joi, 2 iunie 2016

NU, imunitatii totale si definitive a sefilor BNR!

Nu, imunitatii totale si definitive a sefilor BNR – 16 mai 2016


Dinica Roman
 shared Gheorghe Piperea's post.
 

Bravo Dan Zamfir!

 

Gheorghe Piperea

May 16 at 1:46pm

Risc sistemic sever : Dan Zamfir va depune azi la Parlament un proiect de lege de abrogare a art din legea statutului bnr care stabileste imunitatea totala si definitiva, atat in plan penal, cat si in plan civil (despagubiri, obligarea la divulgarea unor informatii de interes public etc) a sefimii bnr. Poate ca, intre timp, vom afla si de ce din declaratiile de avere ale zisei sefimi lipsesc mentiuni referitoare la venituri.

Up date : explicatie cat se poate de misto a super-imunitatii de care vorbim, de la dl Vasilescu citire : "Aceste prevederi la care se refera initiativa- punctele 3 si 4 sunt intrutotul corecte sub aspect juridic si economic dar sunt incalcite sub aspect literar. Atat de incalcite incat se intelege greu ce prevede legea. Aceasta deficienta majora o gasim in mai toate legile noastre." Asadar, chestia, desi e cosher pe partea economica, e cam nashpa pe partea literara. Pentru conformitate, a se vedea relatarile din presa amicala cu bnr.

 

Smaranda Dobrescu Avocatul Piperea face trimitere la Art. 25 alin (3), din Legea Statutului BNR (312/2004), care prevede: "Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială".
Parlamentul poate revoca din funcţie un membru al CA din BNR dacă acesta din urmă se face vinovat de «abateri grave». Dar despre ce fel de «abateri grave» vorbim?Nu se stipuleaza in lege

In acest timp, "Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri". 
Asadar cine e mai imun in tara asta, parlamentarul sau membrul consiliului BNR?

 

Dinica Roman Domnul Piperea revine oarecum pe subiect cu o consecinta a iresponsabilizarii beneristilor.

Doamne, ce spune Lucian Isar aici : in 2008, BNR a determinat bancile care se ocupau cu hedging - ul pe valuta sa manipuleze Robid - ul si Robor-ul. Cica 5 de zece banci au respectat ordinul, celelalte, nu. Bancile care au facut pe independentele au fost reclamate la Consiliul Concurentei care, ca un facut, a ajuns la concluzia ca primele cinci au fost cartelare, celelalte fiind nevinovate. BRD si Reiffeisen au a fost amendate in 2012 pe motive formale (la ce v-ati fi asteptat?), restul investigatiei fiind dat uitarii pe motiv de ... BNR. 
Tot in acea perioada pre-criza dar post - Lehman Brothers, BNR a dictat si bancile care contau pe piata valutara au percutat la diktat iar cursul leu - euro a fost mentinut stabil timp de 3 luni, pana dupa formarea guvernului, dupa care cursul a sarit de la 3,6 la 4,2. In urmatoarele luni, dobanzile la depozitele overnight au ajuns la 1000% (??!!!). Ca asa-i in tenis...
Isar da si nume pentru aceste marete fapte de arme. 
Nu s-a sesizat nimeni pana acum, nici prin ograda diicot, nici prin curtea dna. In alte tari, cand se descopera manipulari ale Liborului, se lasa cu puscarie si cu amenzi penale de mld de dolari... 
La noi, asta se va intampla probabil la Pastele cailor, cand legea statutului BNR va fi modificata prin eliminarea imunitatii penale si civile a sefimii BNR.
Culmea e ca Lucian Isar (bancher de profesie) spune ca se teme ca si investigatia referitoare la cartelul bancar anti-lege a darii in plata este tinuta sub control tot de BNR. 
Ce bine ca avem acces la net si la facebook (inca).

http://lucianisar.com/.../consiliul-concurentei-si.../

 

Smaranda Dobrescu E posibil si foarte ingrijorator ceea ce declara Lucian Isar. Mai mult el are o seama de postari pe blogul personal in care incearca sa dovedeasca ca toate crizele economice ale Romaniei au fost provocate de BNR in general prin stoparea sau diminuareafinantarii economiei de catre bancile supuse prin diferite mijloace obedientei fata de Banca Centrala. Sper ca justitia, specialistii in politici monetare de acolo sa faca cercetarile respective.
Pe de alta parte, exista acea declaratie scurta a lui Victor Ponta referitoare la Lucian Isar, sotul Alinei Gheorghiu, care ne ridica o serie de intrebari: "Lucian Isar e ofițer acoperit, despre el vorbeam. A preluat tot, a preluat și PNL"
Problema, desi se complica acceptand aceasta prezumtie,ramane insa clar ca rolul BNR in cei 25 ani nu pare sa fi fost acela de sustinere a economiei, capitalului romanesc sau a simplilor cetateni romani..

 

Prospectiv A-z .
N-as impusca mesagerul (adica pe Isar) pe baza declaratiei unui alt mesager (citeste acoperit). 

Nu trag nicio nadejde in sensul vreunei anchete/justitii. Toate astea vor fi trecute la un moment dat in contul birurilor; in plus, vor deveni pierderi de referinta la care romanii se vor raporta cu urmatorul val de... pierderi. 

Aud ca in Romania si EUropa, s-a redeschis sezonul imprumuturilor pe buletin. O s-o facem si mai lata!

 

Smaranda Dobrescu De fapt am spus acelasi lucru, doar ca scepticismul necesar perioadei si locului reclama o anumita rezerva. In privinta rolului malefic al Bancii/ bancilor in deconstructia economiei romanesti sunt mai putin sceptica. Intradevar reclamele televizate se intrec in a-ti oferi credite in cateva minute, fara, fara,....

 

Draghi Puterity In principiu OK, dar asta ii va face pe mai marii BNR, santajabili de catre DNA (chiar si fiind curati ca lacrima), deci in final de catre cei care dau ordine DNA-ului. Adica acele forte care au pe agenda eliminarea a tot ce a mai ramas romanesc in institutiile din Romania. Spre bucuria romanilor, fericiti ca au putut sa le-o mai traga unora de a lor. 

Asa ca slide-uri edificatoare de genul celor de mai jos, nu vor mai fi facute cunoscute publicului. 

https://nastase.wordpress.com/.../florin-georgescu-o.../

Asta ca sa fie mai clar cine e luat in vizor, nu cine crede multimea...

 

 

Florin Georgescu – o conferintă exceptională

NASTASE.WORDPRESS.COM

Niciun comentariu: