraudarea fondurilor europene de ministrii PDL ai Transporturilor, de constructiile lui Udrea care nu erau destinate dezvoltarii ci mai mult agrementului si ciupelii masive. Asadar pare ca in memoria romanilor primeaza legat de constructii frauda si nu ideologia sau apetitul pentru constructii grandioase al dreptei...
d."Mesajele stângii pot fi şi necesare şi legitime. Dar istoria ultimilor 10 ani ne arată că mai toate mesajele acesteia sunt "ecranate" şi nu reuşesc să-şi atingă ţinta"
Sa ne gandim: in fata demersurilor deja demarate de privatizare din sanatate si invatamant, a reformei invatamantului capabila sa impinga pe cei ce-si doresc o pregatire buna spre invatamantul privat va fi eficient mesajul stangii ca accesul la sanatate si invatamant sa nu fie ingradit?
Fata de intentiile tehnocratilor si ale dreptei macoviste de a adresa dintre cei saraci doar pe cei apartinatori sraciei extreme si nu din fonduri bugetare ci din indoielnicele fonduri europene, va conta mesajul stangii privind necesitatea pastrarii venitului minim garantat?
Fata de mesajul dreptei neoliberale binisor copt in laboratoarele Patapievici, Liiceanu, Mihaies de exceptare de la vot a "matusalemicilor", mesajul stangii demonstrator al discriminarii si al ingroparii definitive a democratiei va fi sau nu "un coup de force"?
In concluzie, parerea mea este ca implicarea unui politician, chiar daca pe moment doar in formarea unui grup de initiativa in vederea infiintarii unui nou partid in baza intentiilor enuntate in acest eseu, este nu numai necesara, dar si obligatorie in conditiile in care PSD-ul lui Dragnea nu mai seamana cu nimic, nu mai apara nimic..

Prospectiv A-z .
Marturisesc ca mi-au trebuit ceva resurse sa inteleg demersul discursiv al colegei 
Smaranda Dobrescu. Inteleg de mai sus cum posibilele obiectiuni generice la Manifestul Nastase pot si trebuie contracarate prin scurtcircuitarea sofismelor cu realitatea si personajele ei 'dreptace', cu nume si prenume.

Alexandru Botu La cele spuse de Luminita Arhire nu credeti ca ar mai trebui adaugat cel putin un punct, mai important decat toate celelalte si anume: tradarea stangii de cei care s-au insinuat ca reprezentanti ai stangii, ei fiind printre cei mai feroci neoconi.

Smaranda Dobrescu Eu am citit postarea Doamnei in felul urmator: exista niste manipulari induse de catre echipa forte de propagandisti neoliberali care nu-i vor da sanse de castig unui nou om al stangii in persoana lui AN. Eu, dimpotriva consider ca aceste clisee au fiecare gradul lui de inconsistenta si am demonstrat de ce, concluzionand ca are sansele cele mai bune un nou personaj cu un partid nou sau complet refacut. Ceea ce spui tu, Alexandru este corect si deceptionant, perdant pentru actualii lideri PSD, nu pentru AN.

Alexandru Botu Nu este perdant pentru liderii PSD, ei si-au atins si continua sa-si atinga scopurile. Este perdant pentru foarte multe milioane de oameni...

Smaranda Dobrescu E perdant la vot comportamentul lor incoerent, dedicat intereselor personale si e perdant mai ales pentru electoratul inselat. O formula noua nu vad de ce nu ar schimba perceptiile. Ce crezi, asta inseamna ca lumea nu mai vrea aceasta stanga sau stanga in general?

Alexandru Botu "Ce crezi, asta inseamna ca lumea nu mai vrea aceasta stanga sau stanga in general?"
Pai cred ca oamenii nu mai stiu ce este stanga, in devalmasia politica de astazi. Sunt facuti sa creada ca PSD ar fi cel mai aproape de stanga, ca ar reprezenta stanga, deci pe oamenii care nu se descurca satisfacator pe cont propriu, adica mult peste jumatate din populatie. Nu spun ca unele masuri luate de PSD nu au multumit pe cei mai multi, dar intr-o societate democrata si corecta orice partid ar fi fost dator sa faca asta. A fi de stanga, a face politica de stanga este sa reprezinti in Parlament si prin alte institutii pe cei mai multi dintre cetatenii Romaniei, si asta urmare a faptului ca ei te-au ales sa-i reprezinti. Reprezentarea ar incepe prin crearea de sute de mii de locuri de munca (pentru reconstructia tarii), prin alocarea din buget de fonduri semnificative pentru educatie, pentru sanatate, pentru siguranta generala a cetateanului. Nu pot face acest lucru?, atunci sa dispara! Sa nu mai amageasca pe nimeni, sa nu mai fure sperantele nuimanui.

Smaranda Dobrescu Ce spui tu Alexandru este un deziderat fata de orice partid sau daca vrei o acuza tot asa, general adresata. Spune-mi tu de exemplu cum ai crea locuri de munca daca ai fi un membru al guvernului?

Alexandru Botu As elabora planuri de dezvoltare multianuale ai caror beneficiari statul sau alte categorii ar veni cu finantarea necesara, deoarece au fost participanti activi la elaborarea acestor planuri.Orice abatere nejustificata de la realizarea acestor planuri ar fi drastic penalizata. As obliga pe toti cei care fac proiecte de dezvoltare sa obtina si aprobarea cea mai importanta cum ca acestea sunt parte integrata din strategiile si planurile de dezvoltare economica, sociala si de consonanta cu mediul ale Romaniei prevazute in documentele de care vorbeam si aprobate ca legi. As trece la exploatarea resurselor strategice exclusiv prin firme de stat, obligate sa aduca un profit minim anual. Managementul numit la toate proiectele aprobate de stat ca fiind parte integrata din strategiile si planurile de dezvoltare economica, sociala si de consonanta cu mediul ale Romaniei va avea acoperire ipotecara sau garantie bancara care sa acopere nerealizarea angajamentelor din contractele de management.
Dar de ce ma luati asa ca din oala si tocmai pe mine cand altii sunt platiti sa raspunda la intrebarea pusa de Dumneavoastra? Teoretic, ar fi trebuit sa raspund ca voi propune ceea ce nu fac actualii guvernanti, deoarece ceea ce fac nu aduce ceea ce trebuie.

Smaranda Dobrescu Alexandru, daca eu as sti raspunsul n-as face-o pe profesoara cu tine. Multi din cei care s-au perindat pe la guvernare au declarat ca au inmultit contractele de munca si locurile de munca. Cum se face atunci ca incepand cu 1992 nu depasim 4,4 -4,5 milioane de contracte de munca?
Pentru a crea joburi e evident nevoie fie de capital de investitii fie de aplicarea unor masuri active de combatere a somajului. Acestea din urma s-au dovedit in timp a fi prea putin eficiente iar capitalul strain cat a fost nu s-a reinvestit, nu a creat cicluri economice eficiente ci s-a repatriat. Sigur ca gandul te duce la Keynes care daca are azi o aplicabilitate mai restransa in privinta cresterii prin consum, ideea ca somajul are preponderenta fata de inflatie in momente de depasire a unor limite naturale, este o lege perpetua. Daca mai exista si o perioada de recesiune, statul este chemat sa rezolve problema somajului, daca se poate prin lucrari de infrastructura importante. Aici cred eu ca e buba la noi: fondurile aferente constructiei de drumuri, autostrazi platite din bugetul statului s-au risipit in zeci de buzunare sub forma de comisioane, costand atat de mult statul incat a devenit evident ca acel castig asteptat in locuri de munca s-a pierdut foarte repede, pe masura evaporarii unor sume uriase de bani. Am ajuns la coruptie, sau mi se pare mie?

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu,

Nu am avut in gand niciun model economic si nici un teoretician al acestora cand am facut propunerile. De fapt, am avut un model cauzal, acela care spune ca cine este interesat de ceva, plateste pretul pentru a avea acel lucru. Vrea statul ori alt investitor sa aiba ceva din care sa-si extraga profiturile acoperitoare investitiilor, huzurului propriu si nevoilor de noi investitii, atunci sa plateasca.
Cine vrea, poate! Daca este inteligent si cinstit. Dovada ca altii care nu sunt neaparat cei mai inteligenti, isi cumpara inteligenti si pot orice, in primul rand sa minta, sa insele, sa fure, sa acumuleze etc. De ce n-ar vrea inteligentii sa nu-si mai vanda inteligenta unora dintre cei aratati mai sus? Nu doresc sa fie si onesti, si cinstiti, si corecti? 
In final ziceti ca ati ajuns la CORUPTIE. Coruptie este atunci cand nu poti face nicio afacere cu statul daca nu dai ceva (putintel si neoficial) functionarului din interfata. Repet, sa faci ceva pentru restul de bani (putin diminuati de "atentie"), nu sa faci aproape nimic si prost pentru a servi ca acoperire pentru distribuirea banilor statului in diferiti saci uriasi si nesatui, adica jaf patentat. Astfel ca eu cred ca lupta impotriva CORUPTIEI, declarata nevindecabila si care nici nu are alte rezultate decat cele publicitare, este facuta pentru a se impiedica orice actiune impotriva jefuitorilor, hotilor de drumul mare. Astfel ca, pe mine nu ma intereseaza CORUPTIA, impotriva careia nu trebuie sa se puna justitia ci cetatenii atunci cand nu o mai suporta, ci JAFUL, FARADELEGEA LA DRUMUL MARE, in vazul tuturor, cu care ar trebui sa se lupte toate puterile statului.

Mihai Ion Turcu Cu dereptul ignorantului in economie necum in finante, observ doar, ca nici intreprinderea a ceva, cat de mic si necajit nu poate fi realizat fara a ocoli, daca nu incalca legea si instructiunile la aplicarea legii, si ordonantele care incurca instructiunile etc.dupa care se adauga stupoarea sau stupiditatea functionarilor si blocajele diverse.Ca "investitorii straini" mulg si ne fura este chiar scopul investirii. In Romania "capitalista" mori daca esti "negustor cinstit".La toate se adqauga tentatia sarantocilor de a se inventa boieri. Retragerea totala a statului din economie este impusa, o economie 100% fosta in mana statului si societatea dependenta de acea economie ???? Cam ce poate rezulta in aceste conditii ?

Prospectiv A-z .
Tot din comentarii am sa selectez unul:

Donkeypapuas
Domnule Năstase, dar dumneavoastră înşivă aţi fost ministru pe vremea „programului de privatizare în massă" la care faceţi referire. Eraţi ministru şi când Petre Roman (cu veşnicul Isărescu la cârma BNR) au tăiat nivelul de trai al românilor dintr-un foc prin stabilirea unei cotaţii a leului scoase din burtă dar botezate pompos „liberalizarea leului".

Cred ca cei care urmarim/prospectam situatia romaneasca, vrem sa aflam mai mult dela premiantii care au bagat oistea'n gard. Nu intereseaza doar confesiunea 'am gresit!', pe cat de evidenta pe atat de rarissima, ci plecand dela o astfel de confesiune sa aflam cum s-au naruit toate in pofida celor mai bune eforturi ale atator oameni de calitate intelectuala.

Cei care au liberalizat Leul, acum 25 ani, au facut-o la plezneala sau in putina cunostinta de cauza--BNRul/economia nu avea cu ce sa sprijine convertibilizarea. Asa ceva trebuia facut cu conditia unui imprumut in valuta forte, la dobanda mica, si cu care sa se fi sprijinit convertibilizarea GRADUALA. Scriu graduala pentru ca initial era nevoie de convertibilitate in zonele de import de materii prime. Aceasta s-ar fi rezolvat prin operatiuni bancare dedicate. Dupa aceea trebuia vazut ce si cum. A face convertibilitatea peste noapte, dupa ce umplusei piata cu hartie (restituirea partilor sociale etc.), a fost cauza blocajului financiar la rezolvarea caruia Vacaroiu a muncit atat de mult...

Prospectiv A-z .
Comentariu trimis si publicat la blogul lui Adrian Nastase si la pagina sa pe facebook. 

Consider ca este de datoria mintilor independente sa aducem gandurile noastre la cunostinta actorilor, trecuti, prezenti si viitori. Dupa cum am spus aici, una din metehnele noastre este ca ne ploconim la cei puternici si lovim pe cei cazuti. Lucrurile trebuiesc reasezate...

https://nastase.wordpress.com/.../nevoia-unor-noi.../...

Prospectiv A-z .
Cateva comentarii la vestea despre Rizea (PSD) din Cotidianul:

Vigilentul
PSD, trezeşte-te! că pierzi tot: alegeri, prefecţi, primari, parlamentari, tot. Lasă frica faţă de licurici şi întreabă-l direct: mai aveţi voie să existaţi ca partid sau vă desfiinţaţi? Aveţi voie să participaţi la democraţie sau, premeditat, sunteţi consideraţi un PERICOL pt. ei, parteneriatul lor? Asta-i tot pt. voi! Nu vă cauţionează nimeni, iar instituţiile de forţă, văzând asta, vă batjocuresc, sfidează! Veţi fi ultimul an cu aşa nr. mare de parlamentari, din toamnă...mici, insgnifianţi pt. politica mare Neputincioşilor!

Krixus
Dacă baschetbalista strategică continuă în ritmul ăsta, "partidul meu" nu mai are nevoie de alegerea primarilor în două tururi căci va rămâne fără concurenţă! Deh, dacă astea sunt indicaţiili preţioase ce vin din Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6 :-))..... 

JE SUIS RARINCA 
Exploadeaza ..Gloata Prostilor.!!! Si ai Drea-Kului nu sunt putini, multa Pleava Imbecila retarda mintal mai poate cuprinde acest popor.!!! In fapt pe asta se bazeaza Luluta Keovesy si Binomul pe prostia Romanilor.. Nu-ti pui intrebarea mai Tampit-o Ana ce au pazit astia 7 ani de zile , si acum hodoronc tronc in preajma alegerilor , hai si noi Dna-ul sa demonstram prostimii cum facem noi justitie in Colonie. De sutele de miliarde furate de Mafia Basista..MUCLES.. BATISTA PE TAMBAL.. Hai ca venim cu aiureli din astea dupa 10 ani de zile.. Nu va intrebati mai imbecililor si Cretinilor cum acest Dna si Onor Luluta nu sunt in stare sa faca un ..FLAGRANT.. cum prevede legea la data savarsirii faptelor cu pricina, voi nu vedeti cum ne prostesc astia cu justitiasta selectiva dupa zeci de ani de zile , de recuperari de prejudicii ce draku sa mai vorbim astia au papat totul, ascums totul, daca aceste acuze se vor dovedi fondate in instanta. Pana atunci Gargara pt. Prostanii patriei Gen Sobolanu & Nasty & Aladyn S.A. Hai sa traiti bine tampitilor.!!! [[ stelu ]]

Niciun comentariu: