vineri, 23 septembrie 2016

Porti deschise spre infern

Porti deschise spre infern. – 14 august 2016.


Alexandru Cosmin Codreanu

Dincolo de jocurile politice, de declaraţii şi ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, pe linia de fractură care desparte spaţiul lumii occidentale şi euroatlantice de cel al estului apropiat şi îndepărat, ruşii au stabilit acum o linie de forţă cu un uriaş potenţial distructiv. Cea care începe de la Marea Baltică trece prin Marea Neagră, exact pe la poarta de est a României, şi ajunge în Mediterană.

Au fost aduse, amplasate şi deja trecute în stadiul operaţional sisteme al căror rol este cel de a asigura conducerea unor operaţiuni denumite A2/AD (anti acces sau interzicere de acces), „interzicere a acesului" terestru, maritim şi de închidere a spaţiului aerian. Mişcare care debutase în două puncte, pe nordul şi centrul axei, imediat posibilă şi în sud, odată cu încheierea acordului de cooperare multiplă între Rusia şi Turcia.

 

 

Trei porţi deschise de ruşi pentru intrarea în infern

Dincolo de jocurile politice, de declaraţii şi ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, pe linia de fractură care desparte spaţiul lumii occidentale şi euro-atlantice de cel al estului apropiat şi îndepărat, ruşii au stabilit acum o linie de forţă cu un uriaş…

ADEVARUL.RO|BY CRISTIAN UNTEANU

 

Stefan Kovacs Bun- și care e potențialul "distructiv" ? Discutăm despre o apărare normală...

 

Alexandru Cosmin Codreanu Potential distructiv exista in orice forma de aparare. In acest moment NATO si Rusia au solutii de aparare cu potential distructiv. Turcia schimba insa balanta de putere prin scaderea zonei de influenta NATO si cresterea zonei de influenta a Rusiei.

 

Alexandru Botu Analistii NATO nu au luat in calcul o astfel de situatie previzibila?

 

Alexandru Cosmin Codreanu Nu stiu ce au facut analistii oficiali, insa imi amintesc ca un scenariu asemanator a fost expus de mine pe grupul prospectiv anterior chiar inainte de "dizolvarea" acestuia. Parametrii ecuatiei erau insa diferiti:

Afirmam ca Romania va ramane un part... NATO de facto, deoarece altfel vecinii nostri filorusi nubar mai avea niciun model in afara de Rusia, catre care vor gravita neconditionat.


Mai mult, afirmam ca o Romanie sub influenta ruseasca, care atrage Bulgaria in aceiasi sfera de influenta, ar pune o peesiune foarte mare la Marea Neagra pe Turcia, care obligata din motive strategice va incerca sa se apropie de Rusia.

Inimaginabilul de acum 2 ani s-a produs, iar Turcia a devenit filorusa. Bulgaria a cerut deja o Mare Neagra demilitarizata, lucru care in noul context ar fi o varianta foarte convenabila pentru NATO.

Ce facem insa cu presiunea pusa de zonele rosii asupra Romaniei? Mai este motivat NATO sa pastreze un avanpost atat de expus astazi? Mai important, ce va face Romania fara NATO?

Alexandru Botu Nu vreau sa dau un raspuns la ultima Dumneavoastra intrebare, dar fara sa fie si o solutie convenabila, Romania va cam face ce vor face si vecinii ei. Eu cred ca de aceasta nu exista deloc "zbatere publica".

Niciun comentariu: