luni, 16 februarie 2015

Cornel Ban si demontarea miturilor tranzitiei neoliberale



Cornel Ban si demontarea miturilor tranzitiei neoliberale – 2 februarie 2015
Prospectiv A-z
.
S-a uitat careva pe recenta carte a lui Cornel Ban?
Din recenzia facuta la Cotidianul de Adrian Dohotaru consider ca aceasta carte e un progress in sensul ca sunt decapitate cateva vaci sacre si asta nu-i de colo. Daca recomandarile cartii corespund cu ceea ce reda Dohotaru, consider ca Ban e un pic in afara zonei sale de expertiza. In plus, dupa cum am mai discutat aici, sunt si niste soparle cu program in felul in care contextualizeaza niste situatii.
Sper sa avem printre membrii Grupului si persoane care pot discuta cu cartea in mana.
_____________
Una peste alta, cred ca asistam la o reorientare a discursului dela centru, in sensul incetarii austeritatii si revenirii la cresterea pe credit.
Ghicitoare: Cat de 'nou' trebuie sa fie PSD sa-l vedem pe dl. Ban calcand pe urmele d-soarei Petrescu?
Cartea lui Cornel Ban este, cu siguranţă, una dintre cărţile anului 2014. Un must have pentru orice persoană cu minime simpatii de stânga. Precizia tehnică şi bagajul exegetic impresionant se îmbină...
cotidianul.ro
  Nedeea Burca Da, pare cu adevarat interesanta. Am s-o iau primul prilej. Multumesc pentru semnalare.

  Smaranda Dobrescu O prima observatie, inainte de lectura cartii: La lansare cartii la Cluj, dupa spusele lui Adrian Dohotaru, autorul, Cornel Ban atrăgea atenţia că "şi dinspre experţii acestor instituţii (FMI, BM), demonizaţi de stângişti pentru statutul lor privilegiat şi pentru abordarea strict neoliberală, ar putea veni strategii importante pentru schimbare, nu doar prin presiunile populare.""

Teoretic. Dupa parerea lui Varoufakis, DSK a fost schimbat de la conducerea FMI in urma acelei povesti reale-fantastice tocmai pentru ca ceruse FMI sa-si schimbe politica in sensul apropierii de principiile Keynesiane.In principal de ideea ca determinarea producţiei globale şi, în consecinţă, a folosirii mâinii de lucru.are ca factor principal cererea agregata.Asa ca aceasta indicatie a autorului, de a avea in continuare incredere in FMI ar putea sa insemne exact nerenuntarea la austeritate..
  Prospectiv A-z .
"şi dinspre experţii acestor instituţii (FMI, BM), demonizaţi de stângişti pentru statutul lor privilegiat şi pentru abordarea strict neoliberală, ar putea veni strategii importante pentru schimbare, nu doar prin presiunile populare."


Sigur, schimbare de foaie de parcurs, nu de triaj!

Totusi, daca mi-e permis, cine si unde s-a plans in Romania de statutul privilegiat al 'expertilor' FMI/BM/etc? Statutul lor de experti ar trebui pus in discutie si acestora sa li se ceara sa arate *track record* nu doar 'succesuri'.
În ultimele două decenii și jumătate, capitalismul a rămas în mare parte în afara sferei de interes a...
criticatac.ro
  P.A-z  .
De nevoie, pentru a discuta despre cartea lui Cornel Ban ramanem in cotinuare pe terenul altora si redau penultimul paragraf:


"Nu e vorba însă de o inconsecvență din partea lui Ban, ci mai de grabă de dificultatea ajungerii la un echilibru analitic între constrângerile externe și dinamica politică internă. Întorcându-ne chiar la originile dezbaterilor despre dezvolare, vechiul clivaj dintre teoreticienii dependenței și cei ai modernizării era trasat de-a lungul aceleiași falii analitice: în timp ce teoria dependenței punea accentul pe rolul presiunilor externe în punerea țărilor pe calea (sub)dezvoltării, teoria modernizării insista asupra importanței elitelor și proceselor politice locale. La fel ca analizele mai sofisticate ale dependenței[9], Ban se zbate să găsească un echilibru între cele două, însă în cele din urmă pare că se forțează pe el însuși să facă o alegere explicită pentru cea din urmă. O consecință directă a acestei alegeri este insistența lui Ban că, în situația în care rezultatele luptelor politice interne ar fi fost diferite, România de astăzi ar fi putut semăna cu economiile dependente mai social-democrate, precum Slovenia sau Cehia, sau chiar ar fi putut ieși din dependența semiperiferică și să devină o versiune europeană a Coreei de Sud sau a Braziliei. Dacă prima comparație pare cât de cât legitimă, cea din urmă este cât se poate de stranie[10]."

Adica Ban da vina pe elita romaneasca dupa care ne spune ca daca aceasta s-ar fi mobilizat mai bine Romania ar fi replicat succesul Coreei sau Braziliei. Ca elita romaneasca din ultimii 25 de ani a fost cum a fost s-a tot discutat aici, numai ca tot SAVANTLACUL acestui tip de analiza se duce naibii cand ai picat de partea gresita a unei linii trasa de altii pentru tine--intr-un cuvant, geopolitica. Am o banuiala ca Ban nu vrea sa atace unghiul geopolitic pentru ca ar ajunge repede sa critice Centrul, iar domnia sa se vrea/prezinta ca un produs al... Centrului. Timorarea perifericului, care trece doar cand se adreseaza inapoi perifericilor.

Haide sa vedem ce elemente suplimentare ar aduce unghiul geopolitic. E drept, Coreea de Sud s-a emancipat in conditiile unui regim de generali, fara zgomotele/haosul democratiei, cu initiativa si viziune clara ale elitei in sensul nationalismului economic; insa TOATE astea au fost posibile pe fondul diviziunii EST-VEST si a inchiderii ochilor Centrului la aceste probleme in timp ce bani si know-how curgeau catre aceasta tara. Cand Centrul a decis ca Romania era un agent al sau in zona, lui Ceausescu nu-i putea gura. La sfarsit de ani 1970 s-a schimbat totul.

Cu Brazilia lucrurile stau si mai complicat si ma intreb cum i-o fi venit in gand sa o indice ca reper--la fel de bine putea alege o alta planeta, caci si aceea e plina de resurse minerale. Oricum, in Brazilia au fost mai multe iteratii pana s-a ajuns la un Luiz Inácio Lula da Silva, care s-a mai sincronizat si cu un val de crestere a preturilor la materii prime.

Una peste alta, sunt sigur ca vom mai auzi dela acest autor, macar si pe motiv ca generatia care ne-a tot spus cat de prosti sunt(em) romanii iese in curand la pensie.
  S.D  .Incerc sa gasesc coerenta autorului in a explica dependenta in cadrul conceptului de "dubla pendulare" explicat tot de el in incercarea de a apara principiile lui Polanyi: "Constrânse de un pachet de consolidare fiscală monitorizat internaţional, având o masă monetară vândută unor bănci transnaţionale zguduite periodic de retrogradări ale datoriei suverane din ţările lor de origine şi confruntate cu o prăbuşire masivă a investiţiilor străine directe, guvernele României aveau resurse tot mai mici de a face capitalismul intern mai puţin dependent, chiar şi dacă ele ar fi avut capacitatea şi înclinaţia ideologică de a face asta."

Inteleg ca lucrurile erau stabilite de la centru pentru decidentii romani si ca atare elitele romanesti ar fi fost oarecum exonerate de raspundere daca se aflau in imposibilitatea de a bascula de la integrarea pietelor spre capitalismul social.

http://www.criticatac.ro/24120/foarfeca-lui-polanyi/
Fragment din postfaţa volumului: Karl Polanyi, Marea transformare. Originile politice şi economice ale...
criticatac.ro

Un comentariu:

c.i.b. spunea...

Foarte interesant.
Sunt curios ce pareri aveti dupa ce ati ctit cartea. Ea e imperfecta, evident, dar poate discutam un pic pe fond.
Cele bune
Cornel Ban