joi, 5 februarie 2015

"Vanity is my favored sin"



„Vanity is my favored sin” – 27 ianuarie 2015
Octavian Lupu
Eu cred si stiu ca nu am cum sa fiu singurul care crede asta ca dl. Maior a fost demis. Ce sa-i faci vorba personajului lui Al Pacino din Avocatul Diavolului:" Vanity is my favored  sin". Mai cred, de asemenea, ca odata cu noul director, SRI o sa fie mult mai sensibil fata de interesele Germaniei. Desigur subordonarea aproape absoluta fata de marele licurici nu va disparea peste noapte dar putem presupune ca in timp SRI va trebui sa invete sa joace la doua capete, ceea ce, nu-i asa, face parte din meserie. O ultima speculatie: nu m-ar mira ca dl Hurezeanu sa apara in posura de "catindat" la sefia SRI, data fiind experienta sa de munca si viata: a lucrat si pentru Securitate si pentru CIA si pentru BND.Nimeni nu are CV-ul sau.
Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, a demisonat marti din functie, iar...
stiripesurse.ro
  Octavian Lupu Unii forumisti sugereaza ca Maior va fi recuperat de PSD pentru a deveni noul presedinte. Mi se pare plauzibil.

Smaranda Dobrescu Nu au ceva restictii de a intra imediat in politica? Asa ar fi normal, indiferent de ce parte ar fi cei care vor sta cu frica in san.
  O.L   MRU ce restrictii a avut?
  S.D  No comments!
  Nedeea Burca Coldea interimar? Suna ca dracu...
  Alexandru Botu Interimari au fost "civilii" nu generalii. Civilii, numiti politic, indiferent ce s-ar zice, nu prea pot sa influenteze prea mult structurile pe care nici nu pot sa le cunoasca. Domnul Octavian Lupu imi releva un Hurezeanu exponential, naivitatea mea obturandu-mi o groaza de orizonturi. Unele si dintre acelea de care se ocupa cei ca Pacepa. Imi cer scuze, ma hotarasem sa nu mai pronunt acest nume pana cand nu voi fi sigur ca nu mai traieste.
  S.D   Cu demisia D-lui Maior nu-mi fac griji, se va gasi un general in civil ca tot se demilitarizeaza institutia de vreo 20 ani. Incep sa ma gandesc acum la premierul cel nou, daca il vor numi nemtii sau atlanticii. Sa-i uram inspiratie Presedintelui si luciditate baronilor.
  A.B  Indiferent cine "il va numi", toti il vor vota din proprie vointa si constiinta!
  O.L   Am uitat sa mentionez ca demiterea lui Maior reprezinta o palma usturatoare pe obrazul Departamentului de Stat mai exact al Victoritei Nuland care tocmai venise sa dea indicatii pretioase de la centru. Ca doar nu va inchipuiti ca pe dl Maior l-a apucat asa o frenezie de a se lua de piept cu CCR-ul fara sa aiba sustinete transatlantica. Ca si altii d-na Nuland a luat tacerea neamtului pe anumite subiecte ca un acord. Cred ca acum americanilor le este foarte clar ca in inima lui Klaus nu este loc decat pentru o singura femeie. Si s-ar parea ca nu e vorba de nevasta-sa.

4 comentarii:

Dr. Mihai Ion Turcu - Man, univ.em. spunea...

Onorati Prospectori, Va propun un exercitiu: Sa imaginam ca Domnul Presedinte K.W. Iohannis desemneaza Grupul Prospectiv cu selectarea unui candidat pentru functia de Director SRI. Grupul include un sociolog de marca, include un psiholog cu experienta in selectia aptitudinala pentru functii in organizatii militare, include cativa militari, un eminent matematician, persoane implicate in organizatii civile, profesori universitari cati necesari pentru a constitui o facultate de management organizational. De unde pecam ? 1. De la descrierea exacta a scopului pentru care este creat SRI mijloacelor si modurior de operare.2 De la incadrarea in lege. 3 De la tipul de organizatie, si schema organigrama 4.Ajungem la definirea atributiunilor directorului. Adaugam un studiu despre tipu deciziilor, conditiilor in care se decide, cu evaluarea incertitudinii si factorii de risc implicati in decizie, efectu deciziilor, responabiitatea decidentului, 5. Psihologul trebuie sa indice modelul optim de persoana eficienta in postul dat si sa traduca in factori de peronalitate modelul dupa care sa aleaga bateria de teste psihologice potrivita pentru a masura aptitudinea cuiva pentru functia modelata. 6 Matematicianul poate face calcule de corelatie si calcula un coeficient de aptitudine etc. Cel mai mult se poate insela psihologul,atuncea cand poiecteaza modelul, in special daca-i lipsesc serii de persoane testate care au exercitat functia observatii privind evoutia peroanei in functie si o analiza a performanteor si defectelor manifestate cu efectele lor.Sa apunem ca psihologul face un portret robot a directorului optim si admite intre factorii de personalitate un grad de paranoia, suspiciozitatea considerand ca este in folosul sarcinii. Urmeaza sa opinieze reprezentantii societatii civile, care probabil vor spune ca un Director SRI usor paranoic este un pericol pentru democratia liberala si ca ar fi mut mai potrivita o peroana inteligenta, cutivata, deschisa spre comunicare, filotima , de preferinta o femeie, dat fiind faptu ca SRI-ul este in primul rand un serviciu de protectie a natiunii, a constitutiei cu drepturile si libertatile prevazute, femeile fiind cert mult mai prudente si mai eficiente in ocrotire decat barbatii, mut mai violenti, mai schematici, mai abstracti si mai rezoluti, respectiv mai inclinati sa adopte decizii cu risc. Discutiile cu sens pot continua, Persedintele cerand un produs finit al demeruui pentru a se orienta privind numirea. Desigur Presedintee nu va cere grupului Prospectiv un asemenea serviciu,va examina cateva "mape profesionale" a propunerea consilierilor sai, si va decide dupa propria judecata si intuitie.

Anonim spunea...

Domnule Turcu, din perspectiva profesiei mele am sa incep cu intrebarea: Cine e clientul?

1) Daca acesta este KWJ, o sa incerc sa determin acest candidat din cadrul listei sale de prieteni/cunoscuti/amici. Asta pentru ca intre cei doi va trebui sa fie in primul rand o relatie de incredere preexistenta relatiei profesionale.

2) Daca acesta este CSAT-ul, mergem prin cele 6 puncte sugerate de dvs., la care as adauga dosarul de cadre.

3) Daca prieteni din alianta sunt clientul, sa ne spuna pe cine ca sa stim sa izolam.

Dumneavoastra pareti a ajunge la concluzia ca o femeie ar pica pe solutie, eu zic ca aveti dreptate pe jumate, ceea ce nu-i chiar rau--nu stiu care jumate insa.

PM99 spunea...

Eu m-as mai gandi si la alte aspecte. Prea multi spun ca Romania este o tara invinsa dinauntru - cum s-a ajuns la aceasta situatie, cum se poate combate, si cine este mai mult in masura sa o faca. M-as mai gandi si la trecutul recent al Romaniei, la modul cum serviciile au fost impartite din afara, cu consecinte nefaste - Pacepa si urmarea. Evenimentul cred ca are mai mult semnificatie strategica, se poate deci repeta oricum si oricand. Asta, dupa principiul intrebari bune sunt si ele un inceput. Raspunsuri, nu stiu ...

smaranda dobrescu spunea...

Grea treaba! Preliminar fata de punctele consecutive identificate de D-l profesor Turcu, as pune o conditie: Sa fie luati in considerare si analizati acei candidati propusi de catre partide, societate civile, SRI, etc doar daca au o viza SIE ca nu sunt dependenti de puteri straine si nu apara interese straine.Exemplul dubios l-a constituit MRU atacat din toate partile in privinta apartenentei sale la servicii straine.Rolul psihologului este evident cel mai greu caci studiile de caz necesare pentru a extrage criteriile de testare sunt insuficiente sau lipsesc la noi. Totusi portretul robot poate fi facut de catre psohologul versat , profesionist onest cu o oarecare imaginatie de care probabil ca nu este lipsit. Sunt sceptica ca o femeie ar fi ceea ce trebuie. Un sef al SRI are nevoie printre alte calitati de o anumita duritate si hotarare in a purcede la solutii violente necesare pe care doar o femeie precum Monica Macovei ar fi capabila sa le ia. Tot acest tip de femeie nu cred ca ar putea sa aibe si nuante filotime si deschidere catre comunicare. Cunosc cateva personaje feminine-nu prea multe cu acest profil dar sunt versatile, viclene si lipsite de finete sufleteasca. Deci, femei la extrema atributelor feminine.
Societatea civila, sa spunem NGO-urile sunt majoritar orientate spre interesul american, caci de acolo sunt sponsorizate. In final consider munca de pregatire a portretului robot si de testare a candidatilor in sarcina psihologului in primul rand iar evident decizia finala a presedintelui poate fi discutata indelung cu acesta.