joi, 5 februarie 2015

Surprizele Greciei



Surprizele Greciei – 26 ianuarie 2015
Stefan Kovacs
Câte ceva despre Grecia- acum 70 de ani și azi...
---------------------------------------------------------------
Un lucru care merită subliniat este faptul că Grecia a fost și este încă o țară săracă. Cu foarte mult turism, marinari foarte buni- dar asta n-o împiedică să fie la limita de jos a sărăciei din tradiționala UE.
Pe de altă parte trebuie recunoscut și faptul că grecii sunt oameni foarte mândri. După ce au reușit să-i înfrângă pe italieni în 1940- și chiar să îi dea înapoi în Albania- au pierdut în fața forțelor superioare germane și au fost ocupați. Rezistența în Grecia n-a încetat pe tot parcursul anilor de ocupație (1941-1944). Mai este nevoie să spunem că principala forță de rezistență a fost Partidul Comunist din Grecia ?
Lăsați în voia lor grecii ar fi devenit comuniști în 1944. Poate că n-ar fi fost comunismul clasic- sovietic- pe care l-am trăit și noi- asta din cauză că rușii au ajuns relativ greu la partizanii greci. Aceștia aveau însă legături puternice cu Tito și cu partizanii săi.
Churchill a comis una din nenumăratele sale greșeli- și a impus o intervenție în forță a armatei britanice de partea loialiștilor. Atena a fost bombardată de avioanele britanice în 1944. S-au dus lupte în bunul stil clasic- adică cu tancuri și infanterie- cât și bătălii de gherilă. Între 1944 și 1948 s-a desfășurat un război murdar și feroce - finalizat cu distrugerea forțelor comuniste- odată cu intervenția SUA. URSS-ul n-a sprijinit deloc forțele comuniste- și mai ciudat- acestea s-au pomenit ajutate de iugoslavi- la momentul sciziunii dintre Tito și Stalin- și în condițiile în care Partidul Comunist Grec era pro-moscovit.
Grecia a cunoscut foarte puțină democrație până în anii 80. E greu de spus că ar fi constituit un pivot Nato în Balcani- ținând seama de faptul că n-a avut suficientă forță să influențeze pe nimeni. Plecarea de la putere a ” juntei coloneilor” în anii 80 n-a rezolvat și problemele economice existente. Probleme care s-au acutizat de-a lungul timpului.
Victoria Syriza este un semn clar de normalitate pentru o țară care nu mai dorește să fie terenul de experiențe al nimănui. Faimoasa politică de ”austeritate” propăvăduită de Germania- are un singur înțeles- austeritate pentru cei mulți și îmbogățirea a foarte puțini- ceea ce conduce la un declin clar al oricărui stat democratic. Nemții plătesc acum pentru ajutorul irațional acordat Turciei și ignorarea problemelor reale din Europa.
Syriza va căuta o alternativă. Alternativă care s-ar putea să fie viabilă- ținând seama de faptul că mitul pieței cele competitive care trebuie să conducă toate statele s-a dovedit a fi doar un mit. Grecul care a votat azi Syriza nu este mai leneș sau mai prost pregătit decât orice fel de locuitor al UE. El dorește un stat în care să se trăiască normal, nu o aglomerație de tirburi în care fiecare trăiește cu spaima zilei de mâine iar conducătorii îi spun că fiecare trebuie să se descurce cum poate.
Dacă UE nu poate accepta victoria Syriza - este doar problema UE. Și a unor birocrați reduși la niște scheme care s-au dovedit a fi false.
  Smaranda Dobrescu Dupa numararea a 40% din buletinele de vot: Syriza are 35,73%, Noua Democratie 28,48%. / Antonis Samaras si-a recunoscut infrangerea

  Ionel Iani Velciov Indiferent de rezultate, restul lumii le va aduce aminte ca sunt datori ! ... Indiferent de rezolvare, inflatie, faliment, ajutoare externe, restul lumii ii va pune la colt ...
S.D  Primele masuri avute in vedere de catre noul guvern grec vor fi:
1.Sa puna capat crizei umanitare din Grecia
2. Sa atace oligarhia greaca
3. Sa renegocieze politicile economice cu guvernele altor tari din zona euro
Ce guvern de stanga nu ar fi de acord cu asemenea principii?
http://www.socialeurope.eu/…/first-three-things-syriza-gov…/
Watch a Channel 4 interview with Yanis Varoufakis about the policy priorities of a possible Syriza government.
socialeurope.eu|De Yanis Varoufakis
  S.D  via Victoria Stoiciu
Nu pricep de ce Syriza e considerat a fi "stanga radicala". Ce e radical in programul lor? Politicile keynesiene de investitii publice? Renuntarea la austeritate? Politicile sociale si de crestere a salariului minim? Nu se vorbeste nicaieri in programul Syriza de nationalizari masive, de desfiintarea proprietatii private, nici macar de iesirea din zona euro.
Eticheta de "radical" aplicata Syriza ne arata cat de mult s-a deplasat establishment-ul politic spre dreapta in ultimii ani. Atat de mult, incat s-a ajuns sa fie considerat "radical de stanga" un program social-democrat clasic, tipic pentru social-democratia de dupa finele celui de-al doilea razboi mondial.

  Costel Gilca Pai ultimele decenii se caracterizeaza prin politici de dreapta foarte puternice, realizate chiar si de guvernele de stanga.
asistam la un atac al dreptei care se deplaseaza din ce in ce mai mult spre extrema dreapta (atat din punct de vedere economic, dar mai ales din punct de vedere propagandistic).
Asistam al un terorism intelectual al adeptilor politicilor de dreapta, astfel incat orice om cu vedere sociale normale este atacat cu virulenta si pus la zid de catre adeptii dreptei liberale.
Nu ma mira ca un program crestin pana la urma sa fie considerat ca fiind extrema stanga!
  Draghi Puterity Stanga autentica e in ziua de azi numita "stanga radicala". Atata tot...
  C.G  de propagandistii dreptei, care paradoxal majoritatea sunt si ei dependenti de stapanii lor....adica fara prea mare initiativa! un alt fel de socialism dar este unul al stapanului!
  Ionel Iani Velciov puncte demagogice pentru ca grecii nu au criza umanitara, nu mor grecii cu miile pe strazi ... nu trebuie sa atace oligarhia, trebuie doar impozitata si cercetata penal de procurori si nu trebuie sa negocieze nimic cu nimeni, sa-si faca un program intern serios si sa se tina de el ...
  C.G  este o mare criza umanitara. poate cea mai mare criza umanitara avand in vedere conditiile pe care tehnica le-a adus.
Este iandmisibil sa vedem oameni care mor pe strazi, sunt acele morti tacute, crime tacute ale sistemului, acei oameni care aleg sa doarma pe strazi pentru ca nu au case. O simgura plimbare prin Bucuresti si va ingrozeste. Si in orasele mici sunt oameni care mor pe strada.
Sunt acei copii care ajung pe strazi, sunt tinere care se vad pe un pumn de bani sunt oameni care mananca cu ratia.
Este o durese surda. IN schimb se aud voci care vorbesc de imbogatire in corporatii se vorbeste numai de cifra de afaceri, de profit etc etc etc! Iar acesti bani intra in buzunarul a doar 1% din populatie!
Este o enorm de mare criza. Depinde ce vrem sa vedem.
  S.D  Cautati domnule Velciov cazurile de femei care nu pot naste in maternitati sau cei bolnavi care nu au acces la ingrijiri medicale, etc. A ataca oligarhia inseamna intradevar a-i schimba regulile, adica statul sa inceapa sa existe
  Ionel Iani Velciov Grecii au probleme grave, si sociale si medicale si relationale, dar inca nu au criza umanitara... Grecii trebuie sa dovedeasca ca au Parchet, Instante, DNA-ul lor etc ...
  D.P  Parchet, instante, DNA... circ si paleative pentru a le distrage atentia grecilor de la adevaratele probleme ale societatii, si a permite astfel plutocratiei globaliste sa-i transforme pe cei care au daruit omenirii notiunea de democratie intr-o masa de sclavi fara drepturi.
A.B  Stanga a fost la putere in Europa in momente in care dreapta parea expusa dispersiei si apoi, incet incet, prin coruptie si tradare a alunecat spre dreapta, prima data catre centru si apoi mai pe dreapta de centrul clasic. Atat de mult a devalorizat prin politicile acceptate si practica stanga clasica (social democratia), incat acum ii este imposibil sa se redreseze, sa o mai vireze spre centru. Dupa cum se vede si in Romania agatarea PSD de un USL care nu mai exista are o singura explicatie pe care PSD nu este in stare sa o dea si anume de ce PSD a depasit centrul fara putiinta de a mai ramane un partid legat de o ideologie?. Ce se va intampla? Ar trebui sa nu fie doar treaba lor, asa cum dispretuitor au considerat si chiar mai considera, deviind atat de mult si de grosolan, iesind atat de mult din cetate. Nu va folosi la nimic daca ne va fi dor de stanga democratica, social democratica. Sergiu Cunescu nu ar fi prea fericit cu situatia de azi.
Iar daca dreapta de astazi blameaza pe cei care ar dori sa se regrupeze in speranta unui echilibru social, economic si moral spre o stanga democratica, dupa tot raul ce l-a produs societatii o face dintr-o frica fireasca fata de ce ar trebui, cu varf si indesat, sa plateasca.




  Alexandru Elipse  26 Ianuarie la 12:11
 
Începutul crizei în Zona Euro și prăbușirea economiei elene au făcut din Grecia exemplul perfect al deficiențelor de management din Uniunea Europeană. Dacă, din punct de vedere economic Grecia nu contează (PIB-ul Greciei este mai mic...
gandeste.org
  Smaranda Dobrescu Problema marilor, clasicelor familii europene este acum posibilitatea exportului modelului grec de stanga. Daca clasicul Pasok a obtinut 4,5% din voturi, acest exemplu este intradevar un semnal edificator. Social democratia de mare succes in urma cu 10-15 ani s-a calat pe cerintele integrarii fara a-si impune particularitatile doctrinare.De fapt diferentele intre acestia si partidele de tip liberal devenite neoliberale/populare, s-au estompat din ce in ce. O societate are nevoie de echilibrarea balantei si de o opozitie fata de globalizarea salbatica cu urmarea acesteia, polarizarea globala. Cu alte cuvinte, aparitia si exportarea modelului Syriza este un fenomen legic, umbrit se pare doar de stampila "radical"' pusa de cei care acum cunosc ingrijorarea.

  Ionel Iani Velciov care ar fi Styriza noastra ?
  S.D  Nu avem inca o "Syriza". Ramane de vazut daca PSD-ul va fi capabil sa -si schimbe prioritatile si sa-si cunoasca cel putin acele interese comune cu ale tarii.
  Viorel Straoanu A pierdut ultimul tren PSD-ul.Chiar ultimul.
  Mihai Ion Turcu Ambele partide mari, PSD si noul PNL sunt acut nevoite de reconcepere si consolidare, deoc in situatia de "batalii" politice pe seama stabilitatii agregatului national.
  S.D   De acord. Dar stabilitatea politica? Este utila acum o motiune de cenzura?Ce anume din ce face acum guvernul PSD ar face un guvern intitulat de dreapta mai bine? Stiu ei oare care e situatia actuala a bugetului ca sa vorbeasca de reducerea taxelor? Tocmai l-am auzit pe Ludovic Orban aruncand inselatoarea nada. Nu spun ca ceea ce a facut asa zisa stanga este benefic sau in folosul cresterii. Ca sa fim convinsi ca e cu adevarat nevoie de un guvern al dreptei in acest moment ar trebui sa spuna cum vor face ei sa revina la crestere in afara de reducerea taxelor.
  M.I.T   Motiunea de cenzura ca joc politicianist este neserioasa si nici nu va trece.
  Preda Mihailescu Am gasit interesant singurul comentariu la acel articol - un roman compara Siriza cu PPDD! Am fost acum doi ani la Bucuresti la o conferinta, si in hotel am urmarit o noapte (4 ore) programul lui Diaconescu. Parea exaltat usor - dar cine nu este la TV Roman. Dar am urmarit atent sa gasesc o aiureala majora - nu am gasit. Dimineata cand am incercat prudent sa discut cu colegii, am fost fericit ca am fost prudent - m-au avertizat cu totii sa nu imi pierd vremea (nu au inteles ca o facusem deja) ca acel Diaconescu a facut bani cu emisiuni despre spiritism si vrajitoare si astrologie, si mai stiu eu ce. Am tacut, dar m-am gandit: cinste lui, daca in modul acesta a putut sa stranga bani sa un fie dependent (prea tare), si a folosit slabiciunile oamenilor, where's the problem. Altii fac politica engleza si poate tin bordeluri - ce spune politic conteaza. Ma rog, poate nici acolo nu era un as, dar mi-a parut superior clovnilor celorlalti... Si intr-adevar avea ceva care aduce aminte de 5 Stelle si noua stanga Spaniola, miscari nascute din disperare, care cauta drumuri noi...

Niciun comentariu: