duminică, 15 iulie 2018

Conexiuni geostrategice

Conexiuni geostrategice – 22 iunie 2018

 

Gabriela Ionita shared a post.

June 22 at 7:05 PM

Un rezumat extins al emisiunii de ieri, pentru care mulțumim doamnei Smaranda Dobrescu.
1. (In)validarea alegerilor pentru Primarul General al Chișinăului 
Andrei Năstase, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), a obținut cele mai multe voturi în cadrul scrutinului electoral. Totuși, judecătorul a anulat validarea acestuia în funcția de primar general pe motivul unor abateri de la prevederile Codului electoral de către Andrei Năstase în timpul campaniei electorale: mai exact, în ziua alegerilor a continuat acțiunile de campanie chemând lumea să voteze (avea nevoie o prezența mare a simpatizanților în turul doi) și și-a desfășurat campania în compania unor consilieri și susținători străini de Republica Moldova. Andrei Năstase este candidatul care s-a manifestat constant împotriva oligarhiei și a transmis un mesaj național și pro-european, și de distanțare de Rusia. De aici se poate trage concluzia că Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc nu i-ar fi fost favorabil. Fapt ciudat oarecum, președintele Dodon l-a acceptat într-un final pe Andrei Năstase, chiar dacă era bănuit că avea parte de susținerea unei anumite părți a oligarhiei moldovene. Dacă judecătorul va admite validarea lui Andrei Năstase, acesta este totuși vulnerabilizat din cauza propriilor greșeli copilărești aș zice, și va fi obligat să facă concesii probabil și am putea vedea o slăbire a elanului său proeuropean. D-l Vlad Plahotniuc ar putea miza pe principiul "Dezbina și conduce" în relaţia dintre cei doi lideri ai PPDA, Andrei Năstase și Maia Sandu. Percepția după evoluția recentă a evenimentelor de la Chișinău este ca PDLM a recurs la cunoscutul obicei estic de a influenta Justiția. Deși în România nu s-a analizat prea mult situația creata în Republica Moldova prin amânarea validării alegerilor, pare că situația din cele două țări referitoare la influențele suferite de Justiție din zona politică pare asemănătoare. Concluziile care pot fi trase sunt în primul rând că politicienii trebuie să se apere de posibile "surprize" in primul rând prin respectarea stricta a legislației. Cert este că PLDM îl poate conditiona pe Năstase și își poate impune strategia proprie, inclusiv la alegerile din această toamnă.
Reuniunea franco-germana
2. D-na Merkel se află într-o situație dificilă din cauza necesității stringente de a găsi o soluție cu imigranții, nu doar pentru Germania sau Italia, ci pentru întreaga Europă. Ministrul de Interne al Germaniei i-a pus în vedere Cancelarului ca până pe 28-29 iunie (când va avea loc Summitul de Vară al UE) să vină cu o strategie de ordin general pentru imigranți. In caz contrar, se vor inchide granițele Germaniei. Incepe să devină limpede că toate tarile europene poartă vina ca nu s-au opus demarării conflictelor din tarile generatoare de imigranți, fenomen care a atras nu doar exoduri masive din tarile supuse bombelor ci si mulți alți refugiați din motive economice aparținând altor state in afara conflictelor de război. Era necesar să se stie de către europeni ca in tarile arabe unde cultura puterii este pregnanta, practicile democratice se introduc anevoios si după perioade lungi de timp. Soluția s-ar găsi în țările de baștină, prin luarea unor măsuri convenite prin care să poata fi apărată populația, adapostita, etc. Preşedintele Macron, de exemplu, propune o triere a imigranților în așa fel încât dacă ţările în care ajung nu au posibilitatea susținerii acestora, imigranții să se întoarcă în țările unde au intrat prima dată în Europa (vă dați seama ce ar însemna acest lucru pentru Italia sau Grecia). O soluție ar fi și desființarea rețelelor de crimă organizată și trafic de persoane, susținute uneori chiar de reprezentanții legii, care facilitează transportul celor doritori să emigreze. Emmanuel Macron mai vorbește despre extinderea FrontEx, polițiile de frontieră si de amplasarea unor nave care să oprească intrarea vaselor cu refugiați în porturile europene. Desigur aceste masuri ar fi destul de sălbatice, consideră cei doi vorbitori. Împreună Macron si Merkel se gândesc si la varianta trierii imigranților politici de cei economici și refuzul celor economici, obligați să se repatrieze. Această idee prezintă dezavantajul că în cazuri speciale lucrătorii est europeni, si ma gândesc la români ar putea fi încadrați în categoria imigranților pe motive economice si expulzați. Pe de altă parte preşedintele Donald Tusk propune înființarea unor platforme de triere în afara granițelor europene, informatizate, care să asigure toata documentele despre fiecare imigrant. Albania ar putea fi o astfel de locație pentru aceste platforme. Soluția are puncte întunecate, întrucât excluderea dintr-o țară europeana a imigrantilor care nu respecta legile înapoi în Albania, ar pune-o pe aceasta în dificultate și în situația de a refuza. Soluția posibila si de dorit ar fi ca odata trecut la reconstructia statelor iesite din razboi sa se treaca si la revenirea imigrantilor. Stabilizarea Siriei si a Orientului Mijlociu este de fapt solutia salvarii Europei de problemele acestea insolubile nascute de un numar de imigrati scapat de sub orice control 3. Vizita asistentului Secretarului de stat din SUA, Wess Mitchell. 
Ca in fiecare an, între România (#MAE) si SUA s-a semnat cu aceasta ocazie Memorandumul care stabileste strategia anuala. Discursul susținut la Universitate a subliniat situatia actuala complicata de la Washington, care ar putea avea urmari asupra securitatii nationale a altor state. In privinta grijii pentru asigurarea unui buget satisfăcător pentru Apărare si a contractelor de aparatura militara incheiate intre cele două părți, au fost cuvinte de apreciere. Asistentul Secretarului de stat a mai subliniat nevoia apariției legii offshore si a inceperii cu urgenta a exploatarii gazului metan din Marea Neagra. De remarcat ca pentru prima data, in Memorandum a disparut permanenta formulare "SUA va sprijini lupta anti coruptie și pentru drepturile omului "
Motivul poate fi acela ca un stat atat de merituos in dorinta de militarizare nu poate fi considerat corupt, sau poate ca situatia reala din Justitia noastra nu le mai este necunoscuta partenerilor strategici. S-a mai discutat despre înființarea Grupului B9 Intermarium și implicarea României în această noua formula. O concluzie care s-ar putea trage din relatia Romaniei cu SUA ar putea fi aceea ca americanii " ne sprijina" pentru resursele de care ar putea profita si pentru calitatea noastra de a cumpara aparatura militară americană.

 

Conexiuni Geostrategice

June 21 at 11:21 PM

Temele puse în discuție s-au referit la: invalidarea victoriei lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului, vizita la București a asistentului Secretarului de Stat al US, Consiliul ministerial franco-german și criza migrantilor, politica Casei Albe în privința drepturilor omului și retragerea din cadrul comisiei de profil din cadrul Organizației Națiunilor Unite. https://youtu.be/1HR3WjAxiUY

 

 

YOUTUBE.COM

CONEXIUNI GEOSTRATEGICE - Gl Mr Rz VASILE ROMAN SI GABRIELA IONITA 21 06 2018

 

Prospectiv A-z .
" D-na Merkel se află într-o situație dificilă din cauza necesității stringente de a găsi o soluție cu imigranții, nu doar pentru Germania sau Italia, ci pentru întreaga Europă. "

Cand a fost ultima oara cand d-na Merkel s-a preocupat cu gasirea unei solutii europene? Problema imigrantilor e o solutie la problema nordica/germana a natalitatii si mentinerii costului muncii la nivel scazut.

Eduard Virgiliu Pai da, ca astia si vin sa munceasca in Europa.
90% dintre emigrantii din ultimii 3 ani stau pe ajutoare sociale. Astia sunt mai lenesi decat tiganii nostri ... daca puteai sa crezi ca exista asa ceva.

 

Prospectiv A-z .
Sa nu ne lasam sedusi de aceste statistici. Ele vor fi folosite tocmai pentru a taia ajutoarele TUTUROR germanilor!


Smaranda Dobrescu "Solutia europeana" a D-nei Merkel a fost aceea cu cote impuse. Solutia a fost fie respinsa din start, fie s-a dovedit nepotrivita ca sa nu spun ca a ridicat dificultati insurmontabile. Deci nu a fost o solutie.


Niciun comentariu: