marți, 10 februarie 2015

Europa devine un imperiu avand in centru o democratie etnica



Europa devine un imperiu avand in centru o democratie etnica – 1 februarie 2015
Smaranda Dobrescu
Adevarata oponenta si teama actuala a europenilor in general si a Germaniei in special fata de intentiile Greciei este ca aceasta iesind din UE ar putea sa dovedeasca o revenire economica si un exemplu distrugator pentru alte tari doritoare. Un fel de demonstratie a esecului european. Desigur, lucrurile pot evolua si in alte directii, dar aceasta teama exista si ma intreb daca atitudinea Syriza de a persista in statutul de stat membru nu ii va aduce chiar un titlu de lauda din partea Germaniei intr-un sfarsit.
Emanuel Todd are propria sa opinie despre aceste evolutii.
http://www.cotidianul.ro/europa-devine-un-imperiu-avand-in…/
Europa nu mai este lumea unei democraţii liberale egalitare. Europa ia forma unui imperiu având in înima sa o democraţie etnică
cotidianul.ro
  Smaranda Dobrescu O explicatie a comportamentului populatiei germane care sustine masurile de austeritate ale lui Merkel
"Am o viziune antropologică a unei Germanii în care familia era autoritară şi inegalitară şi sunt aproape oripilat să văd că această ţară este incapabilă sa iasă din valorile tradiţionale autoritate şi inegalitare. Ca şi cetatean, îmi doresc să mă înşel. Ca şi cercetător, cred că Germania va confirma totuşi modelul meu istoric. Aş putea spune că Germania lucrează pentru propria mea glorie."-Todd.

Poate ca Todd are dreptate,sau poate, ma gandesc eu ca populatia germana a avut mereu parte de lideri care s-au gandit intotdeauna la mai binele ei si apoi la cei din jur, castigandu-si astfel incredere inertiala de lunga durata .

 Ionel Iani Velciov Un lider care are sentimentul apartenentei este... un mare lider !

  Prospectiv A-z .
"Elitele franceze au o enormă responsabilitate pentru reapariţia derivei germane, pentru că ele s-au aşezat la remorca unei ţări care nu are o adevărată direcţie în afara de logica puterii. Fără îndoială că 2014 va fi amintit ca anul conştientizării acestei derive hegemonice a Germaniei. Chiar şi americanii vor înţelege că germanii sunt rivalii lor strategici. În schimb, liderii francezi îşi fac iluzii. Atitudinea lor se limitează la ceva de genul “este puţină hegemonie, dar ce e mai greu a trecut”. Ei nu văd că actualul stadiu al hegemoniei germane nu este cel final. Nu este decât începutul unui proces de derivă autoritară!"

Americanii cred ca au inteles acel lucru, dar ideea kissingeriana se aplica in favoarea Germaniei: ~dati-ne un singur numar de telefon unde sa apelam EUropa!~ Ideea cred ca este in a-i cointeresa pe germani in a ramane in sistemul mondial. Numai ca asa cum am spus-o deja aici, a lasa Grecia afara (adica, a da-o pe tava Rusiei sau Chinei) este deja un cost prea mare pentru sistem doar pentru a pastra imaginea puritatii morala cu care germanii evalueaza unele situatii.
  Alexandru Botu Am stat mult sa ma gandesc daca sa dau "like" sau sa scriu ceva. Cum si in capul meu se inchegase mai demult o idee de cat de mult se va adanci ruptura in societate si am gasit o exprimare destul de apropiata, respectiv:"...În teorie, oamenii au favorizat mereu egalitatea, dar în modul lor de a fi ei nu sunt foarte egalitari. Trebuie să adăugăm aici îmbătrânirea populaţiei. Oligarhia este o lume a celor cu diplome, superiori şi în vârstă. Acest sistem oligarhic va fi tolerat până când reducerea nivelului de trai va deveni foarte violentă pentru tineri, pentru bătrâni şi pentru cei cu studii superioare..." am intervenit sub aceasta forma. Numai ca eu nu consider ca "oligarhia" de care se vorbeste este cea cu adevarat opozabila, ea fiind cea scoasa in fata ca tap ispasitor.
  S.D  Inclin sa iti dau dreptate, Sandu. Si eu m-am proptit in ideea asta . Daca elimini tinerii, sa zicem pana in 30 ani, absolventii cu studii superioare si pensionarii, ramai in actualele structuri ale societatii cu mai putin de jumatate din populatia activa care nu ar fi oligarhie si poate deveni potential schimbatoare de mentalitate.
  A.B  Cum poate sa spuna ca?: "Oligarhia este o lume a celor cu diplome, superiori şi în vârstă" Stim bine ca Oligarhia este o "Formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane. Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ...".(Conf.DEX). Or cei cu <diplome, superiori si in varsta>, neaparat si foarte putini ( număr restrâns de persoane) sunt cei care detin puterea politica si economica? Ori domnul E. Todd este superficial, ori pe la el pe acolo asa o fi.
  Mihai Ion Turcu Democratiile nu rezista ca stare dar sunt recurent reeditate pentru a pune capat oligarhiior.Tendinta unui sistem socia-politic consolidat este spre oligarhie. Toate oligarhiile sfarsesc prin a e rupe de realitate genereaza o criza majora, o situatie extrema din care daca societatea in cauza nu dispare, se reconstituie in mod necesar democratic. Democratia nu este o stare naturala ci o stare de drept fragila trebuind mereu reafirmata. In 1989 am avut o saptamana de democratie, dupa 25 de ani constatam ca am eclozat o oligarhie tampa in criza plus infeudarea prosteasca a matiunii patrimoniale unor oligarhii straine "cu entuziasm" la niveul decidentilor politici. Sa desfiintam tot si sa transferam avutul pe 1 leu "investitorior strategici".
  Octavian Lupu Daca avem sau vom avea herrenvolk democracy , atunci romanii ar trebui sa vrea autonomie.
  Ionel Iani Velciov Toti suntem de acord ca avem si vom avea o societate antagonica... Ramane de vazut care va fi antagonismul in viitor, tineri/batrani, educati/needucati, solitari/sociabili, conectati social/ marginalizati, diplomati/nediplomati, razboinici/pacifisti, laici/religiosi, atei/ultraortodocsi, rebeli/ordonati....

Niciun comentariu: