luni, 12 ianuarie 2015

1997-” Guvernul român va lua măsuri de dekagebizare a serviciilor secrete românești”



1997-” Guvernul român va lua măsuri de dekagebizare a serviciilor secrete românești” – 26 decembrie 2014
Gheorghe Gradinaru a distribuit postarea lui.
"La 23 aprilie 1997 ministrul de externe român, Adrian Severin, a devenit primul (și ultimul) membru al unui guvern român care a cerut să vorbească cu Ion Mihai Pacepa din 1978, când acesta a primit azil politic în SUA. Au urmat două lungi discuții telefonice ce s-au referit la continuitatea Securității comuniste în România democrațică.
La 25 aprilie 1997, ziarul ZIUA din România și săptămînalul Lumea Liberă din SUA au publicat o notă despre aceste convorbiri. Redăm esenta notei:
La solicitarea ministrului de externe al României, Adrian Severin, aflat în vizită oficială la Washington, au avut loc două discutii telefonice între domnia sa și generalul Ion Mihai Pacepa. Ambele au avut caracter constructiv.
1. În prima discutie, ce a avut loc în dimineața de 23 aprilie 1997, gen. Pacepa a informat pe dl. Severin cu următoarele:
a. Membrii marcanti ai Administrației și Congresului SUA sunt dezamăgiti de activitățile anti-americane desfăsurate de Serviciul Român de Informații (SRI) în strânsă cooperare cu serviciul de spionaj rus. Printre acestea se numără încercarea de recrutare (1992) a consulului SUA la București, Mark Sulivan, coordonată de Virgil Măgureanu, seful SRI, și de ofițerul de informații rus Fiodor Bodnari, care lucra acoperit la ambasada Rusiei din București. La câteva luni după ce autoritățile SUA au arestat (16 noiembrie 1996) pe ofițerul CIA Harold Nicholson și l-au acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, a ieșit la iveală că el a fost antamat la București, în cadrul unei alte actiuni mixte româno-ruse coordonată de aceiați Virgil Măgureanu și Fiodor Bondari. Ambele cazuri au creat impresia că SRI continuă politica Securității, care a considerat întotdeauna SUA drept dusman principal al României.
b. În cercurile politice din Washington se comentează de asemenea negațiv faptul că serviciul de spionaj al României post-ceaușiste (CIE) a fost creat și condus de generalul Mihai Caraman, singurul ofițer de Securitate român decorat de KGB pentru “activitate exceptională împotriva NATO.” Secretarul general al NATO, Manfred Woerner, a considerat aceasta drept o provocare la adresa Aliantei Atlantice, și a declarat că nu va vizita România atât timp cât Caraman se va afla la cârma CIE. Aceasta declarație a fortat guvernul român să-l treacă, în sfârșit, în rezervă pe Gen. Caraman--nu înainte insă de a-l avansa în grad. ...
c. La 19 aprilie 1997 ziarul The Washington Times a publicat articolul intitulat “NATO expansion and Românian blackmail,” semnat de Michael Ledeen (fost consilier al Președintelui SUA, al Comandantului Suprem al NATO și al Secretarului de Stat al SUA) și de generalul Ion Mihai Pacepa. Articolul nota că mentinerea în actualele servicii secrete ale României a mii de ofițeri care au apartinut Securități nu este de natură să faciliteze primirea României în NATO, și exprima speranta că “Președintele Constantinescu, un om cu incontestabile convingeri democrațice și relațiv neîntinat de regimurile trecute,” va alunga, în sfârșit, pe securiști din viata politică a tării.“
d. La 21 aprilie 1997 Biroul de Presă al SRI a publicat un Comunicat redactat în stil securist, care a calificat articolul de mai sus drept “ticălos,” și a prezentat ziarul The Washington Times ca exponent al “unor grupuri de interese în spatele cărora se află servicii speciale străine." Acest “Comunicat” a demonstrat că în SRI continuă să domnească o mentalitate securistă și un vocabular KGB-ist.
e. Senatorul Jesse Helms și Congresmanul Ben Gilman, președinții comisiilor de relații externe ale Congresului SUA, au ajuns la concluzia că România nu poate fi luată în considerație pentru primirea în NATO atât timp cât serviciile sale secrete continuă să fie manipulate de securiști. În consecintă Ben Gilman a publicat ieri, în același The Washington Times pe care SRI-ul l-a numit oficină de spionaj, un articol în care a scris că alia jacta est - zarurile au fost aruncate. Congresul a aprobat ca doar Republica Cehă, Ungaria și Polonia să fie primite în NATO în primul val (House: 353-65 voturi; Senate 81-16 voturi). ....
2. La 24 aprilie 1997 ministrul de externe Adrian Severin l-a informat pe generalul Pacepa că “Virgil Măgureanu va fi demis de la conducerea SRI astăzi, 24 aprilie 1997.” El a mai transmis că guvernul român va lua măsuri de “dekagebizare a serviciilor secrete românești.
http://www.evz.ro/generalul-ion-mihai-pacepa-in-exclusivita…
Nedeea Burca foarte interesant!
Alexandru Botu Sa inteleg ca:

Sarpele cu ochelari
Pierdea fiola cu venin
S-aluneca de pe cai mari
Pe vremea unui...SEVERIN.
Smaranda Dobrescu GG, desi nu par a fi noutati fantastice, cele declarate de personajul multiplu cu numele generic de Pacepa (daca acel Pacepa o mai fi traind), nu stiu de ce ati considerat relevanta preluarea acestui articol care contine o informatie veche, niciodata confirmata oficial, pe pagina Grupului. Daca ati fi fost mai clar in privinta temei discutiei care doriti sa o antamam, probabil ca ne-am putea canaliza in acea directie comentariile.
Gheorghe Gradinaru Evenimentul zilei care publica in linkul prezentat o pozitie a lui Pacepa legata de alegerea lui Johannis(incolor si insipid) continua cu extrasele prezentate de mine care se doresc a fi o demonstratie a importantei personajului in a anticipa evenimentele din Romania.Mie mi se pare interesant ca in acest moment se incearca "renasterea mitului tradatorului Pacepa si a ideilor sale" cu tinta directa personaje si institutii cu implicate in evenimentele din 89 cu dorinta evidenta in opinia mea de a directiona/sugera actiuni viitoare ale presedintiei.
N.B  "Mostenirea Kremlinului" a fost publicata prima oara la Editura Venus, al carei director era Mircea Ciobanu, un geolog care a fost coleg cu Emil Cnstantinescu si care nu mai este in viata. Stiu exact cand s-a tiparit cartea, cine s-a ocupat de ea, dar nu-mi amintesc nici despre presupusa epuizare, imediat dupa tiparire si cu atat mai putin despre manuscrisul ratacit... Am sa ma interesez, de curiozitate.
Mihai Ion Turcu Domnul Mihai Pacepa este in continuare condamnat in Romania pentru inalta tradare. Nu cred ca aceasta condamnare trebuie ridicata.
Prospectiv A-z .
Eu parca-mi amintesc de aministia acestuia ca o conditie pentru imbunatatirea nustiucaror relatii...
Preda Mihailescu Dar din cartea lui Watts mi-amintesc ca acel Caraman era mai degraba favorabil lui Pacepa! Ce garantii avea Severin ca vorbeste cu Pacepa himself?
G.G  Pacepa a fost reabilitat i s-a redat gradul de general si primeste pensie de la statul roman
P.M  Dar de vreme ce sunt vreo trei Pacepi, pensiile cate sunt? Si ce dovezi de existenta se cer pentru livrarea pensiei - ori poti pretinde pentru matusa din America penise pana la 120 de ani?
G.G   Preda Mihailescu pai cred ca din acest motiv tot apar articole presupus scrise de acesta ca sa se poata justifica plata pensiei deoarece cei de la casa de pensii trebuie sa fie acoperiti.
M.I.T  Casarea condamnarilor in cazul Pacepa este un scandal.

Niciun comentariu: