luni, 18 aprilie 2016

Cum se poate salva Europa de ea insasi?

Piketty: Cum se poate salva Europa de ea insasi? – 6 aprilie 2016


Prospectiv A-z
 

"Propunerea: să renunţăm la depăşitul Consiliu al UE. Să-l înlocuim cu o noua camera a parlamentului, "Camera Europeană", care măcar să aibă meritul de a nu fi un consiliu – un cuvânt atât de des folosit încât s-a golit de substanţă. Parlamentul original trebuie să rămână la locul lui, pentru a exprima diversitatea uniunii. Însă noua cameră nu trebuie să arate ca o camera superioară. Membrii ei vor fi aleşi direct din rândul parlamentarilor naţionali, adică parlamentele din statele membre îşi vor selecta reprezentanţii în Camera. Numărul de deputaţi va fi proporţional cu populaţia fiecărui stat. Aceşti parlamentari vor avea o dublă sarcină, reprezentându-si electoratul şi în politica naţională, şi în cea europeană. Camera Europeană va rezolva problema deficitului democratic al actualului regim: ar fi aleasă şi ar lua deciziile în mod deschis. Ea ar putea să rezolve problemele de coordonare."

 

 

Thomas Piketty: Cum se poate salva Europa de ea însăşi

"O criză economică prelungită, o criză a datoriilor pe care nu o poate depăşi, prostraţie în faţa catastrofei umanitare generate de valurile de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi instituţii de securitate incapabile să asigure…

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Cateva observatii: 
1 Cred ca Piketty, bine intentionat considera ca solutiile simple sunt cele mai greu de descoperit si de aceea a propus o solutie care a fost eludata datorita simplitatii sale pana acum. Cele trei trileme nu sunt respectate in propunerea lui: Integrare, suveranitate, democratie; Acestea nu pot fi respectate simultan. 
2. Camera europeana desi are reprezentare democratica, nu este chemata sa apere programul cu care parlamentarii nationali au fost investiti la alegerile nationale, ci al UE in ansamblu cu care poate coincide sau nu. 
3. El considera ca UE ar trebui refacuta pe baze politice. Acest lucru nu inseamna o structura ierarhizata si delegarea de suveranitate la nivel superior?

 

Constantin Gheorghe Tipul are dreptate în privința Consiliului European. Este o instituție total anti-democratică, care nu se supune niciunui control, și ale cărei decizii nu pot fi atacate sau contestate.

 

Smaranda Dobrescu Total de acord. presedintii sau premierii pleaca acolo fara sa ceara parlametelor vreun mandat. Cate angajamente a facut basescu in numele tarii, el stie. Iar acum aflam cum ne luam noi, tara diverse angajamente la care nici nu am visat. A elimina insa doar Consiliul nu va face cu nimic mai functionala Uniunea. Eu vorbeam de legile economiei, din care cea mai importanta ne spune ca intr-o uniune de state nu pot fi in mod legic indeplinite simultan cerintele de democratie, suveranitate si integrare. Cel mult doua. Sper ca preferatul meu Piketty sa mai faca un pas sau doi spre solutie..

 

Prospectiv A-z .
...de fapt, Consiliul se supune Germaniei. Trebuie sa ne-o spuna un francez, al carei tari a pierdut co-managementul condominiumului EUropean pentru a o afla si noi. Asupra EUropenilor de talie secunda, Germania are drept de viata si de moarte.

 

Eugénia Paraschiv O, învelește c(Ă)am(A)era subsidiaritatea/cui pe cui scoate legitimitatea masa/și dă-i popoarelor comodele democrației/cine statele-n subsidii joacă?...

 

Eugénia Paraschiv După ingenioasa reciclare, financiarizată totuși, a Capitalului, musai domnul P. ne vorbește de cei 5R, adică Redu, Refolosește, Reciclează, Recuperează și Regîndește....așteaptă zorii Râsgîndirii...)))))))

 

Mihai Ion Turcu Germania are o economie puternica si dinamica. Germania a girat EURO cu puterea marcii germane.Germania si economia ei au interese germane. Pentru ca Germania sa impuna interesele sale intregii Europe ar fi trebuit sa castige cele doua razboaie mondiale nu sa le piarda, spre nenorcocire generala, nu si germana, pentru ca Germania a avut puterea de a se remonta. germania militarista s-a modernizat, a renuntat la armata si razboi, formule depasite, si domina prin capacitatea germana de a se ordona si de a ordona. Personal sunt de cultura germana, germana este a II-a limba in care gandesc, din pacate in care si scriu romaneste, cea ce contrazice spiritul limbii romane si face textele greu lizibile, fraze greoaie, si ascult zilnic Bach, esecul personal al vietii mele fiind faptul ca n-am reusit sa interpretez curat "Clavecinul bine temperat", dar roman fiind nu rezonez cu "ordinea germana". Europa in intregul ei este o cultura de sinteza cu diversitate in unitate, ne regasim ca europeni oriunde in Europa de la Atlantic la Urali, incluzand Mare Nostrum roman. UE include doar jumatate Europa si aceasta impartita in occidentala si centrala, rasariteana este Rusia si exclude sudul si estul Mediteranei despecificat prin indelunga stapinaire a califatelor musulmane, alta cultura, alta filozofie alte mentalitati.(Sa nu ne loasam indusi in eroare de universalitatea modernitatii. Japonia este o economie tehnologica moderna, China si India devine una, cultural ele raman ce sunt si nu merita sa vorbim depre SUA, Canada sau Australia, moderna si cu radacina europeana dar detasate de conditiile Europei.) Europa merita si trebuie sa fie prezervata pentru valoarea ei si pentru ca este a noastra. Europa nu poate fi federalizata. O confedereatie izbutita, nu este acuma, cu efecte in sensul echilibrarilor in ascensiune nu de criza, poate duce spre federatie. Problematica poate fi incetineala tratativelor intr-o confederatie de state suverane date fiind presiunile externe si urgenta reactiilor necesare a intregului , o confederatie (?). Avem nevoie de institutii eficiente ale unei confederatii nu federatii si de obiective clare privind necesitatea recatiilor rapide, ferme si eficiente la provocarile externe europei, inclusiv a celor financiare . Fiecare stat european are problemele sale specifice pe care trebuie sa poata sa le gestioneze adecvat, suveran. La ce asistam acuma este dizolvarea suveranitatilor fapt care genereaza i9neficienta , stupoare si haos.

 

Prospectiv A-z .
Eficienta motorului economic german, in contrast cu huzureala speculativa in care au decazut britanicii, a fost motivul razboaielor. In plus, germanii si-au gasit cu greu vocatia imperiala la sfarsitul sec XIX, pentru a o pierde repejor pana la jumatea sec XX. 

Acum redescopera o vocatie imperiala, gratie aceluiasi motor economic, numai ca viziunea Germaniei contemporane despre lume denota un decalaj. E ca si cum un eficace al Mizilului s-ar apuca de mari scheme la Bucuresti.

 

Eugénia Paraschiv Ordoliberalismul încununeazá culmile neoliberalismului, dar cel mai tare teoretic dá de gîndit eficienţa lui pentru corporatokratiei...

Niciun comentariu: