joi, 12 februarie 2015

Robot bun, Robot rau



Robot bun, Robot rau – 31 ianuarie 2015
Stefan Kovacs
Robot bun, Robot rău
----------------------------
Am fost de mic- unul din fanii declarați ai lui I. Asimov. ”Eu robotul” a apărut prin anii 60- și când am fost suficient de mare am citit-o cu suficient interes. Cele 3 legi ale roboticii- enunțate de Asimov- erau suficient de umaniste și, pe de altă parte permiteau și supraviețuirea roboților. Care roboți- cei asimovieni- nu prea există. Există însă dronele- și alte instrumente similare. Și mai există și A:I- adică Inteligența Artificială.
Într-un interviu relativ recent- dl. Gates se arăta un pic înfricoșat de A.I.Problema este că, spre deosebire de lumea minunată a lui Asimov, A.I. existent și operațional funcționează pe legile numerelor mari.Ceea ce s-ar putea să fie un pic mai nașpa apropo de ceea ce ne privește- pentru că fără a intra prea mult în detalii și modele matematice- aceste legi înseamnă protejarea comunității în defavoarea individului.
Am avut ocazia în 2013 să citesc în original (și hardback- am dat aproape 30 de Euro pe ea) romanul lui David Brown- Inferno. Ceea ce mi-a provocat un oarecare puseu de frică- pentru că la sfârșitul romanului vedem că ideea principală ar fi ca omenirea să-și limiteze în mod voluntar volumul de populație- zice David Brown printr-un vaccin distribuit de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Un sistem militar de drone- care ar acoperi un anumit teritoriu (să spunem zona în care-și desfășoară acțiunile ISIL)- ar trebui- după legile funcționale ale unor astfel de instrumente- la ora actuală- să minimizeze pericolul potențial. Asta înseamnă că 200 de săteni plecați la înmormântarea unui localnic- pot fi 200 de pericole potențiale (în general în zonele de conflict lumea umblă înarmată iar dronele care supraveghează de la înălțime văd arme și nu oameni care merg la o înmormântare) care trebuie eliminate. Cazurile sunt deja reale- cu o serie de victime nevinovate în Pakistan, Irak sau Yemen. Un avocat din Yemen- care-și pierduse fratele într-o astfel de eroare- era prin 2013 în SUA ca să dea în judecată guvernul american- nu știu cât succes a avut.
Pe de altă parte, lăsând deoparte domeniul militar- lucrurile încep să fie un pic cam sinistre și în civilie. De exemplu- bunul doctor care se face că nu vede anumite excese alimentare- ar putea fi înlocuit- foarte rapid- de o mașină care te scoate din sistemul de asigurări medicale dacă ai consumat o sărmăluță în plus. Sau dacă nu respecți regimul- ca ăn cazul anumitor diabetici de gradul II. Un sistem gen dronă ar putea să te agreseze fizic- dacă fumezi în spațiul public. Nu contează că tu ți-ai aprins o pipă în balconul propriu- drona va observa un pericol pentru societate și va acționa în consecință.
Vom putea proteja individul de abuzurile (democratice) ale colectivității ? E o problemă destul de importantă. De care ne lovim- de exemplu- în discuțiile despre Big Brother. Ne poate asigura cineva că sistemul (respectiv SRI, CIA și alte ”ONG-uri”) nu ne va înregistra când comitem ceva omenesc (adică ilegal , imoral sau care îngrașă) și nu se va folosi de informația respectivă atunci când descoperă o ”fereastră de oportunitate” ?: Cazul Turning e făcut celebru de un film relativ recent- mai puțin cunoscut este cazul politicianului de mare succes- care avea o marotă- se uita la site-urile cu nuduri. Nu discutăm aici despre pornografie de nici un fel- ci pur și simplu despre nuduri de artă. Și despre un serviciu secret care a încercat să-l șantajeze- și care în final l-a distrus.
Roboții buni merg relativ neștiuți- de exemplu în operațiile laparoscopice. Ce ne facem cu roboții răi ?
  Ionel Iani Velciov Putem imparti lumea/situatia in doua, roboti buni si roboti rai ...Dar si in patru daca mai adaugam o dimensiune, oameni cu roboti si oameni fara roboti ... ! Deci avem patru variante/variabile: oameni buni cu roboti buni, oameni rai cu roboti buni, oameni buni cu roboti rai si oameni rai cu roboti rai .... Putem merge mai departe si consideram distributia asimetrica 12%/32%/55%/1% ... La final vom vedea ca vor conta doar ultimi 1% ....

  Stefan Kovacs Da, dar până la urmă vor avea cu toți roboți. O dronă se vindea prin 2013 la magazinele MegaMarkt cu mai puțin de 300 de Euro. Cu camera de luat vederi cu tot.
  Viorel Straoanu La cum decurg lucrurile,vom apuca si noi acele zile.Lumea se autodistruge si merge spre neant.Probabil ca va fi nevoie de un Harry Seldon si o Fundatie .
  V.S   Acum 25 de ani masinile de scris erau controlate si ,,inregimentate" . PC-urile au fost un timp ,,la liber" dar acum se doreste inregimentarea lor.Mai cu maraieli, cu proteste dar pina la urma aranjeaza careva de-un atentat unde se va constata ca e din vina vreunui PC care n-a fost urmarit si atunci nici mama alora din CCR nu va mai declara neconstitutionala Legea Big Brother.Vom avea cite o dronuta in casa sa ne pirasca lui Big ce facem,deh in folosul comunitatii.Vor fi 3 clase :oamenii in rol de sclavi,robotii in rol de supraveghetori si elita din virf unde se va fi polarizat puterea si bogatia.Cum spuneam ...avem nevoie de Harry Seldon.
  S.K  Cam așa ceva. Mă aștept să vină în 2-3 ani cu drone la Bacalureat.
  Mihai Ion Turcu Terorismul ese un tip de agresiune esential psihoogica, substanta este "teroarea" ( teama irationala in conditii de incertitudine privind un posibil act violent nediscriminatoriu, aleatoriu, nemotivat prin conditia sau comportamentul victimei, in consecinta imprevizibil si imposibi de prevenit, agreorii fiind necunoscuti) Cand un colos SUA s-e declara in "razboi contra terorismului"declaratia fiind nemetaforica, urmata de un compex de acte defensiv-ofensive extensibile global, si anunta ca "cine nu este cu noi este impotriva noastra" si obiectiv al agresiunii noastre "legitime" (defensive), emite o declaratie de razboi , in logica razboiului, absurda si fara finalitate.Nu numai ca emite o asemenea enormitate dar si induce mondial incertitudine si temere, adica tocmai materia prin care terorismul ca metoda este eficace. Nu exista terorism fara mediatizare. Ce urmareste initiatorul si finantatorul de acte teroriste, care poate fi individ, organizatie sau stat, ese schimbarea comportamentuui tintei, totdeauna mare grup, in contradictie cu modu de a fi a acelui grup si in defavoarea lui, prin acestea fiind si diversiune (inducerea de comportamente autodistructive). Putem spune ca cee cateva acte de terorism spectacuoase (turnurie gemene) s-a atin tinta, SUA punind in functie intreaga sa capacitate militara, tehnologica, informationala, politica, intr-un razboi cald cu nimeni, preventia crezuta eficienta fiind supravegherea generala ( utopie), inchiderea, contrapoductiva, acte de razboi clasic devastatoare fara rezultat ( Irak) amenintarea altor state (Iran) si crearea de disconfort global propiilor cetateni, cel mai grav dintre efecte, cu potential de destabilizare interna a propriului sistem.
  M.I.T   Daca sfarsim prin a crede ca sistemul propriu nu este capabil sa ne apare de enormitatea pericolului (gresit evauat, sau cu intentie evaluat gresit) vom accepta au cere schimbari structurale de sistem, cum ar fi un stat politienesc, paranoic si represiv, o forma de terorism de stat. Terorismul se conracareaza prin demolarea terorii, a fectului psihologic, si controlu specific i specializat a organizatiilor care FINANTAZA si instrumenteaza vioente cu intentie de a induce teroare, sau doar ameninta cu asemenea violente. Dupa o reusita monumentaa ca daramarea turnurior gemene folosind avioane de linie civie, nu mai trebuie repetatea o asemenea experienta ci doar invocat efectul ei, si-l invoca insusi vulneratul cu mijloacee sale si pe banii sai. Sa nu spune cineva ca SUA si aliatii sai, incluzind Israel, si puternicele agregate bancare plus foarte experimentatata politie financiara americana nu stiu cine finanteaza terorismul islamist si nu se afla in situatia de a taia finantarile. Cat priveste riscul de victimizare prin acte teroriste este sub riscul de a conduce un automobil pe drumuri publice, domeniu care genereaza anual victime cat un razboi. Vrem sa ferim lumea de efectul accidentelor de circulatie ? Nu decaram razboi , nici nu le putem exclude ci doar preveni cu oarecare efect.

Niciun comentariu: