vineri, 23 septembrie 2016

Privind din Bulgaria

Privind din Bulgaria.. – 14 august 2016


Dinica Roman

Privind din Bulgaria, Romania se vede mai bine.

 

 

România: gândește europroiectal, actionează național

Discursul despre cautarea unui proiect de țară la vecinii din nord arată ce vor grupele sociale de baza – naționaliști, liberali, societatea civilă și cei de stângă Vladimir Mitev România și Bulgar…

MOVAFAQ.WORDPRESS.COM

Top of Form


Smaranda Dobrescu Bulgarii stiu se pare mai multe decat noi despre Declaratia de la Cluj, despre programul"Romania competitiva" despre sondajul care arata ca majoritatea moldovenilor nu vor unirea cu tara. 
Nu stiam ca Gotiu, remarcabil in campania anti Rosia Montana, dupa o bursa in Germania s-a hotarat sa-l sustina pe Ciolos, cu sau fara legatura cu Germania. 
Analiza prinde oarecum corect agitatia noastre de a ne face proiect de tara care sa ne uneasca in jurul unor mari idei pe de o parte si impotenta de a se cadea de acord pe orice idee in micul colectiv de la Cotroceni, pe de alta parte. E corecta si ideea ca exista partide politice care vorbesc, lanseaza idei, dar nu fac nimic spre a le aplica: "Programul național lipsește și în sectorul cel mai de stângă din spațiu public român, grupat în jurul site-ului Critic Atac. Se pare că în România, ca și în Polonia, agenda politică este stabilită de ambele aripi ale dreptei – cea naționalistă și cea liberală. Partidele de stângă ale establishment-ului, cel Socialdemocrat și cel al lui Geoana se încadrează în acest sistem politic fără că să ofere vreo alternativă."
In ce priveste agenda politica stabilita de dreapta nationalista, autorul cred ca vorbeste doar despre un posibil viitor. Agenda politica este doar cea a dreptei neoliberale de tip macovist (tehnocrat). 
Ce se pare iarasi ca stiu bulgarii mai bine decat noi, sau le place sa creada este impactul important al lui Calin Georgescu. Teoretic, un curent nationalist cu nuante de stanga ar fi poate o contrapondere necesara . Dar de ce nu este promovat in media noastra, nu in cea bulgara proiectul lui CG?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Citez:
"Declarația de la Cluj" exprimă interesele sectorului NGO și ale "partidului român de protest" – oameni care încearcă fără a se defini ideologic, să acționeze pe teme concrete. În ultimii ani ei au opus proiectului de extracție a aurului "Roșia Montana" și au protestat în susținerea luptei împotriva corupției.
Am incheiat citatul.

Poate exista partid politic fara doctrina? Poate avea viitor un "partid politic de protest" dupa ce isi indeplineste misiunea de credinta?

 

Smaranda Dobrescu Alexandru, destui oameni educati si relativ tineri gandesc sa faca politica apolitica!!! Uneori se definesc drept anarhisti, alteori anti-sistem, cad ba spre stanga radicala si filorusa, ba spre dreapta neoliberala de tip NGO american. Din pacate, aceasta generatie in care noi cei in varsta ar trebui sa ne punem toata increderea mi-e dificil sa cred ca va cadea la pace. Va rataci in spatiul public intrebandu-se daca nu cumva premierul Ciolos sau Nicusor Dan nu ii reprezinta cumva... Si nici macar nu-i putem invinui cata vreme societatea nu le-a prezentat un model valabil de succes. Ce le lipseste cred eu este personalitatea si misiunea de credinta, cum spui tu.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Personalitatea este (si) rezultatul modelelor, sau in cazul nostru a absentei acestora.

Daca lipsei de modele ii putem opune speranta ca acest lucru se va corecta in viitor, propunerii unui model de "partid politic de protest" nu-i mai avem ce propune; putem cel mult accepta un precedent de creare de model politic de unica folosinta, cu durata de viata scurta, cu tot ce inseamna acest lucru.

Ori acest lucru nu este sinonim cu o dezvoltare durabila

 

Smaranda Dobrescu Nu doresc sa intru in domeniul profesorului Turcu si sa vorbesc a toate stiutor despre personalitate. Recunosc ca ea este legata de modele, dar pana la a-ti contura personalitatea in legatura cu modelul partidelor politice, te-ai format, se presupune intr-o familie, mediul cel mai important in dezvoltarea personalitatii.Ma feresc sa aduc vorba despre scoala. 
"Partide politice de protest" s-au crezut a fi la timpul lor Syriza, Podemos si altele. Au cedat din cerinte-nu le-as numi principii- mai repede decat ne asteptam. Un alt mititel exemplu este partidul Pirat infiintat in Suedia Initiatorul lui declara:"Vechii politicieni nu inteleg importanta libertatilor fundamentale pentru aceasta generatie. Le considera drept o problema izolata, a altora, ei traiesc departe de tastatura calculatorului, nu traiesc conectati", a acuzat Falkvinge."
Un mic copilas a avut Pirat-ul si in Romania Cred ca la Cluj sau Targu Mures. Au inregistrat un mic/mare succes preluand ideea lui Macovei de a se forma partide din 3 membri. Sunt deja inregistrate vreo 70. Chiar crezi ca se vor intelege sa se uneasca ca sa prinda un 5 % in toata tara? Si tot un partid elitist de dreapta?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Poate asta este esenta: divide e impera.

 

Smaranda Dobrescu Exact. Atomizarea, lipsa de reprezentativitate, afectarea democratiei, etc. Face parte din joc.

Niciun comentariu: