joi, 19 februarie 2015

Planul americanilor cu Romania



Planul americanilor cu Romania – 5 februarie  2015
Octavian Lupu
Nu-mi dau seama de unde are jurnalistul aceste informatii (probabil SRI) dar daca asa stau lucrurile nu cred ca ar fi un lucru rau pentru Romania. Paralela cu Coreea de sud mi se pare interesanta si in acelasi timp amuzanta: pentru ca daca la nivel politic si social Ceausescu isi alesese ca model Coreea de Nord, in ceea ce priveste partea economica, modelul era Coreea de Sud. In documentele de partid ale vremii se vorbeste de faptul ca Romania socialista ar trebui sa atinga nivelul de PIB/locuitor al Coreei de Sud din nu stiu ce an. Adica Ceausescu dorea sa atinga performanta acestui stat capitalist cu mijloacele unei economii centralizate de comanda. Daca privim mai atent istoria Coreei de Sud vom vedea ca acest vis al dictatorului nu era chiar lipsit de consistenta. Pentru ca realizarile economiei sud-coreene s-au datorat interventiei masive in economie a statului. In ceea ce priveste coruptia ea a fost redusa probabil la nivel micro. Pentru ca la nivel macro, Coreea de Sud a continuat sa fie zguduita, la anumite intervale, de scandaluri de coruptie la nivel inalt, fiind un proces care probabil va continua. Coruptia fiind sistemica nu ai cum sa o starpesti ci doar sa o tii pe cat posibil sub control. Desigur trebuie sa intelegem ca daca acest ipotetic plan american se va realiza, independenta, suveranitatea, cat o mai avem, neamestecul in "treburili" interne, etc vor ramane doar apanajul discursului ceausist si al epocii de dinainte de 1989. Dar asa cum spune o zicala "nu poti sa faci omleta fara sa spargi ouale". Aceasta replica i-a fost data si lui Panait Istrati, la vremea aceea comunist convins, de catre un comisar sovietic pe cand se afla in vizita de documentare in Rusia sovietica. Mai exact aceasta zicere i-a fost spusa lui Panait Istrate pe cand vizita un Gulag. La care scriitorul a replicat:"pai eu nu vad decat oua sparte".
Statele Unite ale Americii îşi consolidează prezenţa în România, în contextul agresivităţii...
stiripesurse.ro
  Cristi Pantelimon Când auzim de "contextul agresivităţii Rusiei" ştim că e un articol dictat şi ştim şi de cine. Totul e aşa roz...

  Smaranda Dobrescu M.Gittenstein face parte din planul acesta generos?
  S.D  Am fost odata la un training undeva departe, o trupa de romani, una de sud-coreeni.Deoarece conduceam delegatia romana si eram si interesata de subiect, am stat tintuita cu mana pe sus la tot programul. Langa mine, locurile delegatiei romane erau goale in timp ce sud-coreeni prelungeau programul prin puzderia de intrebari si discutii antamate. Asa am procedat si mai departe:Noi ne-am pastrat locurile libere de interes, ei au ajuns cativa kilometri mai departe..
  Octavian Lupu Am remarcat ca ori de cate ori licuriciul ne face o oferta, noi prospectivii devenim brusc nervosi si neincrezatori. Totusi tinand cont de faptul ca nu suntem niste trestii ganditoare, dar niste salcii plangator/ganditoare tot om fi ma intreb si va intreb care ar putea fi alternativele? Si cand spun alternative ma refer la cele cu grad de aplicabilitate mare nu doar exercitii de imaginatie. In ceea ce ma priveste eu cred ca nu putem si nici nu ar fi de dorit sa schimbam ceva la ora actuala ci doar sa incercam sa extragem maximum de avantaje din situatia data.
  Fogarassy Paul Deci auzim si vesti bune Problema mea este sa nu ne transforme in producator si exportator de hidrocarburi. Noua de abea ne ajunge productia interna si mai avem nevoie si de import. Daca vom fi obligati sa exportam din solidaritate, atunci noi ce castigam ?! ah, da ... ne vor admite in Schengen poate ...
  O.L   S-ar putea sa zica voi le exportati pe ale voastre si cumparati de la noi ca-s mai ieftine, pardon mai scumpe, dar sunt made in the USA..
  F.P   Asa va fi Octavian, dar "ale lor" vor fi extrase de la noi si vor fi de sist; adica cu un consum de apa enorm (apa noastra), plus contaminarea acviferelor (tot ale noastre)
  Cornelius Scipio dle Octavian Lupu despre ce oferta vorbim ? nu e nici o oferta, astea sunt filme sf din imaginatia autorului. am asteptat americanii 50 + alti 25 de ani dupa 89 si degeaba - la cat se ridica investitiile americane in RO ? art. e un non sens, adica arunci cu bani intr-o tara peste care se va "napusti un razboi devastator"....si mai faci si un rezervor de gaze pe malul marii ca sa ti-l faca praf rusii din prima. sa fim seriosi.
  C.P   Zăhărelul cu "oferta" ascunde o altă idee, mai profundă. Iată contextul: http://www.theguardian.com/.../putin-stopped-ukraine...
theguardian.com|De Timothy Garton Ash
  C.P  Apropos, şi Ucraina este ajutată din plin, chiar în aceste momente!
  S.D   Daca ar fi sa ma pozitionez alternativ in postura de salcie plangatoare si trestie ganditoare as evalua istoria relatiilor noastre din ultimii 70 ani si m-as intalni in concluzii cu Cornelius Scipio.
  O.L  D-na Smaranda Dobrescu, d-le Cornelius Scipio, noi aici nu discutam decat niste ipoteze iar de fapt tema in discutie este daca merita sa acceptam o implicare militara si economica a SUA in Romania contra unei cedari si mai mari de suveranitate (oricum mai e foarte putina pe fundul paharului). De inflamat va merita sa ne inflamam, si nu numai pe facebook, cand o astfel de ipotetica oferta va veni de la Departamentul de stat. Ma gandesc ca s-ar putea sa ne ceara sa o puna pe Victorita Nuland ministru de interne.
  S.D  Si pe Gittenstein la SRI!
  O.L  Eu cred ca Gittenstein se va multumi cu o benzinarie, doua sa aiba din ce trai la batranete. Daca-l pun la SRI il "colduiesc" baietii una doua.
  F.P l Putem discuta cat vrem; daca s-a hotarat pentru noi ceva, vom afla cand va fi prea tarziu. Intre timp ne vom inflama pe cu totul alte subiecte, ca sa nu ramanem cu energia neconsumata.
  Prospectiv A-z .
Cei care iau Coreea de Sud ca model intr-o astfel de paradigma, sa gandeasca bine nu numai la acea DMZ de azi, la o aruncatura de piatra de Seoul, cat la fratricidul Razboi Corean http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_War.

Se poate spune ca cine nu risca nu castiga, dar riscurile si castigurile trebuiesc cunoscute si analizate. Altfel, pe planuri incomplet specificate, se poate imagina un scenariu de escaladare...

Apropos de castiguri, a mai trebuit o generatie dela Razboiul Corean pana la inceperea procesului de emancipare (care nu facea parte din planul initial), iar roadele au inceput sa apara abia candva in anii 1990.
The Korean War (in South Korea: Hangeul: 한국전쟁,...
en.wikipedia.org
  Todosiciuc Bogdan Adrian Citind prima fraza din articolul cu "Putin must be stopped" ~ "Vladimir Putin is the Slobodan Milošević of the former Soviet Union: as bad, but bigger." imi vin in minte vorbele lui Emir Kusturica: "Milosevic's fundamental mistake was that he thought there were 250 million Serbs, and that he didn't have a couple of nuclear bombs in his pocket." Putin in schimb le are (armele nucleare). E periculos sa-l identifici pe Putin cu Milosevici si am mai vazut folosindu-se acest concept pentru a incita.
  P.A-z  .
Todosiciuc Bogdan Adrian: Trebuie vazut cine-i autorul, Timothy Garton Ash, un trompetist al imperiului anglo-saxon pentru care centrul n-are nicio responsabilitate.
  Gheorghe Gradinaru In opinia mea articolul, cu un caracter pur propagandistic, este interesant doar in masura in care ideea enuntata-implicare economico-militara americana de substanta-ar releva faptul ca SUA au inteles ca parteneriatul strategic presupune si actiuni de tip "plan marshal" pt Romania.Insa de la un articol cu prezentare de intentii la fapte este cale lunga.
  G.G   Legat de singurul precedent Coreea de Sud cred ca este o "metafora" deoarece conditiile implicarii SUA in Coreea de Sud sunt complet diferite de cele care privesc tara noastra( una din ele si cea mai importanta: intre cele doua state coreene nu exista un tratat de pace iar trupele americane stationate acolo un un statut deosebit- in caz de razboi comandantul sef al trupelor americane devine comandantul fortelor aliate SUA -Coreea de Sud angrenate in lupte) si diferentele pot continua
  S.K  Singura problemă e că Coreea de Sud e oarecum ocupată de americani. Fără prezența armatei americane am discuta acum de o Coree de Nord mare. Și pe de altă parte- drepturile omului au fost foooarte mult timp o glumă bună acolo...
  S.D  Mass media a confirmat sfios si pozitiv infiintarea unui comandament NATO in Romania. Fara sa explice semnificatiile si urmarile posibile. Chiar si noua ne vine a glumi pe seama aparentei generozitati adresata noua prin stire, oprindu-ne in diverse posibilitati legate de export de hidrocarburi, exploatare de gaze de sist, etc. Corecte de altfel.

Dar de ce nu am merge mai departe sa ne amintim cuvintele mereu incitante ale lui George Friedman: "„Statele Unite intenționează să aducă vehicule blindate americane, artilerie și alte mijloace militare în statele baltice, Polonia și România„" Şi ca să fie şi mai clar, privind cine va pierde vieţi omeneşti, acesta continuă: „Probabilitatea declanşării unor operaţiuni militare cu armate regulate în această regiune este foarte mare, dar nu neapărat vor implica trupele americane. Se poate răspândi la țările baltice, România, în multe alte țări. Asa că, să lase în trecut războiul – nu este la fel de ușor pe cât pare pentru Europa.”
A mai declarat Friedman si care ar fi cazul in care ar putea interveni armata americana, dar prefer sa uit..

Si atunci, daca tot exista o astfel de perspectiva, de ce singura ocupatie a presei si a opiniei publice continua sa fie legata de dezvaluirile Elenei Udrea?. Chiar credem ca ele vor fi urmate de o reala curatenie politica?
  P.A-z  .
Din logica interna a complexului militaro-industrial
1. The privatization of war: The U.S. military’s recourse to private contractorshas strengthened the profit motive for war-making and prolonged wars as well. Unlike the citizen-soldiers of past eras, the mobilized warrior corporations of America’s new mercenary moment — the Halliburton/KBRs (nearly $40 billion in contracts for the Iraq War alone), the DynCorps ($4.1 billion to train 150,000 Iraqi police), and the Blackwater/Xe/Academis ($1.3 billion in Iraq, along with boatloads of controversy) — have no incentive to demobilize. Like most corporations, their business model is based on profit through growth, and growth is most rapid when wars and preparations for more of them are the favored options in Washington.
“Freedom isn’t free”, as a popular conservative bumper sticker puts it, and neither is war. My father liked the saying, “He who pays the piper calls the tune,” and today’s mercenary corporations have been calling for a lot of military marches piping in $138 billion in contracts for Iraq alone, according to the Financial Times. And if you think that the privatization of war must at least reduce government waste, think again: the Commission on Wartime Contracting in Iraq and Afghanistan estimated in 2011 that fraud, waste, and abuse accounted for up to $60 billion of the money spent in Iraq alone.
To corral American-style war, the mercenaries must be defanged or deflated. European rulers learned this the hard way during the Thirty Years’ War of the seventeenth century. At that time, powerful mercenary captains like Albrecht von Wallenstein ran amok. Only Wallenstein’s assassination and the assertion of near absolutist powers by monarchs bent on curbing war before they went bankrupt finally brought the mercenaries to heel, a victory as hard won as it was essential to Europe’s survival and eventual expansion. (Europeans then exported their wars to foreign shores, but that’s another story.)
...
6. Defining the world as a global battlefield: In fortress America, all realms have by now become battle spheres. Not only much of the planet, the seas, air, and space, as well as the country’s borders and its increasingly up-armored police forces, but the world of thought, the insides of our minds. Think of the 17intertwined intelligence outfits in “the U.S. Intelligence Community” and their ongoing “surge” for information dominance across every mode of human communication, as well as the surveillance of everything. And don’t forget the national security state’s leading role in making cyberwar a reality. (Indeed, Washington launched the first cyberwar in history by deploying the Stuxnet computer worm against Iran.)
Think of all this as a global matrix that rests on war, empowering disaster capitalism and the corporate complexes that have formed around the Pentagon, the Department of Homeland Security, and that intelligence community. A militarized matrix doesn’t blink at $1.45 trillion dollars devoted to the F-35, a single under-performing jet fighter, nor at projections of $355 billion over the next decade for “modernizing” the U.S. nuclear arsenal, weapons that Barack Obama vowed to abolish in 2009.
http://mondediplo.com/openpage/war-is-the-new-normal
William J. Astore, a retired lieutenant colonel (USAF), is a TomDispatch regular. His D.Phil. is in Modern History from the University of Oxford. He’s just plain tired of war and would like to see the next politician braying for it be deployed with a rifle to the front lines of battle. He edits the blog The Contrary Perspective.
It was launched immediately after the 9/11 attacks,...
mondediplo.com

Niciun comentariu: