vineri, 10 iunie 2016

Eu, Daniel Blake

Eu, Daniel Blake – 17 mai 2016
 
Smaranda Dobrescu
Un film cat o epoca: epoca lui Hollande si a lui Macron, a social democratilor interesati de profitul companiilor, a tinerilor lipsiti de slujba si flamanzi , a varstnicilor confruntati cu servicii sociale vicioase si din ce in ce mai birocrate. Insasi actiunea filmului prezent acum la Cannes este un contrast umilitor fata de sfidarea multimii de yachturi ancorate in jur. . De aici pana la a considera social democratia a nu apartine stangii, mai e un pas. Eu nu-l voi face caci am cunoscut si autentici social democrati de stanga. Cei care insa nu i-au vazut, auzit, trait langa acestia, au tot dreptul sa se indoiasca.


MIS À JOUR : 13-05-2016 18:10 -CRÉÉ : 13-05-2016 17:22 INTERVIEW – A bientôt 80 ans, Ken Loach est un cinéaste plus engagé que jamais. « Moi, Daniel…

Eugénia Paraschiv Profitul cere nu doar lucrători/muncitori prost plătiți, ci și controlul și securitatea lor deopotrivă.O, ce-ar fi de-ar sesiza experții independenți de la noi, universitari ori ba , cum educă misterios patronatul, Mac Donalds, nu de alta dar așa poate scuturile anti- pro-educație n-ar mai călării lumea cu nonșalanța invizibilului....

Smaranda Dobrescu Daca as lucra la vreun organism de control cum ar fi Inspectia Muncii sau cel care se ocupa de controlul sanitar al alimentelor, as face un program de control preferential pentru Mc Donald.. Acolo gasesti exploatarea tinerilor lucratori manifesta in toate directiile posibile, gasesti hrana cu tot felul de chestii anorganice, alimente reciclabile, etc. Educatia ar trebui facuta si copiilor si parintilor sa evite aceste preferate de copii ocazii de imbolnavire..

Eugénia Paraschiv Da, și în plus sînt pontați într-un sistem imposibil de verificat, primesc email că au fost vizitați de-un client misterios și-n noapte vezi doamne n-au respectat ordinea punerii pe tavă, așe că adio sporuri de performanțe ori clanțe ;) ......aici intră-n discuție și autonomizarea controlului exercitat de patronate deasupra instituțiilor statale?

Eugénia Paraschiv Scump dom"le, scump: 2 000 lei pentru o lună-25 zile lucrată(e) noaptea cu doar 6 zile libere la care se adaugă orele-n plus lucrate dincolo de ieșirea din tură la 8,00.....))))))))))))

Smaranda Dobrescu Nu, teoretic. Dar daca contractul de munca individual prevede toate cazurile posibile de neindeplinire a sarcinlor, cum ar fi sa dea intai "buna seara" clientului si abia apoi sa-l intrebe cu ce-l poate servi, iar lucratorul face invers, s-a invartit de penalitati financiare. Cele ale statului in general se aplica patronilor, care nu stiu cum fac, dar afla mereu din timp cand apare acel control..

Prospectiv A-z .
Mi-aduc aminte cum recent dupa 1990, lumea se intalnea in BUcuresti la noul deschis McDo. Era luminat, erai servit prompt si totul la vedere, erau primii americani care sa ne *elibereze* de mitocania si lipsurile sectorului alimentar public de pana la 1990. Problema putea fi sesizata chiar de pe atunci insa, plecai ușurat dela McDo.

Dinica Roman "Lorsqu'un banquier d'affaires comme Emmanuel Macron devient ministre de l'Economie dans un gouvernement socialiste, peut-on encore faire la différence entre la gauche et la droite ?

Mais les sociaux-démocrates n'ont jamais été de gauche ! Pour moi ils ont toujours été de droite, d'une façon ou d'une autre. De droite extrême ou modérée. Mais jamais de gauche. Blair n'était pas un homme de gauche, Brown n'était pas un homme de gauche. La guerre impérialiste en Irak à laquelle nous avons participé, ce n'est pas la gauche, c'est la droite dure ! Pour les sociaux-démocrates, la première priorité est que le patron fasse des profits. Avant tout le reste. Pour moi la vraie gauche doit se distancier au maximum des sociaux-démocrates et mettre la défense des travailleurs en tête de ses priorités."

Cred ca aici putem generaliza, social democratia s-a dovedit a fi inca o fatada a neoliberalismului nu doar in Marea Britanie.

Smaranda Dobrescu "Cred ca aici putem generaliza, social democratia s-a dovedit a fi inca o fatada a neoliberalismului nu doar in Marea Britanie."
Cu voia ta, Dinica, as nuanta: Incepand cu ultima criza din 2008 partidele social democrate s-au manifestat in general ca o fatada a neoliberalismului. Chiar si unele partide socialiste, considerate de stanga radicala, precum Syriza, au plecat steagul stangii. Motivele obiective sau mai putin obiective le-am mai discutat la grup. As aminti de social democratii cu contributii importante doctrinare din trecutul post WWII, Bruno Kreisky, Willy Brandt, Olof Palme care au alaturat in politica ideile democratice de separarea puterilor in stat,respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, multipartidismul, votul universal de ideile sociale precum protectia sociala, asigurarile sociale, solidaritatea, echitatea. Daca social democratia de atunci si cea din tarile nordice nu o consideram autentica, atunci care stanga mai ramane sa analizam? Comunismul. O societate totalitara, in care statul avea intreg controlul asupra economiei si nu asigura niciunul din aspectele democratice amintite mai sus. Oare stanga poate sa se manifeste doar intr-un regim totalitar? 
La noi ce politica s-a manifestat dupa revolutie cand s-a elaborat primul Cod al Muncii in 2001, prima lege a pensiilor bazate pe echitate in 2000, legea somajului in 2001, a persoanelor cu dizabilitati, legea asistentei sociale care sa satisfaca capitolele Cartii sociale europene modificate?

Dinica Roman Doamna Dobrescu, daca stiam ce risc generalizand... 

Numai ca lumea merge mai departe generalizand: in toate regimurile totalitare statul controleaza economia, iar in democratii totul este invers decat in totalitarianism. Inainte sa ne gandim daca stanga se poate manifesta doar in regim totalitar, constat ca neoliberalismul devine din ce in ce mai totalitar. Quel Bordel!

Nu cumva social democratia a fost o inventie de facto a lui Bismarck, prieten al privilegiilor unei minoritati, care a inteles sa plateasca un pret pentru a evita Comuna dincoace de Rin? 

Social democratia functioneaza de minune atunci cand afara e un bau-bau care sa-i omeneasca pe privilegiati.

Smaranda Dobrescu Exista niste conditii externe de functionare corecta a social democratiei, in lipsa carora aceasta dispare in mod obiectiv: Criza social democraţiei este în strânsă legătură cu schimbarea balanţei de putere între capitalism şi democraţie. Structurile de oportunitate pentru tehnocraţi ca şi abordările politice combative s-au deteriorat. Pentru a mări asertivitatea politica, social democraţia are nevoie să redescopere proiectul său de utopie care să lupte pentru reechilibrarea balanţei dintre mandatul universal democratic şi interesele particulare ale capitalului. 
Conducerea politică a societăţii de către o ideologie care demonizează statul şi glorifică piaţa a făcut ca în toate democraţiile vestice statul bunăstării să fie demolat. Patru decade de politici neoliberale au schimbat dramatic distribuţia primară, au divizat societăţi şi au slăbit statele. Când instabilitatea sistemică a capitalismului financiar nu a mai putut fi ignorată, a fost deja prea târziu pentru o reîntoarcere.
Revenirea social democratiei inseamna dobandirea unei surse de putere. Impreuna cu
Prospectiv A-z am coautorat un articol care descria utopia ca o sursa noua de putere, ce poate fi pregatita prin educatie. Se simte nevoia urgentă a relegitimizării discursului de stânga, uitat până şi de guvernarea actuală de stânga, în vorbă ca şi în faptă. Este nevoie de multă educaţie, începând cu demontarea clişeelor liberale: statul nu mai este necesar decât doar figurativ, statul naţiune nu mai corespunde realităţii, piaţa este cea care reglează lucrurile de la sine, sectorul privat este un administrator mai bun decât statul, spiritul liberal este incompatibil cu redistribuirea către cei cu inegalităţi de destin, responsabilizarea cetăţeanului până intr-acolo încât statul să fie exonerat aproape de orice responsabilitate în ce priveste sănătatea, pensia, nivelul de trai, calitatea vieţii. Categoria celor aflaţi sub standardele normale de calitatea vieţii ca şi cea a intelectualilor vor trebui să realizeze că trenul neoliberal este plin, şi nu mai are opriri in staţia România.
http://blog.prospectiv.org/.../utopia-o-solutie-de-iesire...


BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY GRUPUL PROSPECTIV

Dinica Roman M-ati zapacit de tot caci nu mi-e clar daca si cat suntem sau nu de acord cu generalizarea spuselor lui Loach. :-(

Smaranda Dobrescu :-) Nu sunt de acord cu generalizarea lui Loach. Au existat si teoretic pot exista si in continuare perioade de guvernare social democrata autentica care se cer de la sine cand balanta de putere dintre capitalism si democratie se dezechilibreaza.

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu. Statul prin definitie are rostul de a asigura stabilitatea unui mare grup social dintr-un teritoriu circumscris asupra caruia exercita jurisdictie prin mandat de la cetateni. Nu exista stabilitate fara justa balanta. Ideea beahaviorista ca societatea se autoregleaza etc. este primitiva si netemeinica. Da sistemele complexe sunt autoreglate, cele umane includ in variabile umanitatea si rationalitatea , altceva decat procesele mecanice, si se regtleaza uman.

Smaranda Dobrescu Se regleaza uman, prin rationalitate sau dimpotriva...

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Cand este dimpotriva atuncea prin emotionalitate si nu se regleaza ci se desechilibreaza dar nu subzista.

Smaranda Dobrescu „Lumea se află într-un punct periculos, din cauza politicilor neoliberale", a spus regizorul Ken Loach în discursul de acceptare a premiului." Filmul Moi, Daniel Blake a luat Palme d`or a festivalului de la Cannes 2016.

Citeste mai mult: adev.ro/o7lcf3


Niciun comentariu: