luni, 30 mai 2016

Despre doctrine

Despre doctrine – 13 mai 2016

Smaranda Dobrescu
 

E cazul sa nu mai discutam despre doctrine, cel putin despre cele clasice: In Parlamentul francez guvernul Valls si-a asumat raspunderea pe Codul Muncii iar dreapta a depus o motiune de cenzura. Cum poti sa combati un Cod cu prea putine drepturi ale lucratorilor, contestat in strada de peste o luna, de pe pozitii patronale, decat dand dovada de o majora lectie de ipocrizie? Nimic nu mai e ce pare a fi!!

 

 

Mihai Ion Turcu Oamenii au devenit "dispensabili"ca muncitori pentru marea industrie. Sunt indispensabili in calitate de consumatori. Este bine sa fie cat mai multi. Pot exercita cumapartorii presiuni asupra producatorilor ? Ar putea.

 

Alexandru Botu Sa inteleg ca noile ideologii sunt cele ale producatorilor, respectiv consumatorilor?

 

Mihai Ion Turcu Nu. Ar fi bine sa fie astfel. Sistemul are ceva artificial si absurd in esenta lui, decurs din inversarea dintre valoarea de intrebuintare si valoare, conducand la productia pentru sporirea capitalului nu pentru satisfacerea unor nevoi .Concentrarea capitalului confera puterea politica a oligarhiei structurate, putere ilegitima, deturnata de la conventia universal valabila privind incredintarea puterii de catre corpul social cuiva. Cum ar putea corpul social sa readuca situatia la principiu , pierzind rolul de producator dar fiind consumatorul care sporeste capitalul, implicit puterea oligarhiei, putere care se manifesta in interesul ei, dirijand consumul pana la a impune modul de viata si stilul corpului social. Cainele nostru ocupa acuma, cand scriu, un fotoliu produs la finele secolului al XVII-lea, a fost reincleiat si retapetat, substanta este lemn prelucrta artizanal, strung si sculptura manuala, cu 3oo de ani in urma. De ce ar trebui sa cumpar un fotoliu nou ? Principiul britanic care spune ca ceva care functioneaza nu trebuie schimbat, sub presiunea isteriei consumeriste, indusa prin interesul oligarhiei capitaliste, pare a fi abandonat de britanicii insisi ( nu mai produc automobile "vesnice" , au cedat marca VW-ului care produce automobile care se strica brusc si complet la intervalul de timp calculat de producator interesat sa cumperi un automobil nou.Puterea oligarhiei capitaliste ar fi trebuit sa fie limitata de stat ca mandatat legitim al corpului social, doar ca statul a devenit ancilar si dependent de dictatura acestei oligarhii ( private si nelegitime) care uzurpa pas cu pas sistemul puterii legitime. Pana acuma. in istorie reasezarile in legitimitate s-au produs prin razboi si revolutii , de regula asociate, deci in conditii de criza prin mijloace violente, todeauna cu mari pierderi. Pierderile estimate acuma, privind un razboi adevarat, ar fi enorme, extinctioniste. Deci " Ce este de facut?" cum intituleaza o brosura propagandistica revolutionara - Lenin.

Niciun comentariu: