miercuri, 18 iulie 2018

Tariceanu asteapta o reactie a UE fata de protocoale

Tariceanu asteapta o reactie UE fata de protocoale – 29 iunie 2018

 

Smaranda Dobrescu created a poll.

June 29 at 10:29 AM

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere joi, la sediul Comisiei Europene cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, întâlnire prilejuită de participarea lui Tăriceanu la „Reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European".
Printre alte discutii avute cu Frans Timmermans, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor, potrivit unui comunicat transmis agerpres.ro.
https://www.cotidianul.ro/tariceanu-discutii-cu-timmermans/

 

Smaranda Dobrescu Merita amintit ca ziua Americii s-a sarbatorit azi la Bucuresti in avans de catre Ambasada SUA. Presedintii celor doua Camere precum si Premierul au absentat, prezent fiind doar presedintele Iohannis care nu a pierdut ocazia sa repete principiile sale cu justitia independenta si cu nevoia de guvern , aliat de nadejde al SUA si UE. A facut-o, si asta e interesant dupa ce a subliniat relatiile exceptionale la care Romania a ajuns cu SUA care ar trebui urmate acum de intarirea relatiilor economice cum ar fi domeniul energiei. De aceea e nevoie de o justitie independenta si puternica si de un guvern transparent. Adica a conditionat oarecum cadoul in gaz metan de ramanerea status-quo-ului justitiei si de un nou guvern.(!!)

Presupun ca sefii Camerelor nu au fost prezenti urmare amestecului celor 12 ambasade , prin scrisoarea initiata pare-se de catre D-l Klemm. Intre timp, QMagazine a avut initiativa sa puna premierului olandez intrebarea privind observatiile D-lui fata de legile justitiei noastre aflate pe ultima suta de metri. Acesta a raspuns ca nu cunoaste niciun amanunt, poate Ministerul lor de Externe. Ce rezulta de aici? Nu rezulta decat faptul ca ambasadorii nu reprezinta guvernul tarii lor, ci vorbesc dupa interesele lor.Ei, unde-i statul de drept olandez, german, etc, etc?

 

Prospectiv A-z .
Greu sa descifram altceva decat nefirescul relatiei Romaniei cu Vestul/R-estul.
Manage

 

Smaranda Dobrescu Adrian Severin
14 hrs · 
Un gest necesar de demnitate

Le adresez 
felicitări publice și le mulțumesc dlui Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, dlui Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, și dnei Viorica Dăncilă, Prim Ministrul României, pentru gestul de a nu participa la recepția oferită de ambasadorul Hans Klemm, cu prilejul zilei naționale a SUA.

Felicitările se cuvin pentru a răsplăti curajul și demnitatea. Mulțumirile sunt pentru a fi executat în acest fel, așa cum se cuvine, obligația de a mă reprezenta ca membru al unei națiuni care pretinde în mod legitim a fi respectată.

Acesta este răspunsul minim care poate fi dat scrisorii prin care 12 ambasadori, în frunte cu cel american, au încălcat dispozițiile Convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice între state, au colportat aprecieri mincinoase în legătură cu eforturile de aliniere a legislației române la deciziile Curții Constituționale, standardele Consiliului Europei și directivele UE, au ofensat Parlamentul României suverane, au intervenit în controversele politicii interne românești și au încercat să semene dezbinare și să alimenteze tensiuni în societatea românească.

În calitate de co-inițiator și co-fondator al parteneriatului strategic româno-american, în timpul mandatului meu de ministru de externe, apreciez în continuare valoarea alianței dintre România și SUA și pledez pentru consolidarea acesteia. Parteneriat nu înseamnă însă vasalitate. Vasalitatea României nu servește nimănui. Nici Bucureștiului nici Washingtonului; nici românilor nici americanilor.

Mi-e dor de America Planului Marshall. Mi-e dor de America wilsoniană opusă diplomației secrete, susținătoare a autodeterminării națiunilor și promotoare a egalității suverane. Mi-e dor de America lui Jefferson care pleda ca guvernarea să se realizeze de către popor, pentru popor și prin popor. Mi-e dor de America procesului Helsinki cu al său coș trei dedicat drepturilor omului. Mi-e dor de America noilor frontiere care a dărâmat Zidul de la Berlin. Mă sperie, mă revoltă și mă înstrăinează America neoconservatoare și neoliberală, cea a corporațiilor lacome și iresponsabile, cea a egoismului imperial, cea a egocentrismului obsesiv și cea a demagogiei opresive.

Cu America de care îmi este dor România trebuie să se alieze. Cu cealaltă degeaba se aliază, căci între stăpân și slugă, între dominator și dominat alianța este iluzorie, dacă nu chiar letală.

Gestul celor trei demnitari români este în favoarea unei asemenea alianțe reale bazată pe congruența intereselor naționale, pe respect reciproc și pe fidelitatea egală față de valorile împărtășite. O alianță pe care gesturi de iresponsabilă aroganță, precum cele ale ambasadorului Klemm, o subminează cu mult mai eficient decât ar face-o cei mai răi adversari ai ei.


Niciun comentariu: