vineri, 13 februarie 2015

Salariul minim pe economie, problematică generală şi oportunitate românească



Salariul minim pe economie, problematică generală şi oportunitate românească – 28 ianuarie 2015
Prospectiv A-z
.În această lucrare, autorii analizează situaţia salariului minim pe economie (SMEC) din multiple perpsective: academică, empirică, comparativă şi românească. Se arată oportunitatea ridicării nivelului SMEC în România ca un mod nu doar de a reduce inegalităţile, mai cu seama a celor rezultate din alinierea preţurilor la nivel european, ci mai ales de a schimba direcţia de evoluţie a binomului productivitate-salarizare, acum aflat pe o spirala descrescătoare. Acest lucru se poate face, si trebuie făcut, ţinând desigur seama de şomajul suplimentar generat de creşterea SMEC, sens în care sunt prezentate mai multe variante de creştere, fiecare cu analize sumare de impact. Contribuţiile acestei lucrări vin în sensul includerii situaţiei economiei româneşti în discuția mai largă despre relația dintre inegalităţi-SMEC-somaj şi reliefarea relaţiei adiacente SMEC-productivitate, specifică economiilor periferice din sistemul global; acest al doilea aspect mai cu seamă din perspectiva decidentului politic român.
blog.prospectiv.org|De Grupul Prospectiv
  P.A-z  .
Iata si situatia medicilor romani in cuvintele lor din Scrisoarea [deschisa] catre Presedinte autorata de Gabriela Profir pe 15 ianuari 2015:


http://medicrezidentromania.wordpress.com/.../scrisoare.../

Sunt de urmarit si comentariile de acolo!

Buna ziua, Domnule Presedinte. Abia am iesit din garda. In ultimele 48 de ore am dormit 5 ore si acesta...
medicrezidentromania.wordpress.com
  P.A-z  .
Sper sa nu fiu intrebat cine a mai stiut despre studiul semnalat mai sus, (cca. o luna) inainte sa se fi publicat.


http://www.cotidianul.ro/ponta-salariul-minim-brut-va-fi.../
Ponta: Salariul minim brut va fi majorat anul viitor la...
cotidianul.ro
  Smaranda Dobrescu Daca ar fi mentionat ca e vorba de cel net, ar fi cazut chiar pe propunerea nr.2 din studiu.
  S.D  La lansarea strategiei guvernamentale impotriva saraciei a aparut un prim ministru nou: Victor Ponta manifestandu-se pentru stergerea inegalitatilor si pentru intarirea fortei de negociere a salariului de catre lucratori. (desi Codul Muncii lui Boc nu prevede aceasta posibilitate) In sfarsit, o nota proaspata in mesajul guvernamental de pana acum! S-o face oare primavara ?
  S.D  "Demands for a European Minimum Wage Policy, which fundamental aim is to guarantee every worker in Europe an equitable wage, differ. So far minimum wages in many European countries are set at rather low levels and are thus insufficient to prevent income poverty.

A possible European Minimum Wage Norm according to which all national minimum wages should at least be equivalent to 60 per cent of national median wages would affect about 28 million workers or 16 per cent of the overall European workforce. A European Minimum Wage Policy could also contribute to a better coordination of wages in Europe in order to stabilise domestic demand and to prevent deflationary developments. "
Contours of a European
Minimum Wage Policy, THORSTEN SCHULTEN
  Ionel Iani Velciov Am facut o evaluare empirica a situatiei si mi-a dat: 1) salariu minim lunar (ca valoare globala lunara) nu e productiv 2) o varianta alternativa mai buna este plata minima orara 3) raportand la pib si comparand cu alte economii europene mi-a rezultat ca se poate impune o plata minima orara (maximorum) de 16 lei brut pe ora si una acceptabil socio-politic de 10 lei pe ora plata minima orara ... 4) daca facem doar o conversie a actualului salar minim lunar in plata minim orara ar rezulta 5.7 lei plata minim orara ...
  S.D  In prezent salariul brut pe ora este de 1,28 euro. Noi am evaluat in studiu ca posibil un salariu minim /ora acordabil imediat de 1,88 euro. D-l Velciov, aplicand probabil raportul existent in alte tari a salariului minim pe ora fata de PIB-ul respectiv a cazut peste 2,24 euro/ora. Din aceste propuneri rezulta ca fata de situatia macro existenta, exista rezerve de crestere a salariului minim garantat. Ce se ia de la salarii trece la profitul patronilor, conform datelor BNR.

Niciun comentariu: