sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Inevitabila prabusire a Romaniei?



Inevitabila prabusire a Romaniei? – 6 ianuarie 2015
 
George Roncea
poate e un subiect, poate nu...asta cu Inevitabila prabusire a Romaniei (?)...
"Inevitabila prăbuşire a României."?
______
O serie de materiale, lansate acum la început de an, de Florin Ghiulbenghian ţintesc teme majore legate de viitorul (sumbru) al României, de dezastrele care ne aşteaptă, de tensiunea care este în societate în acest moment, rod al confuziei totale sau idioţeniei și lipsei de direcție a decidenţilor politici, şi acuză cecitatea/corupţia mediului aşa zis de intelligence, subordonat pasiv unor directive "de sus" ("de afară"?)...teme serioase, la ceas de seară sau de zori, depinde de meridian, că românii sunt pretutindeni.
Cu sau fără intenţie explicită este lansată ca o provocare ideea prăbuşirii-scufundării României, desigur ilustrată de o serie de date ce schiţează haosul generalizat al momentului actual, devastarea economiei şi a mediului românesc economic mai ales, atât cât era de pipernicit, în plus - aş adăuga, asistăm (şi) la pierderea memoriei sociale, vedem cum se măreşte prăpastia dintre generaţii (asta văd chiar io în raport cu fiică-mea) şi asistăm neputincioşi la accentuarea fracturilor sociale care au transformat România într-un câmp de bătălie în care s-a risipit cam tot ceea ce a însemnat un sistem de valori, coeziune socială şi normalitate tradiţională - stigmatizată acum de o nouă serie de komisari, de tip Mungiu via Soros, care îndrăznesc să o atace în stil retro bolşevic până şi pe Laura Codruţa Kovesi, pe motiv că şi-a permis să atârne la vedere o icoană la locul său de muncă, la DNA.
Nu doar icoanele sunt ţinta komisarilor, ci şi sufletele copiilor noştri.
În plus peste toate, şi poate cel mai grav, rămânem şi fără pământ, cu o viteză devastatoare.
E greu să nu dai credit acurateţii unei astfel de definiţii colective asupra situaţiei de azi, şi mai ales de mâine a României şi şanselor sale.
Este un fel de provocare seria de analize futurologice ce prevestesc scufundarea României, ce se ţine mai ţine acum doar într-un otgon subţirel de tot, spune un armean doct în ale marinăriei, se pare, doar se ştie că Arca lui Noe a naufragiat pe Ararat. Cum armenii când se bagă la provocări, cu certitudine mai au pe sub masă ceva cărţi, să încercăm forţarea unei noi mişcări, poate ajungem să vedem şi cărţile cele bune...
Deci, vorbim de criză sistemică, aşadar să ne oprim asupra unui specialist în aşa ceva:
...Pierre Werner, un mare Arhitect, ca să zic aşa, pe placul armeanului, că anume l-am ales, părintele Integrării Monetare Europene, cel căruia îi datorăm apariţia euroilor râvniţi de tot românu' naţionalist, mândru cum ar veni că-i român, foloseşte un termen - „perplexitate instituțională”, utilizat pentru „a defini situația de criză în care un cadru instituțional vechi nu mai are aceeaşi putere de a permite rezolvarea problemelor de tip nou”. Pierre, economist la bază, pe lângă Arhitect, era coleg apropiat unui alt economist, român, academicianul Tudorel Postolache, care ni l-a adus cumva mai aproape pe luxemburghez. Un alt universitar, cel care a inventat practic cultura de securitate în România şi a definit încă cu mulţi ani în urmă crizele majore ce ne izbesc acum din plin, profesorul Ilie Bădescu ni l-a adus ;i mai aproape pe Pierre, trecând în revistă pe larg tema crizei şi a neputinţei elitelor, referindu-se la argumentaţia şi explicaţia acad. Postolache pe tema deschisă de Arhitectu' Pierre, care se pricepea, vezi bine, şi la demolări, ca orice arhitect, în forma următoare: "atâta vreme cât soluțiile la problemele de tip nou „rămân parțiale sau mulate pe vechiul cadru instituțional”, capacitatea lor rezolutivă este scăzută spre zero. Atâta vreme cât „li se aplică perfecționări parțiale, cadrele instituționale rămân perplexe nu numai în fața problemelor noi, ci chiar în fața problemelor vechi, ba, în timp, chiar asistăm la o sporire a perplexității lor”.
Perplexitatea instituțională are o triplă fațetă, se propagă triadic:
„a) se generalizează;
b) în acelaşi timp ea devine cronică şi
c) cunoaşte pusee acute”.
„Procesele la capătul cărora perplexitatea devine generalizată, cronică şi ascuțită pot atinge în combinarea lor un punct critic, care anunță izbucnirea unei veritabile crize civilizaționale”.
Evident, fragmentele citate nu sunt decât o mică parte a unui discurs complex, pe care nu văd cum l-aş putea comprima eu aici. Recomand citire, la sursă.
Ce cred eu că aş putea spune este că avem de-a face cu o fractură, o dezarticulare, o criză instituțională generalizată, o criză a elitelor şi un fenomen al dezaxării, un blocaj identitar, deoarece România noastră nu mai are niciun fel de ax. Cred că aceasta este problema cea mai gravă a crizei actuale, nu DNA şi Serviciile, pe post de ţapi ispăşitori. Forțe dominante ale unui Sistem ce se impune prin forţă (şi) României acționează ca forțe disolutive iar forme de rezistență, de tip naţionalist, care să încerce măcar să îngrădească sau să frîneze acţiunea acestor forţe nu există la noi. La unguri, de pildă există un fel de reacţie. Din păcate "naţionalismul" a fost luat sub aripă, în ultimii ani, de Moscova, cu o perfidie şi o inteligenţă satanică s-ar putea spune. Rusia lui Andropov şi Brejnev finanţa pe vremuri şi întreţinea la nivel mondial focare şi grupuri de presiune anti rachete americane, dar pro rachete ruseşti, prin grupările de stânga, absolut toate controlate de KGB. Acum Rusia lui Putin face exact acelaşi lucru, însă controlând (şi) cam toate aşa zisele formaţiuni de dreapta, declarat naţionaliste, dar cu un discurs complet alandala pe tema ambiţiilor belicoase ale "Noii Rusii". Componenta internaţionalistă de pe vremuri, respectiv amorul sălbatic faţă de Rusia şi mai ales faţă de tancurile poporului rus ce libertate ne-au adus, s-a topit astăzi într-un alt gen de amor sălbatic, faţă de Rusia şi gazul rus, ce căldurică ne-au adus...
Măcar la nivel european, unde gazu' contează, că ei nu pot să gătească la foc de lemne, ca noi, românii, situaţiunea e de înţeles pe undeva.
La noi, deşi sub aspect energetic ne-am putea dispensa oricând de "ajutorul" rus, au prevalenţă nu temele ideologice ci alt tip de resorturi. În primul rând Ilici n-a murit încă şi el este tot masculul Alfa al PSD, principala forţă internaţionalistă de la noi. Dovada este poziţia actuală a Corinei Creţu (n-am de gând să detaliez aici citiţi la mine pe site şi în Curentul, unde am scris în ultimii şapte ani).
Pe de altă parte, Ion Iliescu nu este doar masculul Alfa al PSD, aşa mumie bolşevică cum e, ci şi Tătucul tuturor combinaţiunilor recente - a nu se uita, USL n-a murit, trăieşte, priviţi doar la coabitarea Ponta - Iohhanis! Premierul USL trebuia să fie, cu doar doi anişori în urmă, Iohhanis. Credeţi că în doar doi ani s-a schimbat brusc?
Absolut toate formaţiunile politice de la noi sunt internaţionaliste, pe de o parte, şi controlate la vârf de infractori şi securişti, fără mamă fără tată fără Ţară, pe de altă parte. Euroii lui Pierre Werner, arhitectu' crizat, sunt reperul major al acestei Haite de jefuitori. Iar când vine vorba de euroi la puşculiţă, Mafia de Stat şi de Partid conlucrează pe deplin cu forţele destructurante de "Afară".
Întreg sistemul politic românesc este de fapt o Rotativă, iar angrenajele sunt cuplate între ele funcţionând pe o dinamică periferială şi subalternă faţă de orice vine de "Afară".
Este un fel de sindrom al supunerii faţă de (orice) Înaltă Poartă aflată temporar pe poziţii...înalte. Fie ea Poarta de la Moscova fie din orice altă parte. Acest sindrom asigură celor de "Afară" perpetuarea dominației asupra românilor, indiferent de epocă.
DNA are realizări cu toptanul de când a fost dinamizată de "Afară". Şi de când o duduie americancă, foarte aspră şi mişto ce-i drept, e colegă de palier cu Codruţa.
Armatei ineptului politruc de Duşa i s-a mărit bugetul tot de când i s-a impus de afară să o facă, imperativ, deşi de ani de zile, de când cu futilul entuziasm post NATO, se tot planifica atingerea unui 2 la sută din PIB.
SRI-ul şi celelalte servicii "patriotice" muncesc în cea mai mare parte tot pentru cei de "Afară". Tocmai lor, celor din aşa zisul intellingence, li se aplică exact sloganul din anii '90 lansat de decerebraţii lui Ilici - "noi muncim nu gândim"...
Cu toţii participă la o diversiune generalizată care fură tinerilor şi Ţara şi viitorul. De aceea tinerii de azi, cu toţii, vor să plece. Statistica recentă se referea la un procent de 46 la sută dintre tineri - care vor să plece. Şi care chiar pleacă. Şi fac astfel loc "coloniştilor". Cadrele care ar trebui să apere România, cu preţul vieţii, cică, sunt de fapt agenţii şi vătafii unui neocolonialism feroce şi rapace, pus pe înhăţat tot, mai ales pămîntul şi bogăţiile subsolului şi pe destructurarea a ce a mai rămas din capacităţile de producţie pe care România s-a luptat din răsputeri să şi le întemeieze, în opoziţie cu URSS, peste 25 de ani.
Desigur ei, agenţii, vătafii, sunt mai bine răsplătiţi de Stăpâni.
Iar Stăpânii de acum sunt mai perfizi încă decât cei "tradiţionali". Ei ţintesc şi prostituarea corpurilor de dascăli, zdrobirea sufletelor tinerei generații şi deturnarea identitară - prin condiţionare operantă, teoria celebră a lui B.F. Skinner, utilizată de bolşevicii ruşi în odiosul experiment al Reeducării.
Toate acestea plus desfigurarea României şi nimicirea tuturor resurselor sale de patrimoniu reprezintă mize mai vechi, ale tuturor inamicilor noştri, începând cu Internaţionala Kominternului, apoi s-a alăturat şi Reichul german - Goebells s-a referit primul la federalizarea României în anii 40 - urmat apoi, din nou, tot de rusoii sovietici, cu planul Valev, în anii '60, apoi a urmat marele şoc din 1989 şi unul mai subţirel, în martie '90, când Proiectul urma să se împlinească. Se va împlini foarte probabil, Proiectul aşa zisei regionalizări, sub Iohhanis.
Sau nu.
Poate se va naşte totuşi o forţă insurecţională cu o bună armătură intelectuală şi identitară, capabilă să acceseze tezaurul românesc cel mai important - fondul de cultură şi spiritualitate, iar dacă reuşim să păstrăm (şi) Gurile Dunării - le răvneşte Putin cu cerbicie, putem spune că avem o şansă să devenim cândva cam ce visa Eminescu - că tot el definea sensul României, încadrând reperul geopolitic major...şi cultura.
Sună cam nasol tot ce comentăm noi, comentatorii îngrijoraţi ai acestui început de an. Nasol sau nu situaţia e albastră (nu ştiu de ce albastrul are conotaţii negative, mie îmi place albastrul cerului, la munte, ca dovadă am pus o poză de munte).
E nevoie, cred, de o mobilizare majoră bazată pe reconstrucţia spaţiului moral, pe aderenţa la un alt sistem de valori şi la o altă mentalitate. Mai exact revenirea la un sistem de valori care a avut repere semnificative în perioada interbelică, când o generaţie genială, briliantă, martirică, sugrumată între două teribile războaie s-a grăbit totuşi să ne lase pietre de hotar.
Borne.
Cu preţul vieţii lor, jertfindu-se exemplar, eroic.
Rupţi de tradiţii, de credinţe, de borne, de sentimentele apartenenţei, copiii noştri, cei pentru care visam în '89 o altfel de ţară, sunt vulnerabili şi dezarmaţi, dacă nu ne grăbim să punem de-un Termopile, să pierim noi, aşa puţini câţi suntem, pentru ca ei, toţi ceilalţi de după noi, să trăiască în Libertate...cam asta-i treaba armene, dacă tot ţi-a fost dat să fii ciuruit în acelaşi loc, asta trebuie să însemne ceva, n'aşa? - dacă ne luăm după d'Aquino (io mă cam iau că scria bine iezuitu')...
____________
un fel de update la cele de mai sus a venit via Radu M Oleniuc, care a repostat (şi) la mine o notaţie ce aparţine lui Ovidiu Portariuc
.
"Ganduri la inceput de an
In perioada sarbatorilor am mers prin judet, pe la bunici, am vorbit cu oamenii de la tara mai mult decat mi-a permis timpul in ultima perioada.
Toti mi-au transmis un mesaj pe care il stiam de ceva vreme:se cumpara pamant cu o viteza uluitoare in ultima perioada.
Mii, zeci de mii de hectare isi schimba proprietarii.
In acest ritm in 5-6 ani romanii vor fi in vizita prin tara. In Romania discutam de 2000 euro/ha, in Europa de 18.000 euro/ha.
Resursa cea mai valoroasa a unei natiuni pe langa cetatenii ei ramane pamantul,spatiu vital pentru aigurarea hranei si independentei statului.Statul care nu stie sa o protejeze va raspunde in fata generatiilor urmatoare.
De ce toate statele si marile fonduri de investitii au pornit intr-o goana nebuna dupa achizitia de terenuri din Africa pana in Europa si din Kazakhstan pana in Ukraina? Criza alimentara bate la usa! Ce face statul roman? Doarme? De ce nu pune bazele unui fond de investitii national alimentat de la buget sau din subscriptie publica pentru a achizitiona teren agricol? Proprietarul face mai intai o oferta initiala catre statul roman si apoi catre ceilalti clienti publici sau privati!
Macar 1 milion de hectare pentru inceput, pe care il poate arenda unor mari firme, romanesti sau straine si incasa redevente?
Valoarea va creste in timp iar natiunea va avea de castigat!
Voi propune acest lucru Premierului cu prima ocazie!
”Patria este pamantul care hraneste.” Euripide"
https://www.facebook.com/ovidiu.portariuc/posts/10152775514648355?pnref=story
____
am un singur comentariu la cele de mai sus - cărui premier i se va adresa Ovidiu Portariuc...acestui tiriplici sinistru de Ponta, agent mizer al unui Aparat trădător şi ticălos?
______
Mai jos, materialul de la care a pornit discuţia de azi, material ce înţeleg că va avea o continuare, este work in progres...
_____
Inevitabila prabusire a Romaniei.
Cativa prieteni (nu multi, ca nu mai am de unde prea multi) au facut eroarea de a ma intreba ce cred despre evolutia Romaniei in urmatorii ani. Ca o Mama Omida constiincioasa, am purces si eu la o mica analiza previzionala, avand la baza realitatile invecinate (pentru cei nepusi la curent cu noutatile, vecinii mei cei mai importanti se numesc DNA), evolutiile ilogice ale demnilor reprezentanti ai "pulimii opresciene" din Piata Victoriei (recte onor Guvernul Romaniei - si nu rect, asa cum multi sunteti tentati sa-l denumiti) si climatul financiar global, cu specificitatea european-crizata.
Metaforic, putem asemui (George Roncea, lasa comentariile pontiste, te rog) soarta Romaniei cu un gros odgon (poate chiar cel al Biruintei, ca la 150 de mii de tone trebuie sfoara serioasa, nu gluma). Dar acest fir a ursitei s-a tot subtiat in timp, de la Burebista incoace, pana a ajuns o biata atisoara. Iar in prezent asupra acestei amarate ate actioneaza acum cateva efecte de foarfeca, cu rezultate deja dezastruoase. Sa ma explicitez, vorba modialilor, in 7 puncte de vedere, toate convergente, mama lor de dezastre naturale.
1. Efectele cumulate ale DNA, ANAF-Antifrauda si si BCCO-DIICOT asupra mediului economic romanesc. Tinand cont de economia de cumetrie ce caracterizeaza eterna tranzitie romaneasca, orice arestare sau punere sub acuzare facuta de una dintre aceste institutii duce automat la un mic (sau mai mare) dezastru economic. De ce? Pentru ca politicienii aflati la DNA au luat mita de la agenti economici pentru a-i favoriza in acordarea de contracte banoase pentru gasca dar paguboase pentru stat (adica noi ceilalti). Pentru ca oamenii de afaceri prinsi in hora evaziunilor fiscale au facut-o in special pentru a da spagile solicitate de oamenii politici sau de cei din sistemul de Siguranta Nationala care le asigurau protectia. Totul sub ochiul vigilent si cointeresat al ofiterilor acoperiti pusi sa raporteze ce si cum-ul de pe unde se dadeau marile si micile tunuri. Pe intelesul tuturor, aceste acuzatii pun practic pe butuci si micul inceput de capitalism romanesc din sectoarele constructiilor, IT-ului, medicinei private, salubritatii si pazei. Adica peste 20% din PIB-ul romanesc. Iar efectul de multiplicare catre subcontractorii mici si operand in mediul aparent privat va fi devastator, in urma sechestrelor instituite de procurori asupra conturilor si activelor societatilor implicate in morisca mita-evaziune. Si nici sistemul financiar-bancar nu va fi prea fericit, pentru ca aceste sechestre vor scoate de sub garantie multe dintre bunurile cu care au fost gajate creditele acordate pentru dezvoltare sau capital de lucru. Tinand cont de anuntul DNA privind cele aproape 5000 de dosare in lucru anul trecut, dinamica denunturilor si numarul mediu de inculpati per dosar, putem estima lejer ca vom avea, pana la sfarsitul anului 2016, cel putin 30.000 de inculpati doar pe relatia DNA. Luand in calcul si activitatea deosebit de sustinuta a Directiei Antifrauda, a SIF-urilor (bai, terminati cu prostiile, este vorba de Serviciile de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane), parchetelor teritoriale, BCCO si DIICOT, putem estima lejera alt grup compact de 30-50.000 de inculpati in urmatorii 2 ani. Practic, asa cum arata si estimarile SRI-ului, vom avea peste 50% din activitatea agentilor economici blocata pe motive de ciordeala si spaga maxima.
2. Efectele asupra Bugetului Consolidat de Stat a actiunilor mentioante mai sus vor fi aparent contradictorii. Va creste, intr-o prima faza, gradul de colectare. Dar diminuare bazei de impozitare prin falimentul atat de multor societati va duce la o crestere impresionata a somajului, automat si cresterea ajutoarelor de stat acordate, va duce la diminuarea bazei de impozitare si, lucru mai putin evident, la blocarea unui mare numar de investitii in curs datorita sechestrelor puse de procurori pe conturi si active. Deblocarea investitiilor nu se va putea face decat dupa obtinerea unor sentinte judecatoresti definitive, ca atare vom avea si cheltuieli de conservare, dar si blocarea unor pagini intregi de capitole bugetare prin ne-executare si litigii in curs. Estimez o cadere cu cel putin 20% a PIB-ului, cu un corespondent direct asupra bugetului de stat, in urmatorii 2 ani, in conditiile mentinerii actualului impetus al organelor de cercetare penala.
Precizare: nu le acuz pe ele, aceste minunate organe, de dezastrul economic previzibil ce ne pandeste. Vinovati sunt politicienii aflati la conducerea Romaniei in ultimii 25 de ani, in cardasie cu o mare parte din structurile de informatii si din cele responsabile de pastrarea legalitatii. Practic, incepand cu Iliescu anilor 1990, Romania s-a construit ca stat mafiot. Acum, sub presiunea externa, pretul il platim cu totii, pentru ca prea ne-au placut bantustanele.
3. Efectele asupra initiativei administrative, la nivel central sau local, ale actiunilor institutiilor mentionate la puntul 1 sunt deja vizibile si abisale. Avem un guvern semi-paralizat de frica. Avem primarii care anuleaza zeci de licitatii, pierzand oportunitaile de investitii, tot de frica. Ceea ce este aparent o economie la cheltuierea banului public este, in realitate, un blocaj institutional ce va spori ingrijorator de mult si de repede, sub impactul arestarilor masive preconizate in perioada imediat urmatoare. Aceste efecte vor avea consecinte directe asupra nivelului somajului si scaderii atractivitatii Romaniei pentru investitori straini, prin amanarea unor investitii absolut necesare in infrastructura.
4. Instabilitatea politica generata de alegerea ca Presedinte al Romaniei al unui posibil incompatibil. Dupa cum se stie (de catre cei ce vor sa stie, ca de ailalti Dumnezeu cu mila), in ianuarie este primul termen de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ pentru initiati) in procesul de incompatibiliate al lui Klaus Iohannis. Doua evenimente ale sfarsitului de an 2014 definesc acest proces: decizia Curtii Constitutionale de declarare ca fiind constitutionala a articolului de lege privind incompatibilitatea alesilor locali prezenti in AGA ale unor societati de interes local si decizia aceleiasi Curti Constitutionale in cazul Mircea Diaconu privind aplicarea prevederilor privind incompatibilitatea pentru TOATE functiile elective. Daca luam in considerare procecentul de peste 90% al cazurilor similare in care ICCJ deja a pronuntat sentinte de incompatibilitate si corelandu-l cu efectele produse de cele doua evenimente mai sus-mentionate observam ca sansele lui Klaus Iohannis de a castiga procesul si de a nu fi declarat incompatibil sunt ale naibii de mici. Vorba pretinului nostru Caz Stan, merge pe 50:1. Bun, si ce daca este declarat incompatibil??? Mai nimic... doar ca riscam fie niste micutze si dragute anticipate prezidentiale in urmatoarele luni, in cazul in care isi da demisia, fie o instabilitate politica prelungita pana in toamna si soldata cu un referendum daca nu-si da demisia, fie, varianta 3, daca nici nu-si da demisia si nici nu este demis, o pierdere uriasa a credibilitatii externe si, mai mult ca sigur, sanctiuni din partea UE, inclusiv financiare. Solutia ideala ar fi ca ICCJ sa nu-l declare incompatibil... dar ce face cu sutele de primari care stau la coada in aceeasi situatie? Si pe ei ii face scapati??? Sau aplicam iar legea doar pentru dulai iar cateii ii trimitem la Protan???
5. Dosarul Ukraina. Poate unul dintre cele mai complicate momente din istoria contemporana a Romaniei. Un moment mult mai delicat decat dezmembrarea Yugoslaviei. Pentru ca atinge tangential si Moldova locuita de o majoritate romaneasca dar dependenta de ajutorul si cooperarea cu Federatia Rusa. Pentru ca Transnistria ramane una dintre ultimele rani deschise ale Europei. Pentru ca ajutorul financiar dat de UE Ukrainei inseamna automat mai putini bani europeni pentru Romania. Pentru ca transformarea parteneriatului NATO-Rusia in conflict inghetat inseamna bani deturnati catre bugetele de aparare si, automat, mult mau putine investitii productive. Pentru ca prioritatile politice vor fi subordonate din nou unor imperative de politica externa conflictuala, asa cum a fost in perioada Razboiului Rece. Si pentru ca sanctiunile reciproce intre Occident si Rusia au costuri financiare enorme care vor fi suportate si de catre noi. Pentru ca Rusia lui Putin nu-i Serbia lui Milosevici. Si pentru ca Rusia inca are arma nucleara si interese comune cu China si India. Impactul estimat al dosarului ukrainean asupra economiei eurozonei este de -1,2 - 1,5 din PIB. Hai sa-l adaugam si pe el la dezastrul romanesc.
6. Euro-criza financiara. In ciuda progreselor aparente si optimismului de pana acum, cauzele profunde ale crizei financiare recente nu au fost nici puse sub control si cu atat mai putin eliminate. Lacomia institutiilor financiar-bancare occidentale si controlul cvasi-total asupra politicienilor din tarile lor au determinat un raspuns-tip al guvernelor nationale: bani cadou de la contribuabili pentru acoperirea gaurilor financiare. Syriza greceasca, Frontul National francez sau Cinci Stelele italiene continua sa creasca in preferintele electoratului propriu. UKIP-ul se estimeaza ca va reusi retragerea Marii Britanii din EU iar Syriza, daca va castiga, va scoate Grecia din Euro-zona, declansand un efect de unda imposibil de stapanit in bazinul Mediteranei si Balcani. In acest moment este imposibil de cuantificat efectul acestor miscari asupra economiei romane dar, functie de viteza de derulare si gravitatea evenimentelor, poate fi oricat de la -2 la -15% in urmatorii 2 ani. Curiozitate: cam cand zicea onor conducerea ca-si propune sa adere la zona Euro???... :-)))
7. Si ultima. Nu pentru ca nu s-ar mai putea gasi, dar magia Craciunului pe ritul armenesc determina o sporire exponentiala a lenei... :-)))
In cursul lunii decembrie 2014 Congresul SUA a dat publicitatii, dupa o intarziere de 2 ani, raportul privind inchisorile secrete ale CIA. Din cele 6500 de pagini ale raportului, Casa Alba a aprobat publicarea a mai putin de 1000. Dar pana si cele publicate indica in mod lipsit de orice echivoc ca Romania, alaturi de Polonia si Lituania, in perioada 2003-2006, a adapostit un astfel de centru ilegal in schimbul unor SPAGI platite de catre CIA unuia sau mai multor inalti functionari romani cu atributii in domeniul sigurantei nationale si dispunand de capacitatea de decizie pentru aprobarea unei astfel de operatiuni complet ilegale. Presedintele Barak Obama a recunoscut public ca SUA a comis CRIME DE RAZBOI si ACTE DE TORTURA a prizonierilor si a cerut scuze intregii lumi civilizate.
Polonia deja a declansat o ancheta penala in acest sens si deja a solicitat SUA sa desecretizeze documentele ce ar dovedi vinovatia inaltilor functionari polonezi implicati in aceste crime. Presedintele Poloniei a recunoscut public luna trecuta aceste infractiuni si a cerut pedepsirea vinovatilor.
Parlamentul European si Consiliul Europei au cerut amandoua declansarea procedurilor penale in acest caz. Procurorul Federal al Germaniei a anuntat ca a declansat, in urma unei plangeri a unei fundatii germane, procedura penala contra unor inalti functionari americani, inclusiv presedintele Geroge Bush, acuzat de crime contre umanitatii. Romania se face ca nu aude.
Dar ce se poate intampla totusi la noi daca Parchetul si-ar face datoria? Dovezile existente pana acum indica clar vinovatia echipelor aflate la Cotroceni in perioada 2003-2006 (Presedinte, consilieri pe siguranta nationala, director CNI, secretar-general al CSAT) precum si implicarea cel putin a conducerii SRI din aceeasi perioada (director, prim adjunct, membri ai Colegiului SRI, sef al BAT) in gestionarea operatiunii ilegale. Participanti directi mai sunt sefii Politiei de Frontiera, comandantii aeroportului Baneasa si comandantii sediului unde a functionat centrul ilegal de detentie (din informatiile existente, se pare ca este vorba chiar de sediul ORNISS din Bucuresti). Punerea sub acuzare pentru crime de razboi, tortura, arestare abuziva, etc. a unui numar atat de mare de "sefi" din serviciile secrete, politie si politicieni cu atributii in domeniul Sigurantei Nationale va zgudui complet mecanismul politic romanesc.
Bonus: pentru cei ce se gandesc ca Romania este tara unde totul este posibil dar nimic nu se intampla, reamintesc ca Tribunalul Penal International are competenta de arestare si judecare a invinuitilor de crime de razboi, inclusiv din Romania. Si mai reamintesc caracterul imprescriptibil al faptelor comise.
Intrebarea de final: va avea Romania in cursul acestui an 2 fosti presedinti acuzati de crime de razboi si crime contra umanitatii si care va fi influenta asupra parcursului european al tarii noastre???
___________
https://www.facebook.com/ghiulbenghian.fl…/…/830885863641047
https://www.facebook.com/ghiulbenghian.fl…/…/831017413627892
https://www.facebook.com/ghiulbenghian.fl…/…/831086560287644
https://www.facebook.com/ghiulbenghian.fl…/…/831086906954276
  Ionel Iani Velciov apreciere relativa , mai relativa decat teoria relativitatii ... trebuie definit un etalon, ca altfel eu o sa chefuiesc deseara ca in 2015 Romania va avea productie interna mai mare decat in 1907 toamna ...
  George Roncea aveti in vedere un referential inteleg, ca sa puteti aprecia datele actuale ale Romaniei. adica mai in scurt, ca sa poti estima cat de mult esti in galeata ar fi nevoie de o fantana, ca punct de reper, eventual o fantana secata...
 Ionel Iani Velciov Mea culpa ca nu cunosc care este etalonul intrinsec national ... Ca oglinzi sclipicioase de import sunt destule pe granita ....
  G.R  care sunt acele oglinzi sclipicioase, numai bune de referential? Ungaria?...in ce directie sa ne uitam peste granitze? Ucraina? Bulgaria?
 I.I.V  Poate ca nu vom avea doi fosti acuzati ... Dosarul instrumentat/gestionat de Tribunalul Penal International se va baza pe materialele puse la dispozitie de CIA ... Poate ca vom aproba ceva in plus pentru secretizarea pe 20-50 ani a unor file ...
 Smaranda Dobrescu Noi nu ne putem oglindi in niciuna din tarile din vecinatate. Cu cine altcineva am putea sa ne comparam? Ar fi fost poate util pentru Ucraina sa se uite la noi si la bulgari inainte sa le luceasca ochii pentru munca in strainatate si scoala din vest. Ce putem face noi este sa ne aplecam , recursiv as zice spre acele perioade in care Tarii i-a mers mai bine, sa intelegem de ce si sa ne oprim ceva timp sa reflectam daca nu cumva lipsa totala de coeziune a societatii este principalul impediment.
 I.I.V   Nu doar societatea loco-autohtona sufera de lipsa de coeziune... O asemenea disolutie societala observam aproape in toata lumea, bineinteles cu variatiuni diferite si cu forme de exprimare diferite ... Ce putem Face este sa cautam in etosul autohton resursa supravietuirii, apoi supravietuitori fiind sa vedem o cale de relansare ... Scuze ca suna dramatic dar mai grav ar fi sa sune tragi-comic
 Marian Galben In faliment neoficial suntem din 2012...asa ca de ce sa ne mai miram...???
  S.D  Generalizarea este mai mult sau mai putin valabila: Exemplu: Franta are se pare motive a se plange de imigratia exagerata, poate si UK. Totusi, oamenii isi vorbesc, isi impartasesc ingrijorarile, au pareri pro sau contra guvernului dar nu si-ar infige cutitul in gat pentru pareri diferite. Nu mai vorbesc de Germania care pot spune ca parte din secretul ei de pasare Phoenix se datoreaza increderii necon ditionate in liderii lor. La noi, dupa 10 ani basisti si cu ajutorul elitei intelectuale HRP-iste, dezbinarea este totala: geografic, de varsta, de avere, de inteligenta, de mediu de viata. Propunerile de exceptare de la vot ale celor 4 maestri cantareti sunt absolut concludente .
 G.R  ethosul autohton exista. reveniti putin pe perioada interbelica...erau intelectuali foarte pragmatici si aplicati la vremea aceea
  Prospectiv A-z .
Un text lung cu 23 de autori? A carui tema comuna este prabusirea iminenta a Romaniei si a carei solutii la prabusire se gaseste conceptual in ideile lui Pierre Werner si exemplar in interbelicul romanesc?

Mi-as dori un asemenea text, cu o asemenea miza, desfacut mai pe indelete, caci mi-e teama ca altfel operam cu contexte miscatoare, intre o sectiune si alta a textului de acum, ajungand astfel la cine stie ce concluzii.

Oricum, la nivel mare, nu mor caii cand vor cainii sau destinul unei tzari se desfasoara la alta scala decat aceea a indivizilor. Romania trebuia sa fie moarta de nu stiu cate ori si iata ca se incapataneaza. Spun asta nu pentru a induce un sentiment de complacere (apropiat complicitatii!), ci ca observatie. Pe de alta parte, sunt convins ca Romania ar putea fi EXECUTATA in decurs de cateva zile, dar in aceeasi situatie se afla mai toate tzarile datoare. Smecheria este sa te inserezi in sistem asaincat atunci cand cineva vrea sa-ti traga presul de sub picioare, sa fie amenintat tot sistemul. Romanii s-au chinuit si reusit nominal sa fie in sistem, dar fara prea mare folos si cu costuri imense. Daca i s-ar trage azi presul de sub picioare, sistemul n-ar avea prea mult de suferit--imi amintesc acum de metafora, pentru multi incendiara, a lui Raoul Weiss, 'transee evacuabila'.

Am cautat mai multe date despre Pierrre Werner pentru a vedea ce si cum ar arata o solutie, odata intrati in perplexitate institutionala. Google nu m-a putut ajuta, poate ma ajuta autorii cu un link.

Mai demult, la o discutie serioasa aici la Grup, spuneam ca solutiile/obiectivele de tzara ar trebui formulate in relatie cu aspiratiile romanilor. Vad ca sunt intretiunte 2 aspiratii ortogonale, una pentru justitie, iar cealalta pentru bunastare. Ar trebui sa clarificam ce anume sa predomine, cel putin din timp in timp, pentru ca altfel nu cred in utilitatea pentru romani a planurilor STAS/OSI/ANSI, adica *one size fits all*. Autorii par sa fi trecut pe langa aceasta dilema daca e sa gandesc simultan la problema dna-izarii spatiului public si solutia gasita in interbelic. Doar daca nu cumva se crede ca daca (ne) fura ai nostri, ciocul mic! Toate bune si frumoase, dela distanta privind, totul arata ca o faza necesara a tranzitiei catre capitalism: acumularea primitiva de capital. Numai ca bestiile din Romania cara bani lichizi cu geanta afara, neramanand in urma nici case, nici infrastructuri, nici productie, ci doar paguba si pamant parjolit. Sunt sigur ca vom reveni la acest paragraf, asa ca-l inchei aici.

Despre programul CIA, numai de bine--bine ca ala pe care nici dusmanilor nu-l doresti. Polonezii vad ca s-au miscat repede si bine, ei intelegand miza mediatica a taraseniei in lumea moderna. S-ar putea spune ca ei au fost ajutati in asta de moartea unor protagonisti--nu-i asa ca toti actorii principali au disparut odata cu avionul ala in padurea ruseasca? In Romania, umbra Basescului fiind atata de lunga, ce se putea face? Nu-i
i nimic, s-ar putea face cateva lucruri incepand de acum, numai ca ar trebui ca, de exemplu, dna Elena Udrea sa devina ca Angela Merkel fatza de Kohl.

inCompatibilitatea lui KWJ e o problema minora, se va trece si de asta, exact pe calea indicata de triaj. Calatorii sa-si ia locurile in vagoane, urmatoarea statie va avea peron tot pe loc.
  S.D  Corect; acolo gasim un izvor de traditie si moralitate. Mai departe, insa, nu putem sa ne uitam cu totala admiratie nici la economistii vremii, nici sa contam pe aceeasi puritate si curatenie a omului de la tara. ea poate a ramas, dar cu urme adanci lasate de comunism si inca un sfert de secol de ce-o fi fost. O adaptare tehnologica, o raportare la comtextul extern, caci nu putem trai izolati, sau apeland la mijloacele de vietuire a anilor ` 30 are nevoie de inteligenta. Mai are nevoie de o clarificare: Integrare europeana sau ce? Am mai vazut aici proiecte frumoase, idealiste, care aveau o buna diagnoza a momentului dar care neavand fixat contextul exterior se dovedeau ne specifice, utopii departe de realizare
  G.R  hm, foarte interesant racordul Udrea - Merkel, am scris candva ceva pe tema asta, si (acum) se cam potriveste. Doar Base nu se potriveste in schema cu Kohl, dar in rest asemanarile pot fi trase din condei...http://www.roncea.net/.../492-amenin%C8%9Barea-elenei... teoriile parintelui monedei Euro a scris atat profesorul Ilie Badescu, pe larg, cat si acad. Postolache. cu diferenta ca prof. Badescu a imaginat si niste solutii, spirituale, culturale. desi io as vedea niste solutii mai contodente....
Există o expresie populară românească – “bate şaua...
roncea.net|De George Roncea
 Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ar trebui poate o contabilitate a ceea ce a fost distrus cu vointa explicita. Puritatea taranului, de care vorbiti, prin alegerea consemnata de Beria - a promovarii celor mai neipsraviti si nedornici de munca si invatatura. Moralitatea - distrusa prin decuplarea muncii de retirbutie. Fenomen mai general. Ce vreau sa spun prin aceste remarci punctuale este ca in efortul necesar de a reinnoda cu un trecut mai sanatos, est necesar sa avem in consideratie atat ceea ce s-a distrus in mod constient prin comunism, cat si ceea ce s-a distrus in lume, in general, pe parcursul acestor 75 de ani - si deci est pericilitat si la noi. In mod senzational - mai raman resurse!
  I.I.V  Doamna Smaranda Dobrescu mie mi se pare un pic ca am suferit pe plan national o transmutanta a etalonului "omul de la tara" ... definitoriu pentru acest etalon este/era istetimea naturala combinata cu educatia concentrata si concisa primita in cei sapte ani de stat la/sub fusta mamei ... Cred ca in prezent acest etalon este inlocuit cu altul, cel al " omul autodidact" , care si-a completat putina educatie materno-paterno-stramoseasca cu material citit ... Ecce " omul nou" !!!
  S.D  Ma gandeam in primul rand la modificarea structutii satului romanesc. Exodul sat-oras de dupa razboi, exodul invers de dupa revolutie, au creat zone eterogene, foarte diferite cultural si ca educatie. Filonul subtirel care il regasim reprezentat de credinta, obiceiuri, stabilitatea si increderea in familie sunt si ele cam pervertite, dar tot acolo se poate sapa dupa un fir de puritate neatins de consumerism si politica
  I.I.V  satul romanesc ca atare nu prea mai exista ... dar exista altceva, o forma moderna de ginta tribala, reprezentata de familia extinsa plus prieteni plus vecini ... intr-un sat gasim mai multe asemenea ginte, de multe ori intrepatrunse pe care le luam la modul general ca sat ...
  P.M  care sunt acele oglinzi sclipicioase, numai bune de referential?

""Ungaria?...in ce directie sa ne uitam peste granitze? Ucraina? Pai ...Vezi mai mult
I.I.V  ca ne uitam mai incruntat, si vedem pana in Congo ...

Niciun comentariu: