luni, 18 aprilie 2016

Sa uitam ideea de stat-natiune

Sa uitam ideea de stat-natiune – 6 aprilie 2016

 

Smaranda Dobrescu
 

Zilele trecute auzeam pe cineva intr-un interviu exprimandu-si mirarea ca la TVR, televiziunea nationala, platita din banii tuturor romanilor, se evita total folosirea conceptului de natiune. Si ma intreb daca acest obicei nu este cumva un rezultat al impingerii spre o limita exagerata a completului political corectness.In aceasta perioada se poate remarca destul de des ca daca ai avut nesăbuința să-ți exprimi o temere legitimă legată de faptul că o comunitate cu cutume foarte diferite de ale tale, să zicem, poate ajunge, dacă devine suficient de agresiva să facă legea în lumea ta, e clar că ești rasist, șovin, xenofob etc. Ipocrizia este produsul direct și nefiltrat al spaimei de etichete și de prejudecăți. Și uite așa se instalează, în era libertății de expresie, o frumusețe de autocenzură. Când exact libertatea de expresie ar fi fost șansa de a o pune în cui cu ipocrizia.Poate oare sa ne gandim ca ideologia political corectness devine incet-incet o forma de fundamentalism?

Ma bucur ca stanga progresista europeana incearca un moment de scuturare si intoarcere spre realitate:
"In ce priveste miscarea lui Varoufakis nu neg faptul ca ar fi grozav sa rescrii in totalitate sistemul international intr-un mod radical si cred ca este ceea ce ar trebui sa avem ca obiectiv pe termen lung.Dar aceasta idee pe care o au unii din stanga europeana ca ai putea omite statul natiune si sa schimbi lucrurile direct la nivel regional sau chiar global, de exemplu fara sa te mai obosesti cu castigarea alegerilor locale acasa, - nu cred doar ca e gresit, dar cred ca este chiar periculos. Ar fi ultimul cui batut in sicriu. Deja am pierdut teren in favoarea extremei drepte peste tot in Europa. Cauzele acestui fapt pot fi numeroase dar se datoreaza in special faptului ca aceste miscari si partide sunt singurele doritoare sa foloseasca "cuvantul – n": adica sa vorbeasca despre natiune. Astfel , in afara de faptul ca noi de fapt dezvoltam un mesaj progresist, ei, bine, avem nevoie de un un nationalism progresist (suna cam rau) . De fapt avem nevoie obligatoriu sa gasim un cuvant mai potrivit ca sa ne dezvoltam agenda progresista. Care sa fie clara si sa o folosim in primul rand la nivel national. Altfel vom fi sortiti esecului. "

 

 

The Idea You Can Skip The Nation-State Is Dangerous

The European Left must create a progressive agenda at the national level before reforming on an intergovernmental one. If not, we are doomed.

SOCIALEUROPE.EU|BY THOMAS FAZI

 

Alexandru Botu Progresul nu se poate realiza decat in cadru national. Altfel este expansiune imperiala. Nu eu am spus-o, atat de multi au si demonstrat-o incat a devenit un bun cultural nenational.

 

Smaranda Dobrescu Intre nationalism si internationalism exista o intersectie a carei marime variaza de gradul de inchistare personal, pe care stanga radicala nu prea o accepta..

 

Alexandru Botu Solutiile echilibrate nu pot fi radicale, nici de stanga, nici de dreapta. Profesorul Mihai Ion Turcu facea o excelenta caracterizare a depasirii echilibrului social, numita dictatura, prin exces de guvernare (care nu are parinti politici, ci dezaxati-zic eu). Internationalismul ar trebui sa se intersecteze cu nationalismul doar in chestiunea solidaritatii planetare.

 

Mihai Ion Turcu Natiunile sunt o realitate indiferent cum le-am spune. Sunt chiar o mare realizare a istoriei europene moderne ca state nationale. Avem si ON

Niciun comentariu: