sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Dr. Ioan Scurtu: In Romania exista un puternic curent antinational



Dr. Ioan Scurtu: In Romania exista un puternic curent antinational – 7 ianuarie 2015
Gheorghe Gradinaru
"După 1989 s-a dezvoltat, în România, un foarte puternic şi agresiv curent antinaţional, promovat de o seamă de intelectuali de o valoare cu totul relativă – ei se laudă între ei, se socotesc mari învăţaţi, mari savanţi – care, după opinia mea, sunt mituiţi ca să aibă o asemenea atitudine, să susţină, spre exemplu, că istoria românilor este o succesiune de mituri, că ea nu are nimic pozitiv şi demn de valorificat, că istoricii, chiar dacă este vorba de Xenopol, de Iorga, de Giurescu, de Oţetea, au mitizat istoria, au creat personalităţi şi episoade pozitive, când, în realitate, românii au fost un popor în bătaia vântului, la periferia istoriei ş.a.m.d. Acest curent a reuşit să-şi impună punctul de vedere şi în privinţa manualelor şcolare, astfel încât s-a ajuns, în prezent, ca istoria să aibă doar o oră pe săptămână în liceu. De câţiva ani, istoria românilor este desfiinţată ca obiect de studiu în liceu. Lumea reproşează tineretului că nu cunoaşte istoria, dar dacă aceşti tineri din şcoală nu sunt învăţaţi, evident că nu se poate pretinde să cunoască trecutul acestui neam."
- Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17 milioane de oameni?
ioanscurtu.ro
  Zoe Petre Dl. Scurtu este un pozitivist fara fisura. D-sa incrimineaza ca anti-nationale orice publicatii care nu apartin amicilor d-sale. E inexact sa asimilezi orice cercetare care propune un grad rezonabil de relativism cu atitudini efectiv antinationale, cu recuzarea limbii romane ca idiom academic, cu ingustarea artificiala a apatiului intelectual romanesc

  Zoe Petre PS revista Romania Eroica este dedicata eroizarii istoriei nationale, nu cred ca Grupul Prospectiv are prea multe afinitati cu aceasta publicatie.
  Gheorghe Gradinaru  Zoe Petre parti din articol au fost preluate si de "cotidianul" deci nu este vorba de publicatie ci despre ce afirma dl Scurtu.Personal nu am avut habar de publicatia mentionata dar din punctul meu de vedere ca idee nu vad nimic negativ in eroizarea istoriei nationale.
  Andrei Alexandru @Zoe Petre Stimată doamnă, mă uit adesea la producțiile ”artistice” hollywood-iene. Majoritatea sunt opere subtile și subliminale menite să inducă în mentalul publicului american și neamerican ideea excepționalismului american. Nu știu dacă s-au făcut studii sociologice în SUA despre ce cred tinerii americani despre națuinea lor, dar bănuiesc că o majoritate semnificativă e convinsă de superioritatea americanilor ca nație. Nu cred că e nimic rău în asta. La noi e invers și nu pentru că ai noștri n-au valoare. Un cunoscut de-al meu, transfug în SUA în perioada ceaușistă, m-a întrebat: ”Crezi în filmele făcute la Hollywood ?”. I-am răspuns că nu cred. ”Eu am crezut, atunci când am fugit din țară”, mi-a replicat cunoscutul meu. Nu știu dacă paralela asta, Istoria ca disciplină de studiu și filmul hollywood-ian, ca moduri în care un popor își prezintă trecutul, este pe placul celor care citesc aceste rânduri, dar mie mi se pare că pe fond, din punctul de vedere al efectului pentru auditoriu, este o mare apropiere. Nu vreau să fiu greșit înțeles. Istoria este o știință aproape exactă. Dar prea adesea Istoria este folosită pe post de instrument de propagandă națională sau antinațională, după cum dictează interesul de moment al comanditarilor politici sau al finanțatorilor. Totodată, n-aș vrea să se înțeleagă că toate filmele americane fac parte din categoria menționată mai sus. Spre exemplu din cealaltă categorie: ”Whack the dog”.
  Preda Mihailescu Zoe Petre @ "E inexact sa asimilezi orice cercetare care propune un grad rezonabil de relativism cu atitudini efectiv antinationale." - Stimata Doamna Profesoara, sunt fericit si recunoscator pentru faptul ca v-ati ostenit sa scrieti aceste linii. Si imi permit sa va raspund direct, fara inconjur.
In primul rand - precizez faptul ca nu este vorba de "orice cercetare care propune" ceva rezonabil, ci tocmai de un monument de irationalitate. Este vorba in primul rand de lucrarile deconstructiviste ale unui fost propagandist istoric ceausist, care s-a invrednicit peste masura sa schimbe directia, aceasta pe costul ratiunii si al dreptului.
Stimata Doamna, Istoria NU apartine istoricilor relativ profesionali, istoria ca fenomen identitar si ca suport al insasi comunicarii colective a cetatenilor unui stat, este un obiect de relevanta colectiva, dat numai in ingrijire unor specialisti. Istoricii primesc trecutul nostru cel mult in custodie spre valorificare - nu au dreptul sa il distruga, mai ales cand se SUSTRAG oricarui dialog critic, cum este cazul de fata.
Stim foarte bine ca impactele ideologice au ciuntit masiv posibilitatea exercitarii profesionale a activitatii istoricilor. Unii au reusit prin toate timpurile sa pastreze o tinuta - in Romania insa jocul infamiei a facut ca cei care nu au facut-o sa fie ridicati pe podest. Stimata doamna, ce spune dl Scurtu este perfect adevat: inca din 2002 dl Pop a scris o carte de perfecta tinuta intelectuala, in care diseca chirurgical ravagiile logice si etice facute de un oarecare istoric spontan si deconstructivist, care construieste mistificari derizorii, atacand in acelas timp ideea de istorie insasi - stiu ca veti edulcora aceste afirmatii, si stiu ca la citirea primelor zeci de pagini ale opusului in cauza, nu puteti decat sa imi dati dreptate .
Respectivul personaj a avut o cariera crescanda de indoctrinator colectiv, ce isi atinge culminatia in interviuri in care se manifesta ca un negationist propriu al actelor de crima comise impotriva romanilor din Basarabia si Bucovina. Si aceasta in modul cel mai brutal cu putinta: el afirma "... s-au pierdut [ in acele regiuni ] niste regiuni cu populatie neromâneasca" - deci nu puteau fi infometati, exterminati, deportati peste o jumatate de milion de Români, dupa dl Boia, caci acestia nu existau. Doamna mea, in orice tara civilizata cand se ajunge la asemenea aberatii, s-a depasit pragul penalului.
Eu va ridic simpla intrebare: desi Ungaria nu a pierdut niciunde regiuni populate aproape in exclusivitate de Maghiari, cum este cazul in Basarabia, va intreb ce reactie ar fi intalnit o afirmatie ca a negationistului nostru, facuta despre Ardeal sau Slovacia, la Budapesta? Intrebarea NU este retorica - doresc totusi un dialog. Si pe urma se poate discuta si fraza de mai sus si termenii de "grad rezonabil de relativism" - care sunt un eufemism din categoria celor care ar face din canalul Dunarii un loc de vilegiatura. Ma bucur cu respect anticipat de replica dvoastra.
  Costel Gilca dincolo de anumite chestiuni punctuale dupa 1989 istoricii/cineastii/ jurnalistii au trecut dintr-o extrema in alta.
Analzand ansamblul elementelor care apar privitor la RO si romani se observa, vadit, o atitidine de minimizare, pana la total, ca o campanie organizata impotriva natiunii.Niciun element nu e omis.
Istorie: djuvara.
literatura: patapievici
morala: plesu.
urmeaza apoi campanii anti BOR, care vrand nevrand e fiinta si morala acestei natiuni.
  P.M   Costel Gilca @ Dintr-o extrema intr-alta, pe româneste: se sare peste cal netarmuit. Poate insa trebuie sa venim în întâmpinarea replicilor posibile ale apologetilor acestor exagerari. Atragând atentia asupra faptului ca, da, istoria României a cunoscut foarte bine o dezvoltare stiintifica echilibrata si bazata pe noi surse, in continuarea marii traditii a lui Iorga, Pârvan, etc. Dar aceasta a fost calpestrata de fantastiinta speculativa ale unor apartchnik de noua moda. Deci istroria echilibrata exista, dar este subminata. La fel in jurnalism, literatura si morala. Este timpul ca reactia sa depaseasca simple deplângeri neputincioase.
  Petre Munteanu In sensul discutiilor despre demitizarea istoriei, caut un studiu asupra functiei miturilor istorice - s-ar putea sa aiba si dimensiuni pozitive.
  P.Mu  (Bine, mai caut si o explicatie a succesului de public al volumului De ce e România altfel.)
 P.Mi  Petre Munteanu @ Imi permit sa depasesc starea interbarilor retorice de genul "explicatie a succesului de public al volumului De ce e România altfel." ... Nu este o critica si nici o banuiala ca aceasta intrebare nu ar fi interesanta - dimpotriva. Dar, unde s-a ajuns, a avea un raspuns la ea este un act insuficient. Eu as dori mai degraba sa vad niste intelectuali adevarati romani, dand Humanitas in judecata pentru denigrare PERSONALA (eu sunt personal insultat de imbecilitatea istorica unior masinatii speculative repetate de intreaga presa si pseudolume romana, si la fel sunt insultati 20 de milioane. Deci vad un proces de calomnie intentat Humanitas, care sa isi rascumpere greseala publicand niste opere Boiesti comentate de oameni competenti, care dezvaluie contradictiile, ineptiile si prefecatoriile pas cu pas, acolo unde apar in context. Si sa publice MARI scuze editurii, daca inculpati nu mai stiu ce este scuza. Asta este MINIMA moralia! d
  Prospectiv A-z .
Domnule Munteanu, nu stiam despre ce carte vorbiti, dar Google mi-a revelat ce si cum. Mai mult, am gasit aceasta recenzie la topul recomandarilor Google: http://adevarul.ro/.../de-nu-romania-altfel.../index.html

Daca va intrebati de explicatia succesului acestei carti, pe care il asum ca atare bazat pe ce spuneti, cred ca-i vorba de un moment de *mission accomplished* la dl. Boia.

In plus, rolul miturilor fondatoare este bine stabilit in generarea a ceea ce numim istorie. Pentru o lucrare mai aplicata, a se cauta cartea lui Sand.
Câteva afirmaţii făcute de Lucian Boia în cartea „De ce...
adevarul.ro
  P.Mi  Prospectiv @ Este trist faptul ca reactia la acest val de gandire speculativ-superstitioasa in interiorul disciplinei istorice se reduce la atat de putin. Insasi cartea documentata si nespus de echilibrata cu care Prof Ion A. Pop de lacluj a demascat fila cu fila caracterul contradictoriu si dezinformativ al insiudarii boi-esti, este o carte impinsa in necunoastere, boicotata, greu de gasit. Humanitas? Cine ii da in judecata pentru crimele intelectuale comise?
  Nedeea Burca Gasisem mai demult un link cu o buna parte a cartii d-lui Pop:http://books.corect.com/ro/books/preview/1487/pdf
  P.Mi  Nedeea Burca @ Va multuesc. Eu intre timp am citit-o: am dat sfara in tara si dupa doi ani am primit cadou de ziua mea un exemplar. Pop este rectorul universitatii unde am fos tprimit ca extern:-)
  N.B  Cu drag, domnule Preda Mihailescu. Imi pare rau doar ca n-am stiut mai demult ca o cautati.
  P.Mi  Nedeea Burca @ Nu va faceti griji - pe vremea aceea nici nu ne cunosteam. Mai exista atatea mistere si chestiuni valide ale istoriei Romanesti despre care se stie foarte putin, si ceea ce se stie este INGROPAT de mafia celor care au decis de la sine putere in ce directie trebuie sa mearga "naratia" istorica contemporana". chiar daca raspunsuri coerente ma tem ca nu exista inca, exista totusi carti care, poate inca atinse de erori ce se cer retusate, sau privigte cu prudenta, ciotina totusi informatii recent redescoperite, de mare valoare pentru iostoria Romaniei ...
  P.A-z .
"Este trist faptul ca reactia la acest val de gandire speculativ-superstitioasa in interiorul disciplinei istorice se reduce la atat de putin. Insasi cartea documentata si nespus de echilibrata cu care Prof Ion A. Pop de lacluj a demascat fila cu fila caracterul contradictoriu si dezinformativ al insiudarii boi-esti, este o carte impinsa in necunoastere, boicotata, greu de gasit."

Pai sa le citim si sa le discutam! Dl. Pop nu-i singurul autor ale carui carti nu se gasesc, ma intreb de ce acesti autori nu-si publica lucrarile (mai des) pe internet.

Humanitasul poate ca a ajuns sa reflecte o stare de spirit, prea vad cartile lor in mainile romanilor de prin strainatate/aeroporturi.
  P.Mi  Nu stiu ce reflecta Humanitas, dar nu imi place unde duce. Tema cealalta, a difuzarii eficente a cartilor bune este una SPINOASA si IMPORTANTA. Difuzarea prin internet este un aspect. Traducerea si raspandirea in lume, al doilea. Merg mana in man. Avand in vedere ca autorii poate se gandesc unepori si la drepturile de autor (care nu mai sunt nici el ce au fost odata ) in acest context merita poate discutat si un mod modern, cooperativ de difuzare care sa ajute si financiar pe autori, dar care sa impiedice abuzurile trusturilor de publicatie.
  N.B  Aici am citit eu prima oara despre Ioan Aurel Pop. De prisos sa spun nu auzisem de carte si nici n-o vazusem vreodata. Ulterior am gasit si alte materiale...http://www.cuvantul-ortodox.ro/.../ioan-aurel-pop-lucian.../
cuvantul-ortodox.ro
  P.Mu  Multumesc pentru semnalarea deconstruirii demitizarii. Am un proiect de acest fel in sertar, ma oblig sa-l revigorez. Promit si difuzare, dupa puteri. Revin, cat mai curand.
  P.Mu  Dincolo de alte detalii, precum inceputurile, Humanitas este o editura cu mari merite - si care stie sa-si vanda cartile.
  P.A-z .
"Nu stiu ce reflecta Humanitas, dar nu imi place unde duce." Domnule, eu am putut constata doar faptul ca Humanitas practica o politica editoriala foarte avantajos comerciala, care este totusi de ocultare a marilor teme--istorice si contemporane, deopotriva. Pe scurt, ce-i folositor pentru dl. Liiceanu si cele cateva linii de gandire promovate este daunator pentru majoritate prin ignorarea subiectelor importante si/sau multitudinii de voci ale momentului. E o chestiune de nisha...
P .Mi  Multumiri doamnei Burca pentru aceasta sursa valoroasa. Recunosc cu sinceritate ca am inceput sa am probleme sa citesc si texte critice despre Boia. Si asta este prea multa atenite. Un om care a ajuns cu denigrarea propriului neam pana la afirma ca NU EXISTA acolo unde a fost masacrat (Basarabia, interviu acorat la adevarul in 2013 - http://adevarul.ro/.../ce-facem-romAnia-lucian.../index.html), un individ a carui intreaga cariera se bazeaza pe negarea oricarei calitati la natia sa, nu este un individ cu care se discuta - de fapt el insusi are grija sa nu se poata discuta! Este un om care se judeca in proces, si se impune scuzelor colective, cu toate consecintele civile. Produsele sale preluate de oricine se lafaie in joase denigrari anti-romanesti (unii Maghairi sunt clienti buni, dar insist asupra lui "unii", caci la nivelul lui Boia nu sunt muilti ...), deci cei ce apreciaza sunt rasisti deschisi. Iata cateva produse ale rasismului ce se refera explicit la productii si ectoplasme Boiesti:
1. Romanii sunt congenitali cu minciuna - deci au ceva ca o gena a minciunii in plus fata de alte natii. Se exprima explicit, de fani Boia. 2. Romanii nu sunt un eam, sunt o corcitura de asiatici, care se revendica fals al latini. Dacii au fost exterminati de romani, ramandand doar femeile - si pe urma va inchipuiti concluziile "stiintifice". Mai trebuie ? Mai am - dar masa de seara se apropie si nu vreau sa stric digestia nimanui!
„Ce facem cu România?”. Istoricul Lucian Boia este,...
adevarul.ro
  N.B  Nu stiu daca este in mod real avantajoasa din punct de vedere comercial. Adica, mai precis, nu stiu cine plateste. Deoarece cartile de la Humanitas sunt extrem de scumpe, mai cu seama in ultima vreme, iar foarte multe din temele abordate au cazut in desuetitudine. Nu cred ca se (mai) vand cine stie ce. In rest, metodele de a impinge in tacere si uitare un autor sau o carte "neconvenabila" sunt extrem de eficiente la noi. Editurile au politici destul de asemanatoare, sperantele ca un autor care a fost refuzat de, sa zicem, Humanitas, sa-si gaseasca un debuseu serios in alta parte sunt foarte mici. Oamenii sunt tot aia, peste tot. Ii leaga nenumarate complicitati, chiar si atunci cand in aparenta se dusmanesc. Cu putine, notabile, exceptii...
„De ce este România altfel?” Am citit cartea profesorului Lucian Boia şi sunt încă mâhnit, nu...
adevarul.ro

Niciun comentariu: