sâmbătă, 17 ianuarie 2015

E util un nou Institut pentru Studii Strategice?



E util un nou Institut pentru Studii Strategice? – 5 ianuarie 2015
 
Gheorghe Gradinaru "avem nevoie de planificare şi analiză strategică, iar înfiinţarea unui Institut de Studii Strategice (ISS) ar putea fi o soluţie."
Este deja un truism ca tara noastra are nevoie de strategii care sa fie dincolo de politica, dincolo de...
bursa.ro
 Cornel Feraru Poate asa nu ne mai "surprinde" nici o criza. Dar infiintarea unui astfel de institut trebuie sa fie fondata pe o analiza cuprinzatoare. Printre altele, sa se creeze obligatiile de relationare functionala necesare si sa se elimine orice suprapunere cu functiunile (prea) multor structuri sectoriale care nu ne-au ajutat prea mult in prevederea crizei si elaborarea strategiei -din pacate-de raspuns, pentru ca au actionat disparat...

 Fogarassy Paul Eu zic ca inainte de a infiinta institutul, sa faca un studiu de fezabilitate. Dupa aia sa angajeze niste consultanti. La sfarsit, sa comande un soft de la Siveco. Dupa ce le-au facut pe toate astea, le scriu si eu o factura ... ca eu m-am gandit primul ... sau nu ?!
 Smaranda Dobrescu Exista deja in legatura cu asa zisul departament de prosperitate propus, in functiune Institutul de Economie al Academiei precum si Institutul pentru cercetarea calitatii vietii. Un astfel de Institut precum cel propus daca vrea sa elaboreze un program Romania 2020 sau 2030 se poate uita la bruxelles, ca le -au facut deja altii pentru noi. Apoi,institutul ar trebui sa fie in subordinea Guvernului care are datoria sa-si indeplineasca programul propriu de guvernare, coerent sau nu. La toate aceste constrangeri se mai adauga si bugetele multianuale aprobate de CE ca si Pactul Fiscal European. UnTthink Tank percutant si cu solutii incadrabile in n conditionari ar fi o solutie mai buna.Daca nu are bani de la Soros, atunci e de dorit ca specialistii respectivi sa fie alocati pe langa Primul Ministru sau pe langa ministere.
  Gheorghe Gradinaru Daca in principiu pot fi de acord cu o initiativa de acest gen( personal cred ca ma regasesc in pozitia exprimata de dna Smaranda Dobrescu) pentru mine obiectia de baza este legata de finalitatea produselor respectivei institutii (oricum s-ar chema ea)in sensul ca in situatia prezenta noi avem nevoie in primul rand de o clasa politica competenta si un leadeship la nivel national care sa inteleaga si sa ia decizii bazate pe asemenea analize produse de respectiva institutie.
  Marian Galben Da, in traducere libera...atata timp cat tara este ocupata la ce bun un institut de studii strategice ca sa faca exact ce...???
  Ionel Iani Velciov Va produce studii publice?!! ... sau nu prea
  Prospectiv A-z .
Si eu sunt putin incurcat de o asemenea recomandare. Numai ca in opinia mea problema cea mai mare este lipsa capacitatii de executie a statului roman. Daca nu cumva avem o problema si mai mare in aceea ca statul roman a fost diminuat la nivelul unui judetz mare de pana la 1990.
  Alexandru Botu Romania are Strategii si pentru cultura viermilor de matase, pentru altoirea macesilor, pentru dezustoroizarea usturoiului, pentru ace fara gamalie, pentru repopularea baltilor cu mormoloci, pentru promovarea basmelor populare in industria de aparare, pentru promovarea...., pentru combaterea....., pentru integrarea.... etc etc. Sunt, cred, fara sa le numar, numai pe cele nationale, peste 100. Altfel, pentru orice situatie care a necesitat elaborarea unei strategii (publice), s-ar putea sa mai fie valabile poate mii de strategii. Se si reactualizeaza dupa perioade oarecare de timp. Si vorba lui Bula: La ce i-a folosit? Daca institutul respectiv va pune ordine in acest haos de strategii, respectiv le va controla si aviza pe cele cu valoare de intrebuintare, tot ar fi bine.
  George Roncea ISIS e mai misto, fonetic, ca ISS...plus are deja o rezonanta, de pe urma decapitarilor frenetice
  S.D  Asteptam parerea D-nei Alina Mungiu...
 I .I.V  deci o varianta de denumire ar fi Institutul de sStudii Intelecto-Strategice ...
 I.I.V  Poate ca ne-ar trebui doua institute... Ca sa putem sa le comparam analizele ...
  A.B  Trei institute, Domnule Ionel Iani Velciov, al treilea sa le verifice pe celelalte doua.
  G.R  Patru institute - ultimul sa le capuseze pe toate si sa bobineze banii, pe modelul Institutului Rivolutiei lui Ilici

Niciun comentariu: