joi, 21 aprilie 2016

Venitul de baza

Venitul de baza – 5 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

"Prin efectul de multiplicator economic al redistribuirii diferite a VB lucrătorilor cu salarii mici și medii, veniturile totale se vor așeza la nivel de țară într-o scală diferită, veniturile celor din jumătatea de jos a scalei crescând. Rezultatul ar putea fi considerat drept o îmblânzire (îmbunătățire) a capitalismului. Întâmplător sau nu, introducerea VB cu acest efect economic favorabil imaginii capitalismului se constituie într-o alternativă a propunerii lui Piketty de impozitare a averilor. Minți mai suspicioase ar putea spune că VB-ul s-a născut nu doar din pierderea slujbelor datorată informatizării masive a societății ci și din inventivitatea celor foarte bogați de a găsi soluții alternative la taxarea propriilor averi."

 

 

Grupul Prospectiv™ : Venitul de baza

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY SMARANDA DOBRESCU

 

Alexandru Botu Cred ca ..." inventivitatea celor foarte bogați de a găsi soluții alternative la taxarea propriilor averi" nu poate fi "corectata" prin astfel de masuri, caci inventivitatea celor bogati este net superioara masurilor administrative pomenite si este cea care sporeste accelerat capitalul. Capitalul Financiar, cel care a devenit cel mai important in practica economica capitalista.Cat timp concentrarea si globalizarea continua accelerat ne indreptam sigur spre o "gaura de vierme".

 

Smaranda Dobrescu Masura venitului de baza va avea un impact colosal si va interesa pe oricine. Este de fapt o masura de subzistenta pentru toti. Este sustinuta general in SUA si cvasi general in UE (atat cat e ea de disipata in mediile politice). Daca fiecare va avea un minim de mijloace asigurate, atunci raportul1% vs.99% se va imbunatati, fara ca cei bogati sa sufere taxarea averilor proprii. Finantarea masurii in SUA se va face practic din taxele tuturor care au venituri din munca. I-au inchis gura lui Piketty si carcotasilor inegalitatii. Lasand aceasta presupunere a mea de-o parte, pana in 2020 vor disparea peste 5 milioane de joburi doar in 15 cele mai dezvoltate tari ale lumii.., lucru aproape sigur.. Ceva trebuia facut, chiar daca mijloacele sunt dificile sub aspect dimensional si al finantarii...

 

Alexandru Botu Optimismul Dumneavoastra Doamna Smaranda Dobrescueste binecunoscut si are la baza inteligenta, bun simt, dreptate sociala. Dar deocamdata Dumneavoastra si noi ceilalti suntem pe partea celor care cer, nu a celor ce impun. Iar guvernarile, tot subordonate celor mai puternici sunt. Asa ca orice seamana cu o concesie pe mine ma pune pe ganduri, nu pentru ca sunt pesimist, ci realist. Am vazut la ce au condus asazisele intelegeri, de coeziune sociala, cu sindicatele.

 

Smaranda Dobrescu Sandu, daca vei avea timp, poate citesti materialul. Este pur si simplu un studiu privind solutiile propuse in diverse tari ale lumii in vederea preintampinarii somajului masiv ce se asteapta cat de curand urmare celei de a patra revolutii industriale. Contributia mea de luat in seama a fost mai degraba in critica solutiilor si enumerarea unor efecte cu impact major in social si economic. Eu nu propun aceasta masura, se pare ca ea va aparea dintr-o cerinta obiectiva care intamplator satisface si un deziderat al celor ce vor sa scape de impozitarea averilor.Rolul sindicatelor prin aceasta masura este mult diminuatin functia de negociere a salariilor. Lumea se va schimba prin acest Venit de baza mai mult decat ne inchipuim azi.

 

Mihai Ion Turcu Aceste mari averi s-au generat in conditii de pace , lipsa razboaielor, si de pace sociala relativa asigurata prin standardul asigurat populatiei, care in aceste conditii a si crescut.La noi standardul scazut produce depopulare selectiva. Oamenii cumsecade emigreaza si nu genereaza substituirea populatiei, se reproduc 1 la 2 sau 0 la 2. Perspectiva , scaderea veniturilor si disparitia locurilor de munca NU mai asigura pacea sociala. Fara pace sociala conditia de stabilitate favorabila afacerilor este anulata. Mentinerea pacii sociale cu forta insemneaza regimuri dictatoriale, politienesti, care nu rezista la nesfarsit, si solutiile criminale (razboi si genocid prin accesul selectiv la ingrijirea medicala si resurse). Preferat va fi razboiul. In conditii de rezboi bogatii pot deveni si mai bogati (iesire violenta din criza de sistem).Daca toate acestea sunt inacceptabile sau prea periculoase ( chiar sunt, fie ca este vorba de razboi mondial fie ca este vorba de mizerie generalizata cu ep[idemii, degenerare, infractionalitate crescuta), atuncea obligatoriu trebuie regandita societatea ca sistem integrat si integrator. Aceasta insemneaza politica si etatism, "stat de drept" separat de "capitalism" . Capitalismul s-a nascut intr-o nisa, orasele medievale cu libertatile si civilizatia lor in conditiile unei lumi feudale agrare. Prin extensia exceotiei nisa a disparut. Socialismul trebuia sa rezolve problema. Conceptul socialist are viciul sau, se bazeaza pe industrialismul de tip capitalist , statul fiind unic capitalist si antreprenor si nu s-a mondializat. Insumi nu sunt atat de expert nici suficient de inteligent pentru a concepe o alternativa.


Smaranda Dobrescu S-ar gasi bani pentru venitul de baza ..
http://www.theguardian.com/.../panama-papers-taxes...

 

 

The Panama Papers prove it: America can afford a universal basic income | Colin…

Niciun comentariu: